Частни училища - информативна тема 7

• 70 850
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
АК е на 2 място със среден успех 5,52 и 101 явили се ученици.
Става дума за сред успех от 5.72, който си поделят 91 НЕГ и АК  Wink Не ме разбирай грешно - за мен тази матура е предимно дразнещ фактор, но като си тръгнала да пишеш за класации е важно да бъдеш прецизна.

Обръщам внимание на броя завършващи АК, сравнен с броя приети 5 години по-рано  Embarassed

Просто е задължителната матура, явяват се всички и статистиката е достоверна. Тук не става дума за оценка, а само за статистика. Подобни изчисления могат да се направят и по всеки предмет, разбира се, но профилирането има значение.
И още малко цифри в %
В ЧУ:
23,06% от завършилите ги имат оценки > 5.50
40,64% от 5.00 до 5.50
22,15% от 4.50 до 5.00
За ДУ:
6,20% > 5.50
29,56% от 5.00 до 5.50
16,85% от 4.50 до 5.00

Как успя да разпределиш броя завършващи по бандове? В статистиката, която се публикува няма информация за това. Има СРЕДНО АРИТМЕТИЧНО от оценките плюс брой държали матура по съответен предмет. Това не е може да бъде изходна база за разпределение на брой деца в рейндж от оценки. Извинете чуждиците...

Поправих се, грешката за АК е техническа. мястото е 2-ро, защото броят деца от НЕГ са два пъти повече. Но поправих и това.

Съгласих се, че разпределението е неправилно  и го премахнах.

Последна редакция: вт, 09 юни 2015, 18:19 от svet@

# 451
  • София
Поправих се, грешката за АК е техническа. мястото е 2-ро, защоо броят деца от НЕГ са два пъти повече. Но поправих и това.
Както уточних за мен не е важно първо, второ и т.н. Важно е цифрите и поредността да не бъдат подменяни дори неволно....

# 452
Аз лично се интересувам от СМГ и от техните резултати по математика и физика. Ми какво да ти кажа, явно са много зле. Това матурата явно не е като олимпиада, че да стават първи.

Мога да потвърдя напълно сериозно, че да - матурата не е като Олимпиада и няма нищо учудващо в това, ученици, подготвящи се само за матура да постигнат по-добър резултат на такъв, относително лесен изпит от ученици, с интерес към по-различна материя..

# 453
Но матурите са тестове и оценяват само зазубрени факти. По БЕЛ също е така. За съжаление единици пишат есе, където могат да изложат свои мисли и разсъждания. Всички залагат на това да зазубрят увод, заключение и да преразкажат какво мисли даден критик, че е искал да каже авторът... Добре, че децата ходят на курсове по чужди езици и там ги уат да пишат есета. За това се изразяват на английски по-добре от български.

Тази успеваемост по БЕЛ само на база теста ли е? Нещо като първи модул на НВО? Мислех, че за 12. клас втората част е задължителна  Thinking

# 454
  • София
Мен пък ме озадачи бройката зрелостници в някои ЧУ. Възможно ли е да съществува паралелка с петима ученици? Дори видях училище само с един явил се на задължителната матура по БЕЛ.

# 455

Тази успеваемост по БЕЛ само на база теста ли е? Нещо като първи модул на НВО? Мислех, че за 12. клас втората част е задължителна  Thinking
При матурите оценката е една, но тестът по БЕЛ е доста обемист и си иска също зазубряне на някои безсмислени термини.
Не ми беше целта да дискутираме що е то матура, а да видим дали може от публикуваните резултати да се извадят изводи за успеваемостта в ЧУ в гимназиална степен на обучение. Надявам се информацията да е полезна за търсещи частни гимназии.

Последна редакция: вт, 09 юни 2015, 18:20 от svet@

# 456
  • София
Много озадачаващи неща има в тази статистика.. Например от АК на БЕЛ са се явили 101 души. Да обаче сборната бройка деца, явили се на ДЗИ 2, е  15(по математика)+1(химия)+86(английски)=102. Значи ли, че един зрелостник няма да се дипломира или е техническа грешка? Подобна неточност има и за 91 НЕГ. На БЕЛ са се явили 203 деца. Сборът на явилите се на ДЗИ 2 е: 24(математика)+1(история)+1(физика)+3(химия)+1(биология)+31(английски)+127(немски)=188. Първоначално се питах къде липсват тези 15 деца, но после се сетих, че по споразумение някои лайстунги биват освободени от БГ матурата по немски заради отлично справяне с немската такава. Ако това е обяснението, то  следва пък  по някакъв начин тези отлични резултати да бъдат отразени.. Иначе остава дупка.. Thinking

Химикал, оценката е една и есето/ЛИС не е задължително. Даже имаше статистика какъв % от зрелостниците тази година не са писали нищо по 41 въпрос. Но логиката е като при НВО, точките от теста ( при непипнат 41 въпрос) се приравняват на финална оценка, базирана на максимално възможни 100 точки.

Последна редакция: вт, 09 юни 2015, 17:58 от пенсионирана русалка

# 457
  • София
Големият ми син завърши гимназия в Меридиан-22, бяха 6 деца в клас.

# 458
  • София
Русалке, само предположение мога да изкажа по темата АК - съществува вероятност 1 дете се е явило на 3 матури.

# 459
  • София
Русалке, само предположение мога да изкажа по темата АК - съществува вероятност 1 дете се е явило на 3 матури.

Да, това е възможно обяснение, но нали по принцип средният успех от матурите при изготвянето на рейтинга се изчислява на база  ДЗИ 1 и ДЗИ 2(които са задължителни)? Следва ли и ДЗИ 3 като оценка да е вкаран в същата таблица, щом за него има и друг регламент (освен, че е по желание и двойка евентуална не се вписва в диппломата на ученика)? Или понеже този файл не е с обобщените средни резултати по училища (какъвто имаше миналата година), си  включва и ДЗИ 3, ако такъв е  полаган от някого в съответното училище? Или и в онзи миналогодишния също се отчиташе ДЗИ 3, а аз съм се заблудила?

Последна редакция: вт, 09 юни 2015, 18:13 от пенсионирана русалка

# 460
  • София
Аз с интерес чакам обобщени резултати от седмокласните матури. Дали скоро от МОН ще пуснат обобщена информация или пак ще трябва родители да го изискват по Закона за достъп до обществена информация?

# 461

Химикал, оценката е една и есето/ЛИС не е задължително. Даже имаше статистика какъв % от зрелостниците тази година не са писали нищо по 41 въпрос. Но логиката е като при НВО, точките от теста ( при непипнат 41 въпрос) се приравняват на финална оценка, базирана на максимално възможни 100 точки.

Т.е. ако не пишеш есе/ЛИС, максималната ти оценка може да е 4 и нещо при безупречен тест, така ли?

# 462
  • София
ЛИС/есе е  макс 30 точки. Тоест условно едно дете, което е направило безгрешен тест, но не е писало по 41 въпрос, би имало 70 точки и оценка 5,11, защото скалата за 12 клас е по-щадяща от тази за 7-ми.

# 463
ЛИС/есе е  макс 30 точки. Тоест условно едно дете, което е направило безгрешен тест, но не е писало по 41 въпрос, би имало 70 точки и оценка 5,11, защото скалата за 12 клас е по-щадяща от тази за 7-ми.

Благодаря Grinning
Много щадящо наистина. Бях останала с впечатлението, че писането на текст е с по-голяма тежест.

# 464
  • София
А от къде са тези данни. Дайте линк.
Интересно ми е какъв процент са учениците, които не са писали по 41 въпрос. Би могло да се поразсъждава на тази тема.

Май 1 човек е закъснял за изпита и не е бил допуснат. Но може да е само слух.
Ще пиша по-късо колко човека са завършили тази година АК., като ги преброя.

Общи условия

Активация на акаунт