Частни училища - информативна тема 7

• 70 846
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Не, не бих. Аз самата съм патила от стотни. Да се научат да носят последствията от действията и бездействията си. Но ако се случи детето ми да бъде обидено незаслужено, ставам "тигрица", изобщо не бездействам. Но действам сама, на "връзки" не вярвам.

# 601
Не, не бих. Аз самата съм патила от стотни. Да се научат да носят последствията от действията и бездействията си. Но ако се случи детето ми да бъде обидено незаслужено, ставам "тигрица", изобщо не бездействам. Но действам сама, на "връзки" не вярвам.
Ще дадеш ли съвети/примери. Благодаря.

# 602
  • София
Анирам и за АК важи, нека напиша и като допълнение "според мен и това което съм чула", да не започнат пак ЛС-та с "ама кой точно, кажи име".
И тук точно е тънката граница - при положение, че всички знаем, че по право има по 1-2-3 парашутисти, а детето ви е първа/втора резерва и евентуално мястото му е заето точно от такъв, който много често дори не успява да завърши самото училище, бихте ли?
Хм, така написано звучи все едно да има само едни правилен отговор. Ама някак си за мен не е правилния.
Голямата ми дъщеря отсега като я питаш какво ще прави по-нататък, отговаря, че ще учи в АК и после в Англия. На нея дори не й минава през акъла, че може да не я приемат примерно. Ама сигурно, защото още е малко човече.

# 603
  • София
Примерът за стотните ли? Или за борбата с вятърните мелници?

# 604
  • София - Рим и обратно
Може би само АК е пощаден от тази бг хубавинка.
Не е, не е Mr. Green. Но понеже примерът е личен, а и без това няма смисъл да се разказва, при положение, че е недоказуемо и се води от колонката ЕЖК за четящите темата, ще си го пазя за лична информация.

# 605
  • София
Прием на випуск 2015 - 150 ученика - 75 момчета и 75 момичета + интернешънълите(бройката им варира през годините). Завършили 101 + 6 по АйБи програмата.
Една част са заминали да учат в чужбина. Другата част, които са отпадали поради успех или други провинения отидоха в "Златарски", но след това и там се запълни бройката и се записваха в други училища. Знам за Първа Частна, вероятно и в други.
А тази година имат много високи резултати и на втората матура.
Бяха силен випуск. Впечатлена бях колко деца бяха със златни шалчета (успех над 5.90).

# 606
  • София
Точно  това имах предвид  по-горе.  Доста отпаднали по трасето (ето, вижда се, 30-40 души) заради несправяне с темпо, с натоварване, с усвояване на материал, с поддържане на успех. Това отпадане автоматично гарантира оставането  до финала на наистина само силни деца. Тоест по-прецизният подбор, който става в добрите  ДУ на  етап 7 клас, в АК се получава постепенно, но безусловно в продължение на целия  гимназиален курс и накрая и на двете места  завършват принципно амбициозни, знаещи и можещи деца. Peace Казвам принципно, защото винаги и навсякъде  има и изключения. Тоест зад еднакъв успех  от матури стоят и еднакво мотивирани деца. За мен само такъв извод може да се направи. Всякакви изводи  за държавни и частни гимназии на база само две конкретни  училища, които неизменно са в челото, са спекулативни..Когато класацията се промени и на предни позиции застанат други гимназии, ще се говори за развитие в полза на една или друга форма на образование. Но дотогава - скука...ВСе едно и също години наред.

Последна редакция: пт, 12 юни 2015, 07:27 от пенсионирана русалка

# 607
  • София
Защо задължително броите напусналите АК за отпаднали поради несправяне? Имаме две близки деца, които отидоха да учат в Англия след спечелване на стипендия. И двамата се справяха много добре с ученето в АК и бяха с отличен успех. Не мисля, че ако бяха останали да учат в колежа щяха да изкарат ниски резултати на матурите.

# 608
  • София
Нали затова написах между 30 и 40, а не всичките? Тоест съм отчела  сред  близо 50-те деца минус спрямо 2010-та и 10-20 такива, които са напуснали заради упоменатото от Зури прехвърляне в чужбина, а не заради несправяне.  Peace Без значение колко е точната бройка на напусналите заради несправяне, си остава фактът, че  Колежа завършват само децата с потенциал, с амбиция, мотивираните и можещите. Другите на естествен принцип са отпаднали по трасето. Или сами са предпочели да се махнат, или са ги махнали.. А познати деца в подкрепа на дадена теза всеки има. Аз пък познавам и отстранено дете от по-минал випуск, и предпочело само да си тръгне от сега завършилия и да се премести другаде в гонене на висока диплома (по-скоро под давление на майката), и отишло в чужбина пак от сегашния. И това какво доказва?

Последна редакция: пт, 12 юни 2015, 08:35 от пенсионирана русалка

# 609
Примерът за стотните ли? Или за борбата с вятърните мелници?
Имах предвид, вятърните мелници, но може и за стотните.
кафе с мед, може ли на ЛС историята  bouquet

# 610
  • София
Засега историята с вятърните мелници е с положителен край (100% мога да потвърдя на 15.09., засега да речем съм на 99%), затова предпочитам да не я споделям публично, защото е имиджово-опасна  Laughing

А за стотните: имах 5 по геометрия в 9 клас, и 5 на държавен изпит по сервиране (аз съм от поколенията на УПК-тата, падна ми се сервиране на калкан на изпита, а аз нямах никаква престава какво е калкан), кандидатствах МИО, изпитните ми оценки са 5.00 по математика, 5.75 по английски и 6.00 по руски, с 0.25 водех 4тата (последната) в класирането по изпитни резултати. Заради 5 по геометрия като балообразуваща и с малката помощ на калкана, бях с 0.10 по краен бал след 4тата в списъка. Влязох друга специалност, само с математиката. Както вероятно се сещате, после в групата с английски имаше още 10 момичета, парашутистки, не съм убедена, че  изобщо са държали изпити. Моята лична вина в стотните е, че не намерих смелост да се явя на повишителни изпити в гимназията, мой съученик си повдигна дипломата от 5.60 на почти пълно 6.00 с явяване на повишителни след края на 10 клас. Значи можело, ако не те е страх. Мен като ме е било страх, да си нося последствията.

# 611
Това, не е точно страх, а липса на увереност, която е характерна за някои млади хора в начален етап от живота, с опита се придобива смелост.
Може на ЛС историята, аз обикновено все се боря с мелници, ще ми е полезно.
И сега пак започвам обречена битка, но няма да се откажа.
Скрит текст:
Има две хлапета, които постоянно създават проблеми в квартала, арогантни, невъзпитани, многократно е говорено с родителите, не само аз, ефект 0, децата са без контрол. Мисля да пиша до социалните, естествено, освен още 3 души, всички се скриха, като мишки, като стане по-голям проблема, ще се сетят. Деликатният момент е, че са цигани, които се опитват да се интегрират, и си мислят, че ние правим забележка на децата им заради това, а причината е, че просто те се държат безобразно. Естествено, вярват на децата си, не на другите възрастни....синът ми, вече отказва да излиза на вън заради тях.

# 612
  • София
Това, не е точно страх, а липса на увереност, която е характерна за някои млади хора в начален етап от живота, с опита се придобива смелост.
Може на ЛС историята, аз обикновено все се боря с мелници, ще ми е полезно.
И сега пак започвам обречена битка, но няма да се откажа.
Скрит текст:
Има две хлапета, които постоянно създават проблеми в квартала, арогантни, невъзпитани, многократно е говорено с родителите, не само аз, ефект 0, децата са без контрол. Мисля да пиша до социалните, естествено, освен още 3 души, всички се скриха, като мишки, като стане по-голям проблема, ще се сетят. Деликатният момент е, че са цигани, които се опитват да се интегрират, и си мислят, че ние правим забележка на децата им заради това, а причината е, че просто те се държат безобразно. Естествено, вярват на децата си, не на другите възрастни....синът ми, вече отказва да излиза на вън заради тях.
Документирайте с видео на телефоните си реалните прояви на въпросните деца, срещу фактите няма да могат да ви се опълчват родителите. Аз бих информирала и социалните, вече спря де ме е срам да си търся правата.

# 613
Благодаря ти, точно това смятам да направя. Проблемът е, че обикновено съм с две деца+ да снимам става сложно, но ще се справя някак си. От сутринта се опитвам да се свържа със социалните, няма резултат.

# 614
Нали затова написах между 30 и 40, а не всичките? Тоест съм отчела  сред  близо 50-те деца минус спрямо 2010-та и 10-20 такива, които са напуснали заради упоменатото от Зури прехвърляне в чужбина, а не заради несправяне.  Peace Без значение колко е точната бройка на напусналите заради несправяне, си остава фактът, че  Колежа завършват само децата с потенциал, с амбиция, мотивираните и можещите. Другите на естествен принцип са отпаднали по трасето. Или сами са предпочели да се махнат, или са ги махнали.. А познати деца в подкрепа на дадена теза всеки има. Аз пък познавам и отстранено дете от по-минал випуск, и предпочело само да си тръгне от сега завършилия и да се премести другаде в гонене на висока диплома (по-скоро под давление на майката), и отишло в чужбина пак от сегашния. И това какво доказва?

Много те моля, престани да правиш категорични изказвания за училища, върху които нямаш никакъв поглед. И сама да правиш преценка кой / колко хора заради какво са напуснали и колко са мотивирани децата в непознати за теб у-ща. Не малко деца печелят конкурси и заминават да учат в чужбина, на други родителите се местят, трети пък си имат достатъчно средства и решават, че още в 9 клас искат да учат в пансион навън. има и такива, които в един момент решават, че диплома 5.50 не ги устройва и овреме отиват в друго училище, знаейки, че там ще имат само 6 до края на ученето си / имахме такъв случай и точно така се получи/. А дете с такива оценки, съвсем не означава немотивирано.

А относно мотивацията: над 10 % от завършващите АК имат мотивация нула за въпросните матури, защото най-късно в средата на 12 клас са получили безусловни оферти от университети. И се явяват на въпросните матури, само за да си получат и бг диплома, че все пак 5 години са учили и за нея и не се знае дали някой ден, няма да ти кажат, ама ти нямаш бг образование, ако ти се наложи. Та хич не ги касае дали ще е 3 или 4 на този изпит /естествено, че никой не изкарва толкова малко, но и не си е направил труда да си припомня цитати/. Нито преговарят, нито си дават зор за матурите, доста преди матурите вече са запразнили. Та, въпреки това откак има матури АК е на първо място по резултати.

Друг е въпроса, че матурите са били последното нещо, което сме гледали, когато сме правили избор на училище.

Браво на СтефанБ за изказването за нивото на изхода на училището. Тук бих вметнала и, че прием в университетите е на база документи, не изпити. Във Франция приемат по 2000, завършват по 200 в специалност. Но това не е основание да подмина коментарите за нивото на децата, които влизат в АК. Ако приемем, че 30 деца идват от СС, къде се намират резултатите на СС на матурите? Същото важи и за ПЧМГ. Гледах оценки на деца, записани вече в АК  от матурите и си мисля, че не е честно спрямо тях, този въпрос да се премълчава.

Русалке,
това че премълчах факта за служебните оценки от матурите по немски. Съвсем не означава, че гледам с положително око, че не се явяваш на българска матура, а за отличен ти зачитат шестица за над 11т. от 15 възможни.  По колко точки разлика се падат за другите оценки. Ако това беше в АК, трябваше да имаш 14т., за да имаш шестица. А още по-малко и това да те освобождава от матура . Но преди два дни си запазих за мен коментара, казвайки си "Не знаеш фактите изцяло, не коментирай".
Сега ще ми вкараш цитата, където съм казала, че колкото повече деца се освободят от матури е по-добре, но това е заради некадърно направените бг матури, а горните ми коментари, касаят равнопоставеност на децата. Особено когато се правят сравнения между тях. И е жалко, че само на децата от НЕГ е дадена тази привилегия да се освобождават от матура. Самият факт, че не си притиснат до стената, че имаш право на само един опит и каквото изкараш това е, те поставя автоматично в по-изгодна позиция.

Последна редакция: пт, 12 юни 2015, 11:26 от rosss

Общи условия

Активация на акаунт