Явлението "Бг-продавачка"

• 98 519
  • 1 465
  •   1
Отговори
# 60
Не ми харесва, когато обслужващият персонал ми натрапва личното си мнение или ме преценя по това как съм облечена, или ми досажда. Още по неприятно ми става, когато някой проявява към мен високомерно отношение, когато аз съм потребителя с парите и си плащам да ми бъде извършена услуга.

Без да искам правя паралел  - съвсем скоро пазарувах в Италия в конкретния случай подаръци за ММ. Останах впечатлена как в луксозния магазин на световноизвестна марка ме обслужиха съвсем класно, без да ме притесняват и досаждат, без излишни думи ( безгласно почти) без значение, че в онзи момент се чувствах съсипана от път и облеклото ми беше подходящо по скоро за планина отколкото за бутик.
Независимо дали пазарувам за 10 евро или за 100  отношението беше еднакво - уважение към парите ми.

# 61

Иначе ако трябва да обикалям по магазини, където ще имам сблъсък с обслужващ персонал (и особено ако пък е за нещо скъпо) се обличам доста невзрачно. В добрите магазини и добре обучения персонал не им прави никакво впечатление или поне не го показват и така печелят симпатиите и парите ми. Случи ми се докато обикалях за сватбена рокля да вляза в прехвален магазин на българска дизайнерка и да ми откажат проба, защото роклите стрували колосалните по разбирането на продавачката 3000-4000лв. Ами излязох си и само се подхилквах на обслужването  Whistling

И аз съм така, колкото по-скъпа покупка имам намерение да правя, толкова по-невзрачно се старая да изглеждам.  Laughing

# 62
  • София
Ама моля ви се, преди години майка ми ходеше да си купува злато в иракски и кувейтски бижутерски магазини по джапанки. Там например си беше съвсем в реда на нещата..и видът й изобщо не пречеше на местните продавачи да й изсипят в ръцете от скъпи по-скъпи гривни, пръстени, и прочие дрънкулки.
Лично съм я чакала повече от час, за да си избере някоя верижка. Продавачът до края си оставаше все така любезен..както м/у впрочем може да е любезен само един арабин. Уникално добри търговци са, в кръвта им е, мама му стара  Laughing

Чувала съм, че турците са нещо подобно.  

# 63
Ох, на мен най-любимият ми въпрос, влизайки в магазин просто да разгледам е - "Мога ли да ви помогна с нещо?" Mr. Green
Е, добре какво да отговори човек на това? Shocked

Питам аз, не идва ли помоща, която така любезно ми се предлага едва след, като аз помоля за такава.....?!
Не може ли първо да огледам и ако реша, че ми трябва помощ да попитам?
И има ли вариант, в който като вляза поне веднъж да чуя - Добър ден! - без продължението.... ooooh!
Така, да ми покажат, че са ме забелязали...а, не да ми предлагат помоща си от вратата Peace

Само тези неща ме дразнят.
Иначе да седят където искат, да пушат, да правят каквото им е разрешено. Не ме засяга мен това, а обслужването,което получавам или не!

E какво пък толкова се дразниш. Как няма какво да отговори човек? Отговаряш: Не още, благодаря.

# 64

Иначе ако трябва да обикалям по магазини, където ще имам сблъсък с обслужващ персонал (и особено ако пък е за нещо скъпо) се обличам доста невзрачно. В добрите магазини и добре обучения персонал не им прави никакво впечатление или поне не го показват и така печелят симпатиите и парите ми. Случи ми се докато обикалях за сватбена рокля да вляза в прехвален магазин на българска дизайнерка и да ми откажат проба, защото роклите стрували колосалните по разбирането на продавачката 3000-4000лв. Ами излязох си и само се подхилквах на обслужването  Whistling

И аз съм така, колкото по-скъпа покупка имам намерение да правя, толкова по-невзрачно се старая да изглеждам.  Laughing

Аз пък не се обличам според това, в кой магазин планирам да вляза. Обличам се както ми скимне.

# 65
Таис, говориш за азия. Там е различно, както сама знаеш.
Тук, влизам боса (днес ме убиха убувките) в Майер и решавам да се напръскам с някакви парфюми - няма  проблем. Бях боса, но с костюм.
В почивните дни приличам на биитник - къси гащи и джапанки. В този вид съм купувала кола, дивани за 10 000 долара и мляко. На всякъде са ми се усмихвали и не са ме гледали с подозрение.

# 66
С риск да бъда обвинена в сексизъм, ще кажа, че никога не ми се е случвало да бъда зле обслужена от продавач-мъж. Някак успяват да уцелят мярката - не се скъсява излишно дистанцията с излишно фамилиарничене, нито пък се демонстрира досада, превъзходство, или каквото и да е там.
И не говоря само за магазини, които минават за преобладаващо мъжки (оръжейни, за рибарски принадлежности, мото- и авточасти, железарии и т.н.), но и за уж запазени "дамски" територии като магазини за хранителни стоки, обувки, облекла и козметика...
Пазарувайте при мъже, и описаното в темата просто няма да ви се случи  Peace

# 67
  • Пловдив
BirdsFlu - не знам, мен в в магазина за авточасти ме гледат като блондинка. При все, че съм брюнетка.

# 68
Бърдс, права си, но мен са ме лъгали. Един ме убеди да си купя ужасно тъмен фон дьо тен Joy. Напрви го без усилие. Не му се сърдя Simple Smile.

# 69
  • София
Таис, говориш за азия. Там е различно, както сама знаеш.
Тук, влизам боса (днес ме убиха убувките) в Майер и решавам да се напръскам с някакви парфюми - няма  проблем. Бях боса, но с костюм.
В почивните дни приличам на биитник - къси гащи и джапанки. В този вид съм купувала кола, дивани за 10 000 долара и мляко. На всякъде са ми се усмихвали и не са ме гледали с подозрение.

Ми точно затова е и тъжно, и смешно, че в БГ продавачките масово преценяват клиентите си по липсата или наличието на токчета, грим, бижута и т.н. Тоест, в Австралия където си ти, Азия, както и в нормалните държави на Запад, в които съм била, клиентът се обслужва не спрямо външния вид.

Потвърждавам наблюдението на Бърдс, и аз никога не съм била лошо обслужена от продавач-мъж. За съжаление, в магазините за обувки, дрехи, детски боклучета, козметика, все още мъжете продавачи са рядкост.

# 70
BirdsFlu - не знам, мен в в магазина за авточасти ме гледат като блондинка. При все, че съм брюнетка.

Ти оплакваш ли се?
Аз умирам да се правя, че от нищо не отбирам. Обикновено свалям поне 20% от цената.
Отивам почти разплакана и ми правят сървиса на половин цена Simple Smile.

Като купувам пак така - аз съм малка и не разбирам Simple Smile.

# 71
  • Пловдив
В Бг с отстъпките не става, иначе охоооо, и да плача мога даже.

# 72
Намалила съм употребата на продавачки до минимума, пазарувам онлайн почти всичко.
За храните обаче няма как, трябва да се сблъсквам с касиерки и продавачки. Касиерките в големите магазини, където ходим, без забележки. Обаче в квартала на пешеходно разстояние нямам магазин от верига и за кисело мляко, хляб или нещо дребно се налага да притичам до бакалията. Ами няма такава гадост. В по-зареденото магазинче работят две човки, по-млада и по-стара, които:
- винаги имат по-важна работа от това да обслужват клиент
- винаги имат по-важен клиент от мен (с когото си обсъждат плетки, сериали, акото на детето и пр.)
- ако горните две не са налице, то говорят по телефона, ама все много важни неща
- ако ги питам къде (в нагъчканото магазинче) стои нещо, което не виждам, мръщят се, че ги занимавам
- много често са ме обслужвали с едната ръка, а с другата едновременно говорят по телефона и подреждат някакъв рафт зад себе си
- или между другото ми подават нещото, докато си говорят с някой в магазина
Изобщо, квартална идилия, но няма друго и се принуждавам в краен случай да влизам.

# 73
  • Варна
Привет, "клиентки". Това с обслужващият персонал ми е една от най-дразнещите напоследък теми.
"Любимото" ми:
1. Отивам във фризьорски салон в 9.15, а той отваря в 9. Аз нямам час, но искам все пак да оставя парите си. Фризьорката яде отпред, изгледа ме странно, чак се зачудих да я питам ли изобщо. Попитах за подстригване. Каза: поне да си изям закуската, може ли? с ей таква физиономия  smile3516. Казай, ОК, почаках вътре и след като я видях да пали цигара след закуската, се врътнах и й пожелах успешен ден.
2. Докато се храня в ресторант и докато съм с пълна уста, сервитьорката да дойде и да ме попита откровено незаинтересовано и наизустено "всичко наред ли е?". Кой го учи на тази тъпа практика?! Откачам.
3. Отиваме на маникюр с приятелка и вместо ние да нищим клюките, а те да ни разкрасяват безмълвно, се оказва, че ние мълчим като телета, а маникюристките бистрят всякакви теми помежду си.

А БГ продавачките с перманентния досаден поглед изобщо не ми се ще да ги споменавам. Омръзнало ми е от наглост, липса на всякакво адекватно отношение и изобщо гледам да не съм толерантна към подобно нещо.

# 74
Янтре, женската "безащитност" ФърФи на всякъде. Аз, понеже съм научена да мъкна, късно го разбрах.

Общи условия

Активация на акаунт