Явлението "Бг-продавачка"

• 98 614
  • 1 465
  •   1
Отговори
# 1 335
Извинете,но къде е прието да се говори на клиентите на ти?

В Хенди  Laughing

# 1 336
Населено място?

# 1 337
Казах го под формата на майтап понеже съм разказвала тук за тях. Принципно на обученията има хора от всички населени места и реално навсякъде ги карат да говорят на "ти". Аз лично отказах да спазвам това правило, надявам се и други бивши колеги да са го направили.

# 1 338
Аз няколко пъти съм казвала, че поздравителното ми писмо от Мтел започва със Здрасти

# 1 339
Да,спомних си ,че съм чела.Не знам кой е решил,че това е ОК в БГ.За другите населени места не знам,но за София ще се възприеме като просташко фамилиарничене.Добре,че не са се сетили да говорят на клиентите на "како,лельо,чичо,бабо и дядо,може и "пич" да се ползва.Копеле,братле,маце,също става.

# 1 340
Чао е много разпространено.

# 1 341
Една колежка казваше "и пак да дойдеш"  Laughing

# 1 342
  • Ямбол
...." Ако ще пробваш нещо пробвай, щото затваряме". Е не пробвах и си излезнах.

Накривила си им шапките. В резултат  - те доволни, че не си им създала работа и не си ги задържала, а ти без обувки, които си харесала.

# 1 343
  • Другата България
2/3 от Бг градове, 1/3 от магазините им.
Това какво значение има?

# 1 344
  • Ямбол
Да,спомних си ,че съм чела.Не знам кой е решил,че това е ОК в БГ.За другите населени места не знам,но за София ще се възприеме като просташко фамилиарничене.Добре,че не са се сетили да говорят на клиентите на "како,лельо,чичо,бабо и дядо,може и "пич" да се ползва.Копеле,братле,маце,също става.
А случайно да помниш, че името на държавата ни е България?
Много претенции към другите, а гредата си не я виждаш, освен, че и липсата на интервали след препинателните знаци прави текста ти трудно читаем. Това да не би да е заради София, която не те мързи да я съкратиш на сф.

# 1 345
А какъв ти е проблемът с цитирания текст освен препинателните и интервалите (които затрудняват четенето, да)? Но какво в смисъла те подразни?

# 1 346
  • Ямбол
А какъв ти е проблемът с цитирания текст освен препинателните и интервалите (които затрудняват четенето, да)? Но какво в смисъла те подразни?
Мен ли питаш?
Подразни ме, че определя като просташки някакви определения, които са такива само в София(според нея), а като първия простак не е изписала името на държавата си, а е написала "беге".
Да, просташки са, но и текстът не блести с нещо повече.

# 1 347
Написала е, че не знае как е в останалите места, няма нужда да се влага обида в устата и, когато я няма. Пише за София, защото впечатленията и са оттам.

А в България има населени места, в които масово се говори на "ти" на непознат и това се приема за нормално, не виждам защо е повод за подскачане.

Допълвам, че фамилиарниченето с клиенти от страна на големи компании, за което Liola се чуди и определя като българско, е корпоративна практика, наложена от някои многонационални (най-вече американски) компании, за които това е хватка за скъсяване на дистанцията, един вид клиентът да се почувства сред приятели. За нас е противно фамилиарничене, а хората си мислят, че си правят услуга на бизнеса.  Laughing

Последна редакция: ср, 29 юли 2015, 01:37 от Nickkie

# 1 348
На "ти" може да говориш на близък редовен клиент. На нов клиент винаги говоря на "вие". Ако ме поправи да говоря на "ти" тогава може.

# 1 349

А в България има населени места, в които масово се говори на "ти" на непознат и това се приема за нормално, не виждам защо е повод за подскачане.

Някъде може и да се приема за нормално, но е неприемливо да се обръщаш така към непознат.На мене лично ми е неприятно и просташко.Е, има магазини в които и на "ти" ми говорят, но там съм редовен клиент и се знаем от години. Свидетел съм и как родители говорят на "ти" на учителката на децата си.Ами просташко и невъзпитано си е. Sick

Общи условия

Активация на акаунт