Явлението "Бг-продавачка"

• 98 451
  • 1 465
  •   1
Отговори
# 1 395
Тоест, няма проблем да се съобразиш с работното време на държавния работник, ама щом е продавачка в магазин, какво значение има работното време, няма нужда да се съобразяваш?
Като искаш служителите ти да работят, докато има клиенти, ще им плащаш. Като вдигнеш работното време, ще им вдигнеш и заплатите. Нали си наясно, че извънреден труд се заплаща допълнително?
Пп:
Цитат
По­на­ча­ло из­вън­ред­ният труд е заб­ра­нен.

Той се до­пус­ка по из­к­лю­че­ние съг­лас­но чл. 144 от Ко­дек­са на тру­да в слу­ча­и­те:
а) за из­вър­ш­ва­не на ра­бо­та във връз­ка с от­б­ра­на­та на стра­на­та;
б) за пре­дот­в­ра­тя­ва­не и бор­ба с при­род­ни или об­щес­т­ве­ни бед­с­т­вия и опас­нос­ти и от­с­т­ра­ня­ва­не на не­пос­ред­с­т­ве­ни пос­ле­ди­ци от тях;
в) за из­вър­ш­ва­не на не­о­т­лож­ни об­щес­т­ве­но не­о­б­хо­ди­ми ра­бо­ти по въз­с­та­но­вя­ва­не на во­дос­наб­дя­ва­не­то, елек­т­рос­наб­дя­ва­не­то, отоп­ле­ни­е­то, ка­на­ли­за­ци­я­та, тран­с­пор­та и съ­о­б­щи­тел­ни­те връз­ки и оказ­ва­не на ме­ди­цин­с­ка по­мощ;
г) за из­вър­ш­ва­не на ава­рий­но-въз­с­та­но­ви­тел­ни ра­бо­ти и поп­рав­ки в ра­бот­ни­те по­ме­ще­ния, на ма­ши­ни или на дру­ги съ­о­ръ­же­ния;
д) за до­вър­ш­ва­не на за­поч­на­та­та ра­бо­та, ко­я­то не мо­же да бъ­де из­вър­ше­на през ре­дов­но­то ра­бот­но вре­ме, ако пре­къс­ва­не­то й мо­же да до­ве­де до опас­ност за жи­во­та или здра­ве­то на хо­ра­та и до пов­реж­да­не на ма­ши­ни и ма­те­ри­а­ли;
е) за из­вър­ш­ва­не на уси­ле­на се­зон­на ра­бо­та.
Къде, по-точно, има подточка "клиент, дошъл 3 минути преди затваряне"?

# 1 396
  • Ямбол
Къде съм написала, че трябва да остане извънредно?

# 1 397
Ами някой като ми седи до 19:59 в магазина, аз как да си тръгна в 20?

# 1 398
Лиляна , за пореден път се убеждавам, че си рядко срещано създание ,с рядко срещани разбирания  Peace  doh
Може би именно защото си държавен служител  Laughing и който има зор , ще се съобразява с твоето работно време  Laughing
Спирам да участвам в разговора  Peace , абсолютно е излишно  Stuck Out Tongue Winking Eye

# 1 399
Работното време на вратата не е ли за клиентите, а не за персонала?

# 1 400
Извън работно време да си работят собствениците или да наемат допълнително персонал. Не е сериозно да се очаква от човек, който обслужва 10 часа клиенти да е учтив със всички. 

# 1 401

Аз това казах. Като започнах работа питах, казаха че е моето работно време. А може да има и обратния случай-да е за клиентите. Но докато това е МОЕТО работно време хич няма да чакам някой да се тутка в магазина. Wink

# 1 402
При положение , че на персонала му се заплаща за същото работно време , според теб ?  Wink

# 1 403
Ами, ако на Жана работното й време е до 20:00, всяко оставане след този час се води извънреден труд.
Просто на повечето места работното време на продавачката съвпада с работното време на магазина. И като добавим едни 30 минути по-рано, в които идва, за да подготви магазина за работа, които не се отчитат никъде, и после, ако се наложи да остане заради някой клиент... И реално се заплаща за работно време 8:00 - 20:00, обаче се работи 7:30 - 8:30. И става кофти.

# 1 404
Е, извънреден труд си е, ако работното ти време е фактически по-дълго от това на магазина, защото се налага преди и след работното време на магазина да оправяш, а договорът ти е писан с часовете за работното време на магазина. Коректното е договорът да е е с реално изработените и съответно заплатени часове. Не е редно да те карат да отиваш на работа от 7:30 примерно, да оставаш до 17:30, а да ти заплащат от 8 до 17 часа.

# 1 405
Е, извънреден труд си е, ако работното ти време е фактически по-дълго от това на магазина, защото се налага преди и след работното време на магазина да оправяш, а договорът ти е писан с часовете за работното време на магазина. Коректното е договорът да е е с реално изработените и съответно заплатени часове. Не е редно да те карат да отиваш на работа от 7:30 примерно, да оставаш до 17:30, а да ти заплащат от 8 до 17 часа.
Точно!   bouquet

# 1 406
кукумицинка , точно така си е. За съжаление обаче са много малко магазините / и не само / , в които се отразяват реално отработените часове  Confused

# 1 407
При положение , че на персонала му се заплаща за същото работно време , според теб ?  Wink
Според мен е за клиентите. Те как да знаят какво е вашето работно време? И трябва ли изобщо да ги интересува?

# 1 408
Аааа виж сега, тук проблема е друг. Ще си ги изискваш тия работи. Не се заяждам, с добро го казвам  Peace

# 1 409
  • Другата България
Именно.
И всички празни изприказвани приказки са излишни.
Най - нормалното нещо е ако магазинът е твой, да стоиш докато ти влизат и пазаруват клиенти - все пак всяко левче е в твоя джоб, ти си шеф на себе си. Ако трябва и часове след работното време ще останеш.
Но утре, ако отидеш да работиш на друг - собственик, и той вече ти е шеф, абсолютно съм сигурна, че в и 59 ще си на вратата до табелката, готов да я обърнеш на "ЗАТВОРЕНО". Защото всяко левче вече ще е в чуждия джоб и това колко оборот си направил ако не ти се отразява н азаплатата - съвсем няма да те мотивира да стоиш.
Ама се пънем тука да се доказваме, то ако не тука, къде другаде.....

Общи условия

Активация на акаунт