"Песен за огън и лед" 19 "Stick them with the pointy end"

• 34 769
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна
Някой в предишната тема беше споменал, че майстер Емон е различен от Денерис, защото нямал от кръвта на Блакууд, съответно на Първите хора. Но всъщност и майстер Емон и Егон V имат от кръвта на първите чрез майка им, която е била Дейн. Не мисля, че това сме го обсъждали до сега.

Дейн не са от Първите хора. Thinking

# 616
Някой в предишната тема беше споменал, че майстер Емон е различен от Денерис, защото нямал от кръвта на Блакууд, съответно на Първите хора. Но всъщност и майстер Емон и Егон V имат от кръвта на първите чрез майка им, която е била Дейн. Не мисля, че това сме го обсъждали до сега.

Дейн не са от Първите хора. Thinking

От Първите са. В "Историята" го пише  Peace

# 617
  • Варна
Проверих. Mr. Green Родът наистина води началото си от Първите хора, но предвид външността им, се съмнявам в тях да е останала много от кръвта на Първите.

# 618
 А май са и най-старият род във Вестерос .  Thinking

# 619
По отношение на "смъртта" на Джонито и както си го мислехме - обвързан е с Мел според мита.Вече доколко Мартин е ползвал титаните за прототипи...
Джон е Surtr
- господар на огъня
- на старонорвежки думата означава черен Wink
- основна фигура в Рагнарок
- отличителен знак е огненият му меч
- личният му съперник в битката срещу боговете е Freyer,когото авторът на тези съпоставки оприличава на дъртия развратник Уолдър Фрей
 - Surtr живее на Bifrost - мостът който дели света на боговете от останалия свят.Мостът е леден. Grinning Предсказано е,че точно Surtr ще го разруши и ще доведе синовете на огъня в света на боговете,за да се бият
Мел е Hel - Кралицата на мъртвите
-трето дете на Loki
- властва над мъртвите в подземния леден Nilfheim
- половината й лице е много красиво,другата половина е на мъртвец
- съпруга е на титана на огъня Surtr  Sick
В последната книга Мел е на Вала,в леден свят,носи рубин,който крие ,че  е стара или направо мъртва;враг е на 7-те(т.е. на боговете от Asgard),обсебена е от смъртта и жертвоприношенията,постоянно е в търсене на кралска кръв,за да "храни"огъня.
Джон е  в черно,живее на Вала (Bifrost).До този момент отношенията му с огъня се символизират от Игрит -"целуната от огън".
Вероятно Мел ще върне Джон от мъртвите,както Торос го прави, и ще го превърне в Господаря на светлината.След това тя ще се превърне в негова "жена" (както при Станис) ,а той в Краля на нощта.Джон ще събори Вала и поведе синовете на огъня (Другите) в битка с човечеството,което се кланя на Седемте.
Факт е,че Мел е по-силна на Вала,дори видя и Бран в пламъците.Вероятно обяснение е,че е близо до Бриндън Ривърс.
Прелюдия към Рагнарок е пропяването на 3 петела - пурпурен,златен и червен.Пурпурният са силите на Ланистър и Кралски чертог.Златният е Егон и Златната дружина.Червеният ще пропее пред портите на Hel,т.е. червените жреци,които работят за установяване на контрол над силите на огъня и леда - Джон и Бродниците чрез Мел и Дани драконите чрез Мокоро (онзи,който е при Виктарион)
Първият,който ще чуе петлите е пастир,свирещ на арфа  Grinning - Манс Райдър,който искаше да изведе хората  от задаващата се опасност.
Когато Рагнарок започне,Surtr/Джон ще запали всичко,а е от пепелта явно ще се възроди новия подмладен свят.
П.П.Аз лично се запитах защо обаче Мел гори язови дървета.Единствено мога да си го обясня,че и тя не е много наясно с нещата,щом и за Станис сбърка.

# 620
Мел е пионка на боговете. Въобще не знае какви ги върши. Вижда каквото и покажат. Трябва да потърся линка, където огнените предизвикват Рагнарок, но не помня в коя тема го постнах....

# 621
  • Варна
irena681 , благодаря за труда!   bouquet

# 622
  • Вестерос
Страхотни прилики. Само това, че другите са "огнени"  newsm78

# 623
Лед и огън - две крайности,а крайностите откъдето и да ги погледнеш,не са хубаво нещо.
Другите и огнените жреци явно са 2 страни на една и съща монета.Ако е така,Мартин ще изненада много хора.А ако пишеше по-бързо,щеше да изненада всички,защото хората нямаше да се ровят толкова дълбоко,търсейки отговорите ,които авторът трябваше да е дал досега.

# 624
  • Варна
Лед и огън - две крайности,а крайностите откъдето и да ги погледнеш,не са хубаво нещо.
Другите и огнените жреци явно са 2 страни на една и съща монета.Ако е така,Мартин ще изненада много хора.А ако пишеше по-бързо,щеше да изненада всички,защото хората нямаше да се ровят толкова дълбоко,търсейки отговорите ,които авторът трябваше да е дал досега.

Аз мисля, че номерът е, че пише бавно.  Mr. GreenАко всичките книги бяха написани и ги бях прочела набързо, нямаше да знам и половината на това, което знам сега.
Не бях разбрала, че Лорас и Ренли са гей двойка. Това ми го казаха в един форум. Не знаех, че Теон е кастриран. И още един милион подробности, които нямаше да забележа.

# 625
 Joy
Така е.И аз нямаше да знам за Рагнарок.И куп други неща.Направо развих детективски способности последните месеци. Grinning

# 626
Ерис (Лудия крал) - Odin
- наричан е Лудия бог-има пристъпи на лудост и ярост
- изобразява се като старец с дълга бяла брада и рошава бяла коса
- в ранната  скандинавска митология Odin  не е почитан като бог;Tyr е бил главният бог на пантеона,а Odin вероятно е бил истински цар, който е обожествен и митологизиран по-късно; поради това, Odin не присъства в най-ранните сказания за Рагнарок.
 Ерис е известен като Лудия крал и умира преди  Рагнарок да се осъществи.
Один е известен също като баща на копелета - теорията,че Джайм и Церсей са копелета на Ерис (Баристан намеква в разговор с Дани за изнасилване на Джоана Ланистър);това вероятно е истинската причина, поради която е отрязан езикът на Илин Пейн (свидетел на инцидента?), и затова той се засмя на Джайм,когато последният му споделя за любовта си към Церсей.

П.П.И тук има нещо,което още не ми е изяснено,защото не съм прочела добре случващото се при боговете -
Томен - принцът, който е обещан   Thinking. Томен въплъщава всички 3 богове в едно: Один, Тор и Тир. Odin (Ерис) е дядо му. Thor (Робърт Баратеон) е трябвало да е баща му. И Tyr (Jaime) е истинският му баща.Това прави Томен Vidarr - Vengeance - убиецът на Fenrir/Бран (което е загатнато,когато Томен и Бран си правиха спаринг в Зимен хребет.)Предсказано е да убие вълка Fenrir в Рагнарок като отмъщение за смъртта на баща си.  Sick

# 627
  • Вестерос
 Shocked Shocked

# 628
Проверих. Mr. Green Родът наистина води началото си от Първите хора, но предвид външността им, се съмнявам в тях да е останала много от кръвта на Първите.

Защо предвид външността им? Ако е заради очите, то и Старките и Блакууд имат различни очи. А и има и други дорнски домове, които произлизат от Първите. Много вероятно е да си е останало в тях.

П.П. Поправям се. Май има и светлокоси. И пак Ашара е пример за тъмнокос Дейн. А и реално погледнато ние не знаем откъде идват техните лилави очи, никъде не помня да се споменава за брак с някого с валерианска кръв.

# 629
Не е от Валирия. Чичо беше коментирал по повод очите на Дейн, нещо в стил "Всички шведи може да са руси, но не всеки рус е швед"

Общи условия

Активация на акаунт