Ваканцията след ПЪРВИ клас! :)

• 46 511
  • 727
  •   1
Отговори
# 540
  • ГОре на черешата...
Само още нещо - непременно търси детски офталмолог. Стискам палци всичко да е наред Peace!

# 541
  • София
Аз преди две години водих Ники на детски офталмолог в Трета градска, но ѝ забравих името на докторката, трябва да се поразровя. Наесен мисля пак да го водя.

Аз от години ползвам Киндъла и ми е незаменим, а сега и детето започна да го ползва, не виждам проблем, стига да чете.

Честито и на рождениците на патерици! Да растат здрави и безгрижни!   bouquet

# 542

Ру Ру, ако имаш желание, сподели впечатления от немската система.

Както е написала Моренка,тук 1 клас е като нашата предучилищна,но с уговорката,че първолачетата са на 6 годинки.Беа трябваше да е с набора си 2 клас,но заради езика решихме да е в първи. При нас трудността идва от адаптацията и езика,но самото обучение,ако се игнорира това,е леко,без никакво напрежение....спокойно,лежерно. Почти нямат домашни,пишат с молив ,печатно... /Е ,при баткото в гимназията е друго...там нещата са изключително сериозни./  Ужас....,лято ,а какви ги пиша.....Вече претръпнах,че целия юли месец е учебен... Иначе училището и е само до 4 клас,малко дечица,тихо и приятно местенце. Учителката беше много резервирана ,към детето,в началото/няма други чужденчета в класа/,но от известно време насам има положителна промяна.  Това накратичко за нас.....   
Ако някой има път към Мюнхен,да се обажда! Hug

# 543
  • Варна
Ру, що не каза по-рано Simple Smile В момента съм в Мюнхен, вече 3-та седмица Simple Smile И много се радвам, че сподели за системата и лични впечатления покрай обучението на наборката. И при нас едни такива идеи се въртят от известно време... да видим...

# 544

Цитат
Ру, що не каза по-рано  Grinning В момента съм в Мюнхен, вече 3-та седмица  Grinning И много се радвам, че сподели за системата и лични впечатления покрай обучението на наборката. И при нас едни такива идеи се въртят от известно време... да видим...
  Dive, Hug!   

# 545
  • В светлината на слънцето
st.Dobri, с две ръце препоръчвам Кемилев. Много, много добър детски офталмолог. По ЗК записването е много предварително - към два месеца някъде, но се спестява голямото чакане пред кабинета му, защото имаш точен час за прегледа. С плащане е 40 лв прегледа и започва от 14 часа, но всички отиват тогава и има висене. Когато не е спешно, по-добре да е по ЗК, но при спешност - чакането е оправдано. Другият детски офталмолог, за който събрах много положителни отзиви преди да водя Сашо (но в крайна сметка заложих на Кемилев), бе Димитрова в Токуда. Който и от двамата да избереше, няма да сгрешиш. Еднакво добри са и компетентни. Peace Стискам палци да не е нещо сериозно и да се разходите напразно до доктора. Praynig
Мариетка, чудни гледни. Видях ги и във ФБ. Пак сте обикаляли красиви места.  Hug
Дъждец, за дърветата си права, така е. Peace По тази причина от години ние също сме на ел.сметки. Единственото, за което не мога да се прежаля, са книгите. В моя конкретно случай няма и друг начин (
Скрит текст:
писането на компютър и четенето от ел.екран години наред ми увреди зрението и сега съм на сериозно проследяване със съмнения за лоши, ама много лоши последици Confused И за съжаление единствената причина да се докарам до това, е именно ел.четене и писане, което всъщност е част от работата ми. Омагьосан кръг.  Confused Това е и един от мотивите ми да съм против ел.книгите - при условие, че книги могат да се четат и по стария, традиционен, консервативен начин, не виждам смисъм да си увреждам още повече очите. Другият ми мотив е, че хартиената книга наистина има душа и усещаш думите в пръстите си, когато я прелистваш, аромата й, уюта...
) Това разбира се, е мое, частно мнение, всеки сам решава. Peace
По същия начин не налагам и отношението си към пиратството и тегленето на филми и музика и не укорявам тези, които го правят - всеки сам си решава дали да го прави или да уважава и спазва авторските права.  Peace
Моренка, ние ново колело сме обещали за Коледа - пак по същата причина, старото стана

# 546
  • София
Аз от години ползвам Киндъла и ми е незаменим, а сега и детето започна да го ползва, не виждам проблем, стига да чете.

Това са моите притеснения. Да не го пренавия. Точно се е амбицирал да чете и го прави по собствено желание.

А трябва ли да се води профилактично на очен преглед. Така се случи, че се  научих да разпознавам хората за късогледство и без да са сложили очила, та за сега не виждам проблем. А нали и личната го гледа, та би следвало да забележи, ако трябва намеса на специалист, но аз да си попитам.

# 547
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...

А трябва ли да се води профилактично на очен преглед. Така се случи, че се  научих да разпознавам хората за късогледство и без да са сложили очила, та за сега не виждам проблем. А нали и личната го гледа, та би следвало да забележи, ако трябва намеса на специалист, но аз да си попитам.

смяташ, че разпознаваш късогледство, а далекогледство? астигматизъм? другите очни проблеми?
несериозно е. аз ходих два пъти годишно на задължителен очен преглед (от работата) и понеже беше задължителен са го претупвали  Confused
докато разбера, че главоболието ми не е тумор в мозъка, а отслабнало зрение + астигматизъм се бях вкарала във филм.  Tired

аз съм за профилактиката. но не като моята.  Blush истински преглед, при специалист  Peace

преди началото на учебната година го водих на очен, на ушен, на ортопед, на зъболекар водих големите профилактично два пъти годишно - преди и след ваканцията и с него смятам да правя така.
лично мнение е, но смятам, че по-добре да се провери напразно, отколкото да се пропусне нещо  Peace

# 548
  • В светлината на слънцето
И аз съм ЗА профилактиката.  PeaceПо-добре да се окаже излишно притеснението, отколкото късно откриването на даден проблем.  Thinking
А за очите специално не само късогледството би могло да е проблем. Очното налягане е доста по-опасно, а именно то може да се провокира от продължителното използване на ел.екран с цел четене на букви. За съжаление това го научих от личен опит. Confused Затова съм и толкова крайна в отричането на ел.четци.

# 549
  • Sofia
Цитат
Това разбира се, е мое, частно мнение, всеки сам решава.
По същия начин не налагам и отношението си към ... и не укорявам тези, които го правят... различно от мен.
Аз така приемам мненията на другите, и все се надявам  и моето да се приема точно така. Елеметарно е - лично мнение и толкоз. Нищо повече.  
 Simple Smile

Наясно съм с вредата от ел. четенето, но пък четците са най-щадящите. Simple Smile
Затова (и не само разбира се) и Гушкан не ползва копмютър/лаптоп/таблет все още и ще удържам докато е взъможно.
Аз аз редувам киндъла с хартиена книга. Simple Smile

# 550
  • Варна
Лу, аз също имам от няколко години завишено вътреочно налягане (поддържам го 20.5 при горна граница 21). Не нося очила, нямам главоболие, но се следя на 6 месеца, защото се водя с "риск от глаукома". Работата ми изисква да съм поне по 8 часа на компютъра (ИТ специалист съм и то с насоченост към работа с дефекти в софтуера - има много да се чете и да се внимава/взира). За децата не смятам, че работа/четене по около час на ден е чак такъв проблем. В крайна сметка - това ги чака и занапред. Според мен много по-определящ фактор е гена и правилното боравене и с техниката и с книгата, а не само времевото натоварване. Но определено подкрепям мнението, че при първи симптоми трябва да се посети специалист (като при зъболекаря Simple Smile ).
А, Добри, имаш предвид, че е нормално да те вижда по-голяма с едното око, нали? Виж, за цветното не мога да кажа, но определено си е нормално да има изместване на фокуса при гледане с "не-водещото око". От там идва и лека разлика в големината на обекта. (Ходих на стрлба като тийнеджър и там инструктора ни ги разказваше тези неща.)

# 551
ако го смятах за нормално нямаше да търся специалист  Wink

Simple Smile не съм ви се хвалила  Laughing
ходихме си "на село", брахме тиквички, садихме зеле, плевихме домати и чушки, ядохме кайсии направо от дървото...

имахме си и гостенче  Laughing "ама лельооо, аз живея в Софияяяя!" това по повод един слънчоглед, който тя кръсти магарешки бодил   Mr. Green
наш змейчо влезе в роля и я разведе из двора, показа всички дървета, зеленчуци, показа и по какво се различава лешника от мушмулата и прасковата от бадема  Laughing

хубаво е да си имаш дворче  Peace  Hug

# 552
  • Варна
Отговарям на въпросите: пасти сме ползвали досега все от био-магазини, вкл. от Iherb, различни видове. Сега се мие с Елгидиум, възрастова група над 7 г. Което ме подсети, според докторката ни оцветяванията се дължат на липса на флуор  Rolling Eyes Та сега пробвам с доста флуорна паста и какво да ви кажа, ефектът е видим...

За очен лекар - задължително водете децата на профилактичен. Моят син след такъв от вчера е с очила 0,5 диоптъра, ще ги ползва за училище (не виждаше на дъската какво е написано, а е висок и седеше на задните чинове), за гледане на телевизия и ако иска - за четене. Снощи изгледа цял филм с очилата и каза, че има огромна разлика, преди ми било мътно.
За лекар мога да препоръчам и аз същия детски център във Варна, само че ние семейно сме фенове на д-р Любка Димова  Grinning

И накрая - и ние бяхме на почивка в Родопите, прекрасно беше!

# 553
Аз преди две години водих Ники на детски офталмолог в Трета градска, но ѝ забравих името на докторката, трябва да се поразровя. Наесен мисля пак да го водя.
И ние там ходим - при доктор Маркова. Препоръчаха ми я кумовете - едната им щерка имаше сериозен проблем и обиколиха доста очни лекари в София. Но се чака, работи по ЗК, но не записва часове.
Мариета, страхотни снимки!

# 554
 Peace записан е час. утре отиват с таткото.

Благодаря за съветите, момичета.

Общи условия

Активация на акаунт