Булката, Кармата и Пътеките - букет от индийски традиции ~Тема 17

• 82 550
  • 756
  •   1
Отговори
# 15
Сумитра пак се върна в стария си образ на хълцаща и преглъщаща....защо не защити Ананди от нападките на свеекъра на Сугна
Според мен, защото, в крайна сметка, дълбоко в себе си, тя мисли като него - че жените са слаби и единственото, което им остава, е, да гълтат всичко, да се примиряват с всичко, да си налягат парцалите, за да не стане тежкият им живот, още по-тежък  Sad

На мен Сумитра честно казано никога не ми е харесвала. Винаги е била някаква смотана, мълчалива и все не смее нищо да каже. Много рядко ще и се чуе мнението, та като замлъкне и край. Винаги това ме е дразнило в нея. Гена е къде къде по млада и се опълчваше на Калинка още щом се омъжи за Васант.
Сумитра има много добро сърце и голяма душа, които се проявяват постоянно, но на мен ми се е забил в главата моментът, когато трябваше да се решава, дали Джамуна (етърва и, първата жена на Васант) да бъде жертвана (като оставят да роди детето) или да се прекъсне бременността - ако си спомняте, тогава Сумитра, със сълзи на очи се моли на свекърва си и на Васант, да спасят Джамуна и обеща, че ако я спасят, ще даде Джагдиш, да го осинови Васант ... Колко майки са способни на такова нещо?! Сумитра е забележителна жена, нищо, че не е съвършена ...  Вярно, плахостта и, склонността и към примирение, ядосват и мен ... не е смела като Гена,но хората са различни ...  Не от всяка пръчка става свирка и не от всяка снаха,минала през школата за снахи на Калиани, става революционерка-феминистка!  Wink А и плахостта на Сумитра не е безгранична - в много кризисни моменти, тя забравя страха и типичната си предпазливост (пример-когато се дигна сама в Мумбай, заради Джагдиш и после,след като видя жестоките факти с очите си, застана на страната на справедливостта, срещу единствения си син) ...  Страхлива,страхлива ... ама като и падне пердето ... не е препоръчително да си насреща и де!  Wink ... И тя знаЙ, шамари да раздава !  Mr. Green

Аз пък не бих си жертвала детето за нищо на света, независимо за какво става дума. Никога няма да го дам на никой, та дори и щастието му да зависи от това. Това вече не се нарича доброта. Не знам как бих могла да нарека такава постъпка, защото аз лично ако знам, че майка ми ме е дала на някоя само защото не можела тя да има деца, няма никога да я смятам за човек. То така или иначе който по такъв начин си е дал детето не намира покой. Хем страда, хем се надява детето му някога да го разбере и да му прости, ама за мен поне такава жена, която е предпочела ей така да ме подари не би трябвало да се нарича майка. То все едно си даваш детето в дом за осиновяване и някой го е осиновил, същата работа.

Те може би в Индия имат някаква такава традиция и такива неща са нормални при тях, знае ли човек. Щом ще изхвърлят Пули когато и се роди детето и тоя ще си прибере първата жена, нищо не ме учудва. То като цяло мисленето им е толкова различно от нашето, че сигурно да си дадеш детето на брат или сестра, не е нищо в сравнение с всички други дивотии. Даже се учудвам дали затова не показаха как Сандия си даде близначето на брат си. Вярно че там изтъкнаха каприза на голямата му дъщеря но все пак особено като са 2 деца сигурно е в рамките на нормалното да го направят. Между другото така ми се иска да има някакво Индийско радио където да има песни от онези старите с тънките гласове, но да може да се слуша през уйнампа, понеже ако тръгва директно от някой сайт няма възможност да го намалям и няма да си чувам говорящата програма а в уйнампа си има клавиши за намаляне и увеличаване на музиката. Ако някой знае такова радио ще съм много благодарна да ми го изпрати по някакъв начин.

# 16
  • Варна
Аз пък не бих си жертвала детето за нищо на света, независимо за какво става дума. Никога няма да го дам на никой, та дори и щастието му да зависи от това. Това вече не се нарича доброта. Не знам как бих могла да нарека такава постъпка, защото аз лично ако знам, че майка ми ме е дала на някоя само защото не можела тя да има деца, няма никога да я смятам за човек.
Сумитра предложи да даде Джагдиш на Джамуна и Васант, не защото Джамуна не може да има дете, а защото Калиани реши да я обрече на сигурна смърт,само и само да и роди внук . Искаше да спаси живота на Джамуна, не просто да и даде дете. Само уточнявам. Не споря. Ти имаш твоето мнение. Аз имам своето.

Последна редакция: нд, 31 май 2015, 23:40 от Lora-Di

# 17

Лорче, аз също не го казах с цел да споря. Знам, че беше така, даже май доколкото си спомням Джамуна беше изгубила едно дете и това беше второто. Не знам защо ми е останал някакъв спомен, че май повече нямаше да може да забременее, но може и да греша всъщност не съм много сигурна. Така или иначе, каквото и да е как ще каже един ден на детето си, че го е дала на леля му и чичо му, само защото леля му при раждането е можела да умре, нещо не мога да приема такава жертва и то с дете. По тая логика що примерно Джамуна да не си осинови друго дете, или след време нали може пак да забременее, защо трябва именно Сумитра да си дава сина? Аз и тогава доста се чудих над това, но и аз като Сунитра си мисля, че явно имат някаква такава традиция, да взимат от брат си или някой близък, вместо да си осиновяват от домове.

Сунитра, по долу ти давам линк към едно точно такова радио. Като го отвориш намираш listen и натискаш ентър. Тогава ще ти се отвори радиото с Winamp и ще можеш да го слушаш. Аз имам една програма, която се инсталира и в нея има радиа от цял свят, та има доста Индийски и то точно такива с тънките гласове, но няма как да ти я изпратя. Ако ти харесва кажи, ще ти извадя още.

http://123.176.41.8:8556

# 18

Лорче, аз също не го казах с цел да споря. Знам, че беше така, даже май доколкото си спомням Джамуна беше изгубила едно дете и това беше второто. Не знам защо ми е останал някакъв спомен, че май повече нямаше да може да забременее, но може и да греша всъщност не съм много сигурна. Така или иначе, каквото и да е как ще каже един ден на детето си, че го е дала на леля му и чичо му, само защото леля му при раждането е можела да умре, нещо не мога да приема такава жертва и то с дете. По тая логика що примерно Джамуна да не си осинови друго дете, или след време нали може пак да забременее, защо трябва именно Сумитра да си дава сина? Аз и тогава доста се чудих над това, но и аз като Сунитра си мисля, че явно имат някаква такава традиция, да взимат от брат си или някой близък, вместо да си осиновяват от домове.

Сунитра, по долу ти давам линк към едно точно такова радио. Като го отвориш намираш listen и натискаш ентър. Тогава ще ти се отвори радиото с Winamp и ще можеш да го слушаш. Аз имам една програма, която се инсталира и в нея има радиа от цял свят, та има доста Индийски и то точно такива с тънките гласове, но няма как да ти я изпратя. Ако ти харесва кажи, ще ти извадя още.

http://123.176.41.8:8556

То в случая даже е още по зле защото Джагдиш дори не е невръстно бебе а беше вече сгоден мисля за Ананди. Та как ей така изведнъж щеше Сумитра да го даде и аз се чудех. Абе не мога да приема подобно нещо особено като се има предвид, че майка ми по същия начин ме остави при баща ми само защото той имал достатъчно пари да се грижи за мен. Тя не би могла да ми даде нищо и при нея щяла съм да страдам. Само дето поне за миг не се досети че сега повече от всичко имам нужда не от парите на баща ми и втората му жена, а именно от собствената си майка. Било за доброто ми. Нека аз сама да преценя кое ще е по добре за мен. Бубулина благодаря ти затова радио. Точно такива песни много исках да слушам. Ще го послушам и ще ти кажа дали да ми изпратиш още.

# 19
Баба ми е давана така на отглеждане в друго семейство, едно време и тук е било много разпространено. Да кажем преди около 70-80 години.  Не е  чак толкова отдавна. Тя е била полу-сираче, и е била храненица в дома на едно семейство. Осиновявания в чистия смисъл доколкото знам не е имало, ами такива "храненици".
Може и в Индия да има такава практика.

# 20
  • Варна
Така или иначе, каквото и да е как ще каже един ден на детето си, че го е дала на леля му и чичо му, само защото леля му при раждането е можела да умре, нещо не мога да приема такава жертва и то с дете.
То в случая даже е още по зле защото Джагдиш дори не е невръстно бебе а беше вече сгоден мисля за Ананди. Та как ей така изведнъж щеше Сумитра да го даде и аз се чудех.
Не ставаше въпрос,дали ще умре,или няма да умре. Докторът им каза,че ако не направят секциото незабавно,Джамуна ще умре. Ставаше въпрос за спасяване на един човешки живот. Аз мисля, че когато сложим на едната везна човешки живот (независимо чий), а на другата везна сложим притесненията "как" и "какво" ще се каже един ден на детето , категорично, човешкият живот е несравнимо по-ценен и всякакви неудобства около това,как ще бъде обяснено на детето ... просто бледнеят (какво толкова? ще му кажат истината...нищо срамно и престъпно не виждам в нея) ...Но разбира се, това си е мое виждане ... Всеки си има приоритети ...

# 21
Така или иначе, каквото и да е как ще каже един ден на детето си, че го е дала на леля му и чичо му, само защото леля му при раждането е можела да умре, нещо не мога да приема такава жертва и то с дете.
То в случая даже е още по зле защото Джагдиш дори не е невръстно бебе а беше вече сгоден мисля за Ананди. Та как ей така изведнъж щеше Сумитра да го даде и аз се чудех.
Не ставаше въпрос,дали ще умре,или няма да умре. Докторът им каза,че ако не направят секциото незабавно,Джамуна ще умре. Ставаше въпрос за спасяване на един човешки живот. Аз мисля, че когато сложим на едната везна човешки живот (независимо чий), а на другата везна сложим притесненията "как" и "какво" ще се каже един ден на детето , категорично, човешкият живот е несравнимо по-ценен и всякакви неудобства около това,как ще бъде обяснено на детето ... просто бледнеят (какво толкова? ще му кажат истината...нищо срамно и престъпно не виждам в нея) ...Но разбира се, това си е мое виждане ... Всеки си има приоритети ...

Според мен за една майка не би трябвало да има нищо по мило от собственото и дете. Освен това така и не разбирам каква е логиката Сумитра да направи подобно нещо при положение, че етърва и по късно може пак да забременее и да си роди дете. Само защото задължително трябва да е момче, че то ако всеки така си жертва детето за човешки живот какво ще стане? Не мисля че такава постъпка на която и да е майка е достойна за възхищение. Обикновено такива родители после не виждат мира докато са живи. Дали която и да е майка ще се чувства добре ако един ден детето и я проклина заради постъпката и? При мен е много странно че разсъждавам по такъв начин. Обикновено съм чувала че хора които нямат деца са по склонни да нямат майчийски инстинкт и да мислят точно като Лори. Аз нямам и вероятно няма да имам дете, но пък отвътре някак така го чувствам че не бих го оставила на някой друг заради каквото и да било.

# 22
Защо се учудваш, че толкова държат на момче, от години има постоянно новини как в Индия масово се правят селективни аборти- на женски зародиши, убиват се новородени момиченца.... Rolling Eyes

# 23
  • Варна
Освен това така и не разбирам каква е логиката Сумитра да направи подобно нещо при положение, че етърва и по късно може пак да забременее и да си роди дете.
Нямаше как да забременее, понеже беше ясно,че ще умре,както и умря.
Този дебат е безсмислен и аз приключвам с него  smile3505

# 24
Освен това така и не разбирам каква е логиката Сумитра да направи подобно нещо при положение, че етърва и по късно може пак да забременее и да си роди дете.
Нямаше как да забременее, понеже беше ясно,че ще умре,както и умря.
Този дебат е безсмислен и аз приключвам с него  smile3505

Сунитра искаше да каже, че ако ще се моли на Калиани да пощади живота на Джамуна, зада даде Джагдиш за осиновяване, защо да не я беше помолила примерно да и пощади живота за да ги остави да опитат по късно пак да си имат дете. Аз пък се замислих за нещо друго. Каква ще е логиката Сумитра да си даде детето на Васант? Нали Калинка иска наследници и от двамата си сина, каква ще е гаранцията, че Сумитра пак ще забременее с момче? То в крайна сметка като на филм всякак могат да извъртят сценария, но в реалния живот освен ако не става въпрос именно за някакво Индийско мислене, не е реално да си оставиш детето.

# 25
Защо се учудваш, че толкова държат на момче, от години има постоянно новини как в Индия масово се правят селективни аборти- на женски зародиши, убиват се новородени момиченца.... Rolling Eyes

Не се учудвам. Просто не смятам за нормално едно такова мислене да се откажеш от детето си каквото и да е то, само заради нещо което може да се промени и по друг начин. Пък и да не може не мисля че имаме право да разполагаме с живота на другите и то в случая на човек който сами сме създали. Примерно майка ми мен ме е родила без да знае каква ще ми е съдбата но аз никога не бих родила дете при положение, че може и то да се роди като мен. По добре изобщо да нямам деца отколкото да излагам още един живот на постоянно страдание. Иначе нали точно това вчера си говорихме, че вероятно става въпрос за някакви техни традиции които за тях са съвсем нормални, или сценаристите така са го направили за по голяма драма.

# 26
Сахи Hug Благодаря за темата мац   bouquet

Пожелавам хубава и успешна седмица на всички  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 27
sunitra-809, под "какво се учудваш" имах предвид, че явно си е тяхно доста радикално местно разбиране това...на всяка цена момче...което е намерило място дори и във филма.

# 28
  • Варна
Хихихи! Сладко отмъщение!  smile3508  Колко ли още ще изтрае Джаго, чудничките си тъстове! ... Че пък, като излезе наяве и бременността на Гаурито, сигурно, хептен ще забравят да си тръгнат!  newsm48  ... А и май,взе вече, пишман да става, що му трябваше, на баир-лозе и жена, с амбиция за кариера! ... Със свещ ще търси Анандито, той,ама няма,нямаа ..."Късно е либе,за китка!" и т.н. Mr. Green

# 29
Малее, родителите на Гаури са такава напаст, че не знам какви нерви трябва да има човек за да ги изтрае. Не глава, ами цялото тяло ще ме за боли ако съм аз. Точно такива тъстове му се падат на мръсния Джаго. С конкурс да ги беше избирал, баш такива със сигурност нямаше да ги уцели, гаранция.

Общи условия

Активация на акаунт