СЕДМИ КЛАС - 65 тема

• 118 429
  • 1 911
  •   1
Отговори
# 600
  • Русе
  Точно от средата се тревожа в някои "елитни" гимназии.

# 601

Все пак, според мен, мястото, където учи човек точно в тези години и средата, в която се движи, предопределят живота му. Може би не на сто процента, но все пак.

Аз също съм продукт на такава гимназия, но тъй като преди и след това бях учила в други "далечни" гимназии извън Б-я може би гледам по-лежерно. А може би и защото много рано останах без родители, които да ме направляват. И още хиляди фактори, които определят нашия живот...
Все пак средата е нещо относително-една част от децата са вътре благодарение на способности, други- на яко зубрене, трети-на яки връзки/пари, някои не са вътре заради стрес...
Напълно съгласна съм. И примери във всички посоки - колкото иска човек. Просто ми се иска синът ме да се справи и да го приемат, защото момчетата се влияят повече от средата и приятелите си. Виждам го колко е податлив и това ме притеснява. Дъщеря ми е много по-целенасочена и никога не е зависела емоционално от мнението на приятели и компания.

# 602
  • у дома

Не знам как ще се готви моето дете. Все още се ориентирам в обстановката.

По математика изобщо не се замисляй за допълнителна подготовка,там където учи детето натоварването е предостатъчно  Peace Просто трябва наистина да седне и да решава тестове по формата на НВО,за да се научи да си разпределя времето...
За БЕЛ-не знам,раздвоена съм-ти си знаеш,но в 7 клас почти не се правят вече преразкази,а ЛИС,а формата е преразказ и трябва да се упражняват,за да се добие тренинг...Писането на тезата също нямам идея колко е заложено в учебния план-явно си зависи от учителя...
В София ако не се лъжа пробните започват още от края на ноември или се лъжа  newsm78 -пусни го на бел и ще прецениш  Peace

Последна редакция: пн, 01 юни 2015, 18:15 от svetlaem

# 603

Има, има Simple Smile Дъщеря ми не е посещавала никакви школи и уроци. Подготовката и е изцяло на училищно ниво, да поясня обаче, че учи в МГ. Доволна е от работата си на всички НВО, физика - 5 (най-нелюбим предмет), всички останали - 6. По математика и по БЕЛ очаква около 90 т.

Мога да разбера, че може да се добие приблизителна представа за точките по математика, но как така смятате, че по БЕЛ ще има 90 точки, като 41 от общо 100 са  Shockedплод на субективна оценка?
Винаги си е преценяла реално възможностите, на всички пробни изпити имаше над 5.50. Пише хубави преразкази, тезата си е развила добре. Толкова очаква детето, ще пиша на 03.06. Но сте права, зависи и от проверяващия. Дано всички ученици и родители да са доволни от резултатите!

# 604
  Точно от средата се тревожа в някои "елитни" гимназии.

Градски митове и легенди - непроменени поне от 30 години (преди аз да стана 7 клас)!
Средата в гимназията е е изключително важна, заема почетното 3-то място - след способности и характер на самото дете и семейна среда. Лично мнение, няма да споря.

# 605
  • Русе
  Лични и непосредствени наблюдения от най-близко обкръжение в близките две години за конкретни училища .

# 606
Amber,

не твърдя, че в "елитните" училища всичко е цветя и рози. Съвсем друго имах предвид:
1. Дали средата в не-елитно училище е по-добра?
Средно - не е (х-елитни спрямо х неелитни), но винаги могат да се посочат контра-примери, но са под 50%.
2. По-важно от средата в училище е характерът на самото дете (проблемно, влияещо се и т.н.) и семейството.

Спрямо твоите примери - дали тези деца, ако учеха в по-малко елитни училища биха имали сходни проблеми.

3. Гимназия - значи пубертет. Много от проблемите се дължат на възрастта. И много от тях се преодоляват с израстването. Но това е възрастта за здраво учене, което по-лесно се постига в конкурентна среда.

# 607
Така наречените "елитни" училища се избират най-вече заради средата. Тук имам предвид основно среда за учене, не толкова за приятелства, защото добри/лоши приятели може да се завъдят навсякъде.Винаги ми прави силно впечатление разликата между децата от най-добрите училища, които са идвали при мен в 7-ми клас и после идват отново в 12-ти. Винаги е в полза на тези от най-добрите(в Пловдив те са 2). Казвам го със съжаление и без сянка от намерение да обидя някого. Но работата в двете езикови винаги си казва думата.

# 608
  • out of space
Имам такъв въпрос: на първо класиране я приемат на трето желание да речем. Тя иска да изчака второ класиране, за да я приемат на първо или второ желание. Заявлението за второ класиране къде го подавам? В училището-гнездо или...?  Rolling Eyes

# 609
  • Варна
Не - в училището, в което е приета. Там или се записва, или подава за второ класиране.

# 610
  • София
Първо оставям детето да реши какво му се учи. След това съпортвам какво и с каквото мога. Бих показала всички "+" и "-" и след това заедно да решим да или не.
Склонна съм да дам свобода.

Навремето майка ми ми оказваше голямо давление и се опитваше да "решава" вместо мен.
Исках да уча рисуване. Не помня точно след кой клас. Майка ми казва, че ще разгледа, ще провери. "Не ми хареса материалната база и не те записах". С това се приключи. Реших, че след време ще пробвам в академията.

7ми клас. Детето ще кандидатства в Икономическия техникум. Все пак мама е икономист.
Дисквалифицираха ме. Писах в темата защо... пусти чернови Simple Smile
Завърших гимназия с разширено изучаване на английски език.
Отново дилема... рисуване/технически науки. И разбира се икономика  Joy
Сама реших, че пред гладен художник е по-добре да съм гладен инеженер Simple Smile Тотално съсипах майка ми Simple Smile

Майка ми беше на върха на щастието когато завърших ТУ и ѝ казах, че мога да обърна внимание и на икономиката.
Стопи ми лагерите преди изпита. Не съм била учила. Като цяло не ѝ обръщах внимание. Изкарах 5,75 на изпита и тя ми се извини "мислех, че не учиш".

А и съм превъзпитана левичарка  hahaha
Щерката също е левичарка. Още на 2г възраст правеше всичко с лявата. Предупредих в ясла и градина и не съм имала проблем. Само едно дете от време на време я тормозеше "не трябва така".
Искаше да учи рисуване... учи. Уж съм левичарка, но и до сега ме изумява как туй 'дяте държеше четката с лявата и бих казала, че рисуваше добре.

# 611
  • out of space
Не - в училището, в което е приета. Там или се записва, или подава за второ класиране.

Не разбирам. Приемат я да речем трето желание в 33-то. Тя иска 2 желание в 28-мо. При всички случаи ли отивам в 33-то?  Embarassed

# 612
Да в 33-то.
Там или се записва, или подава за второ класиране. Боднатото прави,щом не желае 33-то и иска у-ще от второ или първо желание.

# 613
  • out of space
Много благодаря, разбрах!   bouquet

# 614
  • София
Пожелавам на всяко едно дете, сбъднати мечти, много здраве и хубави пет години. Изпитите са нещо много относително. Има деца, които са на 6, но са притеснителни и това им е изиграло лоша шега. Обратно, деца, които са спокойни, са се справили чудесно. Прегърнете ги и им кажете, че те са вашите малки герои. Както и да са се справили, вие винаги ще ги обичате и ще се гордеете с тях. Те са малки и храбри войници. Днес е ден на детето. Heart

Общи условия

Активация на акаунт