ЮНСКО пухкаво човече, мама добре дошло ти казва вече! - тема 14

• 49 951
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Здравейте, маминки!!!  Hug

Много благодаря на всички ви за пожеланията!  Hug Както се казва „От вашите усти в Божиите уши“! Praynig

Пак се поизгубих аз, но от днес ще се поправя  Embarassed Simple Smile Влезнахме в някакъв ритъм уж, та успях да понаваксам тук и да ви изчета. Трябва да ви призная, че този пост го пиша вече от няколко дни, и със сигурност ще има неща, които вече не са актуални, но какво пък …

За раждането ще напиша в следващия ми пост. Сега, по-важните нещица: Мили мами, Geri ATHINA, Ина Яна, Сиси29, liusinkata, desyy1, Пухито, Шушулчето, krasinka86, DiNiKa, polq107, DilyanaVutova, Немезида, Hailie, deny, Jeini, vessylinko, tedi_ivanovaa, Dillzz, sivomishle, dessichka, честити ви малки и сладки съкровища!!!  bouquet Да са ви живи и здрави, да растат щастливи и безгрижни! Много здраве, любов, късмет, хармония и спокойствие на вас и прекрасните ви семейства!  Heart Eyes

Мили мами, най-важното нещо, което научих последните 13 дни (откакто сме си вкъщи), е, че човек въобще не осъзнава каква отговорност е това да станеш МАМА…, нито по време на бременността, нито по време на престоя в болницата. В момента, в който се прибереш вкъщи с бебе, изведнъж осъзнаваш, че никой друг освен теб (и таткото, разбира се) не е отговорен за това мъничко беззащитно същество, и че от теб зависи то да стане малко човече, от теб зависи неговия живот…. Мисля, че (изключая хормоните, нервите, притесненията) точно това осъзнаване е една от основните причини за т.нар. следродилна депресия. Мисля си, че това е свързано и с факта, че тази „депресия“ е много по-слабо изразена (или въобще липсва) при мамите с второ/трето дете, тъй като те вече са пределно наясно какво ги чака, какво се иска от тях, каква отговорност е това да имаш дете. Аз лично не бих се оприличила на мама, която страда от такава депресия, въпреки, че добре си поревах на втория ден след изписването ни, а и сега от време на време ми се случва, особено в момент на слабост, в който виждам, че с нищо не мога да помогна на малката ми принцеса (в случая визирам коликите, мисля, че Mrs Fiore беше писала същото).

Ние минахме през няколко етапа за тези няколко дни. В началото, малкото ми мишле беше ужасно спокойно, спинкаше много, налагаше се да я будим (поне на 4 часа) да папа, ние с ММ с всеки изминал ден ставахме все по-спокойни и по-уверени. На 16-ти ни изписаха, майка беше тук за една седмица (много ни помогна с пране, гладене и готвене, да ми е жива и здрава!), тази втората седмичка сме си сами тримката, бих казала, че супер си се справихме, ММ много ми помага, не знам какво ще правя като тръгне на работа след два дена. Въпреки, че се възползваме с него да спим във всеки един възможен и удобен момент, намираме време за пране, гладене, готвене, пазаруване, дори се опитвам да почета някоя друга книжка за гледане на бебе. Затова пък все още за нищо друго не намирам време – ни за фб, ни за форум, ни за вайбър, ни да говоря по телефона /на много приятели и до ден днешен се каня да им върна обаждане, уви… Tired/. И въпреки, че въобще не мога да се оплача от липсата на сън, маминки….. честно и откровено, на мен постоянно ми се спи  Tired. Имам чувството, че дори когато спя,  всъщност не спя и съм постоянно нащрек с едното оче и уше. За сметка на това вече заспивам по всяко едно време на денонощието, без проблем, даже слънцето да ми блести в очите; мога да заспя всякак и дори в най-неудобната поза  Simple Smile Та, да продължа: много послушна бебка първите няколко дни, до преди ден-два, когато (както чета, подобно на другите майчета във форума) започна да си будува и да се кокори, и да реве (разбира се). А беше толкова хубаво, когато само ядеше и спеше, милото Grinning Коликите и нас ни почнаха  Sad ей тук ми е много мъчно като го гледам мъничето. За колики даваме БиоГая /което, както ни обясни една неонатоложка в Токуда, просто помага за възстановяване на чревната флора и доброто храносмилане/, както и чайче от копър на Хип /мама Poohito беше питала -> не се притеснявай, давай смело, щом пие мъничето, значи има нужда, аз съм на този принцип/. Слагам си ръчичка на коремчето, така се успокоява, имаме и една възглавничка с черешови костилки (или каквито бяха там), която също от време на време претопляме. Иначе се дундуркаме, пеем песнички и каквото друго ми хрумне, само и само да се поуспокои сладката ми беба.

Коремчето ми се поприбра, останаха ми да сваля още 4-5килца. Но хич и не бързам да ви призная, защото (за разлика от повечето мами тук) аз съм постоянно гладна и омитам почти всичко, което се появи пред очите ми… Rolling Eyes Толкова храна не съм поглъщала докато бях бременна, сега голямо чудо (шегуваме се с ММ, че едва ме изхранва Grinning). Та в този ред на мисли май почнах да качвам малко килца (но все още не ми дреме). И другото: непрекъснато съм жадна. Но ясно, че всичко това е свързано с кърменето.
Хъхххх, дойде ред и на кърменето: и тук минахме през няколко етапа: болезнени зърна (благославям крема на Авент); преливащи гърди; твърди като камък гърди; предпочитания на беба към едната гърда само; 10мин на една; 10 мин на друга; цедене от време на време и не знам още какво, докато с пробване на едно, та второ, та трето и т.н. накрая се установихме на едно хранене – едната гърда; следващото хранене- другата гърда. Някоя мама беше написала, че кърменето си е цяла наука – и е много, много права! Аз доста бях чела, и клипчета гледала, и на курс ходила, но в крайна сметка добре, че е милата ми сестричка, та успяхме да елиминирахме повечето проблеми. Още от самото начало бебка си засука хубаво (сякаш само това е чакала 9те месеца), още от самото начало ми е много лакома, ние буквално за 10 мин се наяждаме. В деня на изписването от боницата (5ти ден след секциото), на пробното хранене, беше изяла двойно повече от нормалното (100мл)  Grinning Сега яде различно, понякога 70, понякога 100мл, а понякога само 50мл. Горе-долу установихме режим (на през 3 часа - 3 часа и половина), няколко дни си правеше нощем без проблем по 4.5 - 5 часа сън, сега от ден-два се буди и на 3 часа, мисля, че не се наяжда толкова добре, както преди, но при нас голям проблем е заспиването на 4тата, 5тата минута от началото на храненето... Confused Маминки, имате ли подобен проблем със заспиване по време на хранене и как се справяте? При нас не е гъделичкане по краченце, ушенце, раменце, гръбче…понякога помага, понякога не. Confused Но дори и да помага, помага да я държа будна до макс 10тата минута от началото на храненето  Thinking Според мен е важно да си хапва добре, че да не се буди поне 2 часа. ще се радвам ако има мама, която да сподели или да ме посъветва нещо.

Ноктите й се чупеха в началото без проблем, въобще не съм й слагала ръкавички, но сега са й много дълги и твърди, странно, но даже с ръкавички не се чупят… И педи, и неонатоложката обаче казаха „рязане след 1ви месец“, и чакам сега с нетърпение да стане, защото дори само докато се къпем, пак успява да се надраска по личицето. Педи ни изписва витамин Д след 20тия ден.

И ние имаме пъпчици вече Sad по бузките Sad някои са даже и с връхче.  Мислим с ММ да посетим утре педи, че поне да се успокоим, че са от тези нормалните и ще си минат с времето (дай Боже по-скоро Praynig , че ми е много мъчно да я гледам така)

Много ме развеселиха мама Piletta, с бебка в салона  Joy и мама Маги_света с бебка в количката и пазенето на равновесие Grinning миличките принцески  Heart Eyes Маги, мами, ние днес направихме сефтето на количката (досега само на тераската излизахме) и в началото беба като се ококори, че даже по едно време се мъчи да реве, викам „край! Загубени сме Grinning“, но по едни павета като взех да я друсам, чак бузките й се друскаха Grinning и заспа като къпана. Не се паникьосвай, трябва да посвикне мъничето според мен, пък и друго си е на въздух. Успех и късмет!  Hug
Rallyto, ние след всяка баня слагаме в нослето физиологичен разтвор и почистваме или с клечка за уши с ограничител, или с фитилче от памук. Правим си го превантивно, дори и да няма секретче.

Reni_deni,
вече са те посъветвали мамите, но и аз да си кажа. Нас още в болницата ни инструктираха: с памуче и физиологичен разтвор хубаво измиваш между устничките. Ако има бял секрет, по-скоро мазен, за него казаха :“мазно с мазно се почиства“, т.е. с бебешкото олио (или там каквото ползваш за мазане на тялото) и с памуче хубаво почистваш това беличкото. Бих посъветвала мамите да не ползват клечка за уши, че наистина мърдат мъничетата, само с памуче, при нас се почивства безупречно. 

Gergamelka, за изтръпването на пръсти, не само, че продължават да ми изтръпват (по-силно изразено е на дясната ръка), но и продължават да са ми подути. Чудя се какво да правя, да взимам ли мерки или пък да изчакам да видим 
...Така че момичета това да кърмиш за мен е все едно съм още бременна………..
Хмм, мила, за мен да кърмиш е даже доста по-ограничаващо, в смисъл с много повече рестрикции от това да си бременна  Confused

Mrs Fiore, засега бебка само веднъж е връщала, нищо че ми е ужасно лакома и се храним за 7-10 минути. Много рядко успяваме да се оригнем, но пък ни обясниха, че ако бебе не поема въздух докато се храни, няма какво да оригне.

Маминки, сигурно мога още поне десет страници да изпиша, но пусто това време…

Пак ще пиша, този път по-скоро, надявам се.

Много хубава и спокойна вечер на всички!  Hug

# 601
liucinda Опитвала ли си със силиконови протектори за зърна?

# 602
  • София
Добро утро и честит празник на имениците в групичката ни!

Пандичке, колко ми хареса твоят пост. Тъкмо сутринта имаше какво да си чета. Радвам се, че вече се нагласявате с бебка и се чувстваш спокойна.

Режимът в къщи е още мираж. Валерия хапва на три часа, но често прави и паузи от четири (през нощта понякога и по пет) часа. Не я будя за режим, защото ако я събудя тя като засуче пак заспива и няма никаква ефективност този процес. Заспи ли на гърда няма събуждане.

Днес трябва да я водя на консултация в 13 часа, после и е будния период, но се надявам да мога да пиша и да се похваля с добри новини, разбира се.

Хубав и усмихнат ден на всички.

# 603
  • athina
ПИСАХ,ПИСАХ и НАКРАЯ ГРЕШКА И ВСИЧКО СЕ ИЗТРИ.

ДОБЪР ДЕН НА ВСИЧКИ!!!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ПРАЗНУВАЩИ ДНЕС-БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!!!

МАЛКИЯТ СЕ СЪБУДИ И НЕ МОГА ДА ПИША ВСИЧКО НА НОВО,НО ЩЕ НАМЕРЯ ВРЕМЕ И ЩЕ ПИША ПАК.

ЛЕК,СПОКОЕН И УСМИХНАТ ДЕН НА ВСИЧКИ!!!

# 604
Добър ден  и от мен!!!
Днес сме на консултация с бебка в 14 ч....ще пиша след като мине. ..юза сега всичко е наред при нас....да се надяваме и за напред да е така....аз се опитвам да направя някакъв режим...дано да успея....
Май ще се наложи да минем на смесено хранене....не винаги ми стига кърмата....

# 605
  • София
мимко, пробвах, но нещо не ми се получава. Днес малко променихме позата и нещата ми се струват по-добре.
Момичета, и моята госпожица беше много спокойна, но сега вече не е така, а още нищо не и даваме за колики. през нощта почти не спи и не се успокоява от нищо. не иска и залагалка.
В сряда сме на консултация, та да видим

# 606
  • София
desyy, преди два дни и на мен не ми стигаше кърмата (за ден беше така), давах през два часа, дори през час и половина, поналях се с вода, аз пия чай от копър и анасон, поръчах и на Веледа чая, но още не е пристигнал. Резултата - вчера отново препълнени гърди и пак си прави големи паузи бебка. Има такива дни, в които беболините рязко променят нуждата си от кърма и регулирането на новото количество става само с повече сукане. Успех ти пожелавам и дано отложите смесеното хранене.

# 607
  • в матрицата
Здравейте , момичета! Аз им хванах "цаката" на тия колики - велика наука е Хомеопатията, ей! Само да знаеш как да я прилагаш, че това е поблема.
Да ви кажа, аз не се ограничавам от към хранене от нищо. Кафе си пия, като ми се преиска и фрапе си правя, шоколад си ям. Е, разбира се, не се тъпча, но има моменти в които така ми се дояжда шоколадец, че ще умра, ако не хапна. Както има и моменти в които съм толкова гладна, все едно не съм яла от седмици. Това разбира се го оттдавам на кърменето. За  сега не съм се опрасила, килата са ми горе долу същите като преди да забременея, така че съм доволна.
Карина прави паузи понякога от 5 часа, за съжаление през деня  Cry През ноща е като часовник, на 3 часа ставаме. Поне само яде и веднага заспива, не се разнасяме. Малко трудно се оригва, и да въпреки оригването понякога повръща. това го оттдавам на лакомията и. Такива сладки бузи има, много и се раздвам.
Скоро трябва и аз да я водя на мерки и теглилки, да видим добре ли се храни  Mr. Green
От мен за сега толкова, прекрасен ден със спокойни бебчета ви желая!

# 608
  • на пясъка при черупките от миди
Сузза, ще споделиш ли какво даваш за коликите? Аз купих хомеопатичните коликинд та да видим.

Десси, продължавай упорито с кърменето. И аз имах твоите мисли , но наистина бебетата успяват да регулират кърмата за ден два. Просто, докато се натъквите ще има дни на по-често кърмене, независимо от режима.

Ние тази нощ грам не спахме. И мм то побъркахме- изхвърли аканата пелена, стопли водата, оригни бебето  Crazy може довечера да реши да се изнесе

# 609
  • в матрицата
Сузза, ще споделиш ли какво даваш за коликите? Аз купих хомеопатичните коликинд та да видим.
За съжаление, колокинд няма общо с хомеопатията, някакъв микс, забуркан от някого. Та,, все едно, аз давам COLOCYNTHIS 15CH, във вода, по 2 гранулки слагам. Трябва добре да се разклаща/разбърква преди даване, по 1 капка, през 5  мин - 5 пъти / дано ме разбра Simple Smile Така давам сутрин и вечер или, ако детето е неспокойно. Тази водичка в чашката изгържа по 2, 3 дни, трябва да е на тъмно, покрита с нещо отгоре, далеч от телефони, ТВ, микровълнови и всякакви лъчения.
Понеже хомопатията се гава само след ИНДИВИДУАЛНО  предписание, за това не гранатирам, че ще действа при всички. Много важно, НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ  с даването, не е безобидно. Това си е лекарство, чиято картина може да прочетете в нета. Има още много лекарства за колики, монопрепарати са, но се назначават само сле консултация с хомаопат.... Желая ви успех

# 610
  • на пясъка при черупките от миди
Благодаря за инфото. Сега се сетих, че ва училищата за бременни нещо такова също говореха. Трябва да ди погледна записките да видя. И да съгласна съм за консултацията с хомеопат  Peace

# 611
Здравейте момичета, вече сме на 6 дена! Забелязах сутринта малко над пъпчето и на самото коремче , че има 2 гънки, които леко се белят, а уж мажа често кожата и със лосионче. Забелязах също ле и петичкитр и ходилата и отдоло се белят. Нормално ли е? Аз си помислих дори,че памперса я е стиснал и я е прежулил,а аз не го стягам! Вие кога минахте на 2ка? Как да разбера, като лонсултацията ни про педи е на 1вия и месец!

Последна редакция: пн, 29 юни 2015, 16:03 от DilyanaVutova

# 612
liucinda Аз съм с такива протектори още от болницата. Консултантката по кърмене  идваше за всяко хранене първия ден - и се мъчихме и трите, на втория се сетих, че си нося протекторите и тя ми препоръча да съм поне докато зърното ми се оформи. Малката вече е на месец и все още съм с тях - не ми е болезнено така, а и на нея й е по-лесно. Но в началото е трудно за бебето - без значение с протектор или без, не всички бебета са със супер развит сукателен рефлекс. Търпение ти пожелавам и скоро нещата ще се случат.
Mrs Fiore И ние не спахме - малката реши да се прави на зомби. Тъкмо предните 2 вечери спа от 23 до 6 и татко и реши снощи да спи при нас, ама нъц.
DilyanaVutova Всички бебоци се белят - не е от памперса. При нас се обели цялото коремче и даже малко по предмишниците. Ти си мажи, пък то детето ще си се обели. Още сме на единичка - беба е около 3500 +/-, и не й стягат. Също при нас се появи и секретче от окото преди консултацията - гурлясваше й много. (Което също е нормално и го чистех с физ. разтвор или преварена вода с тампонче за грим)

Аз да помрънкам Simple Smile
Скрит текст:
когато ми реве с часове без причина и откачам. Понякога я оставям и да реве ( защото то не  плаче  от колики, или от глад, или от пълен памперс, явно искаа нещо и не я разбирам) и тогава мм идва да ми се кара. Аз нямам кой знае колко опит, но бебето си е 24/7 с мен и го познавам най-добре. Много ме дразни, когато някой ми прави заключения и изводи и то точно, когато тая пуканка плаче пореден час без причина. И тогава много се напрягам. От цялата работа се чувствам като в цигански катун - бебето реве, с мм повишаваме тон - ужас. После се случва да се карам и на бебето. И накрая рева и аз. Имам чувството, че откачам. Постоянно срещам неразбиране и имам чувството, че всичко правя грешно. Просто на моменти съм страшно неуверена и отчаяна.Сега ще ме сметнете за луда, ама на кой да ги кажа тия неща

# 613
  • София
Мимко, хич няма да те сметна за луда. Това е напълно нормално, когато си само ти с бебето 24/7 освен, че си го познаваш най-добре и най-добре му предаваш твоята емоция и умора и когато се почувстваш преуморена или напрегната, то започва да реве. Колкото и да не ти се вярва, бебоците са като огледало. Когато се роди първото дете имахме точно такива приключения с нея и ММ - тя пищи, аз рева, ММ вика и накрая всички сме отчаяни, а ситуацията изглежда безнадеждна. Всъщност поговори с ТМ и се опитай да си даваш малко почивка преди да започне период на рев при бебето (ММ ме пращаше да чета книга в другата стая, а той оставаше с ревящото бебе) - намери начин ти да се разтовариш макар и за малко - дори  и да е само да отскочих за хляб до магазина, но без количката и бебо... И дори и да не се получи, не се отчайвай - винаги добри, спящи и усмихнати са само бебетата и майките от рекламите за памперси.

# 614
Аз ще опитвам....няма как но май няма да е за дълго кърменето...днес б1х и аз на лекар....при мен нещата не са розови....но сега не ми се говори...бебка иначе е добре има само още жълтеница и ще пием малко глюкоза. ...оставям ви че нещо всичко ми идва в повече....

Общи условия

Активация на акаунт