Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Слънцезащитни средства

 • 41 486
 • 147
 •   1
Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 382
Видове слънцезащитни средства

За косата:

Най-добра защита за косата през лятото осигуряват шапките с периферия. По-честото миене също помага за предпазването ѝ от неблагоприятните фактори на външната среда. Препоръчително е да се избягват стилизиращите продукти, защото е възможно да доведат до термолиза – топлинно разрушаване на основата на косъма. Използването на специална слънцезащитна козметика за коса също предпазва успешно от вредното въздействие на слънцето и морската вода.

Слънцезащитната козметика за коса съдържа метални оксиди, които предотвратяват прегряването ѝ, както и овлажняващи съставки: алое вера, жожоба, соеви протеини, пантенол. Продуктите с UV филтър не само защитават, но и подхранват косата. Те образуват невидим защитен филм около косъма, предпазвайки го от наслояване на солта от морската вода (или на хлора от басейна) и бързото му изсушаване, омекотяват косата и улесняват разресването ѝ.

Видове слънцезащитна козметика за коса:

Шампоани – те трябва да са меки, да задържат влагата в косъма и да го защитават от изсушаване. Съставките, които задължително трябва да присъстват в техния състав, са: различни видове масла, алое вера, кокосово мляко, копринени протеини, екстракти от морски водорасли, колаген и витамин А.
Балсами и маски за коса  – обичайните ежедневни продукти, които оказват особено благотворно влияние върху косата. Те трябва да съдържат: кератин, пантенол, копринени протеини, витамини – С, Е, група В. Желателно е да се използват след всяко измиване с шампоан, не по-малко от 2 пъти седмично.
Специални средства с SPF защита (шампоани, балсами, кондиционери, мусове, спрейове, маски и т.н.) – на опаковката на този вид козметика обикновено е обозначена думата Sun. Те предпазват косата не само от въздействието на слънцето, но и от морската вода. В техния състав задължително трябва да присъстват: витамини Е и F, различни натурални масла (палмово, кокосово, бадемово, маслиново), алое вера, пшенични протеини, аминокиселини, кератин, хитозан и др.

За очите:

Слънчевите очила са не само моден аксесоар, но и необходимост. Те предпазват очите от вредните слънчеви лъчи през всички сезони, но през лятото носенето им е задължително.

Oчилата трябва да притежават 100% UV защита. Препоръчително е да се купуват от оптичен магазин, където всички модели са качествени и осигуряват не само необходимата степен на затъмнение, но също така UV защита и поляризация – поляризационни филтри, които предпазват очите от отразените слънчеви лъчи.

Очилата трябва да се подбират така, че да бъдат удобни, да пасват добре на лицето и да не се усеща тежестта им. Цветът на стъклата няма особено значение. Най-често се използват всевъзможните оттенъци на сивия, кафявия, зеления цвят.
Евтините и некачествени слънчеви очила не само не защитават, но могат и да навредят на зрението ни. Проблемът е там, че затъмнените стъкла предизвикват разширяване на зениците и преминаването на по-голям поток от светлина, а некачествената пластмаса не осигурява нужната защита от ултравиолетовите лъчи.

Рамката на очилата трябва да приляга плътно към кожата около очите. Затова, ако посещаваме места с много слънце и вода, най-добре е да подбираме очила с по-широки рамки.
 

За кожата:

Ако кожата се излага по-дълго на слънчевото въздействие, неголемите дози UVB лъчи ѝ придават нежен загар, но високите дози водят до слънчево изгаряне и дори до рак на кожата. UVA лъчите предизвикват необратими изменения – активно се образуват червени жилки и разширения на вените, кожата старее и се отпуска, покрива се с малки бръчици.
За защита на откритите участъци на тялото от слънцето трябва да се използват козметични продукти с UV филтри. Степента на активност се определя като SPF (слънцезащитен фактор). Той показва колко пъти се увеличава безопасното пребиваване на слънце след нанасянето на крема.
Главен елемент на всички слънцезащитни кремове са така наречените ултравиолетови (UV) филтри. Различават се два вида – химически и физически.
Химически филтри – те улавят ултравиолетовите лъчи, променят се структурно под тяхното въздействие и превръщат слънчевата енергия в безопасна топлина. Недостатъкът им е, че могат да предизвикат алергии при чувствителни към тях кожи.
Физически филтри – на опаковките могат да бъдат обозначени и като „натурални” филтри. Те се състоят от фино смлени минерални вещества или изкуствени пигменти, които остават на повърхността на кожата. Като съставна част от емулсията на слънцезащитния крем те отразяват облъчването подобно на огледало. Кожата понася много добре тези микропигменти.

Слънцезащитните средства обикновено съдържат и други активни вещества:
•   Витамин Е – неутрализиращ свободните радикали, които разрушават жизненоважни субстанции на клетките
•   Бизаболол – противовъзпалително вещество от цветовете на лайката
•   Пантенол – предшественик на витамин В, който оказва целебно и успокояващо въздействие върху кожата
•   Екстракти и масла от растения – например календула (невен) за успокояване на раздразненията или жожоба, благодарение на която кожата става еластична.

Добрата козметика, без съмнение, е полезна за кожата, но все пак не трябва да храним илюзии по отношение на всички тези вълшебни средства и безогледно да се подлагаме на слънчевите лъчи. Естествено, тези средства понижават риска от изгаряне, но само в тези случаи, в които подхождаме към слънцето разумно.

Критерии за подбор на слънцезащитната козметика

При избора на слънцезащитно средство решаващ трябва да бъде слънцезащитният фактор. Неговото число съответства на лабораторното значение на филтриращото действие – колкото е по-високо, толкова е по-интензивна защитата от слънчево изгаряне. Теоретично това число говори колко по-дълго можем да се излагаме на слънце при наличие на крем върху кожата си в сравнение с незащитената кожа. На практика това означава, че трябва да знаем кога кожата ни започва да изгаря, което зависи от много допълнителни фактори и затова не се поддава на точна оценка.
•   Практически БЕЗ защита са продуктите с фактор до 6.
•   Лека степен на защита осигуряват препаратите с фактор от 8 до 14. Те са подходящи само за кожи, които вече имат слънчев загар.
•   Средна защита дават препаратите с фактор между 15 и 25. Те са подходящи само за кожи, които по природа са добре пигментирани или вече имат първичен загар.
•   Висока защита дават препаратите с фактор между 30 и 50. Те са подходящи за защита на по-бледата кожа още при първите слънчеви лъчи.
•   Екстремна защита осигуряват препаратите с фактор 50+. Те са подходящи за хора с много светла и чувствителна кожа.

Крем, мляко или масло – кое е по-доброто?

По принцип това е въпрос на вкус. Но маслата са подходящи за вече загорялата, нечувствителна кожа, защото слънцезащитният им фактор обикновено е от 2 до 6.

Водоустойчивите препарати осигуряват добра защита по време на къпане. Това е важно, защото и под водата кожата получава достатъчно ултравиолет – например на дълбочина 50 см той е около 40%. Да не забравяме, че водоустойчивата слънцезащита се изтрива лесно. Затова всеки път, когато се подсушим с хавлията, трябва да се намажем отново.

Слънцезащитна козметика за деца

Кожата на децата е много чувствителна, без защита тя може да издържи на слънце не повече от 5 до 10 минути. Затова слънцезащитните средства за деца съдържат висок SPF – 15 – 20 и по-висок.
Да предположим, че използваме средство с SPF 20. Това означава, че детето може безопасно да престои на слънце 5 мин х 20 = 100 мин (около 2 часа).
•   Слънцезащитни средства с SPF 20 (висока степен на защита)
Невинаги високият SPF означава безопасност за детето. Вреда могат да нанесат и самите ултравиолетови филтри. Към сегашния момент за най-безопасни са признати физическите UV-филтри. В съдържанието на продукта те са означени като цинков оксид (Zinc oxide, ZnO)  или титанов диоксид (Titanium dioxide, TiO2 ). В състава на маслата такива филтри издържат няколко къпания в морето. След контакта с вода кожата трябва да се подсуши с хавлия (мократа кожа бързо изгаря!). Не бива да пропускаме да намажем отново слънцезащитен крем.
•   Слънцезащитни средства с SPF 20+ (много висока степен на защита)
Козметичните средства с много висок фактор (над 20) обикновено съдържат химически UV-филтри. Те осигуряват ефективна защита от слънцето, но често предизвикват раздразнения и алергии на нежната детска кожа. Освен това трябва да се нанасят минимум 20 – 30 минути преди излагането на слънце. Толкова време е нужно, за да започнат да действат.

Полезни свойства на слънцезащитните средства придават такива съставки като: алое вера, лайка (по-конкретно нейните активни съставки бизаболол и азулен), витамин Е, масло от жожоба и облепиха (ракитник). Те притежават овлажняващо, възстановяващо и антиоксидантно действие.

При покупка на детски слънцезащитни средства трябва задължително да обърнем внимание на тяхната хипоалергенност. Преди употребата им можем да направим малък тест: да нанесем капка на лакътната свивка на детето и да проследим дали ще се получи реакция. Ако в рамките на деня не се появи зачервяване или сърбеж, а детето се чувства добре, значи можем смело да използваме този продукт. Желателно е в състава му да влизат натурални екстракти и витамини, успокояващи и подхранващи нежната детска кожа. Добре е също така да бъде и водоустойчив – специално за любителите на игрите със и във вода.

Основни критерии при избор на детски слънцезащитни продукти:

•   добра репутация на производителите;
•   препоръки на педиатрите и детските дерматолози;
•   положителни отзиви от други родители.

Топ 5 на най-добрите слънцезащитни продукти за деца според потребителите на BG-MAMMA:
1. Bioderma
2. Nivea
3. Бочко
4. La Roche
5. Vichy

Полезни съвети за малки и големи:

За да избегнем летните неприятности, трябва просто да следваме тези проверени в практиката съвети:
•   Да предпазваме главите си с помощта на шапки с широка периферия, (задължително при децата!) и да следим малчуганите да не ги свалят по време на игра.
•   Да подбираме леки дрехи от естествени материи и светъл цвят – най-оптималният избор за летния гардероб.
•   Да избягваме разходките и излагането на слънце в най-горещите часове на деня.
•   Ако прекарваме почивката си на море или край басейн, строго да дозираме времето на слънчевите бани: през първия ден започваме с 10 минути, а след това прибавяме по 15 минути за всеки следващ ден. Това е най-безопасният начин да придобием красив и здравословен тен.
•   Задължително да използваме слънцезащитна козметика за коса, лице и тяло.
•   Слънцезащитното средство трябва да се нанася половин час преди излагане на слънце. Нужно е време, за да започне да действа.
•   Да не забравяме да пием често вода, както и да предлагаме на децата, за да поддържаме водния баланс на кожата им и да ги предпазим от обезводняване.
•   Да не подценяваме ролята на овлажняващите и успокояващи кожата средства "за след плажа". Освен че възстановяват, те притежават и защитно действие срещу остатъчния ефект на ултравиолетовите лъчи.Полезни мнения от потребители на BG-Mamma:
 
Всичко за слънцезащитата за лице - мнения за използвани продукти, доволни ли сме или не от тях, кое е ефективно и кое не чак толкова в борбата срещу вредата от слънчевите лъчи - тема за всичко това.

Как да избираме слънцезащитен крем – SPF индекс
Скрит текст:
Слънчевото лъчение влияе неблагоприятно на кожата в своя спектър от UVA и UVB лъчи. Старата слънцезащитна козметика e насочена само срещу UVB лъчите, които предизвикват изгаряне, ДНК- увреждания, кожен рак и др. По-новите продукти имат защита и срещу UVA-лъчи. От тях кожата се състарява, губи еластичност, посивява и се сбръчква. Тези лъчи са отговорни и за т.нар. слънчева алергия, но също за кожната пигментация (почерняването).
Факторът, който се отбелязва на флаконите – от 1 до 50+, показва степента на защита от UVB лъчите. Неговата абревиатура SPF (sun protected factor – слъцезащитен фактор) отчита степента на защита от слънчево изгаряне. Ако не ползваме защитен крем и изгаряме на слънце за 10 минути, като се намажем с фотозащитен продукт с фактор 20, ще изгорим чак след 200 минути.
За защитата от UVA лъчите се използват 2 абревиатури – IPD (immediate pigmentation darkening), който измерва за колко време добиваш тен, или PPD (persistent pigmentation darkening), който определя продължителността на тена. На флакона на козметичния продукт трябва да е изписано SPF - индикатор за стопиране на UVB лъчите и PPD или IPD, което показва, че има защита и срещу UVA лъчите.
UVA са с голяма дължина на вълната. Причиняват бързо потъмняване на кожата. Предизвикват преждевременно състаряване и поява на бръчки. Проникват дълбоко в кожната тъкан и могат да я увредят, което е рисков фактор за рак на кожата.
UVB са изключително вредни за тялото, но за щастие частично се адсорбират от атмосферата. Те имат по-къса вълна, но са по-силни. Причиняват слънчево изгаряне и рак на кожата.
Когато избирате слънцезащитна козметика, гледайте какво пише на етикета!
Най-добре е да изберете слънцезащитен продукт с "широк спектър" защита – търсете означение върху опаковката "UVA / UVB"
Слънцезащитният фактор (SPF) показва ефективността на продукта за защита на кожата от ултравиолетовите лъчи на слънцето.
Колкото по-висок е индекса, толкова по-добре е защитена кожата.
Степента на защита трябва да се съобрази с различните фототипове, както и с интензивността на слънчевото греене:
Фототип 1: Много бледа кожа, руса или червена коса и лунички, светлозелени или сини очи,
Фототип 2: Светла кожа, светла коса и сини или кафяви очи,
Фототип 3: Светла кожа, кафява коса и кафяви или сини очи.
Фототип 4: Матова кожа, тъмнокафява коса и кафяви очи.
Фототип 5: Тъмна кожа, черна коса и тъмни очи.
Фототип 6: Много тъмна кожа, черна коса и тъмнокафяви очи.
Русите хора с много бяла кожа трябва да ползват 50+ за начало. Заради климатичните промени и замърсяването през последните години слънцето нанася повече вреди на кожата, затова, дори когато човек излиза навън – на разходка, на пазар или на работа, трябва да ползва крем с фактор минимум 15, а през лятото – 20.
При излагане на слънце за първите 2 фототипа се препоръчват кремове с максимална защита – 50 и 50+, а за третия – 20-40. Флакони с фактор, по-нисък от 20, се препоръчват само за хора, които са фототип от 4 нагоре. В планината или на морето, при интензивно слънчево облъчване, дерматолозите съветват да не се пада под фактор 30, независимо от фототипа.
Слънцезащитната козметика трябва да се съобрази също и с възрастта. Не е препоръчително например майките да ползват кремовете на децата си. Ако на флакона пише „kids”, много е вероятно продуктът да съдържа цинков, титаниев оксид и др., които дават бяло оцветяване на кожата. За децата това е допустимо, но за една жена, особено в градски условия, не е естетично. Мазилата за възрастни са съобразени с типа кожа, в тях обикновено са включени етерични масла, хидратиращи съставки и др. Има различни текстури, адаптирани към всички видове кожи, включително проблемни, чувствителни и алергични.

Плюсовете и минусите на слънцезащитните кремове с висок слънцезащитен фактор.
Скрит текст:
Ако сте обръщали внимание наскоро, вероятно сте забелязали, че на пазара има тенденция да се предлагат слънцезащитни продукти с все по-висок защитен фактор (SPF). Само преди няколко години беше много трудно да се намери слънцезащитен крем с фактор по-висок от 45. Днес вече тенденцията е различна. В някои страни дори се анонсират продукти с SPF 100+.
Но наистина ли един слънцезащитен крем с SPF 100+ (или 90+) е толкова по-добър от такъв с фактор 15?

SPF 100: Два пъти по-добър ли е от SPF 50?
SPF факторът се отнася до способността на един слънцезащитен крем да блокира ултравиолетовите лъчи В (UVB), които причиняват слънчевите изгаряния, но не и UVA лъчите, които основно причиняват дълбоките кожни увреждания. И UVA, и UVB лъчите допринасят за повишения риск от рак на кожата.
SPF факторът отразява колко по-дълъг е периодът от време, за което човек би изгорял на слънце, ако не си е сложил слънцезащитен крем спрямо времето, за което би се случило изгарянето при използване на такъв крем.
SPF по правило е фактор, който не е разбираем за потребителя. Поне като число. Защото е съвсем логично някой да си помисли, че SPF 30 е два пъти по-добър от SPF 15, но всъщност това съвсем няма да бъде вярно. Защото крем с фактор 15 блокира около 94% от UVB лъчите, продукт с SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите, а такъв с фактор 45 блокира само с още 1% повече, а нито един продукт не предлага 100% защита!
Много дерматолози са на мнение, че крем с SPF 15 е подходящ за повечето хора, ако бъде използван правилно. Но въпреки това дори те често препоръчват SPF 30, защото много малко хора нанасят продукта толкова обилно или толкова често, колкото е посочено на опаковката. Според широко разпространеното сред специалистите мнение разликата в защитата от слънчево изгаряне между кремовете със средно висок и висок SPF фактор не е особено голяма, но продуктите с по-висок SPF фактор могат да защитят по-добре кожата от дълготрайни увреди и рак на кожата.
В специално писмено изявление една от американските фирми, произвеждащи слънцезащитна козметика например отбелязва, че, тъй като повечето хората използват много по-малко слънцезащитен крем, отколкото е препоръчително, продуктите с висок SPF фактор предлагат по-добра защита, а дългогодишното използване на продукти с висок SPF допринася за здравето на кожата в по-късен етап от живота. Според казаното в това изявление “Въпреки че разликата в процента блокирана ултравиолетова радиация между SPF 55 и SPF 100+ е по-малко от 1%, използването на SPF 100 може да доведе до много по-малка увреда от слънцето в дългосрочен план”.

А UVA лъчите?
Създаването на слънцезащитен крем, който адекватно предпазва кожата от UVA лъчите е по-трудно. UVA излъчването прониква по-дълбоко в кожата, като допринася за ускорената поява на бръчки и покачва риска от рак на кожата. Почти всички (95%) от UV излъчванията, на които сме изложени, са именно UVA излъчвания.
Много от слънцезащитните кремове с висок SPF фактор използват филтри, които спират UVA лъчите, което обаче не бива да се счита за достатъчна защита. Това се дължи на факта, че UVA филтрите по правило се разпадат бързо и изгубват ефективността си на слънце, освен ако не са допълнително стабилизирани. Процесът по това стабилизиране се смята за най-сложният при производството на слънцезащитен крем. Затова и качествени слънцезащитни средства по правило не е приоритет на масовите козметични компании.
Но всички дерматолози са единодушни, че и най-добрите слънцезащитни кремове трябва да бъдат правилно използвани, за да ни свършат работа. Най-добрият начин да се уверите, че сте оптимално защитени, е да спазвате точно инструкциите за употреба, изписани задължително върху опаковката. Независимо дали изберете да използвате слънцезащитен крем с висок SPF фактор или такъв с по-нисък, технологията на неговото изработване всъщност е от истинско значение. Например има кремове с максимално висок SPF, които обаче са ефективни само 2-3 часа и то ако не бъдат през това време “измити” от вода. При други проникването в кожата и стабилността по отношение на водата е значително по-добро, т.е. при липса на екстрени ситуации едно намазване на ден (в количество според инструкцията!) следва да е достатъчно.
В повечето страни, включително всички от ЕС, вече е забранено да се предлагат на пазара слънцезащитни средства с SPF над 50+, но както стана ясно по-горе тази цифра, индикираща слънцезащитния фактор, за много хора е подвеждаща и не следва да бъде водеща!
При избора на продукт специалистите препоръчват да отдавате предпочитание на водоустойчив слънцезащитен крем, който да бъде нанесен обилно поне половин час преди да излезете на слънце. За повечето (но не за всички!) важи правилото да бъдат нанасяни повторно най-малко на два часа или след плуване, изсъхване или изпотяване.


Слънцезащитен крем за мазна кожа на лицето
Скрит текст:
Ако имате мазна кожа на лицето си, то със сигурност сте се убедили, че от важно значение за състоянието й е кремът, който използвате, за да я поддържате. Това важи с пълна сила и за слънцезащитата, която трябва специално да изберете.
Количеството на секретираните мазнини от кожата на лицето, под влияние на хормоналната или нервната система при мазната кожа са увеличени. За мазната кожа са характирни мазен блясък, разширени пори, раздразнения и черни точки. Възможна причина за омазняване е недостига на подхранващи вещества.
Въпреки, че слънцезащитата може да бъде поставяна върху вече нанесен подходящ крем, при мазната кожа тя трябва да бъде подбрана така, че да не запушва допълнително порите и да подпомага доброто състояние на кожата. Едни от най-подходящи за този вид кожа са слънцезащитните матиращи емулсии. Те се отличават с абсорбираща текстура и антиблясък формули.

Суха кожа - грижа и слънцезащитни продукти
Скрит текст:
Ако се борите със суха кожа на лицето през лятото, то трябва да ползвате подходящи слънцезащитни продукти.
Пред всичко е добре да очертаем точно какво представлява сухата кожа, защото понякога хората с нормална или смесена кожа се твърдят, че кожата им е суха.
В повечето случаи сухата кожа е по-бледа от нормалното, с фина и тънка повърхност, понякога е грапава и е възможно да се бели. Изглежда опъната, лесно се появяват бръчки и е много чувствителна на атмосферни влияния в това число и към слънцето. Кожата става суха, тогава, когато жлезите не произвеждат достатъчно влажност, поддържаща свежия вид на лицето и целостта й, нарушава се здравината на епидермиса. При сухата кожа липсват основните защитни функции срещу слънце, силен вятър, мръсотия и т.н.
Какво още можете да направите през лятото за сухата кожа
• използвайте вечер тоалетно мляко на мазна основа и тонизиращ лосион без съдържание на спирт
• дневния ви крем е добре да е силно хидратиращ (това важи и за фон дьо тена, който използвате)
• поне веднъж в седмицата втривайте в кожата на лицето си арганово или бадемово масло
• пийте много, ама наистина много вода.

Слънцезащитен крем за чувствителна кожа на лицето
Скрит текст:
За чувствителната кожа се налага да полагате допълнителни грижи, за да си създадете необходимото качество на живот. Постоянните кожни раздразнения, реакциите срещу различни козметични продукти и не на последно място изострената от слънцето чувствителност през лятото, налагат необходимост от специална UV защита.
За ежедневната грижа за чувствителна кожа, вече сте се убедили, че най-добре е да заложите на кремове с минимален набор от съставки, да не съдържат парабени, ароматизатори и други вещества, причиняващи алергии. Дори да сте свикнали да ползвате само лек почистващ лосион и хидратиращ крем за чувствителна кожа, в разгара на лятото ви е необходима и специална слънцезащита. Освен да защитава кожата на лицето ви от слънчевите лъчи, продуктът е необходимо, нито да омазнява кожата ви, нито и да я изсушава, също така е добре да е подходящ и за хора с кожни алергии.

Навърших преди няколко месеца 21 г. Следвам медицина и в лекцията по дерматология имахме лекар - жена на над 50 г. с умопомрачително перфектно изглеждаща кожа. Каза, че е без лифтинг, филъри и т.н. Препоръча да се използва слънчезащитен крем всеки ден, защото това е единственият ефективен анти ейджинг продукт.

Не зная доколко сте запознати, така че накратко от мен:

Слънчевите лъчи се състоят от УВ лъчи (и инфра червени лъчи). От УВ-лъчите има три вида:

UV-A - А като aging, навлизат много по-дълбоко отколкото UV-B, не причиняват видими поражения, но въздействат на клетките - предизвикват образуването на свободни радикали, и ако повредят генетичния материал, могат да доведат до рак.

UV-B - B като burn, причиняват зачервяване/изгаряне на кожата, не въздействат на по-дълбоко разположените клетките като UV-A лъчите.

(UV-C не се вземат предвид, тъй като се "обезвреждат" от озоновия слой...)

Всъщност съветът на дерматоложката беше в дневните кремове да има SPF 15 или по-висок. Tова по принцип е добра идея, но слънцезащитният крем трябва да се нанася през 2-3 часа, в случай, че човек не се поти или плува през това време, в противен случай - по-често. Така че нанасянето само сутрин не е достатъчно...

От слънцезащитните кремове има два типа:

- физични, с активни съставки различни оксиди, най-често цинков оксид и титанов диоксид, те стоят върху кожата като малки "огледала" и действат като защите слой между кожата и лъчите. Наричат се още sun block, т.е. те блокират слънчевите лъчи от попадане върху кожата. Терминът по принцип е подвеждат, защото не действат напълно като блокада.

- химични, те се поемат "в" кожата и поглъщат UV лъчите, като различни химични вещества променят енергият на лъчите и ги правят по-малко вредни.

Важно: УВ-А лъчите (за разлика от УВ-Б) не се блокират от облаци, прах в небето и т.н. - т.е. сме изложени на действието им дори когато слънцето не грее, когато вали дъжд, сняг, мрачно е, т.е. абсолютно всеки ден. Това налага използването на защита винаги.

SPF се отнася за защита от УВ-Б лъчи, т.е. от изгаряне, когато слънцето грее. Фактор 15 и по-високите осигуряват надеждна защита. Смислени са 15 до максимум 50. Фактор 30 НЕ осигруява двойно по-висока защита от 15, а само 1-2 % повече.

По принцип има различни системи за степента на защита от УВ-А лъчи. Една от тях е PPD. Малко компании дават информация колко висок PPD предлагат продуктите им, защото повечето от тях са с нищожен (виж по-долу). PPD 8 и нагоре са добри.

Затова исках да ви попитам какви продукти използвате. Бях доволен от Clinique - City Block Sheer SPF 25. За жалост не даваха информация колко висока е УВ–А защитата. Затова говорих с тях по телефона, а те попитаха в лабораториите в САЩ. Днес получих отговор - PPD 3, т.е. нищожно...

От няколко дни тествам Anthelios XL SPF 50+ / PPD 38 (Fluid) на La Roche-Posay  - прекрасна текстура, за разлика от крем-версията, флуидът не оставя бели следи по лицето, попива много бързо и е много лек.

Въздействието на слънчевите лъчи не трябва да се подценява. Защита на очите от ултравиолетовите лъчи е крайно необходима. Пя­съкът, водата и снегът, дори стъклата на сградите отразяват UV-лъчите и усилват действието им.
Слънчеви очила, които нямат UV защита могат да увеличат риска от увреждане на очите. На слънце зад тъмните стъкла на очилата, зеницата на окото е по-широко отворена, за да побере намалялото количество светлина. По този начин, ако очилата ви нямат защита, окото ще поеме в пъти повече UV радиация, отколкото без никакви очила.

В Европа е възприет стандарта за категоризиране на степента на защита на очилата Pr-EN-1836:1997 (слънчеви очила за обща употрба), според който очилата се делят на пет групи в зависимост от степента на защита от 0 до 4. Категорията на защита на слънчевите очила трябва да е означена на една от дръжките или на прикрепен етикет. Очилата от група 0 са неподходящи за излагане на слънчева светлина, 1 – са подходящи за носене само при облачно време, тези от група 2 – за не силно слънце, група 3 – за слънчево време, а последната група 4 е за силно слънце и сняг. Очилата от група 4 не са подходяща за шофиране поради особено силното им затъмнение. Независимо от категорията на защита на очилата те трябва да притежават 100% UV защита до 400 nm.

Как може да се разбере слънчеви очила имат ли УВ защита или не? newsm78 Набелязах едни от един магазин, но не е оптика (не, че и оптиката е гаранция).........
Гледай от вътрешната страна на дръжките - трябва да има обозначен стандарт.

Ето това търси:
Великобритания (BS-2742)
Германия (DIN-58217)
САЩ (ANSIZ-80)
Австралия (AS-1067).

Ако цифрите/ буквите ги няма - по-добре не си взимай.
Някои фирми обозначават стандарта само върху сертификата, така че погледни и там.


 Продавачката ми каза, че ако върху такъв крем ползвам ФДТ, ефекта на високя фактор намалявал.
Не. Това е разпространена заблуда, също във вариант, че само факторът на последно сложения продукт важи, или че е сборно число от всички продукти. Единственият проблем може да възникне, ако слагаш ФДТ докато крема е още на повърхността на кожата и с нанасянето отнемаш част от продукта с четката. Дай минутка две на крема да попие, както всеки друг крем и нанасяй ФДТ както винаги. Ако не се сработят, ще забележиш по-скоро проблем при трайността и завършека на ФДТ.

Дами, използвайте продукти с фактор, без значение от тона на кожата, целогодишно. И избягвайте прекомерно излагане на слънце дори и с фактор. Изгаряния и пигментни петна са малкия дявол, увреждането на клетките в дългосрочен план е по-големият.

Слънцезащитните кремове си се нанасят на всеки 2 часа, иначе ефектът се губи. Знам го, тъй като няколко години подред водех битка с петна по лицето и през лятото винаги потъмняваха, въпреки че никога, ама никога не съм пропускала да се намажа сутрин с крем с много висок фактор. И проблемът си го реших точно със слънцезащитни пудри.

Последна редакция: пн, 08 юни 2015, 13:13 от Pедактop

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 3 601
страхотно, благодаря за темата.

Мен лично ме интересува как да предпазя косата на детето, някой купувал ли е детски шампоан със защита, детско олио за коса с някаква защита или специализиран продукт? Освен шапка, която слагаме и която е с фактор също.

# 2
 • Мнения: 5 173
От 6 години ползвам това: http://www.renefurterer.bg/product.aspx?id=46 . На морето пръсках и косата на дъщеря ни.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 3 601
От 6 години ползвам това: http://www.renefurterer.bg/product.aspx?id=46 . На морето пръсках и косата на дъщеря ни.
 
супер.мерси. аз ползвам шампоаните, но не бях видяла това.

# 4
 • София
 • Мнения: 32 457
От 6 години ползвам това: http://www.renefurterer.bg/product.aspx?id=46 . На морето пръсках и косата на дъщеря ни.
Само да вметна, / аз също го ползвам от години и съм му голям фен/, че има нова версия, която ухае много приятно.
Първата версия също ухаеше много хубаво / според мен, тя беше с най-хубав аромат/, следващата беше без аромат и сега новата - отново е с аромат
Хубав е и продукта за след слънце - не омазнява, но подхранва добре и хидратира
Спрямо аромата - продукта за след слънце  е с по-хубав аромат

ПП. Маслото /новата версия/ все още не съм пробвала

Последна редакция: сб, 13 юни 2015, 21:13 от denis.

# 5
 • Мнения: X
А някой използвал ли е тези продукти?
http://apteka.framar.bg/30039484/%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD% … -150-%D0%BC%D0%BB гледам ,че ги има доста из козметичните магазини и на много добра цена и се зачудих дали са добри ? Ще се радвам да разбера отзиви за тях.
Нашето семейство залага на Carotene но сега се загледах по тези Кабана и ми е интересно дали са добри?

# 6
 • Мнения: 5 409
Много полезна тема! Аз пък се интересувам от онлайн оптика, която разбира се е проверена, за да мога да си поръчам слънчеви очила.
 
Скрит текст:
Имаше тема за слънчевите очила, но не я намирам

# 7
 • Мнения: X
Може ли някой да ми обясни, как може да съществува олио с фактор 50? Високият фактор би трябвало да предпазва от слънчевите лъчи, олиото като продукт би трябвало (поне според мен) точно обратното - да привлича слънчевите лъчи и да се чернее от него... Ако някой бял човечец се изпраска с олио 50 фактор какво ще стане? Ще изгори ли? Ще почернее без да изгаря ли?

# 8
 • София,Център
 • Мнения: 5
МИНАЛАТА ГОДИНА ПОЛЗВАХ СУХО ОЛИО SPF 20 НА CABANA SUN И СЪМ МНОГО ДОВОЛНА - ПОПИВА БЪРЗО И НЕ ОСТАВЯ МАЗЕН ФИЛТЪР ВЪРХУ КОЖАТА.

# 9
 • Мнения: 1 483
Ми според мене двете не се изключват, т.е. привлича лъчите, но не изгаряш, а си чернееш. Тази година съм с Piz Buin олио с 30 фактор и се получи точно това. Не изгорях брутално, но пък направих хубав и траен тен (предвид, че съм си доста бяла).

# 10
 • Мнения: 1 090
Аз тази година откъм слънцезащита мисля да заложа на Shiseido, за лице и тяло, за косата още не съм го измислила Mr. Green най-вероятно пак ще си ходя с тюрбана на главата  Joy

# 11
 • София
 • Мнения: 374
Аз тази година реших да изпробвам
Предни години съм ползвала Биодерма и PIZ BUIN, от които бях много доволна. Доста сме бели и лесно изгаряме, но с тези козметики сме нямали проблем и сме имали супер тен. за детето сме отново с Биодерма кидс 50+.

# 12
 • Мнения: 3 663
Аз пък имам проблем със слънчевата алергия. Появяват ми се ситни пъпки и сърбежът е нетърпим. Някой със същите симптоми може ли да помогне със съвети?

# 13
 • София
 • Мнения: 374
Аз пък имам проблем със слънчевата алергия. Появяват ми се ситни пъпки и сърбежът е нетърпим. Някой със същите симптоми може ли да помогне със съвети?

Мога да ти препоръчам да пробваш това: http://www.bioderma.com/bg/nc/produktite/kakvo-novo/product/action/1525.html
ММ е в същото положение и при него се е стигало и до инжекции  Confused Дерматолог му предписа това кремче и нямаше проблеми. Мин.година дори не се кри мн мн на сянка  Sunglasses

# 14
 • Мнения: 3 663
Мога да ти препоръчам да пробваш това: http://www.bioderma.com/bg/nc/produktite/kakvo-novo/product/action/1525.html
ММ е в същото положение и при него се е стигало и до инжекции  Confused Дерматолог му предписа това кремче и нямаше проблеми. Мин.година дори не се кри мн мн на сянка  Sunglasses

Благодаря, ще го пробвам тази година. Иначе и аз съм на инжекции.

Общи условия

Активация на акаунт