(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 420
  • 735
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна-София
Стелт, не съм.
Рорик, а как е върховото гниене?
Вергиния, накъде се свиват? Нагоре ли, като спирала ли (преторяване)? Като убодени ли стоят (въшки, черни мухички)? Изтъняват ли като борче (вирус)? По-добре дай снимка, че трудно се описва едното свиване.
Хосе, как на 50 дни, а са високи 1,60? Сигурно много азотен тор си им сложил. Очаква се при прекаляване с азотен тор да хвърлят цветовете на първата китка. Спри азотното торене, защото си отглеждаш зелена маса. Тази година ще са ти посбъркани доматите, но за догодина ще знаеш, че в началото се внимава с торенето, докато не вържат втора китка. След това много ще се радват да ги наториш.

Последна редакция: вт, 23 юни 2015, 23:48 от amica1

# 181
  • София
Благодаря, absurt!  Hug

Четох ги из ФБ, но специално за върховото гниене ми се видя малко неточно това, което се обсъждаше... Ще се опитам да открия обяснение защо и как помагат тези хомеопатични лекарства, тъй като върховото гниене не е зараза, както го наричат някои, а невъзможност за усвояване или изобщо липса на калций... Много причини може да има, вкл. и нараняване на корените на растенията, което как се оправя с хомеопатия?  Thinking  Другото е, че при мен има предозиране с калий от няколко години, а в момента ранните ми домати са засенчени с повишена влага и температура и възможните причини са много, но не е нещо страшно... Снимката пуснах за да ми потвърдите или отхвърлите предположението...  Peace

Ето това открих във ФБ:

"Върхово гниене  по доматите

Lapis albus:"Тези симптоми показват липса на калций; плодът не може да се оформи. Калциевото съдържание в почвата може да е много ниско или почвата да е много кисела, или нивата на АФК да са много високи; може водното съдържание да флуктуира или твърде много листа да се оформят заедно с плода (така наличният калций отива в листата). Lapis ще насочи усвояването на калция, ако има достатъчно наличен калций в почвата."

При първия признак на заразени домати пръскайте с Lapis albus D6 и инфекцията ще бъде прекратена в зародиш.
Успешно използвах и калкарея 15 с"
Хомеопатично и природно лечение на растенията. Това е групата във фейсбук. Има много полезни неща, които все още не съм пробвала. След миналата неуспешана доматена предпочитам да заложа на сигурно.

Последна редакция: вт, 23 юни 2015, 23:56 от krater

# 182
  • на пъпа на Златията
=== Рорик, а как е върховото гниене?

Изобщо не съм имала върхово гниене от години. Не зная дали е от съчетаването на вар, син камък,за предпазване на корените от заболяване , или внасяне на елементи с лактофола.   или поотделно.
Почерняване на стъблата също не съм имала, но започнах да садя доматите по , късно.Правих сметка така , че когато трябва да пикирам , направо да садя навън, Разбира се винаги пикирам на 4-ти лист, заедно с първия.   Да обобщим.

Задължително - вар и син камък в почвата при садене.След като се хванат 2 пръскания с "Лактофол" .
 Моите домати сега също свиват листата нагоре. Но аз имам проблем с напояването и мисля че е от това а и от стреса. В Златията нощите са студени а през деня стига до 30 градуса. 

Някъде бях чела че калция се усвоява  при наличието на някакъв витамин , мисля че беше D,  Това при човека  разбира се.

DDT ПРЕДИЗВИКВА РАК
http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/06/23/2558694_szo_obiavi_che_dd … predizvikvat_rak/

След около 50 г. ще открият и нещо друго  и така върви животът. Науката открива велики открития , след 50 г , се установява отровителното им действие.

Започнало е  и шестото  измиране на много видове животни.
http://www.segabg.com/article.php?sid=2015062000019985006

На 10 години през юни вали сняг. Тази година е такава.Онзи ден в Златията беше 12 градуса сутринта.

Последна редакция: ср, 24 юни 2015, 04:41 от rorik

# 183
Вчера вечерта ходихме за кратко на вилата. Махнах колтуците на доматите, но за малко повече от седмица са заприличали на храсти. Сяла съм по 1 корен, който отдолу още се е разклонил на 4-5 дебели стъбла. Трябва ли да се махат те или да ги оставя така?
Някои от корените са с тесни листа, сякаш са тръгнали да се спаружват. Явно няма да оживеят. Сега прочетох назад, че това е свиване. Моите са по-скоро като борче, тоест трябва да е вирус.

Второ след продължителен период на валене ми казаха, че се пръскало с вар и син камък. Било безобидно. Вие как процедирате?

И трето тиквичките ми и пъпеша са тук-там с такива листа:
Скрит текст:
Това болест ли е?

Самите тиквички съм ги сяла на ред, а е трябвало на гнездо. Според вас много ли са на гъсто и да махна ли някои?
Скрит текст:

Почвата ми е планинска, жълтеникава и камениста.

Последна редакция: ср, 24 юни 2015, 11:23 от Пролетен дъждец

# 184
Добре са си тиквичките. Тая в дъното е близо до пипера и царевицата. На царевицата няма да попречи, а на пипера може да го натисне и засенчи.
Не ми прилича на болест, но и да е, какво от това. Аз не бих предприел нищо.

# 185
Пиперът съм го отписала. Няма да тръгне. Миналата седмица го пръсках с хомеопатичната Силика, но не е мръднал. Вчера нямах време да го напръскам пак.

Скрит текст:
Искам да ви кажа, че това е голяма мания. Откакто взехме къщата, нямам търпение да стане уикенда и да ходим Mr. Green Дано не ни падне ентусиазма и занапред. Все още всичко е през главата за краката, но се надявам лека-полека да се оправи.

# 186
И при нас е много студено през нощта. Предполагам затова ранните ми домати са вързали, но хич и не мислят да зреят, толкова време вече.
Дъждец, мания, ами, от няколко години мечтая едно празно място край градинката да направим хубава поляна за децата, да тичат и играят, казах, че не искам и да чуя да копая и да садя още пространство... познай как миналия месец начертах плана и взимам две лехи от поляната за зеленчуци, може догодина още да заграбя, та докато свърши цялата поляна  hahaha
А сега въпроса ми - видях по долната страна на листата на патладжаните бежови твърди топченца по цялото листо, не като снесени яйца на насекомо, ами като някакви въшки може би? Всичкият патладжан е така, отвратително, идея какво ще е това и как да го убия, имаме моспилан за момента, да взема да пръсна с него ли? Не сме много био тази година, обаче извадихме тежката артилерия с тия миризливки и няма да им се давам повече. А животното в патладжана за пръв път го виждам.

# 187
  • София/Варна
Мама Гали според едно приятелче на сина ми, това са пеперуди и  каза, че ще ти "изядат" патладжана. Децата са пубертети, но това е много запалено по насекомите. Ако покажеш снимка, ще даде по-точна консултация

# 188
Дъждец, отдолу чупя всичко покарало допълнително по стъблото на доматите, включително и първите листа. Не наведнъж, а през няколко дни, да не се стресират. Както писах, горните колтуци ми се изплъзват, защото не смея да пипам при върха, а после, когато погледна, израсъл един огромен колтук и така си вървят нагоре. Е, няма да ги махам, защото ме е страх да не се разболеят. Колтуча дори ниските сортове. Тази година засадих почти двойна бройка домати. Едни пробно, други в оранжерията и ще видим как ще вървят. Много кефят тези, които вече са завързали. Домати през юни при нас направо си е сензация. Simple Smile

# 189
  • София
Дъждец, отдолу чупя всичко покарало допълнително по стъблото на доматите, включително и първите листа. Не наведнъж, а през няколко дни, да не се стресират. Както писах, горните колтуци ми се изплъзват, защото не смея да пипам при върха, а после, когато погледна, израсъл един огромен колтук и така си вървят нагоре. Е, няма да ги махам, защото ме е страх да не се разболеят. Колтуча дори ниските сортове. Тази година засадих почти двойна бройка домати. Едни пробно, други в оранжерията и ще видим как ще вървят. Много кефят тези, които вече са завързали. Домати през юни при нас направо си е сензация. Simple Smile
И аз така чупя- не давам нищо да опре в земята.
След като миналата година изкоренявах болни домати колкото голям юмрук, непрекъснато ги наблюдавам. Пръсках с Шампион, колкото и да не ми се искаше, ама като не спря да вали 3 дни, се уплаших....
През останалото време, по веднаж в седмицата ръся с прокиснал айрян 1: 9 части вода+ малко меден сулфат в разтвора.
Намерих това в запустялата част на двора и се питам какво ли е? newsm78
http://prikachi.com/images/689/8191689T.jpg

# 190
Брей, пеперуди, може... Аз опитах да снимам, ама не мога, отблизо се замазва, отдалече не се вижда  Embarassed

# 191
Много ви благодаря! Аз моите явно съм ги изпуснала, но това от незнание. Ще пробвам тогава да махна по една клонка от корен следващия път.

# 192
  • София/Варна
Абсурд това е някакво цвете или поне една приятелка си го гледа като такова.

Да се похваля и аз имам домати. Даже 2-3 са се поизбистрили и се надявам да узреят скоро. Вчера скъсах първата краставички, което е геройство.

Ядем все още много усилено салата от салатки и цвекло, култова става с копър и чесън. Но салатките ми са въшлясали. Писна ми тая година от листните въшки.

Доматите които поливах с коприва и сода значително са пораснали, изглеждат страхотно. Махнах всички жълтеещи и петносани листа. Вече цъфтят.

От един и същ разсад домати, засадих в градината с разлика от 2-3 седмици. Първите, които засадих бяха под найлонче  са огромни храсталаци и вече има малко доматчета. Вторите са тези дето се борих с тях да не се гътнат и едва сега цъфтят. Е и другата разлика е , че големите са в повдигната леха пълна почти изцяло с компост, а другите са си в глината с малко кравешка тор за цвят.
Изводите ще правим на есен. 5 сорта са доматите и ги има и на двете места.

Последна редакция: ср, 24 юни 2015, 14:40 от Gerundiq

# 193
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...

Намерих това в запустялата част на двора и се питам какво ли е? newsm78
http://prikachi.com/images/689/8191689T.jpg

самодивска/змийска/конска хурка  Blush ако не го беше откъснала щеше да стане много интересно червено  Blush

http://www.pleven-bilki.com/products.php?catId=2&proId=117#p117

# 194
  • на пъпа на Златията
Мммм даа,Добри ме подсети !
Днес е Еньов ден!
https://www.google.bg/search?q=%D0%B5%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%B2+%D … SJ6NJy4aMv7qtQ%3D

Общи условия

Активация на акаунт