(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 421
  • 735
  •   1
Отговори
# 195
Колтуците, които сте ги изпуснали вече и са станали големи, не ги кършете целите, а само ги задънвайте за да не отваряте голяма рана на растенията...

Сто пъти снимах градината и докато се намотая да кача снимките, то информацията остаряла...  Laughing 
Е от тука е от снощи - разни домати, пипер, краставици и т.н. http://stelt77.snimka.bg/daily/gradina-2015.866886.35626289.big

# 196
Като ви гледам снимките , много ви се радвам. И аз съм "сензация" в селото. Разсадих месец по-рано доматите и вече имам достоен на големина завръз на първа и втора китка. Само дето по брой са много по-малко от вашите. Вие си имате по 7-8 домата на китка. Аз го докарвам до 2-3-4 най-много. Смятате ли, че трябва да подхраня и с какво? Имам Байкал ЕМ, червен кристалон, амониева селитра, кокоши шербет. Поливане с мая, или с настойка от коприва? Пипера ми и той хич го няма. Дребен, ситен, ама има бутони - пъне се да цъфти. И той иска храна. Давайте съвети за нещо вълшебно Simple Smile Верно си е, че от седмица в София сутрин е 9 градуса, а на вилата горе сигурно е по-студено. Ама съм нетърпелива - първия ми вързал домат вече повече от месец само расте и големее, ама не ще да става червен. И един корнишон и той - седи си три сантиметра от две седмици Simple Smile

# 197
  • София
самодивска/змийска/конска хурка  Blush ако не го беше откъснала щеше да стане много интересно червено  Blush
http://www.pleven-bilki.com/products.php?catId=2&proId=117#p117
Благодаря ти!
Има още 3-4 стръка, които не съм пипала- само очистих треволяка около тях.
Ще чакам да цъфне, поне да го снимам.
По този повод- честит ни Еньовден!
Набрах жълт кантарион на поляната до нас, но кой знае колко билки съм окосила с тревата, без да ги разпозная.....

# 198
  • на пъпа на Златията
Култучи се  в жегата. Раната заздравява веднага. Привечер се пръска задължително след култученето. Най долните задължително се култучат. Дават хилав плод.
Зреенето на домата --преполиваш го ,  засуши го и ще започне да зрее , но втората китка ще е с по малки домати.
Подхранването на доматите  - най добре с шербет. Внимавай да не го изгориш. По добре на 2 пъти , от колкото поражения.Може и с комбинирана тор. Разтвори добре , 4 лъжици  в един буркан ,Сипи го в лейката и долей до горе  лейката с вода, поляй от стрък на стрък , после веднага налей вадата обилно с вода. Гледай да не заливаш стъблото и листата.Може и с лактофол. 1 капачка на една пръскачка.
От изброените според мен друго не е подходящо.

Пипера- по същия начин като доматите, малко е по неудобно защото ще докачиш листята, най добре е  с Лактофол.
Няма начин да не дръпнат за една седмица.     

# 199
Сигурно съм прекалила с подхранването на доматите със изкуствен тор, как мога да оправя тази грешка?Но ми казаха че трябвало два пъти да го използвам. Вие колко пъти торите своите домати?Така се ядосах на себе си.Някой писа тук, че подхранвал домата със сода,някой може ли да даде повече информация.Споделете моля съвети за отглеждането на хубав пипер..

# 200
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
самодивска/змийска/конска хурка  Blush ако не го беше откъснала щеше да стане много интересно червено  Blush
http://www.pleven-bilki.com/products.php?catId=2&proId=117#p117
Благодаря ти!
Има още 3-4 стръка, които не съм пипала- само очистих треволяка около тях.
Ще чакам да цъфне, поне да го снимам.
По този повод- честит ни Еньовден!
Набрах жълт кантарион на поляната до нас, но кой знае колко билки съм окосила с тревата, без да ги разпозная.....

това, детого виждаш е вече прецъфтяло и направило плодчета. остава само да "узреят"

голяма съм свекърва, нали  Mr. Green

# 201
  • София/Варна
jozemoarinio аз съм тоя със содата. Всъщност аз подхранвах с коприва и бях сложила сода във лейката заради съмнения за алтернария. Обаче тук ми обясниха, че е лошо да се полива със сода, трябва да се пръска. Но твоите домати явно имат прекалено много азот, така че не трябва да подхранваш с коприва.

# 202
Това лято го направих за коловете за домати. Купих арматурно желязо и ми го нарязаха на място по 1.50 м. дълги, Ф.12. Забих ги и върху тях надянах тръбите си пвц дето ги имам от по-рано и работата заспа. Сега са 1.70 над земята. Обаче доматите не вървят. Суша, суша, жега, и от време на време - студ. Те сега духа студен вятър, хората навън са с якета и вятърът ги бута.
С ягодите приключих - разредих ги яко с правата лопата, окопах ги, вече чакам прасковите да узреят.

# 203
Култучи се  в жегата. Раната заздравява веднага. Привечер се пръска задължително след култученето. Най долните задължително се култучат. Дават хилав плод.
Зреенето на домата --преполиваш го ,  засуши го и ще започне да зрее , но втората китка ще е с по малки домати.
Подхранването на доматите  - най добре с шербет. Внимавай да не го изгориш. По добре на 2 пъти , от колкото поражения.Може и с комбинирана тор. Разтвори добре , 4 лъжици  в един буркан ,Сипи го в лейката и долей до горе  лейката с вода, поляй от стрък на стрък , после веднага налей вадата обилно с вода. Гледай да не заливаш стъблото и листата.Може и с лактофол. 1 капачка на една пръскачка.
От изброените според мен друго не е подходящо.

Пипера- по същия начин като доматите, малко е по неудобно защото ще докачиш листята, най добре е  с Лактофол.
Няма начин да не дръпнат за една седмица.    
ЕЕЕЕ Рорик пак ни отвори очите.А втората китка от засушаването ли дава по малък домат на втора китка или от комбинацията преполиване + засушаване?

# 204
  • Варна-София
Хосе, на първа страница в първия пост има съвети от Рорик за отглеждане на пипер!

# 205
  • София
това, детого виждаш е вече прецъфтяло и направило плодчета. остава само да "узреят"
голяма съм свекърва, нали  Mr. Green
Не си, напротив! Hug
Щях да пропусна цъфтежа, а сега ще дебна!
Да те питам- мога ли сега, докато е в този си вид, да го изкопая и посадя в култивираната част на градината?

# 206
  • на пъпа на Златията
===А втората китка от засушаването ли дава по малък домат на втора китка или от комбинацията преполиване + засушаване?===

От преполиването не могат да зреят доматите от първата китка и  ще имаш малко цъфтеж на втората.Повечето растения , като ги засушиш се стремят да хвърлят повече цвят за да се размножават. . .
/Има особености  при зеления боб. Той има склонност да цъфти при засушаване , но при условие  че го дъждуваш. Трябва му мъгла за да цъфти./ .
Ако искаш зрели домати по рано и да не са толкова големи , като ги засушиш, започват да зреят.
Като ги засушиш ще започнат и да цъфтят следващите китки.Тъй като каза че имаш и втори връз , значи че със засушаването ще предизвикаш обилен  цъфтеж на третата китка.
След засушаването поливай умерено за да зрее първия връз , нормално , и нормално  да се налива втория.

За пипера-
Значи и за пипера и за домата след като се хване т.е една седмица след разсаждането  , и направя 2 пръскания през 10 дни , срещу мана, срещу гадинки, и Лактофола , веднага засушавам , за да се вкоренят добре.Горе долу 15-20 дни след разсаждането засушавам.  , Започвам да поливам като започне да цъфти .Повече не пръскам , особено при обилен цъфтеж , защото няма да се опраши.Ако се налага да се пръска , обикаляйте цветовете.
Така растенията вървят здрави а не хилави от преполиване.

При преторяване , по-често поливане, съчетано с  дъждуване.
Азотния тор развива листна маса , влияе зле на плодоотдаването.Развива се листната маса а няма цъфтеж и плод. .    

# 207
  • София

голяма съм свекърва, нали  Mr. Green
Не си, напротив! Hug
 Пропуснала съм цъфтежа!
Да те питам- мога ли сега, докато е в този си вид, да го изкопая и посадя в култивираната част на градината?

Последна редакция: чт, 25 юни 2015, 22:12 от absurt

# 208
А защо ти е да култивираш билка, която я има в природата ни?
Представи си, че дете хареса тия червени топчета и се назоби.
Логично е да го помисли за нещо, което е яло от градина - малини, къпини, ягоди, касис.

# 209
  • София
А защо ти е да култивираш билка, която я има в природата ни?
Представи си, че дете хареса тия червени топчета и се назоби.
Логично е да го помисли за нещо, което е яло от градина - малини, къпини, ягоди, касис.
Билката ми е в градината- както и огромен брой други.
Просто съм в Централен Балкан и в наше село са преброени 256 билки.
Няма да я култивирам, а ще я сложа в лехите с цветя, които са отделно от тези- с полезните насаждения.
За съжаление, няма дете в махалата, аз съм от " младите", а внукът ми, отдавна мина критичната възраст, която визираш.

Общи условия

Активация на акаунт