(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 437
  • 735
  •   1
Отговори
# 210
Със сигурност съм ти батко.
Защото преди сто лета опитвахме всичко на вкус, и добре, че повечето неща не ни харесаха.
Например кучи дрян и змийско грозде.

# 211
  • на пъпа на Златията
Със сигурност съм ти батко.
Защото преди сто лета опитвахме всичко на вкус, и добре, че повечето неща не ни харесаха.
Например кучи дрян и змийско грозде.

Ха,ха !Точно. !Така и аз. То което не е за ядене гооорчиии и плюеш , по половин час. Като си спомня
че брат ми жаден излока 100 мл газ и доктора рече "Какво да го правя освен да му пална една клечка кибрит."

# 212
Здравейте и от мен! Голямо вдъхновение сте ми. Моята градина върви добре. Имам ягоди, репи,лук, чесън. Още два вида зелен боб; грах и сладък грах, за ядене със шушулката ;домати; тиквичка и бели, големи тикви. Подправки и салати: магданос, босилек, копър, цвекло, рукула, целина, и всичките семена от салати, който намерих вкъщи, купувани от България. Тази година толкова. Включих се в последния момент.
Но доматите ми не вървят никак добре. Започнаха да съхнат отдолу нагоре. Може ли опитните градинари да си кажат мнението. В свое оправдание да кажа, че хода рядко и ги поливам от дъжд на вятър. Полях  ги с лейката със сода, зехтин, сапун, но току що прочетох, че не бивало така.

http://prikachi.com/images/547/8190547F.jpg
http://prikachi.com/images/548/8190548G.jpg
Извинявам се, ако има проблем със снимките.

# 213
  • Пазете Гор
Моето мнение е картофена мана. Голяма беля. Веднага фунгицид с лечебно действие, ама наистина веднага, до 12 часа най-много. Инак до седмица няма да имаш домати.

Надявам се да греша.

# 214
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
това, детого виждаш е вече прецъфтяло и направило плодчета. остава само да "узреят"
голяма съм свекърва, нали  Mr. Green
Не си, напротив! Hug
Щях да пропусна цъфтежа, а сега ще дебна!
Да те питам- мога ли сега, докато е в този си вид, да го изкопая и посадя в култивираната част на градината?

Blush аз не бих опитвала  Blush

едната причина я изясни вълчо, а другите две са:
ако расте в задната част на двора, а не предната, значи там му харесва.  Blush я сянката е по-плътна, я водата повече...
и третата: не мисля, че цвета ще е някакъв особено атрактивен  Blush

Hug винаги можеш да пробваш, но не съм сигурна с какъв успех  Hug

# 215
  • Варна-София
michore, послушай Куркума и действай незабавно.
Освен това, бързо и без много движения (да не се разнасят спори) режеш и напъхваш в черни чували заразените листа. Завързваш ги и ги държиш 2 седмици на пълно слънце, за да унищожиш заразата. Едва тогава гориш листата или даваш на калифорнийските червеи за преработка. Не разнасяй наръчи болни листа от единия до другия край на градината.

Да припомня ПРЕДПАЗНИТЕ средства за картофената мана  
   
1. Бордолезов разтвор в края на юни (Синият камък забавя развитието-никога да не се пръскат младите листа, върха и цветовете)
2. Калиев перманганат – бледорозов разтвор
3. Обезмаслено прясно мляко + йод (0,5 л мляко : 10 л вода : 20 капки йод)
4. 2 чаши дървесна пепел се заливат с вряла вода, кипи 10-15 минути, оставя се да изстине и се прецежда. Разрежда се до 10 литра с вода. Може да се комбинира с материал за листно торене или карбамид (може и естествен!).  
   
Общи препоръки
1. Да не се наводнява вадата, а да се полива изцяло капково, или да се мулчира дебело понеже мулчът бързо изпръхва отгоре, и така да се полива обилно
2. Да не се садят наблизо картофи, защото първо те се разболяват и прехвърлят заразата

Чоко и Боко, по твоя преценка работи ли против картофена мана рецептата с чесън?  

Последна редакция: пт, 26 юни 2015, 12:06 от amica1

# 216
Изпуснах последните 10 страници но по късно  ще чета Rolling Eyes
Дано няма написано за моя проблем...Моля за помощ Rolling Eyes Praynig
http://prikachi.com/images.php?images/20/8195020F.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/21/8195021L.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/22/8195022E.jpg

пръскани са преди 20 дена с Децис..след това след дъжда с бордолезов.. преди 2 дена с цитрусова настойка Thinking
Какво да правя ooooh!

# 217
Благодаря на Куркума и amika1 за съветите! Много ми стана криво за доматените растения. Ще потърся фунгицид веднага. Даже сутринта си мислех направо да ги изскубя до корен. Втора година не ми върви с домати Simple Smile. Миналата си направих разсад и като го изнесох навън побеля целия за дни и го изхвърлих.

# 218
  • Варна-София
Лозева, това изтъняване и усукване на листата е признак на вирусно заболяване, пренасяно от черните мухички (летяща форма на листни въшки) и белокрилка. Децисът те е спасил от белокрилката, но зехтинено-сапунената емулсия щеше да те спаси от черните мухички. И пак няма 100% сигурност - трябва да се наблюдават. Аз имах един такъв домат и преди 2 седмици го изтръгнах и подсадих отново.

Мислех, че останалият разсад няма да ми потрябва, а ето че ми потрябва. Тоест можеш веднага да подсадиш, новото растение няма да се зарази от почвата. Заразяват насекомите.

Ето малко за четене. Борбата с всички вируси е еднаква.
http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=2112130

michore, не се предавай, на всеки може да се случи картофена мана, но като се организира човек да реагира бързо И БЕЗ ЖАЛЕНЕ, положението се овладява.

Последна редакция: пт, 26 юни 2015, 14:13 от amica1

# 219
Амика благодаря ти  bouquet Наистина имаше и черни мушици но мислех че след цитрусовата настойка ще ги махна-и се махнаха...но явно вече са заразили ooooh!
Т.е сега не мога да правя нищо след като са вече заразени?

# 220
  • Варна-София
Цветовете ще опадат, няма смисъл да ги държиш. Те са източник за зараза за останалите. Нали утре ще дойде скакалец, миризливка - ще гризнат тук-там и заразата ще се пръска. Те на преносителите им викат вектори, демек "превозвач". Голям майтап.

Последна редакция: пт, 26 юни 2015, 14:36 от amica1

# 221
здравейте, искам да попитам как да процедирам с краставиците, които са със светло зелени листа и много малко краставички, също така и доста бавно растат на височина.

# 222
  • Варна-София
Ако не помага общото кореново и листно подхранване, помисли дали под тях няма ходници на сляпо куче, къртица или мравуняк, оттук лошо хранене.

# 223
Знам че задавам тъпи въпроси, но съм начинаеща, с какво да ги подхраня но така че да може да продължава ме да ги берем Simple Smile Много благодаря за бързия отговор

# 224
  • Варна-София
Всякакви торове, без хлорсъдържащите. То и поливането им не трябва да е с вода направо от чешмата, а да е отстояла поне денонощие, за да излети хлорът.

За торенето поствам готов текст, взет от интернет:
Краставиците са изключително отзивчиви на торенето с оборски тор и когато той е внесен в почвата с есенната обработка, подхранването с минерални торове има забележителен ефект. Първото подхранване се извършва при образуването на 2 - 3 листа с 2 кг азот, 3 кг фосфор и 2 кг калий в активно вещество за декар. Второто подхранване е добре да се направи с разреден пресен органичен тор (500 - 600 кг/дка говежди) при появата на първите плодове. При липса на органичен тор се използват азотни и фосфорни в количество общо до 5 - 6 кг и 8 -10 кг калий в активно вещество. Третото подхранване, при слаб растеж, се прави със същото количество.
Тези 5-6 кг и 8-10 кг са за 1 декар.

Общи условия

Активация на акаунт