(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 380
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
Куркума, явно при мене са смесени, но са едно до друго. Бяха 10 пръчки и сигурно е имало от двата вида. Точно така са високите, както ги описваш и значи те са до слана. В такъв случай ще ги режа след слана до дъно, а другите ще подрежа малко през пролетта. Те дадоха плод през юли. Мисля, че малко се ориентирах Simple Smile. А касиса да го режа ли през есента?

# 646
  • Пазете Гор
При касиса плододават едно и двугодишните, някои оставят и тригодишните клонки, но аз не препоръчвам. По-старите се премахват наесен. Режат се до дъно. Разпознават се по степента на вдървесиненост на клонката. Едногодишните са практически зелени, по-нататък леко избеляват и се вдървесиняват.

# 647
А едно и двугодишните не се пипат, така ли? Значи малко съм му нарушила растежа, защото през пролетта отрязах по около 20 см от клонче. Simple Smile Засадих не тази, а миналата пролет.

# 648
  • Пазете Гор
Не се кастрят, не.

# 649
Тази година сях няколко дини от купени семки. Дините стават огромни, но са с дебела кора, розови и сладки към вътрешността само. Ако за догодина събера семки от диня, купена от магазина, дали ще станат? Мисълта ми е индустриалните дали могат да се размножават със семки?
А малини откъде бихте ми препоръчали да си купя?
Съседът има, но ме е срам да му поискам клонки Blush

# 650
  • Пазете Гор
Малини, къпини, ягоди и касис: от института в Ябълково, Кюстендилско. Още - Станция за ягодоплодни култури Костенец.

# 651
  • Варна-София
Свърши отпуската. Каква мъка само. Върнахме се от вилата в града направо тъжни.

За къпините в ентусиазма си не съм се изразила много правилно. Вече няма да съкращавам едногодишните стъбла на къпините. Обаче, като попрочетох нарочна литература се оказа, че някой между леля ми и баща ми грешно ме е учил да ги съкращавам на височина метър и половина. Сега като ги оставих да стигнат асмата са просто полудели от плод, а с този последния 3-4 дневен дъжд се наливат и най-малките плодчета.

Обаче доматите се нацепиха от водата и се наложи спешно пак да консервираме.

# 652
Да, доматите отидоха на кино... Всичко що беше поне малко руйнало, се озъби до семките си... Някои консервирахме, други направо изхвърлих... Имам още много зелени домати, само хубаво време да има и ще станат...

# 653
  • Варна-София
... Всичко що беше поне малко руйнало, се озъби до семките си...

Да-а-а. Вече имам малко по-различна представа за усмихнати домати. Направо 32-каратова усмивка.

# 654
За малините един каза ниско рязане,  друг на 40 см.. И така изрязахме първата година единия ред издъно,  другия на 40 см - така първитр зреят през юни-юли,  вторите август, септември (сега са в епогея си).. Ако е топло има и по-късно за похапване. Сортът е целогодишен,  стандартен дето го гледат по Разград и Търговище.Големите масиви ги режат из дъно,  за да берат само в един период.

# 655
  • Варна-София
Който е хашладисвал (или са му хашладисвали) да не забравя периодически да проверява хашламите за впиване на връзките и да ги пре-превързва. Иначе се затруднява сокодвижението и тъканите силно се изкривяват.

# 656
Амика, моите ашладисани са две клончета с дебелина около 6 мм. Отвързала съм връзките. Мислех, че им пречат. Наглеждам ги дали са добре. Интересно, че на дивата ябълка поопадаха листата, а на двете нови клонки си стоят.

# 657
Цъф! И аз при вас!  Party
Отглеждам си изцяло "био" плодовете и зеленчуците. Имаме си на село градинка. А от скоро сме и горди собственици на 9 декара място, от които 1 декар язовир, та си поръчах и семена на водни лилии и се надявам да ви се похваля скоро и с такъв разсад  Laughing  !
След като изчетох великолепната книга за био-динамично земеделие: "Без земя" (жалко, че я няма вече в продажба, изчерпана е  Sad, ако някой я фокусира в някоя книжарница да се обажда!  ), направо ми светна лампичката за доста неща  Bulb  ... Направих си компостер и вече купчините от плевели, листа, клони, не заминават в контейнера, а направо на компостера. За няма и три месеца си стана като мини планина (замислям се за алпинеиум  Mr. Green ) и сега само чакам червеите да си свършат работата.
Разбрах и колко е важно да се следва лунния календар, по съвсем нагледен пример от преди 3 дни. Бях си накиснала зелена елда за закуска, но семената бяха набъбнали и запълнили цялата чаша. Стори ми се доста голямо количество за една закуска, за това си отсипах половината, а другата част остана за следващия ден. Но на следващия ден когато погледнах и се забелязваха добре оформени кълнове  Shocked (и друг път съм киснала елда повече от 24 часа, но не са се получавали, а сега в края на август). Веднага се сетих, че предната вечер се любувах на луната и си беше абсолютно пълнолуние.
Снощи си посях покълналите семена и сега очаквам реколта!  Sunglasses
Имам си и "био" пъдпъдъци, но за останалите неща друг път, че да не изписвам романи.

# 658
  • Варна-София
Passiflora, здравей. То на декар място се случват такива приключения, а ти на 9 дка с езерце си за National Geografic. Чакаме от теб много заряд.
Лунният календар за вкореняване работи ли? Сложих във вода да ми се вкоренява червен босилек. Със зеления съм го правила, с червения - сега за пръв път. Още е пълнолуние.
Врабците много ме радват. Кълват с ентусиазъм натежалите слънчогледови питки. Такава гледка много ме отморява.
Скъсах се от консервиране на какво ли не. Имам чувство, че никога не съм работила толкова много, а още сме август.
Най-после направих зеленчукова супа с листа от тиквички. Е не бяха от лагенариите, които са традиционни за калабрийската кралска супа, но и листата от обикновените тиквички са нелоши. Мъжо пак не разбра какво има в чинията. Нали е вкусно ..., пък и еко ..., пък и био ... - всичко яде.  
След големите дъждове лападът е тръгнал, щирът - също. Ще има материал за щирник.
Разбрах, че синоптиците хич не са очаквали толкова голямо застудяване. Радвам се, че ви предупредих с десетина дена аванс да привързвате лозята и зеленчука. Помните ли, като ви казах, че по мои дългогодишни наблюдения истинското Преображене е около 21 август? Догодина пак ще е така.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2015, 10:47 от amica1

# 659
Здравейте! Поздрави и благодарност на всички, писали в темата до сега. Не съм изчела всичко, а само последните 3-4 серии от темата и други по-стари, намерени чрез Гугъл, когато търся по конкретен проблем, но има много безценна информация. Тази година успявам да съм 100% еко и възнамерявам да продължавам по същия начин. Вкусът на истинския био-зеленчук не може с нищо да се сравни и реално мисля, че няма паричен еквивалент. Затова нямам намерение да се отказвам от тази линия - ще продължавам да бъда упорит и непреклонен последовател на био-зеленчуковата градина. И още веднъж - благодаря на всички участници в темата за натрупания и споделен опит. 

Общи условия

Активация на акаунт