(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 408
  • 735
  •   1
Отговори
# 630
  • на пъпа на Златията
Имаме ли агроном в темичката?

Едва ли!
Ако има неко агроном,да ме е смънал на пъздерки, да ма а направил на мат и маскара ,  до сеги,що му качвам науката на джанката.

# 631
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
рорик,
Скрит текст:
ингилизите са казали, че възпитан човек е не този, който н еразлива супата на покривката, а този, който се прави, че не вижда, когато друг разлее супата на покривката.
  Wink

не знам дали има агрономи, но повечето момичета и момче  Hug знаят много. Благодарна съм им, макар не винаги да следвам съветите им.
ама то е от мързел, не от несъгласие с тях  Blush

# 632
Исках да питам нещо относно образованието и университетите,та за това попитах.Да си начеша крастата,въпреки ,че професията въобще не е търсена.Ама като ме човърка и като ми се иска Embarassed

# 633
  • Варна-София
Рорик, и мен също.
Да знаете, революция направих! Не ми стигна времето да изрежа къпините по учебник напролет и такъв урожай имам, че не е истина.
Честно казано като отиваме на плаж и като гледам големите къпинаци край плажовете все се питах, как така се чувстват отлично, а никой не ги реже.
Те това е истината - НИКАКВО РЯЗАНЕ НА КЪПИНИ - да си растат, както им е рекъл Господ!

# 634
Исках да питам нещо относно образованието и университетите,та за това попитах.Да си начеша крастата,въпреки ,че професията въобще не е търсена.Ама като ме човърка и като ми се иска Embarassed

Ръчни у търсачката и ще видиш... Зависи кво ти трябва, щото и краварите са агрономи... При градинарството не е баш като при техническите култури например... Иначе не си права, търсена е професията....  Wink

# 635
stelt77 благодаря !
Отдавна съм питала чичко Гугъл ,но исках да питам конкретно нещо ,което може да ми го каже само такъв който е учил за тази професия.Плаши ме нещо ,а в същото време много ми се иска точно това да уча Embarassed

Много сини сливи набрахме вчера.За  5-та година гледам домати на късмет.За 5 години съм пръскала 2 пъти с бордолезов  newsm78 Но пък те ме обичат и дават много.Само с кокоши шербет подхранвам,но като ,че ли ми се ще вече да подхраня по стабилно с  тор от червен калифорнийски червей .Според мен по скоро си има сортове за определени райони и улучиш ли сорта ,всичко е ок.Тези които съм взимала от тук местно производство ,ами по добре се държат и по вкусни са.И късмета като е с теб всичко е перфектно Laughing

Последна редакция: чт, 20 авг 2015, 15:59 от skela

# 636
Как е, вали ли при вас? Тука вали цял ден. Тъкмо бях научил доматите да живеят без поливане, сега ще се напукат яко и ще ги отпиша.
Як дъжд, като поизпръхне, може да се сее и сади - зелен боб, зеле за в кацата, ряпа, че и грах.

# 637
Не е ли късно за грахта? Щеше ми се, но не намерих време до края на юли и го отписах...

# 638

Ами вегетационния период е 60-70 дни. Аз ще прежаля 300гр. семе. Защо го членуваш като женски род?  Mr. Green Чак си извадих речника.

# 639
  • на пъпа на Златията
Те това е истината - НИКАКВО РЯЗАНЕ НА КЪПИНИ - да си растат, както им е рекъл Господ!

Амика не е точно така.Аз , 10 години не ги бях рязала, щото не знаех как. ,режех само дългите, които отдолу през циглите се опитваха да се намъкнат под покрива на братовчед ми , той ме подсещаше, ама почина,и трябваше да ги режа , първо че не раждаха добре,второ, че сина му е буен и ще влезе да ги изсече с мотиката.
За малините може би си права.Щото като ги изрязах се позагубиха. Така стана и с къпините. Но за къпините първата година при  рязането дадоха повече плод,но може би 1-2 години. Сега са се разклонили и са полазили ,искат да се размножават, но това им е втора година от как ги режа .
Така че може би едната година раждат , а втората искат да се размножават. Зависи и от почвата. Трябва да се проследи тоя процес. В Златията достигат за една година 7-8метра при суша , 10ако им валне 3-4 пъти през лятото.и ще влязат през прозореца който е на 3 метра от тях.
Приятелката ми агрономка , като влезе един път в двора и като ми видя зелналата се  пилешка трева,кааато килим  учудено и усмихнато се втрещи, ахна -  малеее, , после рече, а то като като ги отесаш един път после се загубва.
Та трябва да я поканя на гости един пътна гости че все няма време, и да си поприказваме.
При нас вали вечет рети ден а не съм си вадила лука и ще се подбъзи и няма да е траен.
Така че лека работа. .

# 640
Моите малини миналата година овцете ги "орязаха". През пролетта като рязах, не бях наясно и някои ги оставих по-дълги, други по-къси, някои изобщо ги резнах до земята. А ми се стори, че като ги режа, имат зелен пръстен, което значело, че са целогодишни. После, когато взеха да раждат, раждаха двугодишните клонки и тези, които бяха по-къси, съответно нямаха много плод, а по-дългите имаха повече. Сега са едни високи и някои ги оставих, други резнах малко, след като дадоха плод (ох, не съм гледала дали точно тези дългите дадоха плод, трябва да разследвам) и почти бях сигурна, че няма да има повече малини, а сега гледам, че по върховете на тези дългите има китки с неузрели малини. Така е, защото ММ купи от пазара, без да знаем дали са целогодишни или не. Изобщо се омотах и явно с годините ще натрупам опит и знание, т.е. на принципа проба-грешка-поправка. Simple Smile Имам и някакви подозрения, че може да са от двата вида. Simple Smile А се размножават много, ужас някакъв  Joy Wink.
Земната ябълка стана висока, но още не цъфти. Дали ще направи грудки  newsm78. До преди няколко дни беше жега, сега е студ и дъжд, няма средно положение. Добре, че поне зеленият фасул цъфти и се развива добре - втората реколта Чер Старозагорски. Първата реколта започнах да бера във вид на зрял преди няколко дни. Сега ще изчакам да минат дъждовете и трябва да дообера останалото.
Ряпата ще я изчакам още малко и пак ще сея. Имала около 45-55 дни вегетационен период.

Последна редакция: пт, 21 авг 2015, 20:50 от Анонимен

# 641
  • на пъпа на Златията
Alis,
Дивите малини,са целогодишни.Те се косят до дъно.Така ми каза еднап ланинарка дето има насаждения от целогодишни..Листата им са по тънки и  светли.
Облагородените са с по-тъмни и по - големи листа.Те се режат по нагоре.поне на 1,5 метра.

Малините се размножават като от коренищата си избиват нови издънки -растения.Капините се размножават ,като върховете сами се накланят на земята и се захващат за земята или може да им се помогне като се заравят  в земята.

Последна редакция: сб, 22 авг 2015, 23:37 от rorik

# 642
  • Пазете Гор
Не съм съгласен къпините да се оставят без рязане. Важно е да се запомнят две-три неща:

- плододава едногодишният клон. Есента, след слана се отрязва до дъно.
- изкаралите млади левтопрасти с еоставят за догодина и след обирането им се действа по преднат точка.

Така в къпиновото насаждени през лятото трябва да има два вида клони - млади леторасти и плододаващи миналогодишни. През зимата остават само младите леторасти.

Моите малини са ремонтанен сорт, "облагородени". режат се до дъно всяка есен. При други сортове с резитбата се процедира както при къпините, като леторастите се скъсяват. Не се оставят клони на повече от една година. Понякога такива се използват за размножаване с превиване (заравяне на края им), не само при къпините.

За размножаване на къпини това далеч не е единственият начин за размножаване.

Грах е от мъжки род. Зелен грах, презрял грах, сух грах. Грах - грахът.

В селото на булката лукопроизводителите един по един се отказват да сеят лук от арпаджик. По-доволни са от директния (от семе ) посев. Повече никнел, и по-едри глави давал, и по-гарантирани сортови качества имал.

# 643
Ако знаех какви са ни малините, няма проблем. Да предположим, че са диви целогодишни. Защо тогава новите клонки не родиха през юни, а чак сега правят опити? Ако бях окосила всичко до дъно, нямаше да видя и малинка досега. Като видя догодина, живот и здраве, кой родил и кой не е, ще ми е по-ясно. Само не знам как трябва да се справя с гъсталака. Ми то е джунгла.  А понеже ми пречеха на експеримента с ниските домати, ги поорязах стабилно на места. Те обаче не се впечатлиха и си изкараха пак.

# 644
  • Пазете Гор
"Целогодишните" малини не раждат през юни. Те първо израстват колкото могат високо, а после започват да цъфтят и плододават от скрити в листните пазви клончета, които избиват от върха към дъното на воидещия клон - и така до слана. Режи този тип малини до дъно след сланите.

Тези малини, които плододават рано, се подрязват високо напролет, акто се оставят едно- и двугодишнитев клони.

Общи условия

Активация на акаунт