(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 409
  • 735
  •   1
Отговори
# 615
Аз така и не намерих дълга тиквичка, а имам детски спомени от нависнали като от асма.

Това сигурно си били от ония кратунки, от които си правят гъби за миене... Те така се катерят по асмите и дърветата, не се ядат...

# 616
  • на пъпа на Златията
Стелт,
Доматите - Редът в който се появи пожълтяване май се престарах и преполях.Забравих водата цяла нощ.
И аз имам такъв голям домат,но от розовия.над 800 грама беше. .Вчера най после отбрах семена от домати. Родил ми се е един опрашен между трапезица и ръгби.Станал е розов бъбрек.около 500 грама беше
Ръгбито му е по добре да се сади безколово.
Нисък е много ражда. Идеала, розовата магия, биволското сърце ,едрия червен селски , ръгби,  са ми добре.
Рилата и насладата се издъниха тая година. 
Ама както казах за 2 пъти пръскане и това е добре. Трябва да се помисли още от сега за обеззаразяване на семената. Спомням си че това черно гниене беше най голямо в северозапада при войната в Югославия.Тогава и чушки нямаше поне 5 години. Чушките са най много чувствителни на радиация.Но тази година при тая жега и миналата при тая киша, чушките ми са добре.Сигурно са мутирали.
Е изхвърлените домати не са 30 процента,преувеличих от яд като гледам растенията ми.Макар че аз ги садих късно и комшиите ми се дивят как съм ги запазила.

Гъбата- не си спомням по плета да са висели такива дълги тиквички,но имаше едни кратунки с много дълги дръжки. Аз имам някаква такава гъба за къпане.Купях я обаче от  СССР  преди 30 години и още трае.
Може би не е от тиквички.,мисля че казаха че е от някакви водорасли. Дълга някъде40см, широка 10 см ,обшита с гайтан ,от двата края  клюпове за дръжки ,  за гръб. Много удобна. Не гние

Тая година господ не иска да помогне хич в Златията.Това лято ръсна само онези един два дни.
Просто ми омръзна да поливам .,
Не съм садила късния зелен  боб. Ми то пек!
Додея ми. Жега!

Последна редакция: нд, 16 авг 2015, 10:38 от rorik

# 617
  • София/Варна
Стелт моята баба гледаше точно такива дълги тиквички.
Семена си купувах от женския пазар, към средата има две магазинчета за семена и от там. От две различни фирми купих,защото първите не поникнаха.

# 618
Добре де,аз миналата година сях Ръгби ,ами хич не даде.Бях го сяла за късен на 15.05 newsm78 ,това да е бил проблема.Или пък много знам какви семена е имало в пликчето Mr. Green
А бе на първа китка 2доматчета имаше,за такова нямане говоря.

# 619
  • на пъпа на Златията
Добре де,аз миналата година сях Ръгби ,ами хич не даде.Бях го сяла за късен на 15.05 newsm78 ,това да е бил проблема.Или пък много знам какви семена е имало в пликчето Mr. Green
А бе на първа китка 2доматчета имаше,за такова нямане говоря.
Точно това казвам и не знам за кой път ще го кажа.За сортовете и адаптацията им.Последно видях българският домат "Дамско сърце" преди 3 години. Дадоха ми само 5 семки и ги загубих. Помолих за разсад , дадоха ми, но се оказа от чужбинския "биволско сърце".  големия .Ще питам пак за него Българският сорт е родлив като ръгбито. За това миналата година и аз сях. Разболях се та градината я гледах през пръсти. Хвана го маната . Тая година реших че пак ще го сея. Този който вързах на колове  го хвана маната , защото го сложих последен в лехата. Но сложих и безколово при трапезицата . За това сега си имам "червен бъбрек" Между трапезицата и ръгбито.Сложих от всичките домати безколово. Там им няма нищо.
Направих една вада  40 см широка , 30 дълбока. Вадата ми е ориентирана изток -запад.От двете страни на вадата сложих скубана трева .Като порасна го наклоних на юг. Коловите са се проснали на 1,5 метра от двете страни на земята. . Там е слънчево, пропуснах някое поливане   доматите ми са по здрави от тези които качих на тела.
Та затова,както направих с чушките живот и здраве, ще напоавя с доматите.Ше селектирам мой семена.
И припомням.
Купените семена трудно никнат.Първата година никога не дават плод,щото се адаптират към условията.
Така че аз давах семена, от чушките.Възможно е да не дадат плод първата година. .Но си отберете семена от тях по сортове.

# 620
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
много набързичко и само за да се похваля  Blush

реколтата ни ненагледна, т.е. градинката непоглеждана и дала каквото дала  Blush

тиквичките от обраните стръкове и от оставения за семе  Blush

изводът за мен е: махай престарялото, за да дадеш път на новото.

гроздето на самоотглеждане  Blush Велика чернаи велика бяла. велико е! бялото е зряло

тикви, разни, оцелели на набезите на токачките. на последната и личи  Blush

зеле и красавец за семе  Blush (защото го забравихме. и репички забравихме, сега берем втора реколта  Blush виждам, че ще има и трета  Blush репичките подарихме, ако са същите като пролетта, могат спокойно да ги хапват вместо люти чушки  Blush

райска ябълка и хинап  Blush

и поздравче от Резервата  Blush

# 621
и поздравче от Резервата  Blush

Много са красиви!!!  Heart Eyes

# 622
алис, и са червено-жълти  Whistling
Скрит текст:
трябваше да е такава

това бе арката с най-голямо планиране. половинката я направи, аз купих розите...

по план трябваше да са в редичка така: жълта, червено жълта, червена, бебешко розова и последно бяла

сега цъфтят една жълта, но не каквато поръчах, и четири розови  Blush

тази е единствената, което поне по форма е такава, каквато исках  Blush

# 623
  • Варна-София
Доматите са чудесни този август. Съвсем навреме (предния месец) ги бях напръскала (с нийм) за акари. Днес-утре ще има голямо консервиране, щото изпратихме гостите, пък и вече баялдисах от домати.
Тази година има много къпини. Доста от тях ще замразя и за зимата - за мюсли, за украса.
Кратуните сорт Бушел растат, но няма да станат огромни, както си мислех. Може би ще са достатъчни за гнездо на врабче или синигер. То това беше и целта де.
Чух есенната песен на бързолетите. Сега ще почнат сухи тренировки 1-2 седмици (правят тегели между 2 големи дървета от единия до другия край на нашия парцел) и после ще тръгнат на юг.
Катерицата добре наддава - ще изкара зимата. Зеленият кълвач (защитен вид) лекува дъба от корояди. На таралежа не трябва да му оставям толкова котешка храна, защото забравя да лови змии. Мъжо видя една змия онзи ден. Пита ме що не се страхувам, отговорих, че се надявам тя да изяде слепите кучета под земята.
Спешно ще търся нови семена за дайкон. Посетите се оказаха стари (моя грешка) и ми поникна точно 1 семенце.
Продължавам усилията си за създаване на устойчива цветна градина. Искам да отговаря на нашия климат и да не се нуждае от поливки. Куца ми красотата през август. В момента при мен цъфтят няколко високи храста - 3 бр. Лагерстремия и 1 бр. Хибискус сириакус, но не са ми достатъчни. Току-що забелязах какви красиви цъфтящи туфи е направила дълголистата мента. Ще я пренеса в цветната градина.

Последна редакция: пн, 17 авг 2015, 10:26 от amica1

# 624
Добри, на слънце ли са ти розите? Моите мислех, че съм ги погубила след преместването, но и двата корена са живи. Цъфнаха по веднъж, защото са почти на сянка. Ще мисля ново място и на есен пак ще местя.
Прочетох в съседната тема за консервирането и се сетих да питам за аронията - за първа година имам една шепа плодове, но дали такива трябва да са? Очаквах да са по-сочни, а те са доста по-сухи от касиса. Само при мене ли са се получили сухички или плодът си е такъв?
Амика, от моите две пакетчета различен сорт дайкони не поникна нищо. Уж бяха в срок на годност. Посях зимна бяла (кръгла) ряпа. Ще видим дали ще потръгне. Пише, че не е люта. Времето вече се обърна и не се очакват 35-градусови жеги. Дори ръсна малко дъждец.
Тази година заради сушата не ни се прихванаха три дръвчета, друго го погубихме без да помислим, а от Градина и хоби са ми изпратили дюля вместо ябълка. Е, тя поне се прихвана. Може да е за добро, нищо, че имаме други две дюли. Simple Smile
Гледам си растенията в градината и мисля, че въпреки капковото поливане, липсата на дъжд и горещият въздух си казаха думата. Имам по една чушка на растение, а нагоре цветът изсъхнал. Не знам дали има време да цъфти и връзва още. Доматите са с по една голяма развита китка и разни дребосъци нагоре. Ама колкото, толкова. Може би трябва да започна да садя пипера по-гъсто и не на редове, а на лехи или редовете да са през 20-25 см, та при сушава година да си сенчат растенията. Моите сега са на широко, но ползата от това е нулева.
В оранжерията пиперът от североизточната страна ми е над кръста, тъмно зелен и с по 5 чушки, което може да не е много, но съм доволна. Колкото по на юг-югозапад съм садила вътре, толкова е по-нисък и светъл, съответно по-малко чушки има. Simple Smile Това ми говори, че пиперът не обича силно директно слънце (то пък кое растение обича).
Видях, че ми цъфна Годжи берито. Със сигурност из България расте на воля, но около нас няма такова растение и не съм виждала. Имам два много дълги клона, та на есен или през пролетта ще подрязвам. приемам предложения за времето за резитба.

Последна редакция: пн, 17 авг 2015, 10:40 от Анонимен

# 625
Добри, на слънце ли са ти розите? Моите мислех, че съм ги погубила след преместването, но и двата корена са живи. Цъфнаха по веднъж, защото са почти на сянка. Ще мисля ново място и на есен пак ще местя.
Скрит текст:
Амика, от моите две пакетчета различен сорт дайкони не поникна нищо. Уж бяха в срок на годност. Посях зимна бяла (кръгла) ряпа. Ще видим дали ще потръгне. Пише, че не е люта. Времето вече се обърна и не се очакват 35-градусови жеги. Дори ръсна малко дъждец.
Тази година заради сушата не ни се прихванаха три дръвчета, друго го погубихме без да помислим, а от Градина и хоби са ми изпратили дюля вместо ябълка. Е, тя поне се прихвана. Може да е за добро, нищо, че имаме други две дюли. Simple Smile
Гледам си растенията в градината и мисля, че въпреки капковото поливане, липсата на дъжд и горещият въздух си казаха думата. Имам по една чушка на растение, а нагоре цветът изсъхнал. Не знам дали има време да цъфти и връзва още. Доматите са с по една голяма развита китка и разни дребосъци нагоре. Ама колкото, толкова. Може би трябва да започна да садя пипера по-гъсто и не на редове, а на лехи или редовете да са през 20-25 см, та при сушава година да си сенчат растенията. Моите сега са на широко, но ползата от това е нулева.
В оранжерията пиперът от североизточната страна ми е над кръста, тъмно зелен и с по 5 чушки, което може да не е много, но съм доволна. Колкото по на юг-югозапад съм садила вътре, толкова е по-нисък и светъл, съответно по-малко чушки има. Simple Smile Това ми говори, че пиперът не обича силно директно слънце (то пък кое растение обича).

розите са под ореха  Blush
до обяд са на сянка, след обяд косо ги огрява. цъфтят, защото са в зоната на поливане. тези, извън нея нямат цвят.

домати има много. аз обрах зрелите, после обрах и избистрените  Blush не се очаква да си ходим скоро. чушки има, тикви има по един завръз на всяко прешленче  Blush като си идем другия път ще ги обера дребни и зелени и ще ги готвя като тиквички  Sunglasses пробвах предния път с една тиква и се получи.

# 626
alys, Аронията си е сух плод по принцип, доста по- сух от касиса , затова е и траен; най- важните му поливки са преди да започне да зрее - тогава най- наедрява , а корените са й плитко разположени Simple Smile

# 627
...
Видях, че ми цъфна Годжи берито. Със сигурност из България расте на воля, но около нас няма такова растение и не съм виждала. Имам два много дълги клона, та на есен или през пролетта ще подрязвам. приемам предложения за времето за резитба.

резни есента, зарови отрязаното в пясък и напролет ще си имаш още две годжиберита  Peace

а защо искаш да ги режеш? те си полягат сами и става като жив плет. за това се е използвало преди, не за плодовете  Hug

# 628
Теди, Добри, благодаря ви!   bouquet Аронията съм я засипала със захар в една чашка в хладилника и ще я хапваме за разнообразие (то нали е голямо количество  Laughing). А Годжи берито не мога да го използвам за жив плет, защото имаме овце и само гледат къде какво се подава през мрежата на градините и заградените дръвчета, та да го опасат. Качват се и по мрежата като кози, изобщо са ми сладури и половина! Трябва да обмисля място и ще си размножа още Г. берита. Така пролетта рязах касиса и сега имам още 4 нови растения, които вече са си в градината.
Вчера опитах пащърнака. Суров не ме впечатли, даже бях стресната от вкуса, но готвен е добре (сложих го към тиквички плакия). Вероятно като наедрее още, ще е по-вкусен. Чета, че бил със сладко-лютив вкус. Моят беше по-скоро горчиво-лютив  Simple Smile. Вече започва да цъфти втората реколта зелен фасул. Изобщо добре им се отразява на всички растения захлаждането. Е, да не бяха тези ниски сутрешни температури и мъгла, но като сме на по-високо, няма как.

# 629
Имаме ли агроном в темичката?

Общи условия

Активация на акаунт