(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 415
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
  • София/Варна
Алис двете дълги тиквички са като змии в атака.

# 601
 alys какви са тези змии тиквички,не съм виждала такива.Как са на вкус?
Радвам се ,че се е харесала салатата. Blush

# 602
Скела, Герундия, нали са много интересни! Тези тиквички са Дълги режещи се (Герундия да покаже и нейните Simple Smile). Идеята е да си отрежеш, колкото ти трябва, а другото друг път. Миналата година пробвах да отрежа, като си мислех, че останалата част ще расте наново, а доколкото успях да разбера, просто не се разваля това, което остава неотрязано. Завили са се, а не са прави, защото някои са на земята. Правата висеше от сливата и няма как да получи друга форма. Опитах да пържа с кората, но ми се стори жилава. Малко по-меки са от обикновените тиквички, но ние не прощаваме на тиквичка - ядем всякакви. За тиквени кюфтета са трепач! Според мене и дългите, и кръглите са по-мекички. Тъмните за пържене са най-добри, но пържа и трите сорта. Режа на парчета и във фритюрника. Не се занимавам с брашно. После заливам със сосче и е супер!

# 603
  • София/Варна
Алис аз имах само една тиквичка и вече е сготвена. Другите са много дребни още,но тия дни като дръпнат ще се похваля. Миналата година ги рязах,като оставях много малка част от тиквичката и изгниха. Тази година оставих повече от плода, в разреза се виждаха семчици и наистина расте тиквока. Баба ми гледаше такива тиквички едно време и много патисони, имала съм модерна баба. Та от тогава имам спомен,че продължават да растат и се убедих и сама.

# 604
Ааа, трябва да срежа така, че да остане от частта със семките. Ще опитам. Имам две подрастващи.

# 605
  • София/Варна
Ами моите наблюдения това показаха,че трябва да останат част от семките за да продължи да расте. Другото ми наблюдение е, че май срязаната тиквичка нараства по-бавно от другите, но пък то такъв храсталак стана,че може и да греша. Сутринта по случайност в шубрака видях, че имало още една тиквичка почти метър,но все още доста тънка.

# 606
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Blush идвам с информация  Blush и тук, защото не помня в коя тема беше питането  Blush

преди време някой беше питал за люти чушки в саксия - в Лидл има и са намалени. изглеждат страхотно, по един стрък са в саксия, а има и жълти и черни и червени чушки  Crazy
"горогледи са"  Peace

# 607
  • София/Варна
За покажа и моята дълга тиквичка
това е храсталака, който стана едно от коренче

и една красота,която си живее перфектно в тиквеното царство

Последна редакция: чт, 13 авг 2015, 09:22 от Gerundiq

# 608
Герундия, благодаря за снимките! Simple Smile В първия момент тиквичката я възприех като някакво бижу в магазин (при това с очила гледам Simple Smile)). Увеличих мащаба и тогава я разпознах. Grinning Красотичката много сладка!

# 609
  • София/Варна
Алис снимах я върху котлоните, които са долу горе 60/60см. за да се види колко е голяма.
Снимките станаха много малки, но явно не съм направила нещо както трябва.

Последна редакция: чт, 13 авг 2015, 14:55 от Gerundiq

# 610
  • на пъпа на Златията
Изпуснах си доматите.
Само с 2 пръскания , изхвърлям 30 процента плод, при 10 процента загинали растения.
Къде са Бушката и Мананди.
По високите места как върви реколтата?
Ново двайсе.Земеделците били пръскали с нещо житото за да не си губят реколтата или нещо такова.
Болестите ми са два вида. Чернеенето  на върховете  и едно скоротечно изсъхване , буквално здрави растения за 2дни започва да им вехне върха и листата им пожълтяват.
Щурците са се разсвирили. Кукумявка ми кука на къщата.
Нещо не мога да понасям жегата.
Без малко да си изпусна пипера.пропуснах едно поливане и върховете му увяхнаха.
Не съм си вадила картофите , трябва и тях да полея.
Петелът ми убавец ,червен накокорен , пропя. Веселбата му беше една седмица,щото строши краката на два бройлерни петлета,от накокорване и го карцирах в един сандък на"хляб и вода"
И сега пее ама едно тъъъжно.
Правя белени домати.
Сръткава работа ама после вкууусна.
Измивам , наранявам кожата с тъпото на ножа , обелвам .Разрезвам на 4.Изстисквам и махам семките ,направо в буркана. малко магданоз или целина отгоре.1чаена лъжичка сол и една захар .Затваряне ,кипване за 5 минути с ключ.
Изстискания сок, маалко сол за вкус , стабилизиран с ъс салицил и в хладилника , пиене на корем
 за чистене на кръвоносните съдове.

И те така.

Добри ,
за тук бяха горогледите чушлета.В Златията стават - 80 см високи  и с корона 80 см .
Тъй като съм против разни нови видове в градината  догодина живот и здраве ще ги сложа при доматите. за красота. При пипера сега си имам гербери на такава височина.
Тая година ви направих снимков материал как правя вадите и садя пипера. В телефона ми е .Ще трябва да ги кача някъде та да ви снимам таз годишната реколта.
Уф , забравих си и тиквичките за поливане. Ама ме хвана 3-4дни един летен, шантав грип.

Последна редакция: пт, 14 авг 2015, 23:18 от rorik

# 611
Бабешките домати тази година са много добре... За сега този ми е първенец:
http://stelt77.snimka.bg/daily/gradina-2015.866886.35874619.big

рорик, доматите ти може да съхнат скоротечно от акари... Пълно е наоколо из градините с изцяло изсъхнали домати...  Моите са сравнително добре, макар че си спестих половината пръскания против акари и алтернария, което отчитам като грешка... Грешка е и че ги насадих твърде гъсто, а колците са ниски и скоро не са нито култучени, нито връзвани - изобщо стана една жунгла, не мож влезеш, а ако влезеш - не мож излезеш... Добива от тия храсти определено пада...
Белени домати слагам, някъде към стотина буркана излязоха до тук, но имам и сортове само за директна консумация, от които изядохме и раздадохме над 50 кг... Тази година за първи път ползвам (поради липса на време, а май вече и желание) технологията за попарване на доматите за десетина секунди във вряла вода и след това се белят изключително лесно... Само дето не махам сока, а го бутвам и него в буркана, на домата си е все пак, не е чешмяна вода...  Laughing  През зимата децата си умират да топят с хляб...

# 612
  • София
Blush идвам с информация  Blush и тук, защото не помня в коя тема беше питането  Blush

преди време някой беше питал за люти чушки в саксия - в Лидл има и са намалени. изглеждат страхотно, по един стрък са в саксия, а има и жълти и черни и червени чушки  Crazy
"горогледи са"  Peace

Дано да ти вървят.
Миналата година купих от там, пак намалени, от лилавите- "чили" пишеше.
Не им понесе нещо.....

# 613
  • София
Да се похваля и аз.

# 614
  • София
За покажа и моята дълга тиквичка
това е храсталака, който стана едно от коренче

и една красота,която си живее перфектно в тиквеното царство

Чудесни са!
Аз така и не намерих дълга тиквичка, а имам детски спомени от нависнали като от асма.
От къде са твоите?

Общи условия

Активация на акаунт