(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 435
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна-София
Преди години посетих роднина в болницата и на съседното легло лежеше негър със страхотни зъби. Цялата стая се майтапяха и го караха да демонстрира една дебела пръчка, силно разрошена в единия край. Той я ползваше за суха четка за зъби. Нямаше да знам, ако Рорик не беше дала линка, че това е пръчка от нийм.

Шепата зелен боб е точно за зеленчукова супа. Сваряваш разни зеленчуци по шепа, пасираш, малко краве масло, мляко и-и-и тука ли си - там стой.

Последна редакция: вт, 04 авг 2015, 08:42 от amica1

# 586
  • на пъпа на Златията
Ммм даа.
 Амика ,
Ето тук какво пишат хохлите.
http://laboratoria.com.ua/index.php?page=shop.product_details&am … art&Itemid=55

Не умират веднага , от Ним-а, ама остават безплодни . Става и за колорадеца. Има и още 20 неизследвани вещества.
Пък после защо девойките остават безплодни.

Оооо я да обобщя. Наложи ми се да уча химия на дЪрти гОдини..
Деиствието на нийма е.
1.Наркотично- приспиваш тварите и те престават да ядат.
2.не се размножават - така д4ействат всички лимоноиди, включително и лимона.
У нас си имаме женско биле което спира месечния цикъл даже на цели жени, не ли на колорадеца. Имаме си и кукуряк детокара цели кокошки да не снасят яйца. Ами като спираме колорадеца да се плоди , какво става с пчелите?  Дай да ползваме нийм  пък после да се чудим защо пчелите забягват и като китайците ще опрашваме на ръка.   
 3. Създава покритие което не позволява на гъбичните да поразяват листата.
Е ние си имамеолиоот слънчоглед , може да си купим имаслинено.Ей го де е Гърция.

Та от 60-та година насам се произвежда и синтетичен нийм.
Та какво имаме

"Активно вещесто: Азадирахтин- А 1%, Азадирахтин- Б, В, Г, Д- 0,5%, Ним- субстанция 4%
Течни сапуни 45%, Растителни масла 51%."  

Аре умножете по 2,5 и имате намизал 250 милилитра за 35 лева.

А на Амика какво дадохме за цитрусовите настойки ,за содено зехтиновите смеси, ...

Бог ни дал всичко та ни прелива включително и акъл.
По горе в изследванията цитират БАН.
А ние седим е се чешем скалпа дето не ни сърби.
Аре стига.
Миналата година черешата ми беше пълна с въшки .а чак по клавиатурата ми плъзнаха калинки , тая година ги няма никакви въшките.
Лек ден !

Последна редакция: вт, 04 авг 2015, 12:43 от rorik

# 587
  • USA, Steak State
Момичета, осбъждаше се домашен разтвор против бактерийно пожълтяване на доматените листа. Може ли да ми дадете рецептата и съотношението. Уикенда мисля да напръскам.

# 588
  • На Дунава
Специални благодарности на Скела за рецептата за салатата от тиквички! Приложих я върху килограм и нещо тиквички (че не ми се искаше да чакам още няколко дни да се съберат повече) и стана страхотна! На едното бурканче му изпусна капачката, та се наложи да го ядем преждевременно - и добре, че така стана, да се убедя колко е сполучлива рецептата! Тиквичките остават хрупкави, приятно кисели и въобще не сладнят, предполагам, защото огромната част от солта и захарта се отмиват от отделения от тиквичките сок.
Благодаря!

# 589
rorik точно същото си го мисля,ама ти така добре си го написала ,както винаги добре ги описваш нещата.
Само трябва да мислим и за дозировките и да си тачим нашите си илачи.

Bibiana_ радвам се ,че ти е харесала.

# 590
"Активно вещесто: Азадирахтин- А 1%, Азадирахтин- Б, В, Г, Д- 0,5%, Ним- субстанция 4%
Течни сапуни 45%, Растителни масла 51%."

Ха ,
4. Бионим плюс 1,5 ЕК, 1,5 г/л азадирахтин  А,Аум Консултанси,31.12.2010,31.12.2011

Ми то забранено!!!Всичко е търговия. Значи това забранено , но ако е един грам  е разрешено.
А кръстили останалите 0,5 %   Б,В,Г,Д
Това като е бионим, не съдържа ним .
Нимазалът  съдържа 1 грам на литър Азадирахтин- А  и 0,5 гр Азадирахтин- Б, В, Г, Д, 40 грама /милилитра/ на литър  ним  и 450 милилитра течен сапун, 510 милилитра олио или зехтин,

И колко от този литър се слага в пръскачката от 10 литра вода за по лесно изчисление?

И колко му е трайността на това масло,щото олиото гранясва за  една година.
И задължително пръскачката трябва да се мие с тест че ще граняса и тя.   
  Луди ни направиха.

Ето тук забранените препарати.
http://www.agrostart.eu/spreni_produkti.html

Има и други забранени.

Точно тези азадирахтини не са ми ясни какви са и дали са част от маслото от нийм... Иначе ония проценти са леко над 100... И растителните масла като как да се разбират, щото това от нийм не е ли също растително? Иначе поне е сигурно, че сапуните не са масло от нийм...  Laughing  Дозировката на Нимазал я дават обикновено 30 мл на 10 л, така че от тия 30 мл половината да са масло от нийм, то се пада под 15 мл масло от нийм на 10 л вода... Но дали е така ефективно както го водят Нимазал?

Ония забранените, рорик, към които си дала линк не са точно забранени... Прекратен им е срока на разрешаване, причината за което може да е разнообразна... А и списъка не е актуален, цитираният закон пък е отменен...

# 591
  • на пъпа на Златията
Стелт,
Точно тези азадирахтини предполагам че са или изкуствено създадени или извлечен концентрат.
Като прочетох обаче че в Китай и Индия имали цели фабрики,особено пък в Китай,хич им нямам вяра, дали не синтезират изкуствени.
В едни от тези препарати има хлор,в други сяра ,и както казах още 20 неизследвани,които също се разтварят  трудно .
Пише че и се разтварят трудно във вода ,та колко от този1,5грама на литър ще попадне в разфасовката от 250 милилитра?Или от тия 4 милилитра масло ним,на 100 милилитра което на пръскачка се пада по1,3333 милилитра
Колкото до списъците.Това е по някакъв член 151 ли беше. Не ми се четеше да го търся.
И тия списъци и инструкции са временни.
Явно има служба в ЕС ,  която наблюдава развитието на болестите и вредителите по растенията и  забраняват,ако са открили междувременно на разрешени продукти някакви странични вредни действия или ако опасността от тези вредители и болести е временно явление.  или разрешават прилагането им за да не измрат растенията и да се спаси реколтата временно разрешават.
Абе  купуваме зехтин и сапун на цена 34лв.
Абе че  помагат,помагат препаратите ама си е цяла наукада гиулучиш.
Аз съм пръскала само 2 пъти,тая година , а съм си запазила листята ,а комшията при 7 пъти след консултации с продавачите ,  си изгори и пипера и доматите.
Трябваше дапръсна тия дни поне още един път ,щото искам да имам домати до Димитров ден ама закъснях,че ми се развали помпата та се занимавам с нея та са се раболяли още   2стръка.
А ма е така защото всяка година се каня да селектирам мои семена и все нещо се случва.
Виж пипера ми е бетон ,като съм си  селектирала мои семена. Получават си имунитет и което оцелее си дава плод  при каквито  и лоши условия да попадне в последвалите години. . .

.
. .

# 592
  • на пъпа на Златията
Днес е преображданЬЕ. Свети Илия трещи гърми.

# 593
  • Варна-София
Да се успокоим точно за маслото от нийм.
Ако от него хората ставаха безплодни, то Индия щеше да си реши въпроса с раждаемостта. Традиционно от векове пръчките от нийм се използват за сухи четки за зъби. Позабавлявайте се!
https://www.youtube.com/watch?v=Gele2qAGkSU
(Впрочем дрянът и орехът също можели да се ползват за сухи четки за зъби https://en.wikipedia.org/wiki/Teeth_cleaning_twig)

Аз лично съм пръскала 2 пъти с масло от нийм целево - един път против зелени листни въшки по млада ябълка и един път против акари по доматите. Доволна съм от резултата.

Ако по някаква причина нимазалът ви притеснява, ползвайте чисто масло от нийм.

И аз знам, че причината за спирането на препаратите може да е всякаква. Преди пероцина (цинеб) така го спряха, а сега отново го продават.  

Объркаха се тези календари - стар стил, нов стил, изчисления и т.н. Истината е, че всяка година около 21 август се завъртат въздушните маси и тогава ще се раздуха за няколко дни и това ще бъде истинското ПреображенЕ, както викаше баба ми. Ако имате зеленчуци и лози за връзване - връзвайте, че тогава нещо може да се счупи.

Последна редакция: пт, 07 авг 2015, 08:25 от amica1

# 594
Влизам да се оплача, такива ята оси са налетели на гроздето, че ме е страх да се приближа. Четох в нета, сложих им капани, не им пука за капаните, ядат си гроздето, за броени дни ще го довършат. Четох за пръскане с лайка, снощи варих и лайка, на мъжа ми му казали сода, сложи и едно пакетче сода. Що си мисля, че тук бяхте писали внимателно със содата, да не изгори растението  newsm78 Ще видим, де, днес пак си летят, не са така накацали по 50 оси на грозд, ама летят на облак, страхотия.

# 595
  • Варна-София
За осите - намери им гнездото - може да е в земята. Ако е в земята е лесно. Като се стъмни и се приберат всички оси, изливаш в отвора 2 кофи вряла вода и готово.

# 596
  • София/Варна
Мама Гали моя мъж по миналата година ги цери с консерви с риба забъркани с Б58 и може и друга отрова да е имало, но не знам. Имаше огромни гнезда по къщата и беше страшно. Като погледнеш фасадата цялата мърдаше. Много бързо измряха и гнездата сами си паднаха.

# 597
  • на пъпа на Златията
Аз наливам сварената лайка в бутилки от безалкохолно по 250 мл  и ги връзвам със сезал  под гроздето. Скагам и малко  захар , оцет  и мед а примамка.
Хем им мирише хем като са жадни влизат в бутилките и се давят.
Сигурно са жадни .
Лошото е че може да влязат и пчели.
Много внимателно да не ги раздразниш. Имаше съобщения че тия дни един мъж е починал от стършели. Един мой братовчед си отиде от пчели.
Пазете пчелите и се пазете от тях.

Амика ,

Няма лошо ако маслото от ним е истинско.Недоволството ми беше продиктувано от факта че индийците и китайците са го направили бизнес. Нямам им доверие на китайците. Все ментета правят. Недоволствам че не може да се дозират такива малки количества, че по всякавероятност веществата са изкуствени . А ние имаме билки от които българските учени могат да извлекат тия вещества. Имам много повече доверие на нашите учени,ама на,  пуста немотия няма  пари за изследвания.
Спомням си как чаках по опашки за някакъв чай на баща ми че беше болен от рак на простата.Като прочетох че в този чай има  всичко което го има и у нас , че даже сушени домати , ми призля. 

# 598
Мисля, че си отговорих за азадирахтините (то дървото така си се казвало):  Laughing

"Ним (Neem)
Маслото от ним е екстракт от плодовете и семената на дървото ним (Azadirachta indica) и е един от най-важните търговски продукти за биологичен контрол на насекомите, който може да се намери на пазара. Поне два компонента от доста сложното вещество имат инсектициден ефект (azadirachtin и salannin). Маслото от ним се явява ефективно средство за контрол и на някои гъбни патогени– например брашнестата мана. Растенията, напръскани с масло от ним отблъскват насекомите, а освен това когато ларва на насекомо влезе в контакт с него, тя не може да премине в следваща ларвна възраст и умира. Маслото от ним се използва срещу изключително голям брой насекоми, например лъжещитоносни въшки, сиви червеи, листни въшки, трипсове, белокрилки, акари, сциаридни мухи, бръмбари, ларви на молци, мухи, нападащи гъбите, листоминиращи мухи и молци, гъсеници, скакалци, нематоди и японския бръмбар."

http://www.agrotrain.eu/index.php?option=com_docman&task=doc … mid=6&lang=en.

# 599
Влизам да похваля салатата от тиквички на Скела.  bouquet Направих една доза. Опитах преди да варя бурканите. Наистина е много точно на вкус! От 4 кг тиквички се получиха 4 буркана и малко от компотните. Петия го допълних с краставици. Мисля, че по същата рецепта спокойно може да се направят и зелени домати.

П.П. Качих снимка на тиквичките Simple Smile. Тази година са тези три сорта.

Последна редакция: сб, 08 авг 2015, 12:31 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт