(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 452
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
Дадоха ми много хубав зрял боб. Късно ли е да го посея сега?

Благодаря ви за рецептите за манголда!

# 571
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
цяла седмица си бяхме "на село" с детето.  хубаво беше, но кратко  Confused

доматите зреят, чушки има много, едни репички се самонасели и следващата седмица ще имаме и репички.
прасковите едни презрели, едни точно, другите още млако им трябва   Laughing

хванахме токачка  Sunglasses самообявих се за лисица на годината, но всъщност не е моя заслугата - просто това си е тъпо жУвотно. прилича на пуйка и кокошка, а е глупаво като двете заедно.

побегна и се заклещи в мрежата. хванахме го. порадвахме му се и го пуснахме.
и то пак се заклещи  Rolling Eyes

та поседя в кафеза два дена, да му дойде акъла. после го пуснахме.

но не ми харесва да се въртят и цапат из двора и да ядат каквото зърнат  Tired

# 572
  • на пъпа на Златията
Добри,
Вкусно ли е месото на токачката?
Ще е нещо като дивеч нали?
Има ли бели токачки?Колко големи стават?

П.С  Пуха им става ли за специалните възглавници на баначенете.?
От къде се снабдяват в Бърдарски геран сплат за пухените завивки?

Последна редакция: пн, 03 авг 2015, 14:10 от rorik

# 573
rorik бели токачки има,у нашия двор тъкмо две бяха.Сега остана само една бяла и една сива.Другата бяла някъде се затири,защото ги пускаме свободно с кокошките да обикалят в  едно лозе  4-5дк.Свободни са нашите девойки и момъци Mr. Green
Месото не сме го пробвали още,но ще се пробва.А големината е около 2кг.

възглавници на баначенете ?Ей сега ще питам добрия чичго Гугъл.

Последна редакция: пн, 03 авг 2015, 14:58 от skela

# 574
не сме я изяли. пуснахме си я  Peace не е виновно животинчето. аз го нападнах, защото уплашиха детето  Blush излетяха неочаквано от тревата, че не беше косена и плевена цял месец  Blush

имаше и бяла. излетя на покрива и от там се караше дълго и упорито. много зеят тези гадинки, ше знаете  Confused

рорик, за възглавници се ползваше един промазан плат на Вратица - Враца  Blush  сега не знам има ли го, а и Вратица дали изобщо я има ...

# 575
Пухът е от гъски на баначените . Знам от сигурен източник - братовчед на татко е женен за баначенака Grinning
 Токачки по моя край се гледаха като декоративни птици и не съм чувала някой да ги яде. Аз не бих .

# 576
Аз съм яла, но отдавна - като дете. Но и у нас бяха декоративни птици. Гледахме ги основно заради яйцата по Великден, черупката им е поне 3 пъти по-дебела от обикновено кокошо или пуешко яйце.
А тези дето се питат дали месото е вкусно, изобщо да не съжаляват, че не са опитвали. Месото е твърдо, черно и изключително жилаво. Колкото и да го вариш, все е подметка.
Не изключвам варианта да не е приготвяно както трябва
При токачките хвърченето и ровенето не са чак толкова неприятни на фона на крясъците, които издават. Врявата от стадо гъски е нежна музика за ушите в сравнение с шума от две токачки.  Grinning

# 577
Скрит текст:
Аз съм яла, но отдавна - като дете. Но и у нас бяха декоративни птици. Гледахме ги основно заради яйцата по Великден, черупката им е поне 3 пъти по-дебела от обикновено кокошо или пуешко яйце.
А тези дето се питат дали месото е вкусно, изобщо да не съжаляват, че не са опитвали. Месото е твърдо, черно и изключително жилаво. Колкото и да го вариш, все е подметка.
Не изключвам варианта да не е приготвяно както трябва
При токачките хвърченето и ровенето не са чак толкова неприятни на фона на крясъците, които издават.
Скрит текст:
Врявата от стадо гъски е нежна музика за ушите в сравнение с шума от две токачки.  Grinning

от личен опит мога да кажа, че кълват наред, а каквото не изкълват го изравят  Tired

малкият вожд беше решил, че ще иска откуп за токачката.
четохме "вождът на червенокожите", та може от там да са му дощли идеите  Laughing

и откупът трябваше да е:
два пакета грах;
един пакет спанак;
20 пера от маховите пера на точкачките (така нямало да летят, а той щял да си напшрави индианска "шапка";
и едно извинение, задето са му изяли граха, изровили спанака, и са го уплашили.
последното смяташе да не си признава веднага  Sunglasses

Peace за гъшия пух си права Жармен  Hug
рорик питаше за плата, от който шият "перните" и "дуните" Peace

# 578
Баначене гледат много гъски.

Всеки гледа, че съседа
гледа птици, и той гледа.
Първо – снасят всеки ден,
обедът ти – уреден.
Второ – вярно, че по-рядко
пържим пиле, но е сладко.
Трето – ползваш им и пуха:
под юрган от пух не духа,
перушината в дюшека
хем те топли, хем е мека,

това е от Макс и Мориц

# 579
  • USA, Steak State
Събрах една шепа зелен боб, сега се чудя какво да го правя. Освен за гарнитура на ЕДНА порция не го виждам като друго. Сега бебето ако беше родено и на възраст за пюренца- тамън.  Mr. Green

# 580
Може да го почистиш, бланшираш, и да го мушнеш във фризера за бебето.
Моят Старозагорски боб поникна на два пъти, част от него от дъжда в деня на сеитбата, а част от него от дъжда 2 седмици по-късно, отделно дето има още непоникнал.
http://prikachi.com/images/241/8278241B.jpg

# 581
  • USA, Steak State
То ще може да яде бобени култури догодина по това време, та не виждам смисъл. Simple Smile

# 582
Искам да питам за маслото от нийм и Нимазал... Гледам съдържанието на Нимазал и не мога да разбера само маслото от нийм ли е активното вещество или има и други, които трепят гадовете? Освен това пишат, че Нимазал се ползва като се разтваря 30-50 мл в 10 л вода, което ще рече, че маслото от нийм в какви количества бихме могли да добавяме към 10 л вода? На български информацията е по-скоро рекламна, отколкото целяща да информира и моля четящите чуждоезични езици да се включат...  Laughing

"Активно вещесто: Азадирахтин- А 1%, Азадирахтин- Б, В, Г, Д- 0,5%, Ним- субстанция 4%
Течни сапуни 45%, Растителни масла 51%."

http://www.agrobiotrading.com/attachments/143_NeemAzal%20upatvan … %20prilozenie.pdf

# 583
  • на пъпа на Златията
"Активно вещесто: Азадирахтин- А 1%, Азадирахтин- Б, В, Г, Д- 0,5%, Ним- субстанция 4%
Течни сапуни 45%, Растителни масла 51%."

Ха ,
4. Бионим плюс 1,5 ЕК, 1,5 г/л азадирахтин  А,Аум Консултанси,31.12.2010,31.12.2011

Ми то забранено!!!Всичко е търговия. Значи това забранено , но ако е един грам  е разрешено.
А кръстили останалите 0,5 %   Б,В,Г,Д
Това като е бионим, не съдържа ним .
Нимазалът  съдържа 1 грам на литър Азадирахтин- А  и 0,5 гр Азадирахтин- Б, В, Г, Д, 40 грама /милилитра/ на литър  ним  и 450 милилитра течен сапун, 510 милилитра олио или зехтин,

И колко от този литър се слага в пръскачката от 10 литра вода за по лесно изчисление?

И колко му е трайността на това масло,щото олиото гранясва за  една година.
И задължително пръскачката трябва да се мие с тест че ще граняса и тя.   
  Луди ни направиха.

Ето тук забранените препарати.
http://www.agrostart.eu/spreni_produkti.html

Има и други забранени.

http://bg.swewe.net/word_show.htm/?1280928_1&Neem

Ето го прословутия ним.
Не го ядяли скакалците.
Това прилича на нашия сълкъм по листата. 

# 584
За мен всичко е в концентрацията.Всяка естественно извлечена отрова добре дозирана помага за нещо си,глава ,крак,рана и т.н.Друг е въпроса ,че дозировката е много трудна.Дори извлека от коприва за мен трябва да е дозиран,защото  ако не е ,може излишъкът на азот да навреди ,не да помогне.
С една жена се запознах това лято,та ми разправя ,че седем пъти Shocked торила доматите след първи завръз с оборска тор.Опитах се да и обесня ,че не се знае какво яде детето и......може тези от магазина даже по малко нитрати да имат при това положение.

А за токачките ние също ги отглеждаме за декоративни,но наистина мнооого крякат,та за това от време на време им се каня да ги правим курбан.Ама само им се каня ,като им видя очичките и до там Mr. GreenМъжо е по тази част,касапин си е.Ако се надяват на мен гладни ще останат в къщи.

Общи условия

Активация на акаунт