(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 444
  • 735
  •   1
Отговори
# 555
  • гр.Пловдив
Здравейте отново. При мен нещата с градината са добре горе долу. Появи ми се брашнеста мана по краставиците. Във вторник пръсках със зехтинено-соден разтвор, но незнам какъв е резултата, че не съм ходила оттогава. Довечера ще ходим да полеем и смятам да ги пръсна и с прясно мляко. От всичко прочетено в нета и в темата обаче много се обърках. С какво мляко да пръскам с домашно краве - подварено или не???? Или с магазинско обезмаслено  newsm78  И в каква концентрация да е (смятам да пръсна и доматите). Четох за 20% за краставици и тикви и 5% за домати, а срещнах рецепти с 0,5л на 10 литра вода (което е 5%), с които да се пръска всичко. И последно, да добавям ли йод? Хммм май това са ми въпросите  Laughing
И да се похваля вече опитахме доматите. Имам Албенга, Рила и Розова магия, които са си мой разсад и купен разсад Червен едър и Розов едър (така каза бабата, от която ги купих). Опитахме Албенгата, Розовата магия и Червения едър (домата, който откъснахме тежеше 750гр.) и трите много ни харесаха. Хубав ден и спорна работа от мен.

# 556
Содено зехтинения разтвор е перфектен за брашнена мана. Излекувах си краставиците точно с това и то при положение, че яко се бяха манясали..

Млякото ми е съмнително-пръскала съм с домашно краве, не обесмаслено и нямаше ефект. Не го ползвам.
То също е за гъбични болести, но понякога вместо полза може да навреди и да благоприятства размножаването на друг вид гъби, които се хранят с млечна киселина...

# 557
  • София/Варна
При нас много дъжд вчера. Буря сутринта,буря вечерта, абе наистина много се изсипа. Сутринта отново беше 12 градуса. Но пък доматите зреят яко, а краставиците са луднали.

Вчера открих истинското предназначение на дългите-метрови тиквички. Стават жестоки кюфтета или шницели, кой на каквото му прилича. Явно всеки сорт тиквички си имат истинско предназначение. Скоро пържих от кръглите тиквички и не станаха добри-твърде меки ми стояха, но за пълнене са екстра. Дългите пък като се пържат стават леко жилави, но пък на кюфтаци - ммммммммммммм. Големия син който е истински"мършояд", при наличието на шницели от кайма, яде само такива от тиквички.

# 558
При нас нито капка, тъпотия с тъпотия. Дългите тиквички тази година засега са по-къси. Имам две почти готови и две по-тънички, но ще ги изчакам хубаво да надебелеят. За пържене ми харесват най-много тъмните, но не отказваме и от другите сортове. Кюфтета правя от всички. Много ме кефят кръглите - като откъснеш два броя, вечерята е готова, та дори остава за следващия ден, особено кюфтетата. Още нямам поникнала ряпа.  Cry

# 559
  • София/Варна
Аааа забравих да се похваля, че след дъжда на по-сенчестите места ми е поникнала ряпата, че даже и моркови. Но това, което е на пряко слънце нищо не поникна.

# 560
Герундия, много добри новини!
Снимах си ягодките със сравнително първите чушки. Късам по малко. Много харесвам аромата на домашна чушка! Едрите ягоди раждат за втори път тази година, а дребните не се спират.

# 561
  • София/Варна
Ние го обърнахме на чат, ама да запитам, тия ягодки какъв сорт са. Много апетитни ми изглеждат.

# 562
Ако питаш за дребните, водят се целогодишни (полски семена). Купих семената от Бриколаж и сега им е втора година. Миналата имах по ягодка-две на ден. Не пускат ластуни, но се сгъстяват и сега станаха по-високи и мощни от миналата година. А едрите се надявам някой да ги разпознае като сорт. Ще търся и аз прилики със снимки в нета.

# 563
  • Варна-София
Който реши да сади дайкон сега - през първата половина на август - ще му изникнат всички семена. Като бонус ряпата няма бързо да изкуфее. Грубо на ден денят намалява с по 1 минута сутрин и 1 минута вечер. Може да ни изглежда минимално, но растенията усещат разликата и по това, че влагата вече по-дълго ще стои в лехата.

От утре ме чака голямо консервиране на праскови. Дотук основно раздавах.

Като че ли не са ми предостатъчно (27 дотук), че тази вечер пак взех, че хашладисах едно бадемче. 

# 564
Аз похвалих ли ви се с прасковите? Оядохме се, покапах ме се, с почти узрели, узрели и презрели, небелени и белени, и направихме 46 компота. Те ги https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/11800 … a&oe=5650FDC6
Огромни са, това е бака от боя.
Бобът ми Старозагорски поникна добре в сушата, а не бе валяло, откакто го засях, някъде около 19-ти, и чак снощи.
Ако искате да видите накъде е дъждът и накъде отива, кликайте тук, а после на обновяване - долу вдясно. http://www.weathermod-bg.eu/wr/brd-bg

# 565
  • София/Варна
Амика при нас всичко става изключително бавно, тъй като през деня е топло, но сутрин сега е 12 градуса. Към края на август сутришните температури са около 6 градуса.
На пакетчета на ряпата пишеше, че се сее юли, август и става за 80-90дни. При мен смятай 100-120дни. Което ще рече,че ако сея към 20 юли има малък шанс да имам ряпа преди да замръзне всичко.
Аз съм от твоя край и в началото сеех по времето, когато баба сееше, но уви не става, при разлики от  около 800м. в надморската височина и такива драстични разлики в дневните и нощните температури, сроковете явно са други.
За да придобиеш представа, една част от салатките ми, сяти пролетта започнаха да пускат цветоноси едва преди две седмици. Предната седмица обрах последните.

# 566
Герундик,ти определено си са високи лехи и оранжерия!Много студено през нощта!Сигурна съм,че мислиш по въпроса!................................................................Явно ще сея втори път дайкон,защото твърде малко семена поникнаха.Днес ръснах и салатени семена за есенна консумация,а за зимните салати ще сея септември.Чудя се рано ли е за една леха спанак?При нас бързо-бързо прави цвят ако му е твърде топло.

# 567
  • София/Варна
Е Рени аз съм си направила нещо подобно на повдигнати лехи. Малко са за сега, но се надявам за догодина да се сдобия с още малко. А парника е някъде в необозримото бъдеще за сега.

# 568
Герундия, направи си малък парник и вътре Лабрадори. Няма да имаш проблем с тях - не стават високи, раждат добре и зреят рано. Толкова се бях амбицирала, че моите ги завивах и отвивах като бебета, но беше за седмица сигурно. Държат на студ, не са кекави. Много съм доволна от тях. И тиквички засадих рано в градината, но ефект нулев, въпреки завиването и отвиването. Започнаха да плододават наравно с другите, които засадих по-късно.

# 569
  • София/Варна
Алис аз едната повдигната леха я бях направила на тунелче и с найлон. Но седяха завити докато започна да се затопля през деня и тъй като има дни в които излизам много рано и се връщам късно, много бързо го махнах за да не ги сваря. От това тунелче ядем домати от 19 юли. Сорт само леля ми знае-но може би са нещо подобно на Рила.
Най-съществената разлика ми се струва е, че тези сандъци-повдигнати лехи ги напълнихме почти изцяло с тор, компост, вестници, пепел от котела, имаше и доста не съвсем станал компост, но той беше първия пласт. Абе една отровна смес от всичко и отгоре съвсем малко почва от градината. Някакси по-бързо се развиват растенията и по-бързо плододават. Аз за първа година успявам да отгледам краставици, а тази има доста, хем за нас хем и за съседите остава да раздавам.

Общи условия

Активация на акаунт