(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 447
  • 735
  •   1
Отговори
# 540
Алис, аз сях преди 10 дни сигурно. Нищичко не е поникнало, а всеки ден поливам. Ще ръсна тези дни пак и ще видим какво ще стане. Точно се канех да те питам дали ти е поникнала ряпата, но явно и при теб е същата ситуация.
Имам подозрения, че може да ги изяжда някоя от бълхите. В руските сайтове пише, че може тези бълхи скоростно да изядат всички поници, та затова да се посипе с пепел, но ако вече са ги хапнали...

Последна редакция: чт, 30 юли 2015, 17:06 от Анонимен

# 541
  • София/Варна
О ,намирам пепелта и обработвам терена. Сея семената, ръся с пепел и после какво става като трябва да поливаш всеки ден. Интересно, но ще пробвам.

# 542
Затова - задача номер едно ще ми е да си оставям доволно много пепел за лятото, а не да се чудя откъде да взема няколко шепи. Едвам събрах, колкото да поръся. Ако и този път нищо не се получи, ще пробвам, когато температурите паднат до към 22 градуса, защото може и жегата да си казва думата. С репичките цяла пролет се дундуркахме и накрая се получиха, колкото да не забравим вкуса на репичките. А миналата година бяха от хубави, по-хубави. То е така явно - не може всичко да ни се получи в рамките на една година. Simple Smile
За поливането - при мене е капково, но го пускам по малко, а понякога ръся с топла водичка ръчно, когато ми се види сухо. Но след първото пакетче (чаках 10 дни и нищо не поникна) пак прекопах и надолу не беше сухо. А бях видяла две растения с изядени листа, но не бях сигурна какво точно е и кой го е изял. Все си мисля, че е от температурите.

# 543
Аз преди десетина дни сях ряпа дайкон.Поникнаха една трета от семената.

# 544
Здравейте всички! Изпуснах ви последните дни. Бяхме на море десет дни и казах на съседът да полее и бере. Той пък нищо не брал и сега имам сигурно десет кила гигантски краставици и огромни тиквички  Grinning
Доматите ми са станали като храсти с по двадесет домата на растение. Нещо ги обърках, но като за първи път стават. Толкова са тежки обаче, че днес като поливах два кола щяха да паднат и се наложи мъжът ми да забива допълнителни, на които да ги връзвам.
А манголдът на какво го ядете? Той също е станал голям и не знам на какво да го правя.

# 545
  • София/Варна
Аз манголд и цвекло употребявам като спанак. На яхния, на супа, на салата и бъркани яйца със зелении. Съкровището-свеки прави и баница със зелении.

Като е много-попарвам, изцеждам добре и в торбички във фризера.

# 546
Ние в къщи ядем гювечета със зелении-спанак,мънголд,киселец и пр.Попарвам зеленийките за 2-3 мин.,слагам в тиган две скилидки нарязан чесън,спанака и малко червен пипер и лъжичка дом.пюре или някакво домати.Задушавам за кратко и слагам сметана-течна,заквасена-каквато имам.Натрошава се сирене и се сипва в гювечета като отгоре се счупва яйце и се запича докато яйцето стане готово.Ще ме споменавате като хапвате тази вкусотия! Laughing

# 547
Вчера готвих супа с листа от цвекло и манголд. Освен тях - глава кромид лук, морков, малко ориз, сол, олио, черен пипер и като се свари всичко, добавям три-четири яйца да станат на парцали. Иначе и ние ядем манголда на салата, изпържен с яйца да остане на мазнина и сигурно утре ще правя тутманик, като ще добавя и задушен манголд. И на баница ще е вкусно, но тутманикът е по-лесен.
Рени, стискай ни палци да ни поникне ряпата. Simple Smile При тебе е по-топло, интересно защо се запъва. Утре ще е шести ден от засяването до вечерта.

# 548
Накиснатата коприва верно мирише на "пор парясник". Вчера имах семейни проблеми, защото моят мъж поканил гости да пият по едно узо на  двора и от кофичката с копривата се разнесъл такъв нежен аромат, че питали мъжът ми дали не е заровил тъщата прекалено плитко..

Днес полях краставиците с кофичката и сега чакам да се измирише... Sick

Последна редакция: пт, 31 юли 2015, 01:07 от Герри

# 549
Герри  Joy Joy така ме разсмя   Joy 

# 550

Конски говна, залети с вода и престояли пет дена на слънце, а после бавно разбъркани с чаталеста пръчка - это, това е миризма.

# 551
Е Вълчо ,чак тук на морето замириса Mr. Green Laughing
Ама си прав де ,голяма воня е.....

# 552
  • Варна-София
Чакай, Скела. Вземаш от морето водорасли след буря. Заливаш ги с вода и няма нужда да чакаш седмица. Течният тор е готов за пръскане, когато вътре видиш удавени ларви - едни такива големи и дълги, Господ ги знае откъде се появяват. Дотогава и съседите вече са разбрали, че се готви шербет от водорасли. На корен домати се налива кофичка от кисело мляко от безценната течност. После обилно се полива с вода. Остатъкът се заравя дълбоко в компоста, за да не мирише.

# 553

Конски говна, залети с вода и престояли пет дена на слънце, а после бавно разбъркани с чаталеста пръчка - это, това е миризма.
От нещо такова преди години наши съседи в родното ми градче си правеха нещо като въглища и ги сушаха лятото . Добре прекратиха дейността / синът им си купи Щилка и оряза де що дървенце има - в периода на въглищата от тор едва беше проходил / .

# 554
Конските говна миришат ужасно,но сложете от тях на рози и розови храсти да видите какво става!Изпробвах го и те полудяха!

Общи условия

Активация на акаунт