(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 405
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
Рорик, ти от кои чуждоземни домати сади? Засега имам леки впечатления от Лабрадор и Ямал. Лабрадорът прави една корона от цвят и после кой вързал, кой не, не му се разбира. А Ямал я кара на китки и на всяка китка има по 6-8 домата (засега дребни, ще видим дали ще растат поне още малко), вързал е до трета китка, което не е съвсем зле.
Беше писала, че няма да ти се опрашат доматите. Просто, защото е влажно ли? Ако имат по един цвят, мога да наблюдавам и да запомня колко дни му трябва за опрашване. Но като са по няколко...

# 151
  • на пъпа на Златията
Розовите - розова магия, розово биволско сърце, и това новото биволско сърце , голямото а не българското със среден размер.
Явно тия сортове искат мнооого тор. Вървят ми хилави дори и в плодородната  Златия..
Така имаше и едни италиански чушки , едни четириръби,  тези сръбското слоново ухо , пак така . . .Аз не съм свикнала много да торя и това много ме дразни. Нашите си сортове се държат много по адекватно при еднакво торене.Имам комшийка на която тези сортове се отчитат , ама слага за страх изкуствена тор.Стават големи , но  няма вкус на чушка, не могат да се сушат. Мухите кацат на тях , като на кокал. Абе , не е за разправяне. Вонят от тор.   

# 152
Ми те, тези от пазара, затова нямат вкус, защото са наблъскани много яко с тор. Преди се чудех защо свекървата сади само от селските чушки. Но като торим с оборска тор, при добра година, се получават и месестите чушки. Домати биволски, волски сърца... още не съм опитвала. Не съм сигурна, че искам. Simple Smile И на дребни се радвам, стига да са вкусни.

# 153
А късно ли е да посея още малко зелен боб?
Рорик, за прасковите съм сигурна, че се прореждат лятото, за да заложат цветни пъпки, това Амика ми го обяснява миналата година, обаче сякаш малко по-напред в лятото  newsm78 Нека тя да се включи. Заради това прореждане, което направих миналото лято, прасковите ми най-после се отрупаха с плод, но пък червиви, ужас. Мъжът ми пръскал с инсектицид, чета аз - за акари. Ама не било ли все тая  Joy Та такива сме ние градинари...
И моите домати с по два върха, аз поокърших от тях, докато се усетя, че има нещо, та да са всичките двойни.

# 154
  За да станат качествени праскови, за един плод му трябват поне 200 листа, затова не прореждам нищо, докато не се оберат всички праскови.
 Някои сортове праскови имат нужда от опрашител, т.е. от друг сорт праскова наблизо. За две праскови редхейвън до тях държа една дива, поникнала от костилка. Нейните праскови са доста по-дребни, леко нагарчат, но ми е носталгичен спомен от детството, пък и на нея експериментирам с резитбата, и не ми свиди да режа жестоко. В големите масиви праскови на два-три реда от основния сорт садят един ред от сорт опрашители за конкретния.
 Чувал съм, че плодните пъпки се залагат, след като узреят плодовете, та и се оберат. Затова се издълбава кръгъл ров около дървото, и се напълва с вода. След като попие, може да се използва рова да се насипе в него малко добре угнила оборско тор, или органика, и да се зарови. И тъй, и тъй сте копали, да не е зян.
 За червеите по прасковите - появяват се там, където се допират две праскови, очервивят и двете. За целта не допускам да се допират, прореждам няколко пъти. Праскова от праскова поне 12 см. При първото прореждане махам сдвоените, дето са по две на една дръжка. На следващото прореждане махам тия, които стърчат над клончето. те пък, като наближи да узреят, полягват на клончето, от вятъра се клати, и клончето протрива кожицата и загнива.
 Към прасковите е необходимо да сме малко жестоки, все едно, че е на прекия ни ръководител прасковата.
  За зеления боб е вече късно, ще хване жегите, а те не му понасят. Освен ако не е по-висока надморската височина. Обаче по-късно, след месец, може. Оптималната температура е до към 26 градуса за развитието на зелен фасул.

# 155
  • София
http://prikachi.com/images.php?images/856/8186856h.jpg
Даже не знам какво е излезнало, за първи път ползвам "прикачи".
Та сега да ви се "похваля" , Вие берете домати, моите цъфтят. За сега всичко е добре в градината и се радвам. Може би и пипера ще започне да цъфти, но това е положението в полите на Витоша.

# 156
Вижда се мрежа, тикви и царевица. Но това, което си дала, е линк към страницата със снимката.
А като кликнеш с на тая страница, се отваря снимката. Чак тогава кликваш на нея с десен бутон,
после кликаш на Информация за изображението, копираш адреса и ни го пействаш тук.
Ето, това е адреса на снимката  http://prikachi.com/images/856/8186856h.jpg

# 157
  • София
Някой има ли идея какво е това заболяване? newsm78
http://prikachi.com/images/638/8187638P.jpg
http://prikachi.com/images/637/8187637L.jpg

# 158
  • Варна-София
absurt, изглежда точно като струпясване по семковите. Бързо химия и то редовно - през 2 седмици. Нямаш друг шанс. Дълго време са киснали под дъжда.

Рорик, просветляването на короните може да се прави цяло лято. Ако пуснеш слънцето в прасковите - ще ти се оцветят по-добре във вътрешността. Пък и по-сладки стават. Миналата година закъснях и чак август рязах. Ами то се оказа, че цели дървета свалях от вътрешността им. От дъждовете лакомците станаха огромни и с разклонения. Болеше ме, защото като са дебели лакомците и раните им са широки. Рани по-големи от нокът на палец трябва да се замажат с овощарска замазка.

Сега да се отчета за памуковите листни въшки по тиквичките. За първи път виждам такъв сорт въшки, при вас може да са по-обичайна гледка - тъмнозелени. Попаднах в интернет на много точна рецепта.  Напръсках ги с 1 ч.ч. цитрусова настойка (нали я правих през зимата), разредена с вода до 5 литра. ПЕРФЕКТЕН РЕЗУЛТАТ. (Сложих и течен сапун за прилепител - той си върви с домашните настойки задължително)

Чудесни са ви градините - и розите и доматите. Изтървах моите рози да заснема.

Вчера със славейчето ядохме от последните череши на дървото - аз на стълбата, то на клончето.

Вие черниците нещо правите ли ги?

Последна редакция: пн, 22 юни 2015, 14:49 от amica1

# 159
От черниците става ракия.  Mr. Green Постилаш найлони, друсаш, и в бидона.
Материала става готов доста по-бързо в сравнение с други плодове.

# 160
От вчера забелязах, че един корен краставици е полазен от мравки, ама само той. Нали уж мравките не обичали краставици. Сега се чудя каква е причината. Видимо краставичното растение е добре.

# 161
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...
Вие черниците нещо правите ли ги?

преди години ги правих на сладко Simple Smile малко пипкаво е махането на дръжчиците  Peace

# 162
И на компот също.

# 163
От вчера забелязах, че един корен краставици е полазен от мравки, ама само той. Нали уж мравките не обичали краставици. Сега се чудя каква е причината. Видимо краставичното растение е добре.

Разнасят листни въшки...

Зелен боб и грах сея като втора култура на сянка под черешата... На нея тъкмо й опадват листата по това време и сянката не е дебела, а и въпросните бобови обичат по-хладно... Дъждувам ги честичко и вървят добре....

Доматите ги насадих по два стръка наведнъж и затова ги оставям едновърхови... Тук-там имам проредени от градушката и там оставям втория връх, който съм си наумила да задъня след втора китка...

Краставички и тиквички бера доволно... Пипера по подразбиране тръгва гръчкав и неравномерен, но цъфти и връзва подобаващо - пу-пу да не му е уроки... Ще се хваля есента, сега само ви чета...  Laughing

# 164

Разнасят листни въшки...

Напръсках със сапунена вода (може да има следи от чеснова настойка). За друго не се сещам.

Общи условия

Активация на акаунт