(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 469
  • 735
  •   1
Отговори
# 435
Скела, благодаря за рецептата. Тази салатка сигурно става сладка? Така правих един патладжан с много захар, прилича си на сладко, не на туршия.
Герундия, честито за доматите! Кой сорт ти е узрял? Вчера трябваше да меря Simple Smile, днес ще карам по спомени. Откъснах три, като най-малката беше около 10 см и нямаше семки. За средната бях сигурна, че няма да има, но имаше. Може да е била без вода и да е поузряла набързо. Най-голямата беше около 18 см и имаше същите семки като средната. Обаче не ми бяха проблем. Махнах семките, настъргах и днес ще правя тиквени кюфтета. И аз имам завързали от дългите. Пуснах им сезал от сливата над тях и те си се катерят. Основното стъбло вече не го виждам какви ги върши по върховете на дървото. Simple Smile Другите дълги насадих до картофите и засега са плъзнали в обратна посока. Очаквах да се катерят по картофите. Ако видя зор, и на тях ще пусна сезали, защото и там има дърво. Пораснали са ми две къдрави салатки до фасула. Чер Старозагорски е навързал, както и другите три сорта, които са малко по-бавни, но и те са пуснали шушулки. Тези ще са за зрял, пък да видим. Гледам, че долните листа са изгорели (дали е от жегата).
Гери, твоите домати кога ги ся? На коя фирма са черитата и вкусни ли са?

Много хубава салата става от листа цвекло, рукола, копър, настърган на ситно морков, кромид лук, орехи, олио, оцет и сол. Обрах овациите от първия път.  Wink

Последна редакция: нд, 19 юли 2015, 10:09 от Анонимен

# 436
  • София/Варна
Алис не зная сорта, защото леля ми ми подари разсада. Знам,че го е сяла началото на януари,тя има оранжерия. На мен ми донесе най-дребния и аз го мъчих в кофичките  до началото на май, когато го засадих под тунелче. На същото място имам засадени и безколови домати-сяти началото на март, които определено не са ранен сорт и имат много завързали домати и най-едрите вече се избистрят, пък ще видим кога ще ги ядем.
Мерси за отговора за тиквичките.
Баба ми консервираше тиквички за трушия по рецептата за кисели краставички. Нарязани на шайби. Детските ми спомени са, че бяха добри, ама това беше много отдавна.

# 437
И аз съм правила тиквички като краставички, но не съм във възторг. По начало не обичам много туршии, макар че правя и ям. Simple Smile Опитах един добре узрял Ямал. Хареса ми. Досега все недозрели късах. Не могат да се сравнят с един месест розов домат, обаче за ранни домати са връх! Белите краставици ме разочароват. Повечето горчат. Ще видим, ако ги поливам повече как ще се държат. Иначе връзват много, но определено са претенциозни, искат да е топло.

# 438
И мама правеше тиквички като киселите краставички, но на дълги парчета нарязани, не на шайби, да, много вкусни бяха. Това лято правя салата от тиквички така, почти съм сигурна, че от нашата тема ми е рецептата  Embarassed  - тиквички на тънки ивички, морков, чесън, копър, 1 лъжичка сол, 2 с.л. мед, 2 с.л. оцет, 2 с.л. зехтин, оставям за 2 часа поне в хладилника.
Тази година тиквичките ми са по-малко, но пък с чушките се появи надежда, ще стане все някоя чушка като истинска  Simple Smile Торих 2-3 пъти с кокошия шербет, и какво нещо е паметта, веднага си спомних, че като съм била малка сме торили така, само като го помирисах. Моето дете каза - мирише ми на природа  Joy
Ранното грозде узря.

# 439
Момичета и момчета! Laughing Почти винаги когато през тези горещи дни започва жълтеене на листата отдолу нагоре независимо домат ли е,зелен боб ли ,а ако листата на краставиците имат различен цвят,тоест да са на светли тъмни петна то да знаете,че имате АКАРИ!Задължително!През юли трябва да се пръска с акарициди-био или не такива,но трябва да се пръска!На растенията им е трудно и без това в тези жеги,а като им смучат и сока ....!Разболяване или умиране.Отне ми доста години да се науча да отглеждам хубави зеленчуци,а опита е най важен.Не,че не изтървах зеления си боб щото напръсках само веднъж с актара за въшки,които видях,но отново забравих за АКАРИТЕ.Те не умират лесно и препаратите,които се използват трябва да се сменят,защото стават резистентни и става по лошо.Първо се пръска през април и май с Нисоран,а през юни, юли с Санмайт.Ако пръскате с Нимазал или масло от Нийм казват,че не придобивали резистентност.Успех на всички!

# 440
Поливах тук-там с копривена вода и може да си въобразявам, но има ефект. Усети се най-добре при външното ми цвекло, което едвам креташе. Възможно е да е от времето, но според мене е комбинация. И едни сливи от костилки се опитваме да си завъдим и те ни живи, ни умрели. Поливах и тях и мисля, че са мааалко по-добре. Трябва да направя пак. Между другото, една коприва така ме парна по крака, че цял ден ми търни мястото. Някакъв лек? Иначе дори с ръце ги късам, като гледам да хвана долу ниско стъблото. Рени, мама Гали, благодаря за инфото!

# 441
Да дам моя отчет по доматите. Днес набрах 8.8 кг от малката ми градинка (около 10 м2).
Лабрадорите продължават да ме радват. Бера от тях повече от месец. Днес набрах от 3 корена 1.4 кг домати. Като вкус има какво да се желае - леко са кисели, с дебела кожичка, за сметка на това зреят много рано, устойчиви са, връзват по много. Доматите са изравнени като форма, наподобяват нашия Идеал, само че са по-дребни - средно тегло около 90-100 гр.
Черният Крим ми е само един корен, но растението е мощно с много завързи. Късам за втори път от него, досега съм набрала около 1 кг. Доматите са тъмновиолетови със зелено около дръжката. Страхотен домат - месест, с богат вкус, вкусово наподобява нашия едър червен домат. Средно тегло на доматите около 250 гр.
Полиш лингвиза (домат чушка) - високо добре развито растение, интересна форма на плода, но леко киселее (може и да не бяха съвсем узрели).
Дуся жълта - леко продълговати домати, месести, приятни на цвят и вкус. Като тегло - средно около 250 гр. Би трябвало да тежат повече и да са по-големи, но точно този сорт пострада най-много от маната.
Евъргрийн - от него имам само 3 растения, за съжаление и 3-ти са от поразените, но все пак можах да откъсна някой друг домат. Като тегло са средни - около 180-220 гр, цветът им е зеленожълтеникав. Изненадата беше вкуса - сладки, сочни домати. Много ми харесаха, със сигурност е сорт, който ще сея и догодина.

Теглото на доматите при мен е по-малко от очакваното, но почвата при мен е бедна и аз садих върху необработена земя - копах по-големи дупки и насипвах хубава пръст и мулчирах с дървесни стърготини. Също така поливам два пъти седмично и реколтата ще е по-бедна.

# 442
Да дам моя отчет по доматите. Днес набрах 8.8 кг от малката ми градинка (около 10 м2).

Ee123456, запомних, че имаш насадени Лабрадори, но не запомних къде ти е градината. Определено или е по-топло, или си се справила по-добре, щом имаш толкова богат асортимент опитани домати. Simple Smile Благодаря за изчерпателното описване на сортовете! Днес вече си оставих семе от Лабрадорите и мога да продължа да ям спокойно. Simple Smile

# 443
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Какви 5 месеца от сеенето?
За доматите не съм се заглеждала , но за пипера пише -90 ,  110, 120  дни.
Аз сях моите домати на Първи април, , от една седмица имам червени. Е не масово , но има за салата.Пипера сях късно, ще видя кога беше. Писах тук , Имам севрия за маринована , до 2 седмици ще имам бели чушки за пилешка , рибена  саламура.

# 444
  • Варна-София
Леле, добре, че казахте за тиквичките като мариновани краставички. Страхотни са в зимни салати и огретени. Как бях забравила само.
За акарите потвърждавам казаното. Голяма опасност са. Август някой може да каже, че е загубил корени, защото са му пожълтели листата на доматите постепенно от незнайна болест. И чак когато наистина умират, се спускат паяжините на паяжинообразуващия акар и се виждат микроскопичните брашнени прашинки, които пълзят по тях. Но това е чак последния етап и когато видиш врага, борбата с него вече е безсмислена.

# 445
  • USA, Steak State
Уплашихте ме с тези акари, отивам да чета в американски форуми за препарати против тях.

# 446
Ee123456, запомних, че имаш насадени Лабрадори, но не запомних къде ти е градината. Определено или е по-топло, или си се справила по-добре, щом имаш толкова богат асортимент опитани домати. Simple Smile
Alys южно от Търново ми е градината, т.е. в Предбалкана. За първа година съм градинарка и допуснах много грешки. Почвата е ужасна - чисто бяла глина. Вчера копах дупки и понеже беше трудно налях вода в дупката да се размекне пръстта, но не би - половин час си стоя водата в дупката без да попие, накрая почнах да копая както си беше с водата.
Доматите, от които бера ги засадих на място, което е с по-хубава пръст, а и аз досипвах хубава, копах дупки и на дъното слагах растителни отпадъци, отгоре тор, пръст и т. н.
Лабрадорите ми са сложени в градината в средата на април. Тези 3 корена, от които брах, израснаха много високи - около 1 м и са силно разклонени. Доматите са на китки като при черитата, но са по 90-110 гр.
Някой опитен градинар да сподели за неговата реколта, ако може и да даде оценка на растежа и вкусовите качества на продукцията.  Grinning

# 447
Рорик, при тебе доматите може да стават бързо, но при мене домати, сяти през март, узряват през август-септември. Брой колко месеца стават. Simple Smile
Рорик, броим от семка. Simple Smile

# 448
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Като си каже човек болката може и сам да си намери отговора.
1. Грешката ми че обърнах безколовите домати и ги препари слънцето , поправих преди малко , като ги завих с вестници.Някой рече че гърците си завивали растенията с чаршафи.
2.Акари мисля че видях вчера и се зачудих. Едни пухчета закачили се за листата на доматите. Рекох да ги сваля с ръка и не се свалят.Видях и някакви бели почти незабележими хвъркати, полепени по доматите ми, като мнооого малки комари. . Днес ги почерпих с вастак.
3.Значи тия петна по доматите направо си идват от вън. Вътре домата си е добре. Определено не са никакви бактерии , вируси.Мисля че при мен е от тоя дъжд дето се влачи 4 дена. Не  съм сигурна де. Ще чета препратките на Амика.
4.Ядосва ме маната. Тъй като винаги си садя зеленчуците късно ми се вижда че е повече от колкото очаквам.Даже си мисля че тези петна по доматите може да е мана. Няма да имам домати за Димитровден .Борбата ми е трудна . Да влача пръскачката ката ден .Борбата е неравна. Трябва да се полива че ще умрат растенията , а маната се развива при 11 градуса. Дойде ми на ум , да правя като испанците. Някой каза , че там по рядко са виждали да пръскат а всичките отрови слагали в поливната вода.
Какво ще стане ако полея вадата с препарата за мана?Ще  убия ли маната още във вадата?Ще отровя ли земята? Опитвал ли е някой?  

Тъй като попресуших растенията за да зреят по бързо , доматите ми нахвърлиха много но останаха дребни.  

# 449
Трябва да напръскам с нещо краставиците в оранжерията, защото си имат малко черни въшки. Не ми се пръска вече с химия. Ще опитам цитрусова настойка, чеснова, друго какво беше? Ще ползвам дозите от таблицата http://agronet.bg/agro/plant-protection/268-bilkite-unishtujavat-vreditelite.html.
Ее123456, на по-топло си, но и си по-упорита и работлива!
Ще опитам първо пепеляната вода, че другите докато се накиснат..., не че не накиснах чесън, де. А цитруси ще купя сигурно във вторник, когато ходя до София. (ако бях на топло място, сигурно вече да съм насадила лимон Stuck Out Tongue)

Последна редакция: нд, 19 юли 2015, 20:32 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт