(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 478
  • 735
  •   1
Отговори
# 420
  • USA, Steak State
Краставиците ми горчат, какво да направя поне да стават за ядене?

# 421
  • София
Краставиците ми горчат, какво да направя поне да стават за ядене?
1. поливай всяка вечер.
2. Като отрежеш върха, с полученото капаче търкай останалата част от краставицата, докато се запени. Така казваше баба...........
Всъщност, не беше така, май!
Дали не се режеше при опашката и да се търкаше?
Нека някой помогне!

# 422
  • на пъпа на Златията
Горчи кората , бели по -дълбоко и яж.
И аз не мога да отгледм краставици. Днес кокошките ги отъпкаха.

# 423
Досега нито една горчива Тести Грийн! А днес откъснах трета Гергана и тя горчеше към края. А ми се е случвало да горчи толкова, че беля, режа и остава съвсем малко за ядене. Вероятно искат много вода, за да не горчат.
В една тема прочетох, че като се откъснат избистрени домати, се слагат в хартиен плик и ако има някой узрял сред тях, още по-добре. Така узряват още по-бързо. Изпробвах и съм доволна. Показах на ММ един сравнително едър Паулина и той беше готов да го откъснем. Ама, казвам му, той е зелен още, няма смисъл, нека си връзва и като даде сигнал, че узрява, тогава. Ей, ама като малко дете няма търпение. Simple Smile От Лабрадорите определено съм много доволна! От три корена късам от време на време. Други два ги садих към 17 май (сях в края на март) и още не са почнали да зреят. Имам зреещ Ямал, но е по-пластмасов. Това са много ранните.
Чудя се на тая жега дали ще ми поникне Чер Старозагорски. От втората реколта грах имам поникнали и дори някои вече започват да пълнят шушулките, но като цяло повечето изгниха. Сигурно прекалих с влажността. И сега не знам дали мога да сгафя така с фасула, та не поливам толкова.

# 424
Абсурт благодаря за инфото   bouquet

А между другото  имам тиквички за чудо и приказ-миналата година тъмно зелени,тази година бг по бели...те да не би да обичат кисела почва Thinking
И дини ще ядем тази година Mr. Green
А краставиците от пазара Joy
И с горчиви краставици се сблъсках една година...но май не помага с търкането на крайчеца от към дръжката.режех почти докъдето горчеше(т.е. до средата)
И от много търсене на причината май май горчивината идва още от семето..

# 425
  • USA, Steak State
Изпробвах солена вода и търкането с крайчеца... Пак си горчат. Поливам от седмица всяка вечер. Поне новичките ще ги видим дали ще горчат, а тези 2-3 кг ще си ги ядем горчиви.

При мен всичко назадва, че беше доста лудо време и късно посадих разсада.
Диня като гледам и аз ще ям.. ама септевмри.  Mr. Green

Най- добре ми вървят лютите чорбаджийки чушлета. Има да си пукам и да слагам в буркани, че иначе няма да имат изяждане.

Копъра и той се побърка, вече веднъж го подрязвах.

# 426
  • на пъпа на Златията
Търсих как да консервирам тиквички. Видях по магазините печени на скара , но не погледнах дали имаше олио във тях. Но на скара много време ще се пекат , за това се спрях на измислено от мен .
В тавата във фурната  с по малко олио ,копър и в буркани и  кипване за 5 мин. Добре ли го измислих?

# 427
Рорик много добре се получават в тавата,само имай впредвид,че трябва хубаво да се изпари водата.Аз не им слагам копър,само ей така  ги редя  с олио и после като вадя от буркана тогава слагам копър.
Имам една рецепта 4кг тиквички ,копър,чесън и захар две лъжици беше,става като салата,ние много я тачим.Рецептата ми е в къщи ,ако искаш като се прибера ще я напиша.Стават много хрупкави.

# 428
Скела, и аз ще чакам за рецептата за тиквичките. А печените колко време стерилизираш?

# 429
Домати засадени в началото на май, горе- долу кога започват да зреят?

# 430
Брой 4-5 масеца от семка. Ако приемем, че разсадът е бил на 2 месеца, когато е засаден, зреенето може да се очаква след 2-3 месеца. Лабрадорът в градината, засаден около 17 май започна да зрее Simple Smile)). А всички останали се ослушват.  Wink Три доматчета на един корен Настенка имаха петна и ги махнах. Беше засегната почти само ципата. Другото доматче е добре и растението като цяло е добре. Идея нямам какво е това. Помислих за върхово гниене, ама моето не е толкова черно, а кафяво като при мана, но не толкова дълбоко проникнало. А, беше набодено, т.е. може да е някака насекомова твар (бе хич не ги разбирам акари, трипси - виждат ли се с просто око). Разгледах останалите и само на два други домата, които се бяха залепили за дървената подпора, имаше сухи петна. Отдавам го на прилепването. Раздалечих и ще наблюдавам. В другата градинка някои листа на домати бяха с пожълтели жилки. В тая жега си има някакви болести или пък се получават сутрин с росата.

# 431
Домати засадени в началото на май, горе- долу кога започват да зреят?
Моите черита вече са червени и берем. От другите-сорт Миляна и розови консервни има чат-пат по някой узрял. Иначе са вече едри, зелени и много от тях вече оранжеви..

Гергани и корнишони имам много-слава богу не са горчиви.
Може би горчивината идва и от допира им със земята-трябва да не се допират, да са добре вързани на мрежа или на връзка и да се поливат редовно. Така съм чувала, но колко е вярно не знам. Досега не са ми се падали горчиви..или ако е имало, то е било леко в края на краставицата.

Тази жега ми мори листата на доматите-почнаха да жълтеят. Вече всяка сутрин ги дъждувам преди да ги напече и жълтеенето поспря.

# 432
  • Варна-София
TheBlackWidow, направи горчивите краставички на лятна туршия. Няма горчива кисела краставица.

# 433
1. тиквички 4кг
2. захар  1ч.ч.
3.сол        1/2ч.ч.ч
4.копър    2връзки
5.чесън    3-4 глави
6.олио 100мл.
7.оцет 300мл.

Тиквичките се нарязват на кубчета ,като за мусака,разбъркват се със солта и захарта и се оставят да престоят 2часа.Изцеждаме ги от водата и добавяме олиото и оцета1скилидките чесън нарязани на ситно и копър на вкус.Разбъркваме всичко и пълним в буркан.Варим само 3мин. за капачката.Поради тази причина правя само една доза,страх ме е да не се развалят ,въпреки ,че има захар.

# 434
  • София/Варна
Да Ви се похваля онзи ден скъсах първите домати. Ураааааааа на 17 юли успях тази година. Имахме салата изцяло от градината. Все още имам към 20 слатки, за сега държат и не са пуснали цвветоноси. Насадени са между едни по-късни домати и следобед и в най-голямата жега не им пече слънце, това може би оказва влияние.

Имам въпрос към Алис или друг, който гледа кръгли тиквички- колко големи в диаметър трябва да станат за да ги бера, че до сега само на картинка съм виждала такива.

Дългите тиквички са само един корен, но вече има вързали 5-6броя. Направила съм им една въжено-арматурна конструкция, за да има къде да се катери, че иначе ще завладеят скромната ми градинка.

Общи условия

Активация на акаунт