(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 462
  • 735
  •   1
Отговори
# 465
alys  не е сладка салатата,въобще даже не е сладка.Аз сладко солени,сладко кисели въобще не обичам.

Ще я направя тогава. Нека станат дългите тиквички. Simple Smile
Да си похваля Чер Старозагорски, втората реколта, поникнал е. Simple Smile

# 466
Моя боб не е поникнал, и досега щом не е, едва ли. Засуши се яко, подлъгах се от един дъжд.
Правим компоти от праскови редхейвън, не зреят едновременно и ги бера избирателно.

# 467
Нощенките бяха бич преди 2 години... От тогава ми е маслото от нийм, макар че не успях да го изпробвам върху тях - очаквах ги на следващата година, но не се появиха.... Тази година се надявам да не ме спохождат...

# 468
Забравила съм си маслото от Нийм ей така на топло в една каравана.Разваля ли се  маслото от Нийм?

# 469
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Забравила съм си маслото от Нийм ей така на топло в една каравана.Разваля ли се  маслото от Нийм?

не би трябвало маслата да се развалят от едното затопляне Peace

# 470
Здравейте, написали сте много теми и не мога да изчета всичко. Моля дайте съвет как да унищожа черни земни бълхи по зелето
Поздрави

# 471
  • на пъпа на Златията
http://www.farmer.bg/23462-Krastocvetnite-balhi-sa-golyamo-semejstvo

Ето за бълхите.
Аз отложих сеенето на боба. Много е горещо. Хваща веднага кора и задушава семената.
Трябва поне една седмица  облаци да никне. 
Изхвърлих поне 4 килограма домати.
По интуиция тази година садих доматите по-гъсто.
Не зависи от семена, разсади , май не е и от дъжда , защото тая напаст по доматите е и при оранжерийните.
От тях има някои с почти незабележими петънца.Ще ги мариновам.
Май забравих тая година да сложа вар и син камък в пръстта при засаждането. Листата ми са добре , но плодовете се втвърдяват отгоре.

не би трябвало маслата да се развалят от едното затопляне Peace .

Не мисля че е точно така. Я остави олио на слънцето.

# 472
Бабешките домати:
http://stelt77.snimka.bg/daily/gradina-2015.866886.35782378.big
http://stelt77.snimka.bg/daily/gradina-2015.866886.35782379.big

Често правят от ония цветове като слънчоглед и излизат безобразно криви... Въпреки многото изрязване от такива плодове, остава доволно огромно количество за хапване...

# 473
Някой в темата отглеждаше айсберг.четох ,че се гледа на равна повърхност и се дъждува.Някакви други особенности?

Подготвям се вече за есенното сеене.Записала съм в тефтера 30.08 -маруля.Ще се опитам да уплътня тази година оранжерията през септември със спанак, маруля,чесън за зелено/девойката повече го обича от стария чесън/ и лук за зелено.Смятам и айсберг да пробвам.
Рени какво ще сееш на есен в оранжерията?
Рорик зрял боб по това време може ли да се сее или само зелен?
А и спанак до сега не съм сяла,капризен зеленчук ли е?

# 474
Зрял боб не може да се сее вече. За да узрее, да изсъхне, да стане твърд като камъчета, му трябва жега.
Оооо, едно време като ученик ходех да скубя боб с текезесарите. Да те събудят в четири и половина, и после да се друсаш в ремаркето на трактор Беларус, седнал на пода, да си търкаш гурелите.

Последна редакция: чт, 23 юли 2015, 12:59 от Вълкът с дълъг ник

# 475
Скела, не е ли рано да се сеят зеленийки през септември в оранжерията? Надявам се да бера сегашните зеленчуци и през октомври? Може би през ноември ще можем да си засадим там лук, чесън, спанак, марулки. Времето ще ни покаже кога ще може. Също си мисля, че преди това трябва да се прекопае. Пиперът там е станал един висок-висок. Ще видим добивите какви ще са. Листната целина е с едри листа, но са светли. Дали преполивам? Не направихме отделни секции на капковото и всичко се полива еднакво.

# 476
  • на пъпа на Златията
Да му се не види. Каза Амика да четем , ама ха де. Едва днес.
Над 30 градуса доматите се нападат от бактерии и вируси. Сложих малко вар че нямах  и син камък тази година.Растенията ми са добре но започнаха да се завиват  листата . а пише че точно от това се завиват. Направи ми впечатления че поливам а доматите ми започнаха да зреят, вместо да едреят  , което е ненормално.Плодовете ми са втвърдени. Това при насладата и рилата , другите са добре за сега.
При поява на болестта трябва незабавно да се унищожат болните доматени растения и да се пръска с медсъдържащи препарати.

Мислех да не пръскам повече , а ще трябва.Допълнително ще разтворя препарат  и  ще полея с лейката преди да поливам. Няма и да култуча.  Имам медносъдържащ препарат , ще го видя какъв е.

Ето това намерих .Холандците са си холанци. Толкова хубаво са го изографисали.

https://www.thcfarmer.com/community/threads/%D0%9D%D0%B5%D0%BF%D … 1%82%D0%B0.56244/ 

Последна редакция: чт, 23 юли 2015, 14:03 от rorik

# 477
Открих че лавандулата гони белокрилките или както там се наричат белите малки мушички.

Имам един ред домати до ред лавандула, останал е цветът и е изсъхнал, защото нямах време да подрязвам. Само тези домати не са нападнати от белокрилата гад. Има мушици-летят, но спазват дистанция и отиват на този ред домати, който е далеч от лавандулата... newsm78

Дали наистина ги гони?

Сега ще набера изсъхнал цвят от лавандулата и ще накича и по другите домати да пробвам.

Набрах коприва и накиснах в един бидон-да ви питам трябва ли бидона да има капак докато ферментира копривата вътре? И колко време стои така копривата докато стане готова сместа за торене?

# 478
  • на пъпа на Златията
Дали наистина ги гони?

Да гони, гони и домашни молци, проверено. .

# 479
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...
Набрах коприва и накиснах в един бидон-да ви питам трябва ли бидона да има капак докато ферментира копривата вътре? И колко време стои така копривата докато стане готова сместа за торене?

по спомени, в темата писаха, че отварата от коприва с аромата си би прогонила и пор парясник  Blush
та може би е добра идея да е позатворена, да не си развалите отношенията с комшиите  Blush

Общи условия

Активация на акаунт