(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 458
  • 735
  •   1
Отговори
# 480
  • USA, Steak State
Вчера откъснах първия Рома домат.  Mr. Green

Започнаха да зреят.  Party

# 481
alys да рано е септември,защото още ще има домати и краставици в оранжерията.Обаче съм измислила къде да посея един ред марули,че да ядем марули по нова година.За спанака въобще не ми е ясно ,сега тепърва започвам да чета.

# 482
Скела, при мене ще е трудно да намеря място, защото съм уплътнила на макс. Simple Smile Спанак и сега имам 2-3 корена, но навън. Ще го сеем вътре и ще видим как ще се развива.
При нас засуши много яко. А картофите имат сухи клонки. Дали е мана или от сушата, не ми е ясно. А ги садих късно, около 7 май.

# 483
alys много се чудя има ли смисъл вътре да се сее newsm78 Тази година пролетта  при нас спанака беше доста скъп.А ако се засее навън есента като луците получава ли се рано на пролет?Ох ами колко квадрата се сеят примерно за 5кг.спанак,че като ги чета добив на декар не ми е ясно?

# 484
Спанак сях през пролетта за пръв път, а оранжерия имам от месец и половина, така че нямам опит. Оказа се, че ядем всякакви зелении сурови и готвени. Щом и тученица пробвах... Simple Smile

За 5 кг спанак трябва доста място, според мене. От 1-2 кв. м бера колкото за супа, но не съм мерила грамажа. Една част там е манголд, другата спанак и винаги комбинирам (обирам всичко, което преценя). Бях си засяла пробно, за да видя как расте, дали ще ги ядем. На полусянка са и може би не им харесва особено, но това място беше останало.

Последна редакция: чт, 23 юли 2015, 21:47 от Анонимен

# 485
  • Варна-София
Много съм развълнувана. Оказа се, че без да искам съм произвела страхотен компост анаеробно. Видът му е същия, като на почвата, която продават по магазините - маже се черното по пръстите. Още тази седмица започвам вече съзнателно производство на компост по този метод. Вижте само колко е просто.
Взема се черен непробит чувал за боклук. 1. Пълни се до 1/3 с листа, стъбла от цветя, плевели и зелени клончета, 2. после 1/3 се добавят гнили плодове и кухненски растителни отпадъци, 3. после се слагат 1-2 лопати пръст, 4. полива се, стяга се с панделка, може и етикет с месеца и се чака. Ако е на слънце след 2 месеца може да се провери, ако е на сянка - може 6 месеца, може и година.
Във всеки случай обикновеният компост се чака около 2 години и дава много фира, все се полива, за да не засъхне. А тук няма никаква загуба на влага, нито мирише, защото материалът е затворен в найлона.

# 486
http://www.farmer.bg/23462-Krastocvetnite-balhi-sa-golyamo-semejstvo

Ето за бълхите.
Аз отложих сеенето на боба. Много е горещо. Хваща веднага кора и задушава семената.
Трябва поне една седмица  облаци да никне.  
Изхвърлих поне 4 килограма домати.
По интуиция тази година садих доматите по-гъсто.
Не зависи от семена, разсади , май не е и от дъжда , защото тая напаст по доматите е и при оранжерийните.
От тях има някои с почти незабележими петънца.Ще ги мариновам.
Май забравих тая година да сложа вар и син камък в пръстта при засаждането. Листата ми са добре , но плодовете се втвърдяват отгоре.

не би трябвало маслата да се развалят от едното затопляне Peace .

Не мисля че е точно така. Я остави олио на слънцето.

Мерси за отговора. Няма ли нещо по БИО? Пръскане с В58 май не ме устройва. То и синия камък си е доста отровен.

Аз до сега пробвах с вода от сварен лют пипер и с вода от настърган чесън но не помага.
Пробвах и на ръка да ги трепя но са много и са бързи Sad

# 487
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
http://www.farmer.bg/23462-Krastocvetnite-balhi-sa-golyamo-semejstvo

Ето за бълхите.
Аз отложих сеенето на боба. Много е горещо. Хваща веднага кора и задушава семената.
Трябва поне една седмица  облаци да никне.  
Изхвърлих поне 4 килограма домати.
По интуиция тази година садих доматите по-гъсто.
Не зависи от семена, разсади , май не е и от дъжда , защото тая напаст по доматите е и при оранжерийните.
От тях има някои с почти незабележими петънца.Ще ги мариновам.
Май забравих тая година да сложа вар и син камък в пръстта при засаждането. Листата ми са добре , но плодовете се втвърдяват отгоре.

не би трябвало маслата да се развалят от едното затопляне Peace .

Не мисля че е точно така. Я остави олио на слънцето.

Мерси за отговора. Няма ли нещо по БИО? Пръскане с В58 май не ме устройва.
То и синия камък си е доста отровен.

Скрит текст:
Аз до сега пробвах с вода от сварен лют пипер и с вода от настърган чесън но не помага.
Пробвах и на ръка да ги трепя но са много и са бързи Sad

и от къде почерпихте тази безценна информация?

иначе сте права, наистина няма смисъл да пръскате с него, защото е за гбички и плесени, не за живи твари  Peace

# 488
  • На Дунава
Ако ми позволите пост в стил "Днес съм щастлива, защото..." - напълнила съм си галошите с вода, шляпам разхладително из лехите и си мисля какво да сложа на мястото на нефелните картофи, да изкореня ли нелегалния стрък пипер, който яко е подлютил всички останали, и колко е хубаво да си жив! А фазанът-разбойник явно е емигрирал, защото са окосили съседната нива, в която си криеше малките. Дано са добре!

# 489
Мерси за отговорите.
Аз не ползвам син камък. Купих си навремето и като видях че има 14 дена карантинен срок се отказах. Щом има карантинен срок значи е отровен (поне аз така ги виждам нещата и избягвам всякакви такива препарати).

А бълхите не знам какво да ги правя. Ще пробвам пак с лютия червен пипер, само че по концентрирна доза, дано да стане.

# 490
  • гр.Пловдив
Здравейте отново от мен!
Направих снимки на моите разбойници нощенките. Ето вижте. Дали са нощенки или е друго нещо??? Моля ви дайте съвет какво да ги правя, значителна част от плодовете са надупчени.
http://stefitodorova.snimka.bg/other/gradinata.874539 

Оттук нататък са снимките. Както се вижда от снимките като за първи път май не се справих много с агротехниката. Растенията станаха много големи нещо не ми се получи колтученето както трябва, въпреки, че много се старах.
И да попитам още нещо на последните две снимки това хрян ли е? Хрян не съм виждала като растение. И въпреки моите усилия да го унищожа, мислейки го за плевел то оцеля. Онзи ден на мъжлето му блесна, че можело да е хрян защото майка му преди години била садила там.

# 491
Според мен е хрян, да.

# 492
  • Варна-София
И според мен е хрян.

Нощенките вярно, че са напаст, но при мен идват чак август. Досега не съм се пробвала изобщо да ги моря. Може би е време.

Зелевите бълхи според био методите се борят с отвличане на вниманието чрез други кръстоцветни, примерно с дайкон. Умират си за него. Друг начин е покриване с фина мрежа, от типа на агровело, но това само съм го чела, не съм го практикувала, защото не гледам зеле. Хватката била да се направи покриването преди да са дошли бълхите, за да не се затворят и те под покривалото.

Ако някой има въшки по зелен боб, който не е в промишлени размери, може да ги измие с нежна ръка и маркуч. Все едно, че сте пръскали с химия - без разлика в резултата.

Тази вечер, ще пръскам доматите с масло от нийм против акари. Готвя се август да имам хубави растения.

Последна редакция: пт, 24 юли 2015, 22:46 от amica1

# 493
sunny_shine  хрян е това. А тази гъсеница я имах  2поредни години,от миналата изчезна без да пръскам с нещо,просто ей така я няма.Но докато я имах големи поразии ми правеше.

# 494

sunny_shine, нощенки са, да. Голяма гадост. Sad

Общи условия

Активация на акаунт