(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 455
  • 735
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна-София
Ако през 2012 г. е имало каламитет на памукови нощенки по доматите, то тази година има каламитет на кърлежи. Тази сутрин си открих четвърти. Преди това имах случай преди цели 20 години. Баща ми сподели инфо от телевизията, че действието на ДДТ взело да се изчерпва и се очаква с тази напаст да се запознаем отблизо. В планетарен мащаб.
Едно от нещата, които виждам е, че ще оценя от гледна точка на безопасност добре оплевената градинка.

Последна редакция: сб, 25 юли 2015, 07:21 от amica1

# 496
  • гр.Пловдив
При нас също има нашествие на кърлежи (градинката ни е до Пловдив). За щастие по нас не се захванаха, но щяха да изядат котките и особено кучето. Края на май месец напръскахме с циперметрин и от тогава няма нито един. Незнам дали от това изчезнаха, защото ние напръскахме само празните площи и извън двора тук таме и то с по ниска доза от указаната. Сега се чудя дали пак да не пръсна тук таме защото пък ще ниизядат комарите.

# 497
Влизам с молба,ако някой може да даде диагноза на моя зарзават.Някои домати са им черни "дупетата" а пък тиквичките са жълти при капачетата.Помагайте със съвет,на какво може да се дължи това?

# 498
  • Варна-София
Аз също ги имам всяка година. Дължи се на неравномерно подаване на калциеви йони в резултат и на засушаване, и на преполиване - и двете крайности имат този ефект. Моята почва е рендзина - силно отцедлива и вече сериозно се замислям да увелича производството на компост, за да подобря качествата на почвата.
За тиквичките помисли дали не засушаваш прекалено или ги удря слънцето?

# 499
Благодаря,ще взема мерки.

# 500
  • София
Ако през 2012 г. е имало каламитет на памукови нощенки по доматите, то тази година има каламитет на кърлежи. Тази сутрин си открих четвърти. Преди това имах случай преди цели 20 години. Баща ми сподели инфо от телевизията, че действието на ДДТ взело да се изчерпва и се очаква с тази напаст да се запознаем отблизо. В планетарен мащаб.
Едно от нещата, които виждам е, че ще оценя от гледна точка на безопасност добре оплевената градинка.
Миналата година при нас беше " кърлежова" - дори успях да се разболея от лаймска болест.
Тази е добра- само един кърлеж отчетох, а и бълхи няма.
Учудва ме, че има места, в които не се въди тая напаст. newsm78

# 501
Скела,извинявай за закъснелия отговор,но чак сега пипвам лаптопа. Hug  От август още започвам по етапно засяване на спанак и рукола,както и на някой сортове марули.Сея в оранжерията,сея и навън в дървените лехи,като започне ли застудяване външните ги завивам с найлон.По този начин си осигурявам зеленчук до края на пролетта.Лук и чесън също ще сложа на два пъти,за зимна консумация и за следващата пролет.Препоръчвам ти да ползваш няколко сорта спанак като на мен ми е любим Зимен гигант.Салатите,които ще посадя през октомври ще ядем докато не паднат температурите под нулата-обикновено към края на декември.Тези за пролетна консумация трябва да слагам чак края на ноември,защото иначе развиват голяма розетка и като замръзнат загиват.От спанака берем цяла зима бейби листенца и правим салати,защото той както и руколата не мръзнат.Успех!...........................................Качвам снимка на домати наядени от....плъхове!Видях ги с очите си няколко пъти как стоят на коловете и гризат!Унищожили са всички едроплодни домати-гигант и сега не знам оранжерията ли ще нападат или другата градина!Бясна съм!

# 502
Леле, Рениии, ужас!!! Не знам как ще ги мориш, отвратителна напаст са! Не знам дали е ставало дума в тази тема, но преди години имаше плъхове в къщата. Тогава идвахме веднъж седмично. Слагахме какви ли не отрови, капани. Имаше черги и китеници в едната стая с плъховете, та изнесохме всичко, преместихме и разчистихме под и във всички мебели. Там беше нещо като склад и хладилник Simple Smile, но се досетихме да махнем всякаква храна. Накрая успяхме да хванем плъховете с капани. Много са хитри, не мога да ги понасям! А и никой от котки и кучета не яде месото им. Бяха примамени от корито с круши (което съхранявахме в стаята), но кой да предвиди. Слагай капани с вкусна и ароматна примамка и дано ги изловиш, нищо че са навън. Сигурно има и машинки, но не сме ползвали. А котки имаш ли? Пускай кучето да се разхожда, ако не прави бели в градината.

# 503
Домашните ми котки не ядат плъхове и полски мишки, но ги ловят... Носят ми ги пред вратата и сутрин сънена се натъквам на какво ли не...  Crazy 

ДДТ мисля е забранен за използване отдавна... Поне в САЩ, а мисля и у нас... Не вярвайте, че може да държи кърлежите далеч толкова години... А насекомите в рамките на една година се размножават няколкократно и в големи количества, което по принцип е предпоставка за по-лесното им и бързо приспособяване/резистентност към всякакви отрови...

# 504
Имам пет котки и три кучета,но такива наглеци не съм виждала! Twisted Evil В съседство има голям изоставен хамбар,който гъмжи от плъхове и въпреки добрите ми всеотдайни животинки убиващи по два три плъха на ден,не успяват да смогнат.Тези крадци явно изведнъж са разбрали колко са ми сладки доматите Laughing и не се спират пред нищо!Ще сложа капани пък да видим.

# 505
  • гр.Пловдив
Това с капаните за мишки, понякога се оказва мисия невъзможна. Миналата година на мъжа ми на работата гъмжеше от мишки и плъхове. Всичко ядяха, що поразии му направиха не е истина. Пробвахме с капани и отрова но резултат нямаше. След това случайно в кварталния магазин видяхме ето такива http://apteka.framar.bg/30016514/%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD- … D0%BE%D0%B2%D0%B5 ееееее действа безотказно. Що мишки изловихме не е истина. Това обаче става въпрос за закрито. Навън незнам. Тази пролет сложих от тези картончета в короната на черешата с цел биологична борба с летящи. Доста гадинки се налепиха. От дъждовете картона се разкапа но на лепилото нищо му нямаше лепкаше си. Пробвай нищо не ти пречи стига да има откъде да ги вземеш, а и не са скъпи.

# 506

Докторска дисертация мога да напиша за плъхове, но не ми трябва. Дисертация де. За стръв ползвай глави от пушена риба. С една глава може да зареждаш капан десетина пъти. Колкото по-голям е капана, в смисъл като къщичка, толкова по бързо се престрашават вътре. Още по-добри са капаните с две срещуположни вратички, но у нас не съм виждал някой да ги произвежда. Плъхът го възприема като резервен изход, а то двете вратички се затварят едновременно.

Борбата с плъховете с капани и отрова е кауза пердута, женските от съседните ареали научават за освободеното жизнено пространство и почват вместо 1-2 да раждат по 7 - 8 парчета. На Земята на един човек се пада плъх, плъх и нещо. Просто не ги виждаме. Единственият начин е спиране достъпът им до храни. Хората изхвърляме като отпадък почти толкова, колкото изяждаме. Затварях контейнера за смет, докато един ден го видях празен, със заводски отвор отдолу, да изтичат течности. Ребрата им могат да се свиват под малък ъгъл и минават през невероятно малки отвори, гмуркат се през сифони и излизат от другата страна, катерят се по блоковете нагоре по противоземетръсната зона, като се опират с опашка о съседния вход.

# 507
Рени колко квадрата горе долу трябва да са засети със спанак за да изкараш примерно 5 кг.?Много ми е трудно с тези норми на декар да преценя колко да посея.Четири пакетчета примерно  newsm78 от тези любителските...

# 508
  • София/Варна
Skela гледай логиката на инженер-градинар
За зимния гигант на пакетчето пише
средно 1500кг. добив от декар, сее се по 2кг. семена
това по моята нездрава логика означава
1,5кг./кв.м. добив и сееш 2гр./кв.м.
Едно пакетче пишеше, че е 40гр. т.е. ще ти стигне за
20кв.м. от които , съвсем теоретично би трябвало, ако е рекъл господ , така да се каже, да изкараш 30кг.

Аз теорията я развих, но колкото пъти и да съм опитвала да сея спанак, така и не успявам да отгледам.

Последна редакция: пн, 27 юли 2015, 12:16 от Gerundiq

# 509
Gerundiq разболява ли ти се спанака или нещо друго?
Благодаря за разясненията  bouquet

Един пъпеш гледам се напукал ,а още е зелен,дали не го поливам много ,че така се е пукнал?

Общи условия

Активация на акаунт