Православието като начин на живот 5

• 49 064
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
migito, съжалявам, но не така, Символът на вярата е нещо много велико и точно защото е наше истинско Православно изложение на вярата ни.
А защо, са отпаднали католиците от Единната Апостолска Съборна Църква!
И какви са протестантите, в кой век са се появили!

# 106
Моля ви, не се изправяйте православни срещу протестанти, безсмислено е. Както в протестантството, така и в православието има ереси, което не значи, че трябва да се изправяме едни срещу други, поради тази причина.
Стените, които ни разделят, не стигат до небето. Нека видим това, което ни обединява. И едните и другите вярваме в Бог.
Ако използваме каноните на Църквата, като аргумент за разделяне на такива и онакива, що за християни сме? Формалното им спазване /на каноните/ само по себе си не ни прави православни. Православни ни прави любовта.  Hug

# 107
Йоана Vanq 66, (пиша това с много любов) целта на дискусията тук би трябвало да води хората до познаването на Бога, не желая за влизам в спорове, защото те няма да помогнат на затъналите в окултизъм и езотерика хора да го направят.
До християнството съм достигнала изследвайки много и не само християнска литература, познавам и добре исляма... Мога да говоря (аргументирано) за всички деноминации в християнството, за катехизиса, за символа на вярата (между другото и за мен е много велико)...за позитивното мислене...
Та това което се мъча да кажа е, че трябва да сме светлината в този свят... и разправии по темите могат само да отвратят и откажат хората от смисъла да следват Христос.  Hug

# 108
  • В царството на игрите:)
Всичко разбирам, но не разбирам клишето "Бог е един, но просто с различни имена"!!!?!?! ooooh! Разбирам и какво ни обединява, но и много добре разбирам кое не го прави!!!!!!
В тази тема съм защото се казва "Православието като начин на живот", а не "Християнството като начин на живот".

# 109
Къде написах, че Бог е един, но с различни имена!? И кое в поста ми с "анализа" на статията не беше според Православното християнство?  Rolling Eyes

# 110
  • В царството на игрите:)
Къде написах, че Бог е един, но с различни имена!? И кое в поста ми с "анализа" на статията не беше според Православното християнство?  Rolling Eyes
Никъде! Защо смятате, че моят пост беше насочен към Вас? Peace
И въобще насочен ли беше? Нещо, обаче, в последните постове като цяло ме наведе на тази мисъл... Thinking Вътрешно усещане, а и личен опит накъде отиват нещата при подобни анализи Simple Smile
Съжалявам ако с нещо към засегнала някого!

# 111
Моля ви, не се изправяйте православни срещу протестанти, безсмислено е. Както в протестантството, така и в православието има ереси, което не значи, че трябва да се изправяме едни срещу други, поради тази причина.
Стените, които ни разделят, не стигат до небето. Нека видим това, което ни обединява. И едните и другите вярваме в Бог.
Ако използваме каноните на Църквата, като аргумент за разделяне на такива и онакива, що за християни сме? Формалното им спазване /на каноните/ само по себе си не ни прави православни. Православни ни прави любовта.  Hug
И кои са ,, ересите" в Православието!
А защо са свиквани Апостолските събори!

# 112
Йоана, богомилите не са ли ерес на православието?

# 113
Богомилството има сравнително  късен произход 9-10 в. и в него няма нищо оригинално като учение. То  е просто версия на т.нар. манихейство - ерес позната от древността. В основата си е дуалистично учение и не възниква на православна почва. Счита се, че причините за появата му са повече социални, отколкото верски.

# 114
Ваня,
Още в началото на християнството има ереси, както и по късно. Тъй като ние /православните/ имаме основание да претендираме, че не сме променили основни догми /кредото/ от преди повече от 1500 години, то всичко си е наше до появата и формирането като Църква на католици и протестанти.
Относно богомилите не съм чела много, но се говори, че от тях са произлезли тамплиерите, масоните .... Така или иначе и те са си наши.

Знам само за един Апостолски събор.
Скрит текст:
"Когато светите апостоли почнали да проповядват Евангелието и на езичниците, възникнал спор между юдеите–християни. Мнозина от тях се гордеели с това, че принадлежат към избрания народ, на който Господ дарувал Своя закон чрез Мойсей. Говорели, че езичниците, за да получат спасение, трябва преди всичко да приемат старозаветния закон и да съблюдават юдейските обреди. Иначе на могат да приемат Кръщението и да станат християни.

Тоя спор възникнал в Антиохия, където апостол Павел обръщал езичниците. Тогава антиохийските християни пратили Павел и Варнава в Йерусалим за съвещание с другите апостоли.

Апостолите, презвитерите и изобщо вярващите се събрали под председателството на Яков на събор, наречен Апостолски събор, и единодушно решили да освободят езичниците от спазване на юдейските обреди. Основанието било, че всички еднакво се спасяват чрез благодатта на Господа Спасителя. С това решение на Йерусалимския събор било отстранено неравенството, предполагано дотогава, между юдеи и езичници и било признато, че всички еднакво могат да получат спасение чрез вярата в Христа.

Той послужил за образец на по-нататъшните събори, на които пастирите на Църквата съвещавали за делата на вярата."

# 115
Ето Ви една лекция по православно вероучение:
https://www.youtube.com/watch?v=hgFXgboD3Jo
А също и чудото, което е сторила Света Евфимия Всехвална:
http://www.pravoslavieto.com/life/07.11_sv_Evtimia_Vsehvalna.htm#2%D0%B1

# 116
Никъде! Защо смятате, че моят пост беше насочен към Вас? Peace
И въобще насочен ли беше? Нещо, обаче, в последните постове като цяло ме наведе на тази мисъл... Thinking Вътрешно усещане, а и личен опит накъде отиват нещата при подобни анализи Simple Smile
Съжалявам ако с нещо към засегнала някого!

Трудно мога да се засегна Wink А е абсолютно невъзможно от мен да се чуе, подобно твърдение. Wink Wink Защото то би било в противоречие с това което Христос направи на кръста за нас.

# 117
Здравейте, радвам се, че има такива теми тук.
Аз съм съпруга на свещеник, ще ми е приятно да следя темата и да споделяме. Ако ви е интересно и има съпруги на свещеници, заповядайте в темата "Съпруги на свещеници", която е в категорията "Нежни половинки". Ще се радвам да се запозная и с други жени, които подпомагат съпруга си в нелекия му път.

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 16:40 от Nataka

# 118
  • София
Добре дошла, Nataka Hug! Сигурна съм, че твоето присъствие тук ще бъде много ценно. Дано и темичката ни се пораздвижи с настъпването на Богородичния пост.  Simple Smile

# 119
Nataka добре дошла Simple Smile
Не мога да не споделя това което току що прочетох , не съм сигурна дали ще бъда тук на празника , но наистина се вълнувам все пак това е храма в квартала в който живея
http://burgasdream.com/index.php/lyubopitno/9819-chudotvorna-iko … rudnik-pri-zasile

Общи условия

Активация на акаунт