Православието като начин на живот 5

• 49 525
  • 745
  •   1
Отговори
# 525
yulinga, без да цитирам, а по памет само ще ти напиша думите на митрополит Атанасий - дайте първо да станем добри хора, а после да видим и какви християни да станем.
Човек трябва да живее според Божиите закони и според собствената си съвест, а не по нечии чужди определения за това какво е добър християнин.
Честит празник на жената, ако някой от вас го празнува, да се чувства поздравен от мен bouquet

# 526
  • В царството на игрите:)
Скрит текст:
Интересно впечатление прави, че единствено неносенето на мартеница от християнски съображения предизвиква най-големите полемики и повдигане на вежди. Повечето не сте особенно смутени от факта, че трябва да приемате и връзвате мартеници на хора, които не понасяте, че много хора, на които ще си вържете мартеницата ще я махнат същата вечер защото самите те не понасят да носят или пък, че ще получите 40 мартенички от Китай или такива със синьо турско око.  Важното е да се спазват традициите!

Проблемът ми с традициите е, че когато не спазваш всички ти просто не спазваш традициите и това е. Не можеш да казваш, че традициите трябва да се спазват и да не спазваш дати,  да не спазваш пости, да не си закичваш вратата с върбови клони, да не заколваш петел на Петльов ден и КУП други неща, на които никога няма да смогнете.

Не ходя на църква и отричам православните ритуали (взаимствани от езичеството). Не правя нищо на Коледа и Великден, но и не съм лицемер, както повечето тук, които сами си избирате какво да спазвате (според както ви е удобно) и какво не, и сочите с пръст тези, които не спазват определено нещо. Които не носим мартеница сме по-малко българи и повече фанатици и сектанти.

Умилително е да се гледаме българи с мартеница в чужбина, нали? Е, и какво от това? И аз съм била българка в чужбина, и въпреки че българите лесно се забелязват през март, това не означава, че се мразят по-малко. Най-много да спрат да говорят на български, ако видят някой на опашката пред тях с мартеница на ръката или на връхната дреха.

Забавно е, как всички станахте българи за 3 дена в началото на месеца, а има много повече начини да бъдеш "по-българин" (както някой се беше изразил по-рано). Колко от вас купувате български храни, ползвате българска козметика, носите български дрехи? Сигурно по-малко от колкото носите мартеници от Китай.

Да не говорим за българските качества, които са направили българина БЪЛГАРИН. Те са изчезнали вече и това си проличава по отношението ви към вярата  (и то християнската вяра) на другите. Това, което ще напиша е по повод лепенето на етикети като "сектант", "фанатик" и тн.

Разбирам че най-лошото нещо, което може да се случи на децата ви е някой да им подарява библии (флаерите за <име на чалготека тук> са ок), но следващия път когато правителството реши да махне стихотворение като "Даваш ли, даваш, балканджи Йово.." от учебниците или реши да захароса историята за Баташкото клане, вместо да скачате като ощипани моми (както и сега направихте), се замислете защо им е на децата ви да учат за подобни фанатици и сектанти! Да, хората може би са носели мартеници и са спазвали традиции - толкова са знаели, така са правили. Не са имали библии на нощното си шкафче и не са можели да гугълнат езическите ритуали. Не вярвам Бог да им го е считал за неправда или грях. В никакъв случай! Но когато някой се е опитал да им наложи друго нещо и друга вяра са били готови да се разделят с близките си и главата си дори. Това може, нали? Но в днешно време да имаш библия и да се образоваш и да знаеш каква е официалната ти вяра ( или поне на хартия) и какво проповядва ТЯ, а не какво си чул през разваления телефон е сектантско и фанатизъм (изключвам, хора, които се считат за атеисти, те не са длъжни да четат, както и да празнуват Коледа и Великден Laughing).

Нека да не бъдем лицемери, защото ако тогава сме били под турско робство, днес под какво сме? Не сме ли роби на масова чалгализация, кич, комерс, липса на ценности и устои, липса на образование и грамотност - светска и християнска, липсата на всичко, което е било истински българско.

Носете си мартениците, пак казвам, ТОВА Е НАЙ-МАЛКИЯT проблем - не налагам своето неносене и не мисля, че всички трябва да спрат да носят. Споделих мнението си за цвят, но явно в тази тема на повечето всичко им е бяло и червено (или като всяко чудо през поне първите три дни). Други цветове не може!

Не е въпросът в мартениците, носете си ги със здраве, наистина! Но ако сте от тези, които твърдите, че вярвате в Бог знайте, че Той ви дава здраве и няма нужда да правите друго освен да вярвате и наистина "да имате любов в сърцата си", както една потребителка се изрази! Но защо не приемате, че някой не може да живее като вас и започвате да се подигравате и да лепите етикети? Това е по-притеснително."
Признавам си, че малко сложно ми дойде горното писание и не разбрах много идеята. Може би, защото не знам предисторията, но сега нямам време да се връщам назад в темата.
Аз искам да ви споделя една друга статия по повода, която много ми хареса и напълно отговаря на моите размисли и страсти.
http://www.pravoslavie.bg/%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D … 0%B8%D1%86%D0%B8/
Чувствам се неудобно даже, че все още коментирам тази тема. Има хора /нехристияни/, които сложиха и махнаха даже вече мартениците, а ние още ги "носим"...Задълбаваме прекалено много, разсъждаваме, мъдруваме и т.н., а това ме кара да се чувствам некомфортно...А по въпроса какво е добър християнин, не мога нищо да кажа. Знам, че аз не съм такава, не знам дали ще го постигна, не знам дали пробвам даже достатъчно.....Много сложен и безкраен въпрос Simple Smile

# 527
Здравейте, имам един въпрос и смятам ще можете да ми отговорите или да ме насочите къде да проверя за отговора.
Напоследък /явно е мода/ деца на по 4-5 годишна възраст биват избирани за кръстници при Тайнството Кръщение. Това е малко объркващо, понеже кръстникът си има определена роля и функции, които не виждам как може да се припишат на едно малко дете.  Най-малкото не виждам как едно дете ще  изповяда вярата и решимостта от името на друго дете, да стане християнин. То дори може би няма да успее да прочете Символа на вярата, да не говорим, че едва ли ще може да направи осъзнат анализ на това, което прочита ако изобщо успее на 4 годинки.

Въпросът ми е, наистина ли няма никакви възрастови ограничения за кръстника?

Благодаря

# 528
Аз искам да ви споделя една друга статия по повода, която много ми хареса и напълно отговаря на моите размисли и страсти.
http://www.pravoslavie.bg/%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D … 0%B8%D1%86%D0%B8/
От линка:
Цитат
Ако влагаме в символиката на мартеницата нашия християнски дух, тя няма да бъде езически символ. Стига да не вярваме на суеверия от рода на: (...) Ако вярваме и живеем като християни, ако се приобщаваме редовно към Христа, като приемаме Светите Тайни, мартеницата няма да ни направи езичници. Ако се уповаваме на Бога, а не на муски и конци, молитвите ни ще бъдат чути. (...)

Нашият проблем не е в мартеницата. Нашият проблем е в нас.

Аз не нося мартеници. И децата ми не носят, но не парадирам пред околните с това. Прекалено много неща ни разделят. Избирам да проявявам любов и разсъдливост в тези ситуации.

yulinga, Simple Smile Интересно ми е да науча какви са размислите и страстите, ако ти се споделя. Мисля, че в Евангелието е даден най-изчерпателният отговор на твоя въпрос. Ако трябва да избера един-единствеен пасаж: 1 Кор. гл. 13:
Скрит текст:
1.Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека.
2. Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, - щом любов нямам, нищо не съм.
3. И да раздам всичкия си имот, да предам и тялото си на изгаряне, - щом любов нямам, нищо ме не ползува.
4. Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее,
5. не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли,
6. на неправда се не радва, а се радва на истина;
7. всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.
8. Любовта никога не отпада, а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат, ако са езици, ще замлъкнат, ако са знание, ще изчезнат.
9. Защото донейде знаем и донейде пророчествуваме;
10. но, кога дойде съвършеното знание, тогава това "донейде" ще изчезне.
11. Когато бях младенец, като младенец говорех, като младенец мислех и като младенец разсъждавах; а като станах мъж, оставих младенческото.
12. Сега виждаме смътно като през огледало, а тогава - лице с лице; сега зная донейде, а тогава ще позная, както и бидох познат.
13. А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта.

беба28, това не го вярвам! Ще питам свещеник и пак ще пиша, но, доколкото знам, разсъжденията ти са правилни.

# 529
Ами в момента няколко мои познати се подготвят да кръстят децата си и точно за кръстници са избрали по-големи деца. Казват, че са питали в няколко храма в София и навсякъде са им казали, че не е проблем. Аз точно това искам да разбера, дали се касае за неспазване на някакви ограничения или такива изобщо няма.

# 530
Ами в момента няколко мои познати се подготвят да кръстят децата си и точно за кръстници са избрали по-големи деца. Казват, че са питали в няколко храма в София и навсякъде са им казали, че не е проблем. Аз точно това искам да разбера, дали се касае за неспазване на някакви ограничения или такива изобщо няма.

Няма проблем ли? Shocked
Направо съм учудена от безхаберието на духовниците или църковнослужителите, които са дали подобен отговор.

Кръстникът трябва да е зрял човек, който да се ползва с авторитет от родителите и от новокръстения. От една страна той е свидетел за вярата и решимостта на новокръстения да живее обновен живот, от друга страна родителите поверяват на него духовното възпитание на детето си. Как дете ще възпитава дете?

Освен това има известна забрана за сключване на брак - между родителите на кръщелника и кръстника, както и между кръстника и новокръстения. В този случай кой ще гарантира, че тези деца след години няма да поискат да встъпят в брачни отношения - те или техните братя и сестри. Тази вероятност трябва също да се вземе предвид. Още повече, че според каноните на Църквата духовното родство превъзхожда родството по плът. Та този въпрос хич не е за пренебрегване и родителите трябва да бъдат предупреждавани за възможните пречки.

# 531

Няма проблем ли? Shocked
Направо съм учудена от безхаберието на духовниците или църковнослужителите, които са дали подобен отговор.

Кръстникът трябва да е зрял човек, който да се ползва с авторитет от родителите и от новокръстения. От една страна той е свидетел за вярата и решимостта на новокръстения да живее обновен живот, от друга страна родителите поверяват на него духовното възпитание на детето си. Как дете ще възпитава дете?

Освен това има известна забрана за сключване на брак - между родителите на кръщелника и кръстника, както и между кръстника и новокръстения. В този случай кой ще гарантира, че тези деца след години няма да поискат да встъпят в брачни отношения - те или техните братя и сестри. Тази вероятност трябва също да се вземе предвид. Още повече, че според каноните на Църквата духовното родство превъзхожда родството по плът. Та този въпрос хич не е за пренебрегване и родителите трябва да бъдат предупреждавани за възможните пречки.

Именно, аз затова се учудих. Каквото съм могла обясних, но...общо взето нямат желанието да задълбочават, и за тях щом в църквата казват, че не е проблем значи не.

# 532
Не се бях сетила за духовното родство... Леле! Какви каши може да се забъркат.

Питах и свещеник. Има канони за тези неща и каноните казват: НЕ! (Както Симпа вече е обяснила. Simple Smile)

# 533
Бихте ли цитирали къде пише в каноните, че 5-6 годишно дете не може да стане кръстник?Вторият ми въпрос е защо братята и сестрите на кръстника и кръщелника, примерно, да не могат да встъпят в брак. Аз прочетох и не го разбрах по този начин!
"РОДСТВА, ПРИ КОИТО НЕ СЕ ПОЗВОЛЯВА ЦЪРКОВЕН БРАК
     1. Кръвно родство по права линия от всички степени
     2. Кръвно родство по съребрена линия до пета степен включително
     3. По двоеродие (сватовство) до трета степен и от четвърта степен само случаите: двама братя да вземат две сестри и брат и сестра да вземат сестра и брат
     4. По св. кръщение - първа степен и от втора степен следните: кръстници да встъпят в брак с родителите на своите кръщелници "
Трябва да съм била 7-8 годишна, когато станах кръстница за първи път. Бях внучката на свещеника, а бабата на кръщелника ми клисарка в църквата и много искаше аз да му стана кръстница. Имаме се до ден днешен. Оженихме го миналата година. Поддържаме връзка сравнително редовно.
Другият въпрос е, колко от родителите на децата, които се кръщават са наясно какво е кръстник? Кръщенето е обичай и нищо повече за 80 % от хората. Прави се за здраве, както знаем. Жалко е, но е така. В този  смисъл смятате ли, че има значение кой е кръстникът? Храмовете пък от друга страна не "изтърват" кръщенка, така, че и там няма кой да каже на хората нещата, такива каквито са, щото пък българите сме докачливи и не обичаме да ни поучават и току ще се врътнат и ще отидат другаде, където всичко ще им е позволено....Така стоят нещата за жалост!!!!

# 534
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
Дали смятаме, че има значение? Естествено, че смятаме, чудно е да се задава такъв въпрос на вярвящи християни. А тайнството е тайнство дори и за онези, които го правят само за ритуал

# 535
Дали смятаме, че има значение? Естествено, че смятаме, чудно е да се задава такъв въпрос на вярвящи християни. А тайнството е тайнство дори и за онези, които го правят само за ритуал
Въпроса беше дали смятате, че ЗА родителите на децата, които ги кръщават за здраве има значение.... Не питам вас, разбира се Grinning

# 536
Има значение как да няма, и то е огромно. Значението не е за ритуално кръщаваните, а за самата църква. Не може да се поддържа и насърчава погрешна практика / ако е погрешна/.

За мен също ще е интересно ако някой може да каже къде в каноничното право може да се направи проверка. Защото едно е 10-20 свещеника да не спазват правилото, съвсем друго е такова да няма.

# 537
  • в огледалото на живота
Открих ви в най- подходящия момент,благодаря  Hug
Присъединявам се с любов  bouquet

# 538
Здравей, ~Dev~, добре дошла Simple Smile!

# 539
Открих ви в най- подходящия момент,благодаря  Hug
Присъединявам се с любов  bouquet

Hug

Общи условия

Активация на акаунт