48 летен пъб на ЕЛП

• 22 935
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • Пазете Гор
Жить в разжопицу - това е находка, това е термин, това е житейска философия!

Аз, понеже съм прост като фасул, съвсем наскоро открих аудио книгите. Те са за слепи, и за възрастни, и за слабограмотни хора. Значи сваляш си (да речем Астафьев) на някоя дребна карта и си я пъхаш в телефона, забучваш си после слушалките и сечеш троскот на някоя нова леха и слушаш - а това е може би най-истинският руски, който съм имал честта да се запозная.

На пчелина се завъдиха 2 (две) котки. Едната е двуцветна - на цвят: парцаливо сиво рае връз снежно бяла канава, инак остра като профила на Нефертити, суха и гладка, женска - съответно интелигентна и сдържана. Котаракът е млад, твърде пъстър и леко замлатен, неориентиран и недоверчив. давам ядене, галя, говоря, че да се навъртат там , защото една от бедите, които се случват с пчеларите, е миша напаст по складираните пити. Пък си е някак уютно с котки.

Розе, разказът ти е разтърсващ, но имам усешането, че съм го чел и преди. Не си го преписала, не казвам това. Допускам, че е възможно в твоето или по-скоро в в моето подсъзнание да е останало някое подобно произведение, на същата тема, с подобни похвати. Очаквано е, така правеха, и все още правят всички, почти всички, пишещи "за мир".
Скрит текст:
Просто това е късо съединение: ако говорим за мир = Хирошима.Тя беше благодатниа тема за всичките борци за мир, особено за щатните - и не знам защо, но винаги жалеха повече Хирошима, отколкото Нагасаки, а двете много повече отколкото Хамбург или Дрезден, да не говорим за никога неоплаканите Кьонигсберг, Виборг и Аленщайн (е, за тях знам защо), пък и нашата София. Та филми, разкази, книги по въпроса се въдеха (и въдят)  с десетки, и трудно е някой четящ човек да не се е сбъскал поне веднъж, и внушението да му се е загнездило. Обяснимо е. Трагедията на хората в Япония е потресаваща, но пишеха за нея разни същества с амупитирана жлеза за съчувствие. Имам предвид съвсем конкретни наши градски поети, дето направиха рецитал (беше през 1985) със стихове ожалващи Бейрут( "... и видях над разрушеният палестински дом протегната детска ръка...". Видял той... хонорари само виждаха),  а на разпивката после се хилеха като кретени, коментирайки дрехите на помакините, които по това време спяха с децата си пред магазините, влагайки в нещо износимо към Турция парите си. Аз бях дете тогава, но никак не се стесняваха да коментират пред мен стават ли, дават ли, къде и дали се бръснат и прочее. И се хилеха. И така. Отпеснах се, простете.

Но там е работата, че с оглед на това написаното става не разказ, а преразказ. Стилен, ярък, красив, разплакващ    преразказ.

А как да пишем за мира... Знам ли?! Ние живеем в мир - малко ли е? Да го опишем. И да си кажем що е то мир. Мир е радостта от живота на другите, смятам аз. Аз познавам и работех  - с пот и в прах - с  хора бягащи от война; от Приднестровието, Таджикистан, Югославия, Сирия - но да бях написал на лист хартия тия срещи, нали!

Прости ми, че написах неща, които едва ли ще те стоплят. В голяма степен те са в разрез с убежданието ми, че ако човек не може да каже нещо мило,  е по-добре да не казва нищо. Два дена мислих дали е разумно да ги напиша, дали е уместно да замълча, дали е мило да те настъпя, и установих, че всичко това не е. Но не бих могъл да те гледам в очите (когато там, в Заимов пием, който каквото пие), ако знам, че нещо не съм доизказал. Прости ми, моля. Ти си талантлива, и (което е по-важно) искаш и умееш да изразяваш себе си с думи. И точно затова не искам да те (по)губя лесно, евтино, с похвали, даденои ей-така: щото да ми се зарадваш. Би било егоистично - за да получа одобрението ти - да замажа таланта ти. Поемам - заради теб, защото те ценя - един от най-тежките грехове, именно да съдя другия - и да ме прости и Бога също моля.

И се надявам да ми отвърнеш със същото.

Съвсем в друга посока - Пуц, може ли в кратце да ми кажеш що за къща селска ремонтирате? Обичам до полуда това дело - възстановяване и оживяване на стара селска къща; подкожното втъкване на съвременен живот под достолепната им обвивка?

# 661
Честито, Розе! Още не съм го прочела, но няма значение.   bouquet

Куркума, тя не е стара къщата, деветдесетте е строена, но си трябва ремонт, пък и една стена се е пропукала много неприятно, там няма да мине без квалифициран майсторлък, колкото и да не му харесдва на Слав.  Crossing Arms

Между другото, за идиотските примери в учебници по език, да ви кажа и в моя онлайн "учебник" по датски има безумия, съзнателни, за да се запомнят думите по-лесно. Например, "Костенурката, мечката и паякът ядат ягода" или "Момичето е под кучето "(кхммм  Mr. Green) или пък "Мъжът пие бира преди закуска".  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 662
  • n/a
Е, какво безумно има в "Мъжът пие бира преди закуска"? М?  Mr. Green

# 663
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и аз ще се пропия
от мъка и от сабахлем

казвам какво искам, а той ме гледа с честни разногледи очи и ми казва как ще го направи.
и между двете казвания има само едно общо нещо - вградения гардероб  Crazy

# 664
  • гр. София
Милорд, радвам се, че написа всичко, което написа.
Този разказ го писах преди време за едни литературни игри, когато беше зададена темата "Огън". Когато преди 2 седмици разбрах, че ще има такъв конкурс ми се стори подходящ и го пратих. Не е писан специално за конкурса.

Е, какво безумно има в "Мъжът пие бира преди закуска"? М?  Mr. Green

Нали! А може пък бирата да е самата закуска. Може човекът да е зле със здравето и да е само на течна храна  Mr. Green

# 665
  • София
и аз ще се пропия
от мъка и от сабахлем

казвам какво искам, а той ме гледа с честни разногледи очи и ми казва как ще го направи.
и между двете казвания има само едно общо нещо - вградения гардероб  Crazy
В такива случаи си слагам тъпигьоз сурата и на свой ред му обяснявам  КАК ЩЕ ГО НАПРАВИ  Mr. Green

Молим!

# 666
  • гр. София
Аз може ли, Атти?   Party

# 667
  • София
Розеееее  Hug Hug Hug

# 668
  • n/a
Какво чудесно съвпадение - баш Розето да
се покатери на червения килим Simple Smile

Добри, ти значи с двоен повод, а? Изчакай
поне до утре - петък Simple Smile Макар, по стара ве-
че традиция - пий-денят е Св.Четвъртък.  Laughing

Ех, систър, оня Макар завинаги белязан, да
знаеш, и то заради теб  hahaha Не мога да го
напиша без усмивка  Joy

# 669
танцувам  Sunglasses котконелюбките да не поглеждат Blush

Скрит текст:

# 670
  • гр. София
А на мен току-що един колега ми пожела весели празници.
Бях ей така -  Shocked
И той уточни - днес било Свети Петък, утре Света Събота  Laughing

Открих си одата за тулумбичкатааааа  Joy

О, тулумбо, сладичка и сочна!
Чудя се отде ли да те почна -
от средата ли или от края.
Точа лиги и сама не зная.
Ти объркваш мойте възприятия
с разни сиропирани понятия,
посред бял ден знай, че те сънувам
и от цялото сърце жадувам!
Ах, каква си лепкава, златиста,
като тебе мога да омаам триста!
И си къдрава, а също тумбеста,
някак си очарователно-тулумбеста.
Колко вкусно и ванилено ухаеш,
мерника ти вдигнах, тъй да знаеш.

Ред.: ма божееее, и фалафела съм била възпяла!  hahaha

Скрит текст:
Нахутено кюфте в ливанска питка...
Със себе си провеждам трудна битка
и боря се с коварната дилема:
голям фалафел ли сега да взема
или пък малък (по е диетичен,
макар на вкус да не е той различен).
И като почна да си мисля само
за соса и картофките... ох, мамо...
за краставицата, за сочните домати,
за хрупкавите други зарзавати,
за мириса, що гали сетивата...
Направо ми се завъртя главата
и пуснах лиги, чак ще се удавя.
Май най-добре е аз да се не бавя,
ами голям фалафел да си взема.
Ни глад да има, нито пък дилема.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2015, 12:07 от Зимна роза

# 671
Вижте какво открих. Интересно е, макар че моеше да не се подмазва авторът на англичаните така.  Mr. Green

# 672
 Joy Joy Joy Розичке моя, беладонена, аз днес съм в разтоварващ ден...

# 673
не е ден тоя ден.  Tired

пиша нещо, друго разбират ората.
казвам нещо - още по-зле

климатика работи на охлаждане... на 28 градуса... без вентилатор  Tired
а парфюмът сваля боята от стената
да идва тая събота, че ще развалим колегиалните отношения

# 674
Кажи си "Стига"!

Общи условия

Активация на акаунт