Великобритания - тема 59 Лятно Морска

• 67 345
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
  • До хладилника, който обичам
Да говориш добър английски за мен значи да разбираш хората, те да те разбират, да разбираш печатен текст и да пишеш грамотно, поне доколкото работата ти го изисква.

# 526
  • UK
Здравейте мами,
имам въпрос: Ще сменяме квартирата и намерихме апартамент, който ни харесва през агенция Acorn. Поискахме повече информация специално за exit clause на договора, при което отговора беше - ами стандартна за такъв тип договор. Всичко добре, ама не! След като платихме таксите за проучване, резервиране на апартамента и тн. ни казаха, че тъй като го взимаме за 12 месеца се счита за краткосрочен договор и нямало да има break clause (още не сме виждали договора, черно на бяло). Не че сме решили да се прекратяваме договора (все още не сме се нанесли) но този отговор не ни харесва и се чудя няма ли някакво изискване така клауза да е задължителна? Някой сблъсквал ли се е с подобен казус?
Ще бъда много благодарна за съвет.
Предварително благодаря.

# 527
GreenP, няма нищо притеснително! Това е напълно стандартен договор.
Ползвали сме Acorn, и останахме много доволни от тях.
Всичко си е до вътрешна политика на агенцията. Някой предлагат едногодишни договори с break clause (6 месечна), ние за втора година ще преподписваме такъв. Повечето агенции упоменават още в началото ако ползват такива договори, но аз рядко срещам обяви с break clause, поне за района ни.
Ако ви харесва апартамента, не мисля че трябва да се притеснявате  Simple Smile

# 528
Да,това с английския наистина ми е странно..какво значи да говориш добър английски?Мъжът ми казва,че имало работа стига да говориш добър английски,това означава да си покрил определено ниво ли?Направило ми е впечатление,че много хора преди да заминат си мислят,че е,знаят английски,а когато отидат там една дума не могат да кажат или да разберат.Всичко е толкова субективно.

Моето мнение за говорене добре на чужд език се покрива с това на Бу. Който иска да си сверява знанията има хиляди тестове в интернет, вкл. и в сайта на Cambridge за сертификатите и видовете нива и какво се очаква да владееш.

Иначе за това да не можеш да кажеш нищо на даден език(образно казано) го разбирам. За мен лично това е най-трудното в един език. Аз съм завършила френска гимназия. 5 години толкова много четене, писане, диктовки, че дори и някои от предметите сме учили на френски. Накрая получихме сертификати, които ни даваха право да кандидатстваме в който и да е френски университет и ни се признаваха дипломите. Моята най-добра приятелка замина да учи във Франция и после каза, че първите 6 месеца само е слушала и й е било много трудно да говори в комапания и т.н. С писане и разбиране не е имала проблем. Все пак лекциите й са били на френски. Сега вече говори като местна и няма разлика, но са минали повече 10 години. Аз пък с времето като не употребявах езика и едвам връзвам 2 изречения. Иначе като говорят разбирам ( и то не всичко). Сигурно заровено дълбоко много неща си спомням, но сега мога само да се оправя тип екскурзия.  
По този повод рядко и казвам, че съм учила френски.

# 529
  • На село (близо до Лондон)
...много нерви и време: използвайте преса за коса Simple Smile

Мерси varnagirl аз съм много доволна от тези с ютията, но просто много време ми отнема защото имам много да слагам: 6 ризи, 4 панаталона, шорти, тениски, обувки всичко по 3 и за най-голямия горно, долно на анцузи, и тн. Ама нищо и за тази година е готово, освен ако нещо не се загуби Tired

# 530
Предполагам,че тук не е прието да се носят цветя първия учебен ден,така ли е?

# 531
 Аз имам завършена английска филология,магистър съм,работила съм като учител и преводач и проблеми с езика нямам,но имам познати,които искат да заминат и го знаят на ниво колкото да се разберат с някого на почивка в Гърция или Турция,което според е пречка за намирането на добра работа.

# 532
di_p не е прието да се носят цветя в началото.
В нашето училище класовете са разделени на цветове и синът ми искаше да занесем саксийка с цвете в съответния цвят. Беше им странно, но май се зарадваха.

# 533
Аз и в България обикновено ги забравях прословутите цветя. На един осми март в яслата на малката май само аз от родителите не бях взела цветя за госпожите. Много неудобно се почувствах. Та викам,да не се изложим и сега  Simple Smile

# 534
Аз имам завършена английска филология,магистър съм,работила съм като учител и преводач и проблеми с езика нямам,но имам познати,които искат да заминат и го знаят на ниво колкото да се разберат с някого на почивка в Гърция или Турция,което според е пречка за намирането на добра работа.

Ми като филолог би следвало да си по-добре запозната от нас за различните нива на владеене на език  Rolling Eyes Peace

Иначе за нискоквалифициран труд тип чистачка, продавачка и т.н. не мисля, че ти трябва кой знае какво. Пък и голяма част от емигрантите не работят висококвалифицирани позиции.

Факт е, че идват, работят и т.н. 
Аз нямам чак такъв поглед. Където живеем не познавам други българи.Но пък познавам други чужденци, работят и с не перфектен език.

Въобще изгубих смисъла на питането и изобщо  Crazy

# 535
  • София
Дами, прочетох  и питах колко тютюн мога да пренеса от Бг за Шотландия и отговора е 1кг. Сега въпроса е дали мога в ръчния багаж ?
Или да го пратя с багажа(DHL или TNT)?

# 536
Просто исках да разбера дали хора с минимални познания по езика може да си намерят работа.Става въпрос за наши познати,които искат на по-късен етап да дойдат при нас в Англия,но те не са уверени в знанията си по езика и се притесняват дали ще си намерят работа.От написаното ми стана ясно,че за чистене на къщи,работа по автомивки и пр.не е необходим перфектен английски.Лошото е,че двамата искат да дойдат с децата направо и да си търсят работа на място.

# 537
Където живеем не познавам други българи.Но пък познавам други чужденци, работят и с не перфектен език.

Мъжът ми знае езика от четене в интернет и гледане на каквото му е трябвало. Никога не е бил в класна стая с граматика, словоред и т.н. Съответно като чете и слуша разбира, дефакто и една дума не може да каже.  Mr. Green Е, щом ММ мина два месеца всевъзможни тестове и интервюта на англ.ез., за да го вземат на работа, значи не е невъзможно с лош английски да работи човек. А един негов колега, пак чужденец, дори му е казал, че в сравнение с него, когато е пристигнал в Англия и е започнал работа, английският на ММ е на много високо ниво  hahaha Но и колегите много му помагат - ако не разбере нещо му го пишат.

Просто исках да разбера дали хора с минимални познания по езика може да си намерят работа.Става въпрос за наши познати,които искат на по-късен етап да дойдат при нас в Англия,но те не са уверени в знанията си по езика и се притесняват дали ще си намерят работа.От написаното ми стана ясно,че за чистене на къщи,работа по автомивки и пр.не е необходим перфектен английски.Лошото е,че двамата искат да дойдат с децата направо и да си търсят работа на място.

Ние точно така направихме - дойдохме с детето без нищо осигурено. Аз също имах големи притеснения, защото не съм с перфектен английски, но е факт, че се разбирам с всички, с които ми се е налагало да говоря до сега от институции до кварталните люде на ужасен диалект. Хората много ни помагат и са много толерантни при разговор, което лично мен много ме окуражи да се разприказвам  Mr. Green
По-горе написаното за ММ е за работа, на която се изисква познание на езика, но работодателя заложи на професионалните познания след като мина и 6-7 други теста. А планът беше първо аз да намеря работа като по-разбираща езика  Whistling За протокола - извън Лондон сме и не сме заобиколени от българи.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2015, 23:09 от Pampers

# 538
  • До хладилника, който обичам
Има сума хора, които живеят капсуловани в микро общности, работят за познати или други българи, често нискоквалифициран труд и с години живеят в Англия, а английският им е "no London!"
Така че, за моженето, може, друг е въпросът нужно ли е Simple Smile

# 539
Самата аз нямам никакви претенции по отношение на работата,съгласна съм на всякаква работа стига да не се вдига тежко,че имам проблеми с очите.Казвали са ми да си легализирам дипломата,но на този етап е излишно,защото не вярвам да си намеря работа по специалността.Повечето семейства български в градчето се занимават именно с чистене на баровете,работа в автомивки,т.е.неквалифициран труд.ЯВно това е характерно за всички имигранти.

Общи условия

Активация на акаунт