Отговори
# 105
Мαрия - нормално при толкова документи да стане объркване, а и местата са ограничени, влизат деца и по други начини.

# 106
Благодаря, момичета!   bouquet
В редактирания пост бях попитала как се нарича на гръцки следене и запис на тоновете на бебето, точно както Zoι е написала. После се разрових в гръцки форуми и го намерих. Всички около мен ми говореха за Доплер, а това е нещо друго. Доплер ще си го направя задължително, но следенето на тоновете явно е според лекаря, докато в БГ си е като рутинно изследване. Доста от изследванията са по-различни тук, а и аз досега бях само на частно, също така в Гърция доколкото разбирам няма такова нещо като нашата женска консултация и общо взето доста неща си ги търся сама и после обсъждаме с лекаря ми.
victorias secret, в 6 месец и ще сменям лекаря си, понеже искам да раждам в държавна болница, та затова сравнявам изследванията и прегледите между двете държави.

# 107
♥Nimfea - Хубаво правиш и сравняваш. Аз също бих искала най-доброто за мен и бебенцето. Питай каквото се сетиш. Все някое момиче ще се включи да обясни. Женска консултация е май това по каса. Ходи се при лекар към здравна каса (ако има още такава). Ако си в ЕОПΥΥ, отиваш в съответното отделение на ΕΟΠΥΥ, ако си в друга каса, пак така. Няма във всяко ΕΟΠΥΥ отделение за проследяване на бременност. Това трябва да го потърсиш в нета. Така беше преди няколко години.

# 108
Нимфея, не съм те видяла да питаш нещо тук, явно сама се справяш добре.
 При мен беше същото, ходих на частно, но след като реших да раждам в държавната болница се разбра, че трябва да ходя там на консултации от 7-ят месец. Ако не бях ходила едва ли щяха да ме върнат раждаща, ама карай.
 Ходих при завеждащият родилно, 50 евро преглед, за който, обаче имах бележка Laughing, казваха че постъпва в касата на болницата.
 Прегледите бяха обстойни, ехограф, кръвно, тегло, назначаваха изследвания. Доволна съм. Имах доверие на лекаря, отговаряше на всички въпроси, бях спокойна. Запис на тонове, обаче никога не ми е правил, а в Бг влезеш ли в 9- ят започваш да ходиш всяка седмица, не знам колко е нужно, не мога да коментирам.
Лека бременност, малко ти е останало Hug

# 109
July_morning - Адресът е: ΕΕΤΑΑ. Α.Ε. Γραφεία Αθηνών Μυλλέρου 73-77 104 36 ΑΘΗΝΑ (ако сте в Атина).

Благодаря ти, victorias secret

Да, в Атина сме! Ще видя дали ще ги нося на ръка (за по-сигурно), или ако има много чакащи, ще ги пусна по пощата!

А има ли някой, който да сподели за условията в тези дестки градини? Например, колко хранения на ден. Спят ли децата на обед и къде спят? Защото от сегашните ми наблюдения в частни детски градини, във всяка е различно...  newsm78

Hug

Последна редакция: пн, 03 авг 2015, 16:44 от July_morning

# 110
И аз с едно кратко включване: запис на тонове е, да. Последните 2-3 години при моята гинеколожка (в България) все е претъпкано, стане ли дума за това прослушване. Има отделна стая и въпреки това все се прескачаме, а я навестявам само да кажа "Здравей!".  Grinning Поне една сестра обгрижва майката и бебето, пада голямо говорене и обясняване, след това пристига и следящият лекар.

Апропо, като част от програмата за майчино и детско здраве планират някои важни изследвания, досега заплащани от майките, вече да се поемат от НЗОК. Включително ранно диагностициране на деца с аутизъм до 3-годишна възраст.

Това за тези, които планират да бременеят и раждат в България. Simple Smile

July_morning, успех! Нямам впечатления, но ми се струва, че нещата с градините са някак по-лесни в малките населени места като нашето. Simple Smile

# 111
Лео, не е задължително, в нашата имаше 25 места при над 30 подали що годе пълен комплект документи, и това при положение, че масово не искат да ги пращат на градина и го правят само при крайна необходимост. В нашата бяха до 13.30, хапваха там, имаха си готвачка. В частната ни положението беше трагично и въобще не беше опция.

# 112
Мария, права си, за теб и това, което преди беше споделяла, си мислех. Уж на Лесвос се очертава по-благоприятно положение - застаряващо население, групи от по 3 до 9 деца в градина, три градини в Пломари. Би трябвало отношението към децата и родителите да е по-... хм, улесняващо.  Tired

С ММ сме свикнали да си партнираме за всичко, а и сами сме си работодатели, та можем да докараме "гъвкаво работно време". Пък аз и отсега съм привърженик на гледане на децата поне до тригодишна възраст в домашна среда. Ще я нагласим, стига желание да има.  Накрая децата ще станат гидове за узо туровете Simple Smile))

Да закрепя показателите за желязото и ще спрем да се пазим. Simple Smile Края на лятото имам да пускам изследване, че в средата на юни щяха да ме "изтърват", бях на границата на кръвопреливането, и продължавах да върша всичко на собствен ход - желязото бе 1.7 при нормални 10-30. След три вливки на желязо в края на юни вече бях в нормалните долни стойности. Simple Smile Промених набързо някои неща, не бе проблем, важното е да е изяснена причината.  Peace

Не ми се мисли какво щеше да стане, ако бях забременяла с тези показатели... Май това ми беше основното притеснение като ми посиняха ноктите и ми заглъхнаха ушите. Имах си своите вътрешни съображения...

Hug

# 113
victorias secret, ММ работи с лекари в други сфери и за каквото ни се налага, намираме информация и специалисти. Но някои изследвания тук не ги правят, други пък ги правя ежемесечно. Приятелка също е бременна, но тя пък изобщо не е наясно и слуша само лекаря си, което е ОК за нея. Аз обаче съм си такава - търся, ровя за информация и по този начин съм по-спокойна.

Нимфея, не съм те видяла да питаш нещо тук, явно сама се справяш добре.
 При мен беше същото, ходих на частно, но след като реших да раждам в държавната болница се разбра, че трябва да ходя там на консултации от 7-ят месец. Ако не бях ходила едва ли щяха да ме върнат раждаща, ама карай.

Zοι, не съм питала, защото съм останала с впечатление, че повечето в темата сте раждали преди време и нещата от тогава доста са се променили, а и доста от момичетата не пишат вече в темата, затова търся информация и от гръцки форуми.
През тази седмица имам час за преглед в държавната, та ако няма някакви спънки и се харесаме с лекаря, ще си продължа при него
Flutter

# 114
July_morning - Прочети страница 43-44. До колкото разбирам само по пощата можеш да пратиш документите или с куриер. За родителите какви документи трябва да пускат пише след страница 35.  http://www.eetaa.gr/enarmonisi/paidikoi_stathmoi_2015/16072015_prosklisi_paidikoi.pdf
Пожелавам ти успех!

leo75 - пожелавам ти бързо да се възстановиш и да нормализираш стойностите.

# 115
victorias secret, много благодаря за грижата! Благодаря ти за темата, пожелавам си да я изпълним с много добри житейски новини.  Simple Smile От мен не очаквайте само постни рецепти - напук на семейната кулинарна традиция се ориентирах в правилната за мен посока. Това с "наследствеността" - "нито майка ми, нито баба ми и т.н. са били анемични" или пък "винаги сме готвили постно" - не е от голяма полза. Нито пък търсенето на някаква скрита "анемична" наследственост. Ходи доказвай, че всеки организъм е сам за себе си. Simple Smile За сметка на това ще трябва да разочаровам ММ и събирам всякакви рецепти и идеи за телешко. Simple Smile

Шегата настрана, вече много хора ме следят и ми придирят, а се надявах да мина само с един. А и желязото продължава да се вдига и вярвам, че съвсем скоро всичко ще е 100% възстановено.  Peace Обещавам да се следя!

bouquet

# 116
Нимфея, добре правиш! Ако мога да съм ти полезна с нещо насреща съм, може и на лични Hug

# 117
Zoι, благодаря, ако има нещо неясно отново ще питам  Hug
leo75, пожелавам ти нещата и при теб да се нормализират и да се похвалиш с хубави новини!
Peace

# 118
  • Атина
Здравейте, мили дами.....
Следя си аз за нови известявания,в старата тема..и.преди малко се сетих да видя за нови теми в "Родители по държави"....
Пращам ваканционни целувки от България..А пък наесен с песен..
Лео, миличка, сърдечни прегръдки..Не смея да давам железни съвети,но стискам палци за бързо влизане в норма...
За нипагогиото,ми стана малко странно..По принцип си има разпределение по адрес за дечицата..Взема се комплекта документа,попълва се и се връща пак там...Срока бе до 21.06..Както и да е, мисля, че тук трябваше адреса, а не подробности за ЕСПА...
Връщам се да ви чета...
 Hug Hug Hug

# 119
Аз съм голям бял лебед, ние по тази програма кандидатствахме за детска градина. За нипиото направо в него ги занесохме документите, само акт за раждане, молба попълних на място и бележка от доктора са ни искали.

Общи условия

Активация на акаунт