Отговори
# 120
  • Атина
Мария, Hug ,не си лебед,наистина за нипио и пронипио се взема комплект документ,попълва се,има отделен лист,който е за педиатъра с алергии,ваксини и здравословно състояние,ние,родителите попълваме документа за кандидатстване и целодневно/до обяд и декларация за прибиранията и това е..
Мисля,че Джули за друго питаше,  bouquet ...

# 121
Маркизата - нипио и пронипио на колко годинки са децата?

Последна редакция: вт, 04 авг 2015, 11:26 от victorias secret

# 122
Момичета, благодаря за съдействието и информацията. Дъщеря ми е на 5 г. и я записвам нипио, не пронипио! За това и срока е сега до 18.08. Сега ще ме питате защо по ЕСПА, а не в държавна. Защото чух добри отзови за някои частни детски по ЕСПА, и защото имам лични събражения. Ще се пробваме, и ако не ни приемат, от септември ще я запиша в държавната. Не могат да ни откажат, след като детето е навършило 5 г.
Иначе съм съгласна, че до 3 год. възраст (особено гръцката с-ма тук) не е най-добрият вариант. Лично мнение  Wink

Сега остава да немря списъка с детските градини в близост до нас и да изпращам документите.
nimfea, спокойно бременеене и леко раждане!
leo75, предполагам, че за желязния дефицит си има някаква причина. Но за да се подсилиш, знам, че зеленолистните зеленчуци са наситени с желязо: спанак, хорта и др.

Hug

# 123
  • Атина
Виктория,за пронипио навършени 4,за нипио 5..

Джули, разбирам личните ти съображения и не бих си позволила да ги коментирам.. Hug
За държавно нипио, биха отказали, защото е минал срока,но доколкото си спомням, дъщеричката ти е родена в България, та няма да има проблем..На всяко едно училище имаше изнесени адреси,по които приемат децата,та обиколи квартала..

# 124
Здравейте момичета,

сега като гледам документите, по ЕСПА може да се пускат до 6,5 годинки. Така че става и за дечица от 2м до 6,5 годинки. Никога не се бях интересувала. А градините са частни и държавни. В държавните сега приемат с ЕСПА, както и в частните.
July_morning - ето тук можеш да провериш за градините които са с ЕСПА http://www.eetaa.gr/enarmonisi/paidikoi_stathmoi_2015/20150731_d … sorina/index.html

Ние също кандидатсваме тази година за градина. Дано ни приемат.

# 125
Маркизата - тази (и миналата) година трябваше да се ходи на един адрес на Метаксургиу за да подадеш докумченти за държавна градина. Само там се пускаха документи, в определени дати по азбучен ред. Явно ако си записан вече на градина, може да си подновяваш документите в градината.

# 126
Понеже сте на градинска вълнА, да ви питам нещо. Очертава се да ходим към Гърция за по-дългосрочно, след няколко седмици, ще имам ли шанс да запиша малкия по-късно от определените срокове? От близки разбрах, че в градовете е по-трудно и изискват майките да работят, за да вземат децата, за селата, че ако има места ги вземат. Синът ми е на 2,5, предполагам вече е за градина.
 Ще се поинтересувам по-обстойно на място, но ако сте запознати споделете.

# 127
Предполагам само на място ще дадат адекватен отговор, едва ли е еднакво навсякъде, при нас септември останаха деца извън класирането и не ги приеха. Даже едната година записаха големия, а малката остана извън класирането. Окончателните списъци излязоха в средата на август. На 2,5 беше долната граница за прием. Искаха или да работя, или да представя карта анергиас.

# 128
Да, Мария, права си, ще видя първо къде ще се устроим и ще проверявам. Аз нямам никакви документи вадени там, понеже не ми се е налагало, имам само АМКА.
Всъщност изникна ми нов въпрос- книжките на ИКА не се ли заверяваха всяка година, че тази не сме.

# 129
Zoi, шанса ти е в частна детска з апо няколко часа.

Иначе това, че дъщеря ми е род. в Б-я, винаги е било по-скоро пречка, отколкото предимство... Но от познати разбрах, че за децата навършили 5 г. няма как да ти откажат по адрес - има, няма места трябва да я вземат. А това, че не е била записана в срок през м. юни, също ми казаха, че трябва да е имало уважителна причина за това. А аз имам такава, достатъчно основателна...

victoria sicret, благодаря ти  Wink

# 130
Да, Мария, права си, ще видя първо къде ще се устроим и ще проверявам. Аз нямам никакви документи вадени там, понеже не ми се е налагало, имам само АМКА.
Всъщност изникна ми нов въпрос- книжките на ИКА не се ли заверяваха всяка година, че тази не сме.

Вярно! И аз да питам за книжките от ИКА. И аз не съм заверявала семейната тази година, защото според ММ, нямало нужда! Така и не ми се е налагало още. А и не ми се виси по опашки в ИКА само за един върпос. Така, че някой ако знае, когато бащата осигурява майката и детето, дали е нужна заверка на семейната книжка?

# 131
Да, ще имам сблъсък със системата, досега беше лесно, на гости и за малко Grinning
 И на мен ми стана странно защо да е предимство родено в Бг дете?
 Да частна за няколко часа, ако другите условия не ни устройват или ни отрежат. Живи и здрави, ще видим, привърженик съм колоото може повече да е вкъщи, но няколко часа с децата мисля, че ще е хубаво и за двама ни, само да не се разболява много.

# 132
Zoι - на частна градина можеш да запишеш детето когато поискаш (сега в кризата). На държавна градина, сроковете минаха (както каза Маркизата). По програмата ЕСПА, за държавни и някои частни градини, можеш да подадеш документи до 18/8, семейните доходи трябва да са до 27.000 евро годишно (до две деца). В държавните градини ако не работиш, трябва да си записана в бюрото по труда, за да можеш да пуснеш документи.
Родителите на децата приети по програмата ЕСПА не плащат (надявам се да не бъркам и объркам).

Надявам се да стана ясно, че нещо написах объркано.

# 133
Да, това беше първото ми питане, ако изпусна записвания сега, а реша примерно ноември, нямам ли шанс?
 Книжките ги заверяваме откакто ги имаме, но нещо пропуснахме тая година, дани пък е отпаднало. И нашите са мм ни осигурява.

# 134
Zoι - при нас миналата година, няколко неприети деца, ги преиеха ноември-декември. Тези деца, обаче, бяха пуснали документите в определените дати.  Най-добре да питаш в градината в която искаш да ти приемат детето. Може да има свободни места, да свикат съвет и да приемат детенцето ти. В градовете по принцип местата не стигат, в по-малките населени места не знам как е.

Общи условия

Активация на акаунт