Перилни препарати и омекотители - 31

• 61 550
  • 731
  •   1
Отговори
# 405
И аз имам лоши спомени от Тайд. Не се разтваря добре в отделението праха и като изпиране е гола вода...
Е, чак гола вода не е... Пере съвсем прилично без да е нещо изключително, но цената му (редовната) е висока спрямо качеството. Не съм имала случай да остане неразтворен в чекмеджето или по дрехите. Впрочем, с нито един прах не ми се е случвало до момента.
Гола вода са Савекс и Рекс, особено вариантите им за бяло, макар че и за цветно не струват. Те действително захабяват дрехите. За последно ги пробвах с по една малка кутия преди 2-3 години. Съмнявам се да са ги подобрили съществено оттогава, ако изобщо.
Противно на форумното мнение смятам, че в този клас Бонукс се справя най-добре - имам предвид прахът за цветно. За бяло не съм ползвала.

# 406
В крайна сметка кой е по-добрия вариант за бяло новото ОМО или прахът на ДМ?

Доколкото знам, прахът на DM е гранулиран на база зеолити, т.е. е с високо съдържание на такива. Въпреки, че и вкъщи често исползаме подобен по състав (не този), не бих препоръчал такъв прах за всякакви ситуации. ОМО не съм ползвал от много години, а такъв за българския пазар никога, но Unilever все още изостават в технологично отношение спрямо P&G и Henkel.

С две думи, ако аз трябва да ти препоръчам-Ariel официален или неофициален внос.

# 407
TAED, какво е мнението ти за Персил (официален)? Peace

# 408
TAED, какво е мнението ти за Персил (официален)? Peace

Каквото и за всеки друг Persil на Henkel, сравнен с конкуренцията за дадения пазар, т.е. не непременно последните новости в технологията, но все пак висококачествен и добре формулиран продукт.
Това го пиша с уговорката, че не съм ползвал тукашен Persil от доста време и въобще експериментирането с прах за пране в домашни условия не ми е интересно.

# 409
Доколкото знам, прахът на DM е гранулиран на база зеолити, т.е. е с високо съдържание на такива.
Абсолютно си прав за праха на DM.

Въпреки, че и вкъщи често исползаме подобен по състав (не този)...
За мегаперлите на Персил говориш, нали?

За съжаление за постигането на подобни концентрации като на тези два праха (и още няколко) по-добро не е измислено засега или поне аз не знам. Наясно си, че зеолитите тук се ползват с едно специално предназначение, така че наличието им е оправдано.
Така или иначе, точно подобна формула (на един производител, работещ с различни ритейлъри) печели първите места в теста на Stiftung Warentest през миналата година.

# 410
Guess Who,

Не че не е измислено, просто приложението е скъпо за сега, а проклетите лобисти, които забраниха STPP предизвикаха не малко злини за индустрията и вреди за потребителите, като ефекта по отношение на околната среда е почти никакъв.

Зеолитите имат  ограничен ионообменен капацитет (т.е. не са ефективни омекотители на водата), освен това са неразтворими. При недобро изплакване се отлагат в тъкните и дразнят кожата. Това се отнася главно за бебета, малки деца и възрастни с много чувствителна кожа.
Предназначение особено нямат, има лобизъм базиран на патентни права и supply chain.

ПП: Да, за мегаперлите става въпрос, но и аз и съпругата ми сме "дебелокожи"  Laughing а децата вече са пораснали.

# 411
Не че не е измислено, просто приложението е скъпо за сега...
За какво става въпрос, ако не ти е досадно да пишеш накратко. Просто ми е интересно. И каква максимална насипна плътност може да се постигне. Надвишава ли тази на мегаперлите примерно? Защото в Япония има прахове, които са с дозировка от 34 г за 4.5 кг дрехи, но са на основата на зеолити.

# 412
Новото ОМО  пуснаха ли го вече, и  в кои хипермаркети го продават.

# 413

За какво става въпрос, ако не ти е досадно да пишеш накратко. Просто ми е интересно. И каква максимална насипна плътност може да се постигне. Надвишава ли тази на мегаперлите примерно? Защото в Япония има прахове, които са с дозировка от 34 г за 4.5 кг дрехи, но са на основата на зеолити.

Не е толкова важна насипната плътност, а концентрацията на истински активните съставки, тяхното стабилно гранулиране и предпазването на тези, за които това е необходимо. Има разработени такива системи на основата на полимери, но за сега е немислимо скъпо.
Зеолитите са тежки, освен това имат голяма повърхност и затова се постигат такива "завидни" резултати по отношение на тегловното дозиране за едно пране. Спокойно може да се формулира препарат (за сега в лабораторни условия), който ще се представя по-добре при дозировка от около 5 г/кг пране, че и по-малко.

Моят съвет, не се увличай по компактирането. Не това е най-важното за един добър перилен препарат.

# 414
Моят съвет, не се увличай по компактирането. Не това е най-важното за един добър перилен препарат.
Разбира се. Peace Но въпреки това предпочитам това пред това. Нямам предвид марката, разбира се, а това, че и двата продукта са за 40 пранета, но единият тежи „едва” 2.7 кг, а другият - 6 кг; от единия се слагат 85 мл, а от другия - 215 мл. Да не говорим за спестения найлон.

# 415

Разбира се. Peace Но въпреки това предпочитам това пред това. Нямам предвид марката, разбира се, а това, че и двата продукта са за 40 пранета, но единият тежи „едва” 2.7 кг, а другият - 6 кг; от единия се слагат 85 мл, а от другия - 215 мл. Да не говорим за спестения найлон.

Не мога да коментирам конкретните примери, освен че за хора с много чувствителна кожа и типичното недобро изплакване, което масово се практикува, бих препоръчал този с по-малко зеолити. 215 мл е доста висока доза. Доколкото знам и в България вече отдавна няма такива прахове. Поправи ме ако греша, но май официалният внос на водещите марки е около, че и под 20 гр/кг.
Проблемът при толкова слабо компактирани препарати е главно, че някои машини с по-малки отделения за препарат се препълват и това пречи на правилното му отмиване.

# 416
Персилът е турски. Българският Персил вече е с доза 14 г/кг, Ариел и ОМО - все още 20 г/кг.

За съжаление проблемът с толкова слабо компактизираните продукти се простира далеч отвъд отделението на пералнята - като започнем от заетото място в магазина и вкъщи, минем през огромната опаковка и огромното тегло за малък брой пранета и завършим с това, че в един камион ще се побере три пъти повече компактен прах и съответно ще има три курса по-малко, по-малко изгорено гориво и газове в атмосферата. От компактизирането това има реална полза.

За това, което казваш за зеолитите, не споря, но честно казано не мисля, че са чак такава напаст. Счита се, че са умерено дразнещи.

А доза 5 г/кг е фантастично. Дано доживея да ползвам такъв прах.

# 417

А доза 5 г/кг е фантастично. Дано доживея да ползвам такъв прах.

Някой ден ще взема да ти формулирам 100-на грама, 100 % handmade  Grinning. Наистина е възможно, както и доста други неща в съвременната индустрия, но цената би направила подобни продукти абсолютно неконкурентноспособни.

Замисли се, за последните поне 30 години в прахообразните перилни препарати няма наложено НИТО ЕДНО ново ПАВ. Повярвай ми, има достатъчно кандидати, които са значително по-ефективни от комбинацията LABS/alcohol ethoxylates. Същото важи и за останалите основни съставки. Мога да напиша страници по въпроса, половината ми съзнателен живот мина в тия работи, но надали това е целта на темата, а ние малко я поодкраднахме от останалите участници.

# 418
TAED и Гес, интересна дискусийка си заформихте, от това което пишете досега извода е тези които сме на ОМО да минаваме на Ариел?

# 419
TAED и Гес, интересна дискусийка си заформихте, от това което пишете досега извода е тези които сме на ОМО да минаваме на Ариел?

Да, аз бих препоръчал именно това, освен ако няма някакви специални предпочитания за аромат например и ако цената е допустима. Не знам какви са им цените, но предполагам че Ариел ще е по-скъп.

Общи условия

Активация на акаунт