На море в Албания

• 110 992
  • 388
  •   1
Отговори
# 150
и аз се интересувам
хайде някой с опит да каже все пак Simple Smile

# 151
  • Sofia
Нашето пътуване вече беше доста отдавна и не помня детайли за хотели (ние спахме всяка вечер в различен и със сигурност под 100 лв на нощувка, освен може би в Гирокастра) и начин на влизане в страната - мисля, че беше с лична карта само, но по-добре да се провери в сайта на Министерството на външните работи.
Плажовете, на които бяхме, бяха или кристално сини, или с фин пясък. Joy В Дуръс е супер фин пясък, морето до колене на поне 300м навътре в морето, но изглежда кафеникаво-зелено. Във Вльора се вижда границата между Адриатическо и Йонийско море, като второто е кристално синьото. В Дърми според мен морето беше страхотно - синьо, чисто, с рибки, но бързо става дълбоко - примерно на 2 метра от брега водата е до раменете, а плажът е с камъчета. Ресторантчета и капанчета има навсякъде, на нормални цени, даже евтинко ми се стори. От Дърми до Саранда е пълно със селца с плажчета, ние нямахме време да обиколим всички. Саранда е като Слънчев бряг - застроено и не особено яко, а плажът беше претъпкан и до обяд водата стана мръсна и непрозрачна.

Дописвам: объркала съм се, мръсният претъпкан плаж беше в Ксамил, през Саранда само минахме транзит.

Последна редакция: вт, 06 юли 2021, 20:22 от szervusz

# 152
Отварям тази тема за да си задам въпроса.

За пътуване до Албания трябва ли PCR тестове?
А за Македония, при положение, че се минава транзит?

А за прибиране в БГ след няколо дневна екскурзия ?
Здравейте! Преди два дни се върнахме от кратка почивка в Ксамил, Албания. Минахме през Македония, защото не се изисква PCR тест.
За влизане в Албания - също не се изисква тест !
Тест само за връщане в БГ.

# 153
Здравейте! Какви документи изискват за влизане в Албания на деца,освен паспорт? Четох ,че изисквали и копие на акта за раждане със синмка?Възрастните пътуват с лична карта ,нали?

# 154
Здравей, nursebogi! Да, възрастните влизат в Албания с лична карта. Дъщеря ми мина границата само с международен паспорт, не са ни искали акт за раждане, но ние имаме брак и всички сме с една фамилия. Може би при различни имена на родителите и на детето е необходим акт за раждане.

# 155
Благодаря! Ние винаги носим актовете за раждане на децата,защото сме с различни фамилии,но се учудих за "снимката" на акта за раждане,но явно гугъл преводача,не е бил точен.

# 156
Предполагам, че става въпрос за копие на акта за раждане. Ние също винаги носим в нас оригинал и ксерокскопие, но не са ни ги искали. Носехме и копие на големия талон на колата.
Ако за първи път пътувате през Македония, да ви подсетя да имате македонски динари или дребни монети в Евро, за тол такси на магистралите.

# 157
Пътували сме в Македония,но беше преди 5 години,благодаря за подсещането. Къде бяхте отседнали в Албания? Имат ли обществени детски площадки или други забавления за малки деца. Плажовете пренаселени ли са? Ние харесваме малки,диви плажове ,с по-малко хора,за да могат децата да играят спокойно.Надявам се да намерим такива през септември.Всяка информация за престоя ви там ще ми бъде интересна и полезна.

# 158
Ние пътувахме до Тирана и не можа да съм ти  полезна. Иначе в Тирана имат много хубаво оформен парк, разположен около езеро.

# 159
Nursebogy, ние в момента сме в Албания. Първо бяхме във Влора, а сега сме в Ксамил. Има страшно много хора. Плажовете са претъпкани. Не винаги успяваме да се доредим до шезлонг с чадър, затова търсим място в свободната зона. Цената на шезлонг и чадър в Ксамил е 1500 леки - 25 лв., а във Влора - 1000 леки. Без консумация. Пиците и морската храна са много вкусни. Цените са достъпни. В Ксамил на центъра има една голяма детска площадка с люлки и пързалки.

# 160
  • София
Преди две години в  Ксамил имаше и луна парк, близо до плажа.

# 161
Там си е още, но не работи.

# 162
Вчера се върнахме от Дуръс. Бяхме в хотел в Вирджиния от 19 до 26 август и мога смело да кажа АЛБАНИЯ НИКОГА ПОВЕЧЕ!!!
Истината е, че сте попаднали на кофти хотел. Аз не съм останал с в подобни впечатления, бях в някакъв 4 звезден, не беше върхът на сладоледа (Verde  нещо си, забравих му името), абсолютно нормално си беше всичко. Разнообразна храна на ол инклузива, чистенето си беше ок. Плажът си е със ситен пясът, но водата не е от най-чистите. Мисля, че този хотел също е от разрушените след земетресенията от 2019. Има и 5-звездни хотели, предполагам там няма оплаквания. Естествено... ние сме свикнали на стандарта и обслужването в Турция. В Албания, Тунис, Египет 4-звездните са като 3-звездни в Турция.
Зад хотела беше пешеходната зона, велоалеи, по които вървяха хора и никой не зачиташе това, че няма път за велосипедисти. А на сред велоалеите отворени шахти без капаци..  много боклуци и много мръсотия имаше в тази хотелската зона. Иначе в центъра на Дуръс, където е по-историческата част е много приятно. Към автогарата пак си е циганийка, оттам взехме някакъв микробус до Тирана, за половин час... за 150 леки ни закараха. Викове, подвикваници "Тирана, Тирана, Тирана...", така си събират клиентите, а да ти дадат касов бон или билет... забрави.
Отидохме и до жп гара Дуръс, но влаковете за Тирана бяха спрени, имаше за други места в Албания. Сега се оформя някакво високоскоростно трасе Тирана-Дуръс и ще може да се пътува бързо с влак. Но години нарад жп транспортът е неглижиран, също както в БГ.
Следващият път като отида в Албания, искам да е в Саранда-Ксамил ...  Не бих повторил Дуръс. Може би Шънгин ... но ще видим. Да мине чумата.

# 163
Някой посетил ли е Албания, гр. Дуръс след земетресението през ноември месец. Много ми се иска да го посетя. Дали ще е подходящо за една екскурзия през април месец.
За екскурзия през април е екстра, но не и за плаж. Дуръс все пак е морски град и хората го предпочитат, за да се пекат на плаж.
И да, много от хотелите са вече в историята, от земетресенията през 2019 се е срутил и този, в който аз бях година по-рано.

А някой от вас ходил ли е до курорта Шънгин? Имате ли впечатления? Видях, че няколко туристически агенции това лято предлагаха почивки за 7 нощувки в Шънгин, с минаване през Северна Македония и Косово, тъй като този курорт се пада в най-северната част на Албания и наистина е най-удобно през Косово. Ама... да минаваш през 3 граници, за да идеш на море... не ми е много ОК.
Ето линкове, то всъщност Shëngjin се пише, ама неправилно го обръщат на български "Шенгин". Няма значение.
https://www.mistralbg.com/top-offers/albania-shengin
http://www.boyana-tour.com/pocivki-v-albania/view.html?oid=31510
https://laletour.bg/offer/?id=353
https://www.bultravel.eu/europe/trip-albania/view.html?oid=5074
https://www.albatrostours.net/top-last-minute/last-Minute-More/v … 40&oid=955857

# 164
Здравейте,

обмисляме лятна почивка в Албания и ще се радвам ако някой даде по-нова информация и сподели опит;

Общи условия

Активация на акаунт