На море в Албания

• 110 789
  • 388
  •   1
Отговори
# 315
  • Стара Загора
Аз мога да ви препоръчам страхотен семеен ресторант на 15-ина минути с кола от Саранда. Намира се в едно селце и собствениците приготвят сами храната от градината си. Изобщо не говорят английски, но бяха толкова мили с нас и ни хранеха с безумно вкусна домашна храна в продължение на над 2 седмици миналото лято. Дори ракията им беше домашна. А цените, които плащахме на вечер за 4-ма възрастни бяха от порядъка на 55-60 лв, включително напитките.
С две ръце препоръчвам:
https://maps.app.goo.gl/Mx1ZsTi7BfwqGTKSA

# 316
Супер сте си изкарали, готини снимки. Иначе цените са нормални, 5 или 7 евро за пица нищо не е.

# 317
Ние наскоро се завърнахме от почивка в Албания/Ксамил. Изкарахме си супер, като това е 2рото ни посещение. 1вото беше преди 8 години  в Дуръс.

Като за юни месец си имаше доста хора. Плажовете са малки и повечето бяха с мн чиста вода, все едно са малки мъниста част от огърлица, един до друг, тип малък залив.Оградени от скали, на които албанците са изградили дървени скари, за да усвоят напълно мястото и да сложат шезлонги. За престоя ни от 8 дни не видях свободна зона за чадъри, може и да има някъде,ние си носехме наш личен, но така и си остана в колата. Редно е да има такива зони, па макар и малки, но както казах, не видяхме такива. Цените на чадър + шезлонг са различни, според мястото.

Любим ми остава "Бора Бора"(паркинг 5 Евро, чадър +2 шезлонга-10евро)
Също харесахме и плаж "Охана"-15 Евро чадър и 2 шезлонга, безплатен паркинг
Плаж "Абиори", безплатен паркинг, 20 Евро чадър и  2 шезлонг, там имаше и Вип шатри по 70 Евро, които бяха пълни с българи, а аз мислех, че никой няма да има, но не, всичко беше пълно 🤪
Извинете
Албанците навсякъде бяха доста любезни към нас, особено домакините в хотела.Проблем с комуникацията не е имало, знаят английски и това ми направи добро впечатление Simple Smile Бяхме със закуска и вечеря, като за децата порции те бяха като за възрастен. Само обядвахме някъде- около плажа, на който сме. Цените не ми се струват завишени, нещо като в София са(лаврак 11 Евро, пица маргарита 5 Евро, капричоза 7 Евро, аперол шприц 6 Евро, фрапе 2 евро).

Като цяло ни хареса, с някои малки изключения като един доста мръсен плаж, страхотната жега 😄, просещите майки в Саранда в топ центъра им...)

Малко авторски снимки за настроение :

Пп:едно от местата, които много ни хареса е Синьото око. Място с много дълбоко езеро. Прекрасно за разходка и разхлаждане от огромната жега!! Има еко пътеки. Има заведения и паркинг. Много красиво място. Може да си направите преход 25 мин в посока или да си наемете Ел. Тротинетки.
Извинете, плажовете, които споменавате (Бора Бора и другите), с пясък ли са или с камъчета?

# 318
Пясъчните ивици около The three island са пясъчни, малки и с много чиста вода. Наричат ги Бора бора. На последната снимка е точно той, на децата там най-много им хареса. На мен също :=)

Има и каменисти. Reni risi, например. Там не ми хареса.
Другите ивици са с нещо средно между пясък и ситни камъчета. Различни са всички и са много.
Задължително или поне препоръчително е носенето на аква обувки. Ние си носехме и си ги ползвахме, на някои плажове. Около повечето плажове продават аква обувки, всъщност, така че може и на място да се купят.

# 319
Здравейте, ние вече почти седмица сме във Вльора. Хубаво е. Много голяма плажна ивица, тук-там има малки свободни зони. Мит е, че е по-евтино от България. Цените в супер маркетите тук са, както у нас, но в евро. Заведенията- пица Маргарита, най-евтината е 6 евро.Под нас продават много хубави бюреци на 2.50евро. Утре ни предстои 8часов круиз до Сезан, един остров наблизо. Прави ми впечатление, че има много луксозни хотели, заведенията са едно до друго, от хубаво по-хубаво. Явно Вльора си е скъп курорт. Ние първо бяхме в Италия няколко дни, после си хванахме ферибота до Вльора, тук сме 8дни и накрая финишираме на Охридското езеро,отново за няколко дни. С 4ри деца е приключение.

# 320
Цените в супер маркетите тук са, както у нас, но в евро.
Няма как цените в супермаркетите да са в евро. Просто са в албански леки.
В Косово и Черна гора са в евро и цените са по-ниски от нашите супермаркети.

# 321
Не са в Евро, просто аз обръщам в Евро за по-лесно. 100леки са 1евро.В магазина, който е до апартамента ни си купуваме хляб за 200леки-2евро, прясно мляко за 2.50евро,в съседните магазини цените са същите. Намерихме един забутан магазин с български цени, но вчера излъгаха мъжът ми там с 15евро. Не за първи път тук. В някой магазини даже няма и цени, явно определят според клиента. Красиво е много, но това ме разочарова.Вчера правихме 8часов круиз до остров Сезан, невероятна красота. Морето на острова е кристално.

# 322
  • София
Здравейте,   другия месец, ще бъдем в Дуръс за 20 дни! Искам да ви  попитам  по плажовете има ли свободни  зони, и как стой въпроса с малки  породи кучета по плажовете! Интересува ме също има ли  не толкова  населени плажове, с кола сме!

# 323
Има и обществени плажове, има и такива, към хотели. Тоест повечето са към съответния ризорт, но не са оградени, та може по бреговата ивица да се ходи от-до.  За кучетата не знам, нека някой друг отговори.
Повечето коли са с косовски номера, зад ивицата, гърми чалгата от всяка втора кола, хаха... Боклуци се хвърлят навсякъде, шофьорите си мятат фасовете и празните кутии от цигари директно на улицата, масово хората вървях върху велоалеите. А на въпросните велоалеи шахтите зеят... дупки има и ако човек не си гледа в краката, става забавно. Добра беше почивката ми там, но тъй като имам голям страх от земетресения, не стъпвам повече в Дуръс и Тирана.

# 324
И ние тази година избрахме Албания - Дуръс, местността Голем, но със самолет. Бяхме в Garden palace hotel - https://www.booking.com/hotel/al/garden-palace.bg.html
За хотела - плюсовете бяха храната, обслужването и басейна. Обслужването беше безупречно от целия персонал - от рецепционистката до чистачката. Никъде досега не съм се чувствала толкова внимателно обгрижена. Храната в хотела беше без забележки. Ние бяхме взели първоначално само закуска и вечеря, но още на първата обиколко установих, че наоколо всички заведения са тип пица и пържени кафтофи и малкото заведения с нещо готвено освен, че не ни впечатлиха, нямаха цени, а ни бяха предупредили да внимаваме при липса на ценоразпис. Още след първата вечеря като видях качеството на храната доплатих до all inclusive и не съжалявам. Имам ужасни спомени от други all inclusive хранения за едни километрични опашки, едва ли не бой за маси, а и за храна, за да не свърши пред теб основното, защото друго не изнасят, очевидно рециклирана закуска в обяда и възможно най-безвкусното готвене и най-ниско качествените зеленчуци ... Нищо от това при нас не се случи в този хотел - блок масата винаги беше заредена, нямаше опашки за нищо, ресторантът винаги беше полупразен, храната беше вкусна и разнообразна. Имаше дори раци, скариди и миди като основно, което досега не го бях виждала на блок маса, а единият ден месото според мен беше овнешко. Това, че ГМО-то е забранено и всичко е натурално вероятно е вярно - въпреки че всички път си препълвах чинията и определено прекалявах, нито ми е било тежко на корема после, нито съм се чувствала зле (в сравнение с проблемите, които имам след хранене в БГ напоследък. Разликата в усещането след хранене ми направи впечатление). Също така обаче беше важно, че не взехме от най-евтините хотели на този тур оператор, защото на летището хората от други места споделиха, че при тях ако нещо в блок масата свърши повече не се зареждало, обслужването не е било добро, а в един хотел дори имало режим на водата. Другият голям плюс на хотела беше басейнът - водата беше топла от 8 сутринта и имаше хора в басейна чак до 10 часа вечерта. Водата беше много чиста и самият басейн е така помислен откъмто разположение както и места за сядане, че има за всекиго по нещо. Ние сме с деца и басейнът беше важен. Стаите бяха ОК - хотелът го реновират и е някак наполовина довършен ремонта - сякаш са бързали да го пуснат за сезона. Например - сложили мокет, но без первази отстрани. Сменили ключовете за лампи, а на една я няма капачката и се виждат кабели. Нищо фатално, но явно недовършено (с това усещане, че нещата се правят някак наполовина останах за цялата Албания като цяло). Но пък чистачката минаваше всеки ден и нямах особени забележки за чистотата. Хотелът е буквално е на 2 минути от плажа. Той обаче не ни стана особено любим - с пясък е, но водата е мътна. Влизаш и не си виждаш коленете. Тази бистра лазурна вода от снимките в Дуръс я няма. Не бих казала, че е мръсна, но не е много приятно. Лошото е, че имаше нещо в морето, така и не разбрах какво точно, което жилеше непрекъснато. Заради мътната вода не виждаш какво е и първо решихме, че са някакви морски щипалки - ципва те леко и заминава, докато мен не ме изпари буквално по целия прасец - целият ми крат почервеня и имах една дълга дебела ярко червена резка от горе до долу. Вероятно са били медузи и аз съм изтеглила късата клечка. Лекувах се 2 дни с фенистил и не влизахме повече много в морето. Определено беше изключително неприятно изживяване, болеше страхотно.
Шезлонги на Дуръс има много и според мен никой не ги охранява. Нито един път не е минал някой да провери дали наистина сме настанени в хотела, на който са шезлонгите, така че според мен и да не са ви включено в цената можете да минете спокойно без да плащате. Единствено първият ден като търсех шезлонгите на хотела ни един мъж ме видя, че се оглеждам и ме попита от кой хотел сме, за да ни упъти. Аз си бях преметнала кърпата през гривната, така че няма как да е разбрал имаме ли право да сме там без да платим или не. След това персонал за шезлонгите повече не видях. Освен това въпросният мъж според мен беше спасителят - трудно е да се каже наистина, защото беше облечен с анцунг и седеше с гръб към морето през цялото, но пък беше до спасителната кула и дружно решихме, че това е спасителят. Също така дружно решихме, да не очакваме от него да ни спасява ако нещо стане - толкова беше дезентересиран от поста си, че все едно плажа си беше неохраняем Wink
Понеже бяхме със самолет не сме обикаляли из крайбрежието - отидохме само до самият Дуръс (на 20-тина минути от хотела) и до Тирана. И двете места бяха разочарование - няма нищо интересно. Очаквах някакси повече етно излъчване (напълно необосновано явно, някаква моя заблуда), а такова няма. Малко улици с магазини и няколко не особено интересни обществени сгради. Жегата тотално ни довърши ентусиазма, а екскурзоводката беше повече от зле и даже и малкото за разказване не успя да го предаде като хората (после си допрочетохме сами в гъгъл някакви по-интересни факти). От останалите места за посещение доброволно се отказахме заради жегата и отчаяния поглед на умрелите от скука деца. Може би на юг е по-интересно, но около Дуръс си е един обикновен скучен курортен район.
Оценка - може би 5 от 10. Хареса ни почивката, но не мисля че ще се върнем пак в Албания.

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 23:42 от sunlight_eli

# 325
Благодаря за изчерпателното ревю, а дори е 4 звезди хотела и е бил толкова добър. А как летяхте до там? С коя авиокомпания и през къде?

# 326
Благодаря за изчерпателното ревю, а дори е 4 звезди хотела и е бил толкова добър. А как летяхте до там? С коя авиокомпания и през къде?
С чартър през тур агенция

# 327
С чартър през тур агенция
Коя ви беше агенцията? Аз съм ходила в дуръс също и хотелът беше доста зле.

# 328
Резервирахме през Ара Тур, но реално в Албания тур операторът беше Абакс. Явно те препродават през много други. Написах хотела точно защото и ние установихме, че има огромна разлика между хотелите и тя не зависи от броя звезди. Ние явно изкарахме късмет с нашия, имаше страшно много недоволни от другите хотели. Не че хотелът беше реално невероятно добър, но на фона на оплакванията, които чухме си е шестица от тотото.

# 329
Аз ако ти разкажа за храната в нашия хотел.... само ще кажа, че сутринта дори нямаше кафе, а бира! Grinning Но аз го приех като част от атмосферата, иначе е ясно, че предпочитам раци и всичко описано във вашия. Вече ще си чета много за хотелите преди пътуване. И също бяхме резервирали дневен преход, а последния момент го смениха на нощен и се лангъркахме цяла нощ...

Общи условия

Активация на акаунт