На море в Албания

• 110 927
  • 388
  •   1
Отговори
# 210
Трябва да се види какъв е плажа, какъв е хотела/разполага ли с паркинг, разполага ли със собствен плаж, предлага ли храна и каква, какво са написали други туристи за хотела, какви националности посещават хотела/, какъв е курорта или населеното място, какви са цените на заведенията и в другите магазини, плащат ли се пътни такси, забележителности в околността, какви са температурите в сезона, плаща ли се туристическа такса и кога/на check-in или check-out/, качествен ли е интернета в страната.
Чак пък толкова... Мен не ме вълнува "какви националности посещават хотела". Какво значение има това? Да, слава Богу няма руснаци и за мен това е достатъчно. Паркинг или пътни такси също не ме интересуват. За собствения плаж е най-важното и то се вижда още от описанието на хотела. За годишни температури гледам през сайта accuweather и пиша дестинацията, като връщам на миналата или по-миналата година да видя какви са били температурите през определения месец. А за интернета... такъв, като навсякъде. В смисъл, няма точно определение какъв е интернетът. Някой турист може да попадне на хотел, който няма рутер на неговия етаж, а има на долния етаж и ще му е слаб интернетът. Този, който има стая по-близо до рутера ще го похвали обаче. Така че такива персонални оплаквания за интернета няма как за мен да са миродавни. Всеки попада на различен хотел. И ако някой, който е платил доста базисно (за нискобюджетна почивка) ме залива с отрицателни мнения ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА въз основа на личните му преживявания от скапан хотел със скапан интернет... за мен няма как това да е  мнение от съществено значение. За Албания хотел 3* по принцип не е окей. Очаквайте минуси. Най-добре 4 или 5* (които се равняват на 3-4* в Турция най-общо казано, въпреки че не е хубаво да се обобщава така)

# 211
В Дуръс, където бях, вече е застроено и инвестирано в хотели по морето. В три плажни зони. Инвестиции предимно от Турция, С. Арабия, а отскоро и от Испания. Във Вльора предстои нещо подобно - нови хотели, нови инвестиции и презастрояване, отново реклами на албанското крайбрежие и наплив.
Останах с впечатление, че икономически /и конкретно за туризма/ е развита северната част на страната, а от отзиви на туристи за Ксамил и южните части разбирам, че там все още не е толкова застроено. Някак си по-изостанало, което е добре докато не са проникнали и там големи строежи, прах, шум, а впоследствие и тълпи от туристи.
Във всеки случай от Кукъс до Тирана и Дуръс пътищата са много добри. Има и един 6 км тунел, беше перфектен. Светеше като коледна елха. Живописни пейзажи, малки селца с каменни миниатюрни къщички, мини водно-електрически централи, стада, много зеленина. И много голи върхове, за разлика от България, където и на много голяма височина има дървета.

Северна Албания

Плажът в Голем-Дуръс

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 14:35 от lana26

# 212
  • София
Поздрави от Korça. Подухва ветрец, отмаряме преди жегата на морето 😉

# 213
  • София
Още се чудя- севера (Дурас) ли или юга- Саранда да избера. Докато се начудя ще свърши сезона. 😅
Докога става там за плажуване?
Ще ми се по- диво да е, по- незастроено, по- спокойно. Бяхме в Турция преди месец и искам нещо различно.
Избрала съм като за пръв път в Албания автобусна почивка.
Някой може ли съвет за читав тур оператор да даде? Ще съм много благодарна!

# 214
Щом търсите нещо по-диво, определено Дуръс не е вашето място.

# 215
Здравейте ! Вие сега ли ходихте ние мислехме август да скокнем до Ксамил обаче като чета май се отказвам .
Изобщо не препоръчва почивка в Албания на море пълна цигания навсякъде. Цените в заведенията са по-високи от София, качеството на храна е нулево говоря за заведения с над 4,5. Отзиви и доста над 100 отзива. Пари навсякъде за всичко ти се искат от нахални албанци за спиране на улицата дори за 5 мин. навсякъде се опитват да те излъжат една цена на етикет на каса съвсем друго, или ти хващат нещо което не си купил изобщо. В заведението същити цигански номера. Плажовете са претъпкани самите местни казаха, че такива лудница не е била до сега и предполагат, че август ще е ад.
Пясъчен  плаж  естествен до този момент не сме посетили  питах местните в Ксамил не можаха да кажат.
Цените на шезлонги и чадър са от 1000 All на платформи  до70- 100   euro зависи от местонахождение като взички са наблъска и на по 10-15 см един от друг. Курс варира от 100 до 104 All за 1  евро.
Мръсотия и циганията е неопусуема.
Водата навсякъде е замърсена от толкоз много народ така, че тюркоазената вода е само рано сутрин.
 Ако не беше собственика на вилата нямаше да остана със сигурност има къде по хубави места където с кеф ще си похарчиш парите.
Пътищата хич не са им ок с много завой, тесни, натоварени, а местните карат в средата и минават на боя разстояние.

За в момента говоря за Ксамил и Саранда навсякъде е претъпкано ако щете и много скъп хотел да си вземете това не ви гарантира по-хубава почивка извън хотела обстановката не се е променила инфраструктурата е нулева. Рекламираните плажове са претъпкани с туристи и местни . Най-грозно е начина по който те лъжат имам не малка база за сравнение и до сега подобни изцепки дори и в страни от 3 - - ят свят не са ми се случвали като цяло останахме само заради собствениците и факта, че сме на самия плаж.
С удоволствие ще си тръгна. В Саранда плаж няма всичко малки камъчета и скали вътре извън Саранда плажовете по биват. Сезона официално казаха е до края на септември, но водата ме съмнява да е топла.
Ако ви интересуват цените по заведенията мога да кача снимки.

# 216
  • В.Търново
Качете снимки, моля!

# 217
Разбирам разочарованието на Ragga. И на мен не ми беше приятно една и съща стока да струва в Big Market 450 леки, а в магазинчето на дребния търговец да е на цена 1000 леки. Имаше едни пазачи на хотелския плаж през 30 минути минаваха да проверяват дали някой извън хотела не се е настанил без да плати 1000 леки. Тези хора са толкова елементарни, детински лъжливи. Лъжат дори и като не ви връщат точно ресто. Обаче осъзнах, че едно е политическото ниво на страната /умни, прозорливи и последователни политици/, друго е албанската мафия, а хората от народа - нещо съвсем различно .
Обикновените хора са били довчера/по времето на Енвер Ходжа/ много много бедни, гладуващи, едвам оцелели.
Не ги защитавам и не ги оправдавам. Но явно не е лесно да заспиш бедняк, и да се събудиш нахранен, с нова кола и покрив над главата.
Според мен на всички чужденци се пробутват ДВОЙНИ цени по  заведения за хранене, магазини за хранителни стоки и сувенири. А това го правят като не слагат етикети или "нямат" ценоразпис.
Цени по обявен ценоразпис в семейна кръчма /извън курортна зона/са 350-400 леки за постно ястие. А за ястие с месо 600-700 леки.
Ако сте в курортна зона /в хотела до морето или в заведението на плажа/ цените са минимум двойни за същите ястия.
Абсурдно е да се разчита на пазарене за отстъпка в цената за един магнит или сувенир. Един турист няма да си губи времето за нещо дребно, още повече че температурата на въздуха е поне 30 градуса.

# 218
  • Sofia
Според мен, ако искате някакво спокойствие, трябва да изберете някое по-малко селце между Вльора и Саранда. От албанци ми бяха препоръчани Дърми (ние бяхме в там) и Яла и изобщо Албанската Ривиера. Не са пясъчни плажовете, с камъчета са, но са много по-спокойни и водата е кристална. Дуръс, Ксамил, Саранда са като да отидеш на Слънчев бряг вместо на Иракли.

# 219
Съгласна съм с Лана, преди десетина години съм била и впечатленията са ми същите. Манталитет не се променя за ден.

# 220
не ми беше приятно една и съща стока да струва в Big Market 450 леки, а в магазинчето на дребния търговец да е на цена 1000 леки.
Е... тука по-различно ли е на Златни пясъци, Слънчев бряг или на зимните курорти? В супермаркетите цените са едни, за туристите навън са други.

# 221
Цените в Ксамил и Саранда бяха подобни в малки и големи магазини. Освен това често искаха дребни и ако нямаш ,закръгляха надолу в полза на клиента. Не останах с впечатлението ,че се опитват да лъжат.

# 222
  • В.Търново
Сега с тия неща ще ме откажете от Албания. Тъкмо ме заинтригува., такива селски изпълнения не обичам.

# 223
Аз също съм от зверски разочарованите от морска почивка в Албания. Уточнявам в Ксамил и Саранда, на други места може и да е ок, но тази част на Албания или е зверски прехвалена или просто съсипана.От посетени 20 ресторанта, никъде нямаше местна кухня, калмари полуфабрикати, лошо приготвена пица, бланширани картофи, ципури и лаврак от развъдници...Цените са абсолютно като в Гърция дори една идея по-скъпо.Плажовете са с насипан пясък, който лети въз въздуха и  го дишаш. Местните те гледат като най-големият балък, такси за 2 километра 15 евро и тн грозни изпълнения.
Някъде беше направено сравнение със Слънчев Бряг мии по-скоро с Ахтопол 2000 година, но без хубавите плажове.

# 224
  • София
Привет от морето и по-точно хотел Luna Sole, Borsh

Направих резервацията още в началото на годината с много притеснения и предразсъдаци - не заради Албания, а конкретно за мястото.
Хотелът е чудесен, по-хубав е от на снимките. ММ му намери само 1 косур - тоал.хартия била тънка 🤣
Стаите са хубави, някой е изпрал доста пари тук - качествено сан.оборудване, сензорни лампи, асансьор и т.н. Закуската беше много вкусна сутринта- блок маса. Има безплатни удобни шезлонги на плажа и добър интернет. Хваща се гръцки оператор, тоест и комуникация е ок.
Плажът е с камъчета и синя вода.
Като цяло за момента сме доволни 😊

Общи условия

Активация на акаунт