На море в Албания

• 108 787
  • 380
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, запазих си за началото на Септември хотел в  Албания/ Ксамил. Ще пътуваме с кола, може ли да ми кажете забележителности които да посетим и да си заслужават. Благодаря предварително.

# 346
  • Русе
Здравейте, четох доста из форума, но пак някои неща ми останаха неясни, може и да съм пропуснала, за което се извинявам. Имам няколко въпроса покрай нашето пътуване след 10 дни до Албания (Вльора и Шкодер). Ще наемем там кола. Трябва ли ни някакъв допълнителен документ или международна шофьорска книжка? Или си пътуваме с нашата шофьорска книжка и нищо друго?
Също искам да питам дали някой е ходил до Албанските Алпи и какви са му впечатленията? Организирано ли беше или със собствен транспорт? Тъй като много искаме да посетим Тет и Синьото око, но екскурзиите до там са от 200 лева нагоре на човек.
Наблюдаваме турове през GetYourGuide, но сега се чудя дали на място няма да намерим по-изгодни цени на екскурзиите?
И накрая не успях да разбера как стои въпросът със сим картите с интернет. Скъпи ли са или по-добре да си включим план през българския оператор?

# 347
  • Стара Загора
Не е необходима международна шофьорска книжка. Приемат нашите.
Ако ще наемате кола най-добре с нея идете до Синьото око. Не помня дали имаше такса за вход, но дори и да е имало е била символична. Какви са тия 200 лв...
За мобилни данни миналата година поне беше по-изгодно да си купим местна предплатена такса. Но пък сега имат операторите някакви планове с включени данни и за Албания, тъй че трябва да проверите колко ви трябват и дали ще ви е изгодно така.

# 348
Е ако имате еSIM на телефона, естествено, че е много по-изгодно да си заредите 1, 2 или 3 ГБ от  BNE или AirAlo например.

# 349
  • София
В събота се върнахме от Ксамил и останахме със смесени впечатления от курорта. Дестинацията явно е станала много популярна, защото е пълно с всякви чужденци от младежи, през семейства с деца и по-възрастни туристи.

Пътувахме със собствен автомобил и това ни даваше свобода да обикаляме околностите. Няма никакъв проблем в Албания, независимо, че застрахователите ни отказаха каско  и на паркинги - поляни имаше много скъпи коли без никой да се притеснява за тях.
Хотелът ни беше хубав - много чист и приятен и храната в ресторанта на плаж Лори беше чудесна с много добри сервитьори. Интернетът в хотела беше далеч по-добър от гръцкия преди една седмица.

Плажовете в Ксамил и околноста с едър кварцов пясък - направо като малки камъчета, но не това е проблемът, а че са претъпкани. Навсякъде се плаща като чадър с 2 шезлонга беше от 15 до 25 евро.
В ресторантите, магазините и на плажа се приемаше плащане с карти или в евро без проблем, като ние дори не бяхме обръщали леки.
Ксамил обаче няма изградена инфраструктура като тротоари и пешеходците трябва да се провират между колите, което е доста неприятно. Няма и приятно място за вечерна разходка.

През Саранда само минахме и не можахме да разгледаме нищо, защото в 18 ч. паркирането е мисията невъзможна. Там презастрояването е в титанични размери и вече дълбаят хълмовете за нови хотели, а дори плаж няма.
Много ми хареса природния резерват Синьото око (вход 1 евро и паркинг за 3 часа 3 евро) и античния град Бутринт (вход 10 евро на човек).

Като цяло приятно изкарахме, но не бих се върнала там.

# 350
Мдаа, поредният човек, който казва "не бих се върнал там". Та и аз така, макар, че съм бил само в Дуръс и Тирана.

# 351
И ние отскочихме до Албания преди няколко дни.Посетихме само Синьото око, бяхме там към 10 сутринта и почти нямаше места за паркиране.След двучасова обиколка на извора и парка се върнахме на паркинга и там беше стълпотворение! Народ,коли, суматоха, сергии,отщя ми се да ходим до Бутринт,Ксамил, Саранда и където и да е другаде в тая Албания.Паркинг+ два билета,4 евро.Няма касови бележки,ей така прибират едни пари от всичкия този народ и това е! Преди границата с Гърция спряхме да пием по едно кафе,едно евро за две кафета, хубаво еспресо беше.
Като цяло,слава Богу, че не резервирах почивка там,а в Гърция с идеята да отидем за един ден само.

# 352
Когато ние бяхме в Ксамил началото на май, станахме свидетели на нещо много интересно: с камиончета насипваха по плажа и брега на морето блестящ на слънцето ситен чакъл /пясък. Хора го разнасяха към морето и вътрешността на плажа.Попитахме после в хотела какво точно е това и отговорът беше, че така цветът на морската вода по брега е тюркоазен, а  плажът -блести. Много горд, собственикът-млад мъж живял в няколко европейски държави, обясни че това са натрошени при изкопите за строежи кварцови скали....Автентични плажове ако търсим, по островчетата наоколо, ни посъветва човекът, но останах с усещането че ни се чуди как може да не харесваме ''тюркоазена вода и блещукащ пясък'', Ксамил оглавявал сума ти класации с това....

PS:
Скрит текст:
Не е по темата, но скоро се върнахме от малко селце на Лазурния бряг- е там видях истинския тюркоаз

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 17:18 от ellis

# 353
Цитат
Тази бистра лазурна вода от снимките в Дуръс я няма.

Останах с приятни впечатления и по-конкретно за бистра вода в Дуръс.
Впечатления за прозрачна вода, и видях рибки плуващи в краката ми.
Имах разнообрани мои морски почивки.Считам, че най-вече топлите морета са с прозрачни води.
Студените морета , каквото явно е и в Дъръс, са често размътени от водорасли, медузи и т.н., но има и периоди на бистра вода.

Цитат
Шезлонги на Дуръс има много и според мен никой не ги охранява

Аз докато плажувах в Дуръс, район Голем всеки ден един надзорник-охранител следеше дали сме настанени в хотела, към който са шезлонгите и чадърите.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 23:30 от lana26

# 354
Здравейте,
Можете ли да препоръчате туроператор за организирана почивка на море в Албания през август? Разглеждах няколко такива, но ми направи впечатление, че всички оферти са за края на август, а мен това не ме устройва!

# 355
Здравейте! Миналата година в средата на септември ходихме организирано на море в Голем /до Дуръс/ Туроператор Абакс. Доволни сме от предложената услуга - директен чартър до Тирана, трансфер и настаняване "All incl" в нов хотел на брега. Добре организирани екскурзии и възможност за почивка. Резервирахме август на промоционални цени.

# 356
Здравейте,
Можете ли да препоръчате туроператор за организирана почивка на море в Албания през август? Разглеждах няколко такива, но ми направи впечатление, че всички оферти са за края на август, а мен това не ме устройва!
Ние си запазихме за края на юли през Диел Турс, като имаше варианти за всяка седмица и през август. С автобус ще сме, но ни предложиха и със самолет. Предпочитаме да разгледаме поне част от страната, което със самолет няма как да се случи, а и преходът е дневен, което ни устройва. Казаха ни, че пътя до Дуръс е около 10-12 часа с почивките.

# 357
Здравейте,
Ние си запазихме за края на юли през Диел Турс, като имаше варианти за всяка седмица и през август. С автобус ще сме, но ни предложиха и със самолет. Предпочитаме да разгледаме поне част от страната, което със самолет няма как да се случи, а и преходът е дневен, което ни устройва. Казаха ни, че пътя до Дуръс е около 10-12 часа с почивките.
Много благодаря за информацията! Задължително ще разгледам офертите! 😊

# 358
Миналата година бяхме във Вльорс.Първо Бари от там до Бриндизи и с ферибота директно до Вльорс,не останах с лоши впечатления.Тази година пак от Бари с ферибот до Дурас.Запазих апартамент на първа линия.Предното лято правихме круиз от Вльорс до два острова.От Дурас дали има нещо подобно?

# 359
Може би имате предвид Вльора?

Общи условия

Активация на акаунт