Американски колеж - шеста тема

• 126 460
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
Не няма транспорт. И никога не е имало. Но вече има метро, макар че до Слатина няма как директно да Ви закара...
08.15 започва първият час.

# 511
StefanB, сподели, моля те, каква е подготовката по втория език. Сериозно ли се учи немски например или колкото да се каже, че се изучава втори език? Организирани ли са изпити за сертификат накрая или не?
Май от многото проекти не им остава време за сериозно учене на втори чужд.

# 512
  • София
unna, моят син учеше немски като втори език в АК и се учеше много сериозно. Яви се на изпит в Гьоте институт за сертификат DAF и си защити ниво В2. АК не организира такива изпити за сертификати. (Между другото имаше колежани, на които им беше много трудно да изкарат нормални оценки в часовете по немски. Изискванията са наистина сериозни и е добре човек да си направи сметката дали ще има сили да положи тези усилия, които са нужни.  Peace)

# 513
Петя е много права, както всичко в АК, и тук важи принципа - има условия а е въпрос на желание и приоритети дали ученикът ще се възползва от тях. Никого не карат насила, ако не му е приоритет може да си бута с четворки, колкото да няма проблем с деканата и да си учи примерно биология и химия, ако иска да стане лекар...
Лично аз покрай дъщерите имам преки наблюдения за немски и френски, голямата щерка беше с немски, при Кремона Павлова, тя е прекрасен учител и много разбрана. Приоритетът на девойката не беше езикът, обаче, а в Колежа не е възможно да си добър навсякъде, просто е непосилно, тя искаше да учи в англоговоряща страна и не е наблягала особено на немския. После в Холандия в университета нямаше опция за немски, а за холандски и испански, там взе испански, впоследствие на тази романска база след един няколкомесечен стаж в Италия се оправя и на италиански, но сега работи и живее в Германия и основата на немския, която взе в колежа й помага, вече го говори добре.
Малката е с френски, миналата година беше при едната учителка, сега е при другата. Гонят ги доста, но според мен системата по която учат не е сполучлива, казвам го като човек, учил минал през езикова френска и висше с държавен изпит по френски. Но понеже малката има Б1 по немски от езиково училище преди Колежа, решихме, че би било загуба на време да продължава с немския там (в противен случай тя и сега, в 10-ти клас нямаше да се готви изобщо за часовете, тъй като още връстниците й са под нивото й) и да използва времето за трети език, френския. А за немски се занимава сама с учител веднъж седмично, готви Б2.
За испански съм чувал че е силен екипът, пак са две преподавателки и системата е добра.
Всички учителки по езиците са българки.
Казвам го, защото има огромна разлика между учител американец или англичанин и българин, разбира се и с добри и с лоши неща...
Сертификати по езици освен английски Колежът не организира. Но немалко деца, ориентирали се към САЩ взимат САТ по втория език, учен в АК без проблем.

Вижте, Унна, в АК няма несериозно учене. Или учиш сериозно и получаваш четворка и нагоре или не учиш и те слагат на пробация и ако не си повишиш успеха не ти предлагат договор. Просто няма друга опция и напусналите 30 % от учениците за 5-те години не са си давали сметка за това. Сами ще се уверите, ако решите да се подложите на това. Трудно е, наистина и стресът е сериозен, особено в 9 и 10 клас, докато не са свикнали. Но за мен е добра школа, всеки си знае....

Последна редакция: вт, 12 апр 2016, 18:38 от StefanB

# 514
Здравейте ,

тъй като стана дума за езиците , бихте ли споделили за френският език като втори - от какво ниво започват да го изучават? Също с какво ниво завършват и по кои учебници учат?

Благодаря!

# 515
Петя, StefanB, благодаря Ви за изчерпателните отговори. Много ми бяхте полезни. bouquet
StefanB, много амбициозна програма с три езика за детето newsm10.

Поздрави и успех!

# 516
Вторите езици би трябвало да започват от нулата, освен ако не са променили нещо в АК през последните години.

РС не са задължителни в АК. Ако нямате отметка от някой преподавател, че иска да се види с вас, може спокойно да не ходите. Пожелавам ви да не ви се налага да  ходите. Аз също бях с нагласата, че учителите ще се обидят, ако не отида /както бях свикнала от другите у-ща/, но детето ми се молеше да не ходя, когато няма нужда, за да не губя от времето на учителите, което те  могат да отделят за реално нуждаещи се. Накрая  свикнах, че така е редно  Grinning
В 8ми и 9 клас прилежно всички родители чакахме по опашки пред кабинетите.

Успех на дечицата Hug На новоприети, на завършващи, на борещи се за добро представяне в междинните класове bouquet

# 517
  • София
АК, както и другите са писали преди мен, е много различен от другите училища.Относно родителските срещи - знам родители, които са присъствали само на първата - тържествената и накрая на дипломирането. Не е имало нужда да ходят. Добре е да се присъства и на първата РС в 8-ми клас, където се научават конкретни изисквания за правилата в АК.
Френски и испански почват от 0. За немски май започваха от някакво ниско ниво. Моето дете беше с паралелка с фр. език. Дъщеря ми сега продължава в университета с фр. език и ще вземе накрая на 3-тата година С1(мисля, че е за преводачи). Записа се 6-то ниво и състудентите й са били А-левъл по фр. език, но тя имаше и основа преди колежа. Това равнище достигнаха част от съучениците й, които ходеха на допълнителни курсове през лятото във Фр. институт и взеха сертификати.
Успех на настоящите и бъдещи колежани!

# 518

StefanB, много амбициозна програма с три езика за детето newsm10.

Поздрави и успех!

Да, според мен в този глобален свят без езици не става... Понеже с голямата дъщеря така се завъртяха нещата, че научи универсалния англйски и докато не видя зор сега в Германия не седна сериозно да учи друг - не й е трябвало, макар последните 7 години да живее къде ли не в Европа..
Е, с малката решихме да се поправим и започна от 6-годишна с труден език, различен от английския.
Като се научиш да учиш е определено по-лесно...
Да не говорим , че знаеш ли два, третият е вече още по-лесен. Например холандски след немски и английски - ами че ти много от думите ги се оказва, че знаеш и без да ги учиш специално, просто той е смес от двата, има разбира се специфики, но е в пъти по-просто отколкото на друг, който знае само немски или само английски, а да не говорим ако не знае друг въобще.
Така че, не  е амбициозна програмата, понеже е доста разтеглена във времето, по-скоро да, има програма (относно езиците) от вече 10 години и уж се изпълнява, засега...

# 519
АК, както и другите са писали преди мен, е много различен от другите училища.Относно родителските срещи - знам родители, които са присъствали само на първата - тържествената и накрая на дипломирането. Не е имало нужда да ходят. Добре е да се присъства и на първата РС в 8-ми клас, където се научават конкретни изисквания за правилата в АК.
Добре е да се присъства на всички РС в 8ми клас, особено на тези с насрочен час за учителите по английски, все пак те са с децата всеки ден за по два часа. Важно е за да сме в час с адаптацията и изобщо случващото се около тях. Не е нужно, разбира се, да се виждате с всички преподаватели всеки път, само при тези с изрично искане да отидете... а защо не и с тези с похвалите  Wink
С адвайзърито е добре също да се виждате през годината. Възможно е не само на родителските срещи, а и по всяко друго време с уговорен час по мейла или телефона, гъвкави са.
После продължавам по същата схема - има някои които искат да се виждат с родителите (2-3ма досега), при другите при нужда.

За езиците - моя младеж учи испански. Учи се много сериозно и си иска залягане, както по всички предмети. Учителката настоява за това лято той да се яви за B2 (щял да се справи безпроблемно според нея), но аз малко възпирам "проекта", защото май е по-добре да си изпълнява своя си план програма за залягане на физика и химия за SAT. Всъщност се оказва, че откакто е в колежа аз не правя плановете, само се консултира и ме информира. Научи се сам да планира времето и натоварването си.

Последна редакция: ср, 13 апр 2016, 12:33 от peneva_a

# 520
На родителски срещи трябва да се ходи редовно. Особено ако са 2-3 пъти в годината. Не е нужно да има специален повод или неприятности. За мен ходенето на официално обявените РС е въпрос на уважение към детето и учителите му.

# 521
И моята дъщеря избра испански.
На родителски срещи ходя задължително.

Последна редакция: ср, 13 апр 2016, 15:07 от Анонимен

# 522
  • София
Химикал, съгласна съм с теб, но само по принцип. В Колежа нещата стоят по друг начин, комуникацията родител-училище е организирана различно. На самата покана за РС това е коментирано, така че конкретно за АК, каквато е и конкретната тема, не мога да се съглася с мнението ти.

# 523
  • София
На мен лично ми доставяше удоволствие общуването с преподавателите по време на РС-и. Караше ме да чувствам духа на Колежа и съприкосновение с ценностите, които възпитава. Радвам се, че отделих това време. Не мисля, че бих могла да го използвам по-добре.  Wink Но както повечето неща, това също е въпрос на лични предпочитания и избор.

# 524
  • София
Петя, много добре казано!
За мен са особено ценни също така отзивите на учителите в електронния портал за представянето на детето ми по отделните предмети.

Общи условия

Активация на акаунт