Раждане в Майчин Дом - София (2 тема)

• 288 248
  • 1 737
  •   1
Отговори
# 1 605
Добре де, те на три часа нали ги дават, ти се предполага да ги храниш. Аз държа да кърмя и ще се опитам.

# 1 606
  • offshore & overseas
Да, аз и по този начин успях да кърмя (и то два пъти, дълго кърмене), защото в Шейново преди беше така (возят бебетата на 3 часа).

Пак има шанс да ти се получи, но трябва да имаш едно-две неща наум (и голям късмет, ако държиш на кърменето). Първото е, че за да запазиш кърмата си, е хубаво да не кърмиш под час, а на поискване. Второто е, че нощното кърмене е най-сериозният стимул на лактацията, а не знам през нощта дали бебетата не стоят отделно (в Шейново беше така например).

Кърменето под час и некърменето нощем обикновено са пречка на добрия старт на кърменето и често водят до проблеми (запушвания на млечни каналчета например), вследствие на които майките се обезкуражават и отказват.

Друг възможен проблем е бебето да не засуче правилно и ако няма кой да ти покаже, пак става голяма драма, защото първо твоите гърди се препълват и пак има опасност от запушвания, и второ - бебето не наддава и това води до допълнителни тревоги.

Но да не спамя повече. Когато му дойде времето, всичко ще ти се намести както трябва. Grinning

Последна редакция: ср, 15 мар 2017, 13:01 от Мяуче

# 1 607
И аз държа да кърмя от възможно най-рано и много се надявам да раждам естествено И поради тази причина (и ред други), но каквато съм паника, ако не се получи веднага, ще искам да имам кой да попитам и да помоля за помощ. Иначе ако нощем не можеш да кърмиш тези няколко дни в болницата, цеденето не помага ли?

# 1 608
  • offshore & overseas
Иначе ако нощем не можеш да кърмиш тези няколко дни в болницата, цеденето не помага ли?
Да, цеденето е решение, особено ако имаш проблеми със запушване на каналче. Колкото за увеличаване на лактацията, не е неободимо, защото в началото тъй или инак има хиперлактация и минават десетина дни, докато млеконадоят се урегулира спрямо нуждите на бебето.

Аз първият път нямах нужда да се цедя нощем, вторият път се цедях, а третия - не помня, май се цедях също (и трите пъти без бебе нощем в родилното).

Кети, няма майка, която силно да е искала да кърми, и да не е успяла, кърменето е най-естественото нещо и с малко упорство и правилна организация, се стига до желания успех.

Ако трябва, ще помагаме, включително и аз мога да съм полезна за някои неща. Но да дойде времето и всичко да е наред, което ви пожелавам, момичета! Hug

# 1 609

По принцип във връзка с кърменето на мен ми е известно едно име на лекар неонатолог от МД, и то го знам от форума: д-р Анета Попиванова. И вярвам, че ако я потърсите, тя ще ви даде добри насоки за кърменето. Не знам обаче на кой етаж е. Thinking

И на седмия и на дванайстия преглежда бебетата тя и още една лекарка, но тя е завеждащ неонатологията на тези два етажа. И от личен опит казвам, че наистина подкрепя кърменето и би ви помогнала, само ѝ покажете, че искате да кърмите.

# 1 610
Мяуче, така е, важното е благополучно да стигнем до кърменето  fingerscrossed  Heart Eyes

# 1 611
Малко пресилвате нещата с кърменето ми се струва.
Бях на 7 етаж и никога не съм имала проблеми с кърменето! Да, дават ти бебето на три часа, но това по никакъв начин не намали кърмата ми или е водило до запушени канали и мастит...единствено имах проблем като ми слезна кърмата - от вечерта до сутринта се бях наляла, та в помощ ми дойде помпата на 12 етаж. След като намалих количеството с нея нещата си потръгнаха и единственият ми проблем беше с разранени зърна (за които дори и вълшебното мазило, което взех от акушерките, не ми помогна). Моя проблем по-скоро беше докато бебето се научи да кърми и болката, която изпитвах..иначе въпреки кърменето на три часа (този режим си продължи докато кърмех) никога не съм имала проблем с количеството кърма (илачи за стимулация на кърмата също не съм пила).
Най-важно е жената да е спокойна и да не си втълпява, че трябва да кърми на всяка цена. В противен случай ще се изнерви и тя, и бебето и всички около нея Wink

# 1 612
Бих посъветвала, ако има свободни места, да изберете престой на 7 етаж. Това пак в контекста на кърменето. Даже и да не е проблем детето да се кърми на 3 часа, въпреки че новородените сучат по-начесто, няма никаква гаранция дали няма точно когато можете да вземете детето то да спи и реално никакво кърмене да не може да се случи Peace Това го пиша от личен опит. Кърмене при нас се получи, но с мнооого усилия от моя страна и помощ от консултант и ММ.
Иначе за самото раждане имам само хубави спомени и бих родила още няколко деца Heart Eyes

# 1 613
  • ЕН
здравейте настоящи и бъдещи мами
имам въпрос към мамите родили в МД
очакваме си трето детенце, навърших 40г, не съм от София, но искам раждането да е в МД. двете ни деца са родени секцио, та предполагам, а и докторката, при която съм на ЖК казва, че и това ще е секцио. минах БХС и 2 ФМ, предстои ми на 22.03. трета ФМ и мисля след тази дата вече да се ориентирам към посещение на на МД.
да мина на въпроса си:
Трябва ли да избера екип задължително?
С екип или без екип кога най късно трябва да посетя МД за преглед (сигурно и в МД трябва да "видят" и "запознаят" с бремената/бъдещата родилка, не да се тръшна на вратата им ей така на някоя си дата), запознаване с обстановката и ред други подобни?
Трябва ли да нося сега при първото посещение някакви изследвания, които съм правила до сега като ФМ, кръв, урина и др (на 20.03. ще имам отново изследвания за  кръв и урина)?
дали като имам още 2мес до термина ще трябва да ходя отново (примерно поне още 2-3 пъти) или от сега казват дата за секцио и какво да нося като документи и лични вещи - за мамата и бебето?
ако искам самостоятелна стая (с едно легло и самостоятелна баня и тоалетна) сега ли се правят уточненията за тях?
или тези стаи са само за родилки, които са избрали и платили за екип?
колко дни е престоя?

изчетох цялата тема. има доволни и недоволни (доволните сте болшинство  Wink ). знам, че е трето и всички ще си кажете тази пък какво толкова разпитва като има вече две момчета, но имам чувството че това бебе ще е като първо бебе в семейството. страха се върна още от появата на 2-те чертички, въпросите какво, как, защо, кога, колко отново ме връхлитат и задавам, все едно е първо, а не трето. но разликата между това бебче и момчетата е голяма. дори сега страхът ми е много по голям от преди. има доста промени от това преди 12-14г и сега.

улях се . благодаря на всички, които ще ми отговорят
приятен ден  Hug

# 1 614
  • offshore & overseas
Последен офтопик.
Малко пресилвате нещата с кърменето ми се струва...
Няма такова нещо, напротив. Аз самата споделих, че съм успяла да кърмя въпреки условията в Шейново, които доколкото схващам, са били същите, каквито са в момента на 7-ми ет. в МД (неслучайно подчертавам въпреки, т.к. това са условия, които не благоприятстват добрия старт на кърменето).

Просто исках да обърна внимание, че не при всички майки началото на кърменето е толкова безпроблемно и част от проблемите могат да възникнат освен поради неопитност, и поради факта, че бебето не е постоянно при мама (например защото няма по-добра помпа от бебето за стимулиране на лактацията и за отпушване на запушените каналчета от самото бебче, както и заради това, че нощем ги хранят с АМ).

Тези проблеми, които не всеки има късмета да избегне, могат да обезкуражат някои майки и те да се откажат от кърменето (била съм свидетел многократно, което е жалко). Никъде не съм отъждествявала неуспеха на кърменето и отказа от кърмене с края на света. Съвсем вярно е, че дете се отглежда и на адапте. Но понякога просто трябва в началото да се положат повечко усилия и да се премине през сравнително тежък период. Ако не ни пука дали ще кърмим, няма да имаме волята да преодолеем тези трудности (които не на всеки се случват). Естествено, най-важно е спокойствието на майката. Но то зависи от нейните нагласи, а не от кърменето.

*Pufi*, аз малко по-напред писах за раждането на нашето трето бебе в МД Сф. Не че ти го пожелавам (или на когото и да било), но с него доказах, че може да отидеш в МД без да си обмислял тази възможност и дори без да знаеш къде се намира болницата. Laughing Да не говорим за избор на екип и подобни екстри. Включително след две цезарови сечения, се наложи да родя нормално, просто защото нямаше време да се осъществи операцията. След като родих, избрах да ме настанят в стая на 12 етаж. Настаниха ме в двойна стая и съм доволна. Вероятно самостоятелните стаи са по-дефицитни, не знам, не съм претендирала за такава.

Аз родих на 39 г., но моите 2 големи момичета бяха тогава само на 7 и на 4 и не беше изминало толкова време, та не се бях паникьосала толкова много, но все пак винаги си има спичане около раждането (да не говорим пък когато се случи толкова рано, в 27 г.с.+6 дни). Когато дойде моментът обаче, човек се стяга и си казва „Мечка страх, мен не страх.“ А и имаме  ли изобр?

С момичетата съм избирала екип в Шейново, но знам за там и за Втора градска болница (понеже ходих на отворени врати с второто бебе), че е хубаво, ако бременността протича гладко, майката да отиде около месец преди термина и да попита как стоят нещата и какво трябва да направи, ако иска да роди без или с избор на екип в съответната болница. Без отиване на място стана ясно, че няма да се мине.

Вече дали ще ти признаят основанията за секцио (при теб няма начин), дали ще искат да ти направят и изследвания на място, зависи. Във всяко АГ си има ред за тези неща, като за МД изобщо не става ясно какъв е той, ако не искаш да избираш екип, което е доста забавно.

Аз като пристигнах да раждам там, скорострелно изпратена от Шейново, не се стърпяха да помрънкат, защо са ме препратили, но си свършиха работата както трябва. Та, или рискуваш да отидеш наистина при сериозни контракции и директно да минеш към вариант за спешно родоразрешение (майтапя се, недей), или отиваш предварително и се запознаваш с процедурните въпроси на място.

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 14:09 от Мяуче

# 1 615
  • ЕН
Мяуче успокои ме, че не съм единствена, която се страхува. но както казваш дойде ли момента целият страх ще изчезне. при първото секцио беше страх от неизвестното, при второто го нямаше, но имах проблеми в края на бременността - високо кръвно, отоци, по време на операцията (с упойката, която беше пълна). сега страхът е заради тези неща.
притесненията са ми също, че това малко същество ще е много малко спрямо батковците си - размерите (големия е вече по висок от мен .... и то доста), храненето, къпането, разходките, повече седене в къщи ....  ох кога пораснаха  newsm78 , казват си всичко, а това малко същество ..... забравила съм тези мигове, тези дни и месеци ...
определено няма да чакам контракции и то чести, защото съм на 200км от Сф и ако ги чакам най много да го родя по пътя в колата, а мъжо да изпадне в криза и да припадне  Joy
от споделеното от теб и другите мами ще се ходи поне един път, да не кажа и още 2 - 3 пъти. а относно отворените врати, се замислям наистина да си вдигна доста наедрелия г*з и да се търкулна в някой от дните им.

пак се отплеснах

# 1 616
*Pufi*, имай едно наум, че може да поискат да те приемат по-рано и да ти направят какви ли не изследвания. Моите лични впечатления са, че от всяка пациентка се източват колкото се може повече клинични пътеки  Crazy Та като те видят на възраст и с трето, може и да ти се зарадват  Grinning

# 1 617
  • ЕН
_Bianka__ дали ще ми се зарадват не знам, но аз няма да им се радвам много ако ми кажат "трябва поне 3-4 дни преди това да останете за изследвания". гадното е, че по някаква случайност си изрових епикризата от преди 12г от раждането на малкия и се ококорих като видях, че самата операция е минала като по "мед и масло". е не беше така - проблема с упойката го помня и до днес, но ма***та му - живи и здрави сме все пак. освен да направя тестове за видовете упойки друго не виждам какво мога да направя. но дали те ще ми направят, дали е задължително сега тестуването - освен разпитите , на които ме подлагаха тогава, дали в самата болница ще трябва освен кръв и урина и такова изследване да искам. надявам се като ида, както разбрах от всички ви, да бъда любопитна като малко дете  Grinning - това трябва ли, онова трябва ли, ами така ли ще е, а защо .... и най накрая ще ми бият шута от задаване на много въпроси  Laughing.
по повод това да ви питам: в дните на отворени врати мога ли да питам за каквото се сетя без да ме гледат на криво и все едно идвам от друга планета? и дали разхождат бъдещите родилки по етажите да разгледат стаите, тоалетните, неонатологията и т.н. не че ще пирувам там с дни, но все пак. до колкото разбирам от думите ви някои етажи са под всякаква критика, други са поносими, даже май някъде мернах, че тече ремонт ... може и да греша за последното  newsm78

или вместо да се зарадват на такава като мен "пр*днала в крачола" и с трето ами да ме офулят как съм допуснала толкова килца да кача ... доста качих, а имам още цели 2м и отгоре  Confused

# 1 618
  • offshore & overseas
Именно в дните на отворените врати се радват на всякакви въпроси и развеждат бъдещите майки на всички допустими места. Grinning

Иначе да, в деня на секциото, в зависимост кога ще е, дали сутрин, дали по-натам през деня, ще ти направят изледвания на кръв и урина. Може да ти направят такива изследвания и на предния ден.

С анестезиолог е хубаво да се консултираш предварително, да ти направи тест за упойките, особено щом си имала проблем. Трябва да попиташ как и кога става това.

# 1 619
Момичета,не правят тест за упойка.Аз питах,защото искам епидурална.Докторката ми каза,че не е нужно и ми го обясни защо ама с някакви техни лекарски обясняния,един вид епидуралната не изисквала да се прави предварителен тест за алергии.Не знам,аз доста се очудих,ама щом са казали.

Общи условия

Активация на акаунт