Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 117 253
  • 938
  •   1
Отговори
# 180
Уф направо ме влудяват вече тези истории.Сега имам следното препятствие - една единствена собственичка на 1-етаж не желае да заплати за смяна на дограма на входа ,защото плащала 3 години по 3,00лв за фонд Ремонт и не е съгласна събраните пари от този фонд да отиват са ремонт на асансьора .............

да, може и да е законно, но не е справедливо неползващите асансьор да плащат за ремонта му. За мен това е грешка в закона и трябва  да се промени  Naughty

# 181
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Уф направо ме влудяват вече тези истории.Сега имам следното препятствие - една единствена собственичка на 1-етаж не желае да заплати за смяна на дограма на входа ,защото плащала 3 години по 3,00лв за фонд Ремонт и не е съгласна събраните пари от този фонд да отиват са ремонт на асансьора .............
да, може и да е законно, но не е справедливо неползващите асансьор да плащат за ремонта му. За мен това е грешка в закона и трябва  да се промени  Naughty

в такъв случай би трябвало да се промени и друго:
живеещите на първите етажи да не плащат за покрива;
живеещите на последните етажи да не плащат за почистване/обезпаразитяване на мазетата и за прочистване на канализацията;
и още всякакви такива "умни" идеи  Tired

асансьорът е обща етажна собственост, а поддържането му в работоспособно състояние е задължение на всеки собственик на имот.
заплащаните суми са съобразно идеалните части на имота.

за да избегна недоразумения: ремонта и поддържането му, не месечните суми за ползването му, които са задължение на ползвателите.

# 182
st. Dobri  - не съм съгласна за покрива, мазетата и т.н. Ако не се направи ремонт на покрива се скапва цялата сграда, оказва се влияние не само на последния етаж. Мазетата също се ползват от всички, дограмите между етажите и т.н.
Но не и асансьора  Naughty
Да знам че ТАКА Е ПО ЗАКОН, знам и подробностите, но твърдя че това не е честно и не е справедливо и този закон е сбъркан.

# 183
  • при късмета
st. Dobri  - не съм съгласна за покрива, мазетата и т.н. Ако не се направи ремонт на покрива се скапва цялата сграда, оказва се влияние не само на последния етаж. Мазетата също се ползват от всички, дограмите между етажите и т.н.
Но не и асансьора  Naughty
Да знам че ТАКА Е ПО ЗАКОН, знам и подробностите, но твърдя че това не е честно и не е справедливо и този закон е сбъркан.
Едно и също е. За ремонтите и поддържането в изправност отговаря собственика. В случая той е на входа, точно както покрива и мазетета например. Мен не ме интересува какво ще става в мазето, защото не го ползвам, дала съм го на съсед. Но ако има някакви ремонти долу, или се събират пъри за допълнително обезпаразитяване или друго си давам парите. Даже и повече от другите, че съм в големите апартаменти.
При това скоро попълвах декларация за имот. В него изрично се попълва дали сградата има асансьор или няма. и това е едно от нещата според които се определя стойността й. И да не го ползваш наличието на асансьор в сградата, вдига оценката и на твоя имот

# 184
 Не приемам и твоите доводи... Асансьорът не вдига оценката на имота ако е на 1 или втория етаж, дори напротив  Naughty На първия етаж шумът от ползването на асансьора е непоносим. Може дори да се твърди, че тези на първите етажи са засегнати директно от асансьора...
А аз като съм на втория въобще не ме интересува дали има асансьор, с изключение на това, че трябва да плащам за нещо което не ползвам.
Може да се теоретизира и в насока например, че ако не се напръскат мазетата бълхите и хлебарките ще плъзнат нагоре...

# 185
  • при късмета
Изобщо не теоритизирам, нито аз определям тези неща, а общината. Която на базата на всички особености на имота определя данъчната оценка. Формуляра може да се види онлайн, декларация по чл. 14, мога и да ти я снимам и да ти я покажа от декларация на хартия, ако не можеш да я намериш. Не случайно там трябва да се отбележи всичко и за общите части и цялата сграда, не само за имота.

# 186
Eee, нали не ми обясняваш пак кое е законно... казах, че знам как е по закон, но според мен законът е сбъркан.
Данъчната оценка е най-малкият и нищожен фактор за цената на едно жилище. Въобще не ме интересува какво са изчислили според някакви измислени таблици чиновниците в общината, пазарната оценка е важна и търсенето и предлагането. По принцип апартаментите на първите етажи, които не стават за търговска дейност са с най-ниските цени точно заради наличието на тряскащата се врата на асансьора и на входната врата, мърсотията и непрекъснатия денонощен шум. На всичкото отгоре трябва да плащат и за удоволствието на горните етажи да ползват асансьора- за ремонтите и за прегледите му.... е не е честно.

# 187
Здравейте ще правим входна врата на събранието решихме да събираме по равни суми от апартамент Една жена която живее в гарсониера само е против каза че по закон трябва на идеални части Нямаше я на събранието казала на касиерката  че е против Според моята логика аз ако дам повече пари за врата какво значение има аз по често ли да ползвам вратата

# 188
Здравейте ще правим входна врата на събранието решихме да събираме по равни суми от апартамент Една жена която живее в гарсониера само е против каза че по закон трябва на идеални части Нямаше я на събранието казала на касиерката  че е против Според моята логика аз ако дам повече пари за врата какво значение има аз по често ли да ползвам вратата

права е жената. събира се пропорционално на идеалните части Peace

Скрит текст:
ако пише където трябва ще отменят решението на ОС и (би трябвало) да накажат управителния съвет за незаконосъобразно решение.

# 189

Скрит текст:
ако пише където трябва ще отменят решението на ОС и (би трябвало) да накажат управителния съвет за незаконосъобразно решение.

Къде да пище като ние нямаме домоуправител, нямаме домова книга самия вход не е законен пък да спазваме закона. до сега не сме имали проблеми . Една жена се е захванала да събира пари за такси и това е

# 190
Според мен след като става дума за част от общата собственост, без значение коя част, поддръжката се поема от всички собственици. Не трябва да има изключения.
За поддръжка става дума, не за ползване.
И аз не ползвам мазе, наводни се още първата година, но винаги плащам за почистване и обезпаразитяване.

# 191
DeVa® това е напълно логично, след като живееш над 2-я етаж хах бих се изненадала ако някой ползвател на асансьор изкаже обратното мнение.

А според теб, трябва ли 1 и 2 ет. да плащат за годишния преглед на асансьора?

Никой няма да извади от джоба си доброволно пари, ако може да си ги спести, нали...
И кой ще признае, че законът е несправедлив в случая, когато го касае пряко? е, няма балами...

# 192
Фри, разбира се, че трябва да плащат.
Защо се прави разлика, не разбирам? Crazy
Това е общо съоръжение, не само на горните етажи.

# 193
Скрит текст:

Скрит текст:

Къде да пище като ние нямаме домоуправител, нямаме домова книга самия вход не е законен пък да спазваме закона. до сега не сме имали проблеми . Една жена се е захванала да събира пари за такси и това е

ако общината ви си върши работата би трябвало да имате служебно назначен още преди години  Peace
ако нямате нито избран, нито определен от общината няма как законно да събирате пари, значи пак стигате до това, че всеки може да откаже и вие нищо не можете да направите   Peace

# 194
Фри, разбира се, че трябва да плащат.
Защо се прави разлика, не разбирам? Crazy
Това е общо съоръжение, не само на горните етажи.

не е общо съоръжение разбира се  Stop ако беше "общо съоръжение" би трябвало 1 и 2ри етаж да плащат и месечната абонаментна такса хах

Общи условия

Активация на акаунт