Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 231
  • 938
  •   1
Отговори
# 525
Две години са много време. Безотговорно и безхаберно е от страна на собствениците. Има си ред и начин за свикване на събрание и избор на нов домоуправител.
Как се справяте с други възникнали проблеми в блока, как събирате пари за общи нужди?

Проблемът е, че повечето живущи са наематели, собственици сме само в три апартамента, събираме по 5лв. на човек и чисти един от наемателите на общото помещение, то и за него е проблем защото го държим заедно със съседната сграда и наема от него потъва незнайно къде...

# 526
Много сте изоставили стопанисването на блока.
Наемателите са с еднакви задължения както и собствениците живеещи в блока.
Прочети хубаво ЗУЕС и намерете трайно решение за общите части.
Успех, ще ти е нужен.

# 527
Фри как така нямате никакъв домоуправител? Те май могат да ви глобят ако няма назначен.

# 528
Много сте изоставили стопанисването на блока.
Наемателите са с еднакви задължения както и собствениците живеещи в блока.
Прочети хубаво ЗУЕС и намерете трайно решение за общите части.
Успех, ще ти е нужен.

Много е сложно,  сградата е строена 1939 г. на общ парцел с още една, двора ни е общ, съседната сграда  има по-голям дял от общите части. Отказват да поемат разходи за нашия покрив, но взимат парите от наема на общото помещение. Само със ЗУЕС не знам дали ще се оправим, съветват ме да си наема адвокат, ама после кой ще ми върне парите?

# 529
Фри как така нямате никакъв домоуправител? Те май могат да ви глобят ако няма назначен.
Нямаме, старият се отказа и никой не иска да се занимава.
Кои са ТЕ? Не вярвам да имам някой глобен по този повод...
Къде точно в общината, в коя стая - отдел? трябва да се иде и да се каже, че нямаме домоуправител, за да ни назначат принудително...?

# 530
  • при късмета
Къде точно в общината, в коя стая - отдел? трябва да се иде и да се каже, че нямаме домоуправител, за да ни назначат принудително...?
Не могат да ви назначат принудително. Ще глобят ЕС за това, че няма домоуправител, но няма да ви назначат. Ще направят предписания да се спази закона за ЕС. Глобата пак всички ще плащат защото имате, нямате домоуправител сте си ЕС. Също като глобите от пожарната например

# 531
Не могат да ви назначат принудително. Ще глобят ЕС за това, че няма домоуправител, но няма да ви назначат. Ще направят предписания да се спази закона за ЕС. Глобата пак всички ще плащат защото имате, нямате домоуправител сте си ЕС. Също като глобите от пожарната например

Как ще глобят ЕС като не сме регистрирали такава  newsm78 , всички отделно ли ще ни глобяват или как!?

# 532
  • при късмета
Нали все пак сте ЕС. Това, че не сте регистрирали домоуправител е друго и не значи, че не сте ЕС. На всеки вход или друга ЕС могат да си се налагат глоби независимо дали имат домоуправител или не. Уведомлението може да се връчи на всеки, както и просто да го залепят на входа. Не само общината, а и пожарната например, може да направи същото за задръстени с боклуци площадки на стълбищата и други неотговарящи на мерките за безопасност нарушения. А това как ще се плаща е отделен въпрос. Обикновенно има срок, минават да видят дали са спазени предписанията и ако не са по-висока глоба.
Това за пожарната от личен опит. Преди 2-3 години имаше предписания за разчистване на стълбищата иначе глоба 500 лв.. Да видиш как изчезнаха всички боклуци стояли с години. Спазихме си сроковете и не ни глобиха. Предполагам, че глобите от общината са на същия принцип

# 533

ТЕ са Общината. Ако по някакъв повод ви проверят, мисля, че ще има глоби. По Закона за етажната собственост всяка жилищна кооперация или къща с поне двама собственика трябва да проведе общо събрание, да избере управител и да започне да води домова книга.

# 534
По повод Закона за етажната собственост имам въпрос.
Майка ми живее в малка кооперация, като първоначално притежаваше 30 процента от нея, тъй като е собственик на земята, която даде за строеж срещу обезщетение-апартаменти. Строителят притежаваше 70 процента от кооперацията.. След време майка ми продаде единия апартамент и  в сградата станаха трима собственика. Никога не са имали събрания, избор на домоуправител и т.н. Другите двама собственика идват епизодично през годината за по няколко дни. Ние сме единствените постоянно живеещи( майка ми главно), като съответно главно ние си чистим общите части, понякога и другите собствееници като дойдат. Проблеми досега сме нямали, когато се наложи ремонт на общи части, събираме пари трите семейства и си оправяме нещата.
В случая нарушаваме ли закона?

# 535
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
По повод Закона за етажната собственост имам въпрос.
Майка ми живее в малка кооперация, като първоначално притежаваше 30 процента от нея, тъй като е собственик на земята, която даде за строеж срещу обезщетение-апартаменти. Строителят притежаваше 70 процента от кооперацията.. След време майка ми продаде единия апартамент и  в сградата станаха трима собственика. Никога не са имали събрания, избор на домоуправител и т.н. Другите двама собственика идват епизодично през годината за по няколко дни. Ние сме единствените постоянно живеещи( майка ми главно), като съответно главно ние си чистим общите части, понякога и другите собствееници като дойдат. Проблеми досега сме нямали, когато се наложи ремонт на общи части, събираме пари трите семейства и си оправяме нещата.
В случая нарушаваме ли закона?

ще проверя, но мисля, че ЗУЕС е за сгради с над три самостоятелни имота  Peace

ЗУЕС

Цитат
Изключения

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) За управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост, в които самостоятелните обекти са до три и принадлежат на повече от един собственик, се прилагат разпоредбите на чл. 30, ал. 3, чл. 31, ал. 1 и чл. 32 от Закона за собствеността..

# 536
Благодаря!

# 537
Чудят се какво да измислят, за да вземат пари от хората

# 538
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Чудят се какво да измислят, за да вземат пари от хората

кой и какви пари взема?
 Tired

# 539
Под формата на глоби Wink

И в тази връка - обявявате ли в общината смяната на Управителя?
И някой да е ходил след едномесечния срок - какво се случва - глобяват ли директно?

Общи условия

Активация на акаунт