Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 095
  • 938
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Добър ден!
Виждам, че темата скоро ще бъде заключена, станиците са станали 49, но аз все пак ще си постна въпроса.
Въпроса ми е за цената на водата в София. От 01,05,2016 г. е 1,82 лв. с ДДС. Във входа имаме касиер,който събира парите за водата и се отчита пред Софийска вода. Та, касиера решил да закръгли цената на водата в нашия вход на 1,90 лв., като питал устно съседите за това. По неговите думи болшинството от съседите са съгласни да заплащат по 1,90 лв. за 1 куб.м. вода. Има и възразили но те са малцинство, аз съм от възразилите!  newsm78.
Правилно ли е решението на нашия касиер и изобщо има ли право да променя цената на водата, която е решение на държавен регулаторен орган?

# 721
  • при късмета
Защо изобщо плащате обща вода?
Иначе по този начин няма да ви се натрупват разлики.
При нас вървим с инкасатора от декември миналата година, като тогава от входа се събрахме 3 човека и отчетохме предишната вечер водата на всички, без изключения. Тогава чак се оправиха нещата, иначе ни идваше по 120 кубика обща вода, която не е засечена на потребители, а е натрупана само на общия водомер. Винаги има някой неотчетен, или предал сам по интернет кой знае какви данни, или пък оставил ги на бележка, но и те не е гаранция, че са истински. За да няма измъкване, ние отчетохме водата предишната вечер и на другия ден ние предадохме всички данни заедно на инкасатора. Водата излезе до литър, не до кубик. Обща вода имаше само около 30 кубика, вместо 130, но не може да е иначе. Тази разлика се получава от това, че от ВиК записват само целия кубик, без литрите от водомера. Като събереш и литрите сметката си излиза, само, че се плаща само за цял кубик.
Може за това да са решили да се внася малко повече за вода, да не се натрупват и тези разлики

# 722
  • оттам, откъдето започва България
Аз съм от тези, които оставят бележки на вратата. Винаги си пиша повече вода, щом показанието е над, примерно 1.500 куб., аз пиша 2 куб. Това винаги ми носи негатив, тъй като при разпределението на общата вода плащам повече. При нас водата е 2,64 лв. на кубик - златна е.  #Crazy

# 723
  • при късмета
И ние се принудихме сами да засичаме, заради многото обща вода. 130 кубика над засеченото е много. Оправиха се нещата още с първото 100 процентово засичане, но и това не е много успокоително, защото за старо време, че си плащал повече обща вода, няма кой да ти върне парите. А тези с невярно предадените данни, ще си платят само това, което сами са изхарчили, без голямата част от общата вода. Общата вода при всички засечени е около 28-30 кубика. Не може без нея, заради това, че не засичат литри, а само пълен кубик. Пак е нещо в сравнение със 130

# 724

При нас има хора, които цяла година не обитават апартаментите си, празни са, няма и наематели. На тях им вземат такса домоуправител плюс 1 лев за касата. На останалите, които се обадят, че ще отсъстват 2-3 месеца, през този период не им начисляват нищо освен таксата за фирмата и този 1 лев. Въпросът ми е, редно ли е вторите да не плащат такса за асансьор, а в същото време да им искат такса домоуправител.

Защо да не е редно?
След като ги няма, нямат разходи за асансьор, чистачка, ток, тъй като просто ги няма.
При нас се плаща само такса за домоуправител, дори и такъв 1 лв. няма.
Трябва да се обадиш предварително, за да не ти начислят режийните за месеца.

# 725
  • при късмета

При нас има хора, които цяла година не обитават апартаментите си, празни са, няма и наематели. На тях им вземат такса домоуправител плюс 1 лев за касата. На останалите, които се обадят, че ще отсъстват 2-3 месеца, през този период не им начисляват нищо освен таксата за фирмата и този 1 лев. Въпросът ми е, редно ли е вторите да не плащат такса за асансьор, а в същото време да им искат такса домоуправител.

Защо да не е редно?
След като ги няма, нямат разходи за асансьор, чистачка, ток, тъй като просто ги няма.
При нас се плаща само такса за домоуправител, дори и такъв 1 лв. няма.
Трябва да се обадиш предварително, за да не ти начислят режийните за месеца.
Не е така. Режиините могат доста да паднат през летните месеци, но таксата за подръжка на асансьора например си е същата всеки месец. Тя си е по договор и няма асансьорна фирма, която един месец, да не ти вземе таксата, даже и всички да се изнесат за месеца.
И чистача ще си иска парите, защото си е чистил по график, също. Това, че живущите ги няма, не значи, че той не е чистил както обикновенно, това е друг аспект.
Консумативите, като тока може да е по-малко, но базовите си стоят.

# 726
Искаш да кажеш, че има риск в даден месец да не стигнат парите, защото ще платят по-малко хора?
Не се е случвало при нас да сме на минус.
Режийните са изчислени така, че да остава аванс.
Винаги имаме налични пари в касата, след плащане на сметките.

# 727
  • при късмета
То и да има налични пари и да се плати, хубаво. Исках да кажа, че няма да ви опростят нито месечния абонамент в асансьорната фирма, нито чистача ще чисти за по-малко пари за този месец.
Т.е и да не живееш там цял месец или повече, пак ги дължиш, защото ще се платят. Не са плаващи сумите в случая, като за ток например.
Различно е решено навсякъде. Но и в закона е предвидено, може да е половин такса, но не и нищо да не дължиш, ако те няма месец. Точно защото има суми, които си се плащат отделно от консумативите. Само тока да е по-ниска сума от нормалното, другото си е същото, независимо колко хора има във входа през месеца.

# 728
То и да има налични пари и да се плати, хубаво. Исках да кажа, че няма да ви опростят нито месечния абонамент в асансьорната фирма, нито чистача ще чисти за по-малко пари за този месец.
Т.е и да не живееш там цял месец или повече, пак ги дължиш, защото ще се платят. Не са плаващи сумите в случая, като за ток например.
Различно е решено навсякъде. Но и в закона е предвидено, може да е половин такса, но не и нищо да не дължиш, ако те няма месец. Точно защото има суми, които си се плащат отделно от консумативите. Само тока да е по-ниска сума от нормалното, другото си е същото, независимо колко хора има във входа през месеца.

+1

# 729
Искам да питам, не точно в тази връзка, но пак за неплащане.
Имаме двама съседи, които умишлено не плащат нищо от месеци, сумите им надхвърлят 200+лв.
Има спор за едни безстопанствени животни и те по този начин бойкотират домоуправителя, че не е взел мерки.
'Благодарение" на тях, миналия месец останахме за кратко без почистване, защото за пръв път парите не стигнаха.
Имат ли право по този начин да действат?
Всички други сме против и искаме да си плащат, а с домоуправителя да се оправят по административен ред, но те са нахални и не желаят.

# 730
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Имаме двама съседи, които умишлено не плащат нищо от месеци, сумите им надхвърлят 200+лв.
Има спор за едни безстопанствени животни и те по този начин бойкотират домоуправителя, че не е взел мерки.
'Благодарение" на тях, миналия месец останахме за кратко без почистване, защото за пръв път парите не стигнаха.
Имат ли право по този начин да действат?
Всички други сме против и искаме да си плащат, а с домоуправителя да се оправят по административен ред, но те са нахални и не желаят.

разбира се, че не са прави, но се опитайте да раберете и тях.
от колко време се опитват се да накарат домоуправителя да вземе мерки?
вие съдействахте ли им?
разбирателството е двустранен процес  Peace

Скрит текст:
в единия ни апартамент е така  Peace
 Rolling Eyes котката била приела, че стълбището е неин дом... то било повече нейно, отколкото наше... слагат храна по стълбището и кашонче с постелка.
с кучето на партера по същия начин - на никого не пречело... какво да направят като то се мушка...
няма да описвам каво е положението с космите, разпиляната храна, хлебарките.

а половинката е с алергия към котки, детето и то с полиалергия.

не съм отказала да плащам режийни, но не ми е приятно и ако продължават така може да потърся начин да се задействат.  Blush

# 731

Те не са нахални, а са против някои норми на наложен начин на живот от други съседи.

Сядате и се разбирате с добро.
След като има проблем, ще намерите и решението.
Затова е и домоуправителя...

# 732
Има забрана от столична община да се отглеждат животни в общите части
Пробвайте да ги извикате БЕЗ да предупреждавате виновниците

# 733
Аз също съм против да се гледат животни във входа. Не е здравословно за самите животни да живеят на тъмно и на цимента.
Но си плащам сметките редовно.

Хепи, не те разбрах?
Кого да извикаме?

# 734
Какви са мерките срещу фирмата домоуправител, която не спазва закона? Не съм осиновила съседите, че да им плащам тока и таксите

Общи условия

Активация на акаунт