Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 076
  • 938
  •   1
Отговори
# 735
Опитай с Комисия за защита на потребителите. А ако не са изрядни финансово - фактури, касови бележки, отчети, и пр. може и сигнал до НАП да пратиш. Все нещо ще им намерят, гаранция или най-малкото ще им измъкнат някой лев подкуп хах

# 736
http://dogs.care.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE … 0%BD%D0%B0%D0%BB/
http://ecoravnovesie.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/
http://www.inspectorat-so.org/index.php/2013-01-15-10-47-50
http://www.sofia.bg/OP_new.asp?napr=1503
И т.н.
Ето и основанието да ги тормозиш:
http://sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=36
Чл. 4.  Правила за отглеждане и развъждане на животни домашни любимци.
(2) Забранява се отглеждането на животни домашни любимци:
 1.  На открити тераси и балкони в сгради в режим на етажна собственост.
 2.  В общите части на сградите в режим на етажна собственост.

# 737
  • Варна
А наясно ли сте ако се гледат котки в апартамента и се носи ужасна смрад като се отвори вратата към общите части към кого се подава  оплакването? Преките комшии казват, че и мяукали много котките.
Имаме един индивид във входа, с който не можахме да се разберем за животните. Хубаво да си имаш животинка, ама трябва и да се грижи подобаващо за тях. И откак открихме в мазето първо малки котенца, а после и мъртва голяма котка (може би майка им) съм се заела да оправим нещата. Та ако може малко помощ  Hug

# 738
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не е задължително някой да ги е пуснал в мазето  Peace
при на ссе промъкваха сами. решихме проблема с мрежи на прозорците на мазетата и редовно пръскане за бълхи.

за "индивида" - няма как да му наложите да не отглежда животинче, както и той не може да наложи на вас да гледате. има изисквания за какъв брой животни е разрешено, но признавам, не съм търсила информация.

Какви са мерките срещу фирмата домоуправител, която не спазва закона? Не съм осиновила съседите, че да им плащам тока и таксите

таксите се плащат от събраните пари за месечни разходи, а те се определят с решение на ОС на ЕС.
домоуправителят не може да реши да събира различна сума и/или да "опрощава" суми.

мисля, че търсиш това  Peace
ЗУЕС
Глава пета.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Цитат
Чл. 56. (1) Член на управителен съвет (управител), член на контролен съвет (контрольор), който наруши или не изпълни задълженията си по този закон, ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв.
...

(5) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Когато физическо лице или юридическо лице, на което са възложени правомощия на управителен съвет (управител) по реда на чл. 19, ал. 8 и чл. 34, ал. 10, наруши или не изпълни задълженията, които то има по този закон като управителен съвет (управител), ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 800 до 1500 лв. - за физическо лице, или с имуществена санкция от 1000 до 2000 лв. - за юридическо лице.

и подробности в чл. 57

# 739
  • София
Някой новодомец и не само, може ли да каже дали касиера е изисквал плащане на сметки за поддръжка вход, чистачка и др. за стари месеци, преди вие да придобиете собствеността на имота. При нас старият собственик не е плащал няколко месеца и сега ми искат плащане и на неговите неплатени сметки, а по това време изобщо не сме били собственици newsm78 Не съм за 30 лв., но се почувствах леко изнудена Naughty
PS Ще се нанасяме следващия месец, в момента никой не живее в апартамента, който придобихме средата на май тази година.

# 740
да си ги искат от стария  Peace
могат да искат за май и юни, цялата сума или наполовина - зависи как са гласували на общото събрание  Peace

вие си имате документ от кога сте собственици и от кога дължите.
би трябвало да имате и документ, че върху апартамента не тежат стари задължения от всякакъв вид Wink

# 741
Не са ни искали, ма то във входа имаше толкоз неразбории...а и мъжът ми е бил домоуправител и контрольор, и дори да са си направили устата, си знае правата  Laughing Ей, всеки се пробва значи...ми то може даже да е било платено  Tired Но така или иначе не дължиш

# 742
  • оттам, откъдето започва България
И на нас, като се нанесохме, ни намекнаха, че стария собственик бил длъжник на блока, той на кого не е длъжник де, но ние им казахме, да си ги търсят от него.

# 743
  • София
Добър ден!
Виждам, че темата скоро ще бъде заключена, станиците са станали 49, но аз все пак ще си постна въпроса.
Въпроса ми е за цената на водата в София. От 01,05,2016 г. е 1,82 лв. с ДДС. Във входа имаме касиер,който събира парите за водата и се отчита пред Софийска вода. Та, касиера решил да закръгли цената на водата в нашия вход на 1,90 лв., като питал устно съседите за това. По неговите думи болшинството от съседите са съгласни да заплащат по 1,90 лв. за 1 куб.м. вода. Има и възразили но те са малцинство, аз съм от възразилите!  newsm78.
Правилно ли е решението на нашия касиер и изобщо има ли право да променя цената на водата, която е решение на държавен регулаторен орган?

Така е нормално, защото разликата ще покрие загубите на вода в блока, както и ще улесни работата на касиера. Вие представяте ли си да трябва да връща ресто на всеки от жълти стотинки. Не е нормално, нали?
И накрая парите от разликата ще останат в общата каса на блока. Все за  нещо друго необходимо като консумативи може да се ползват, вместо да се вдига таксата на човек. Все пак няма да си ги вземе в джоба. Пак за блока ще останат. Също така то ако направим елементарна сметка, колко ли би била тази надвзета сума все пак. Да кажем за година за 1 човек са около 12 месеца*3куб.м.=36 куб.м общо за година или 36*0.08лв. = 2.88 лв. на година. Заслужава ли си за 3 лв.за година разправията!?!

Последна редакция: чт, 23 юни 2016, 00:53 от kappeli

# 744
 Tired домоуправителят не е на щат във ВиК. Tired

# 745
не е задължително някой да ги е пуснал в мазето  Peace
при на ссе промъкваха сами. решихме проблема с мрежи на прозорците на мазетата и редовно пръскане за бълхи.

за "индивида" - няма как да му наложите да не отглежда животинче, както и той не може да наложи на вас да гледате. има изисквания за какъв брой животни е разрешено, но признавам, не съм търсила информация.

Какви са мерките срещу фирмата домоуправител, която не спазва закона? Не съм осиновила съседите, че да им плащам тока и таксите

таксите се плащат от събраните пари за месечни разходи, а те се определят с решение на ОС на ЕС.
домоуправителят не може да реши да събира различна сума и/или да "опрощава" суми.

мисля, че търсиш това  Peace
ЗУЕС
Глава пета.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Цитат
Чл. 56. (1) Член на управителен съвет (управител), член на контролен съвет (контрольор), който наруши или не изпълни задълженията си по този закон, ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв.
...

(5) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Когато физическо лице или юридическо лице, на което са възложени правомощия на управителен съвет (управител) по реда на чл. 19, ал. 8 и чл. 34, ал. 10, наруши или не изпълни задълженията, които то има по този закон като управителен съвет (управител), ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 800 до 1500 лв. - за физическо лице, или с имуществена санкция от 1000 до 2000 лв. - за юридическо лице.

и подробности в чл. 57

А кой я налага тази глоба? Ако е контролният съвет,  значи пак ще се въртим в омагьосан кръг

# 746
добре де, написах всичко, посочих члена в който да видите как точно става и пак ...

ето чл. 57

Цитат
Чл. 57. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Установяването на нарушенията се описва в протокол, съставен от управителния съвет. Когато в етажната собственост няма избран управителен съвет, протоколът се съставя от управителя и двама собственици и/или ползватели, а при отказ от страна на управителя, протоколът се съставя от трима собственици и/или ползватели. Констативният протокол съдържа данни за лицето, извършило нарушението, описание, време и дата или период и място на извършеното нарушение.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) В случаите, когато се установяват нарушения, извършени от член на управителния съвет (управителя) или на контролния съвет, протоколът се съставя от контролния съвет. Когато в етажната собственост няма избран контролен съвет, протоколът се съставя от трима собственици и/или ползватели.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Констативният протокол се съставя в три еднообразни екземпляра, по един за председателя на управителния съвет (управителя) или един от собствениците, участвали в съставянето му, нарушителя и общинската или районната администрация. След съставянето на протокола председателят на управителния съвет (управителят) незабавно го предоставя на общинската или районната администрация.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Актът за установяване на нарушението се съставя от общинската или районната администрация, а наказателното постановление се издава от кмета на общината или района или от оправомощено от него длъжностно лице.
(5) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Актовете за установяване на нарушението по чл. 56а се съставят от длъжностни лица от съответната областна администрация, определени от областния управител, а наказателните постановления се издават от областния управител или от оправомощено от него длъжностно лице.
(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

# 747
Здравейте! От скоро съм домоуправител. Търся фирма за пръскане срещу вредители от Варна за етажите на блока.

# 748
Е ли законно ако не си платиш таксата този месец, следващия да ти начислят лихва? В случая- 10 лв. ми е месечната такса, левче лихва.

# 749
Е ли законно ако не си платиш таксата този месец, следващия да ти начислят лихва? В случая- 10 лв. ми е месечната такса, левче лихва.

"Чл. 86. При неизпълнение на парично задължение длъжникът дължи обезщетение в размер на законната лихва от деня на забавата. За действително претърпени вреди в по-висок размер кредиторът може да иска обезщетение съобразно общите правила.
Размерът на законната лихва се определя от Министерския съвет."

Това е от ЗЗД.
Законната лихва от доста време е около 10% на годишна база. Т.е. това "левче" ще е при закъснение на плащането от цяла година. При по-малко закъснение сумата намалява пропорционално. Т.е. при закъснение от един месец, лихвата е 8 или 9 стотинки. Удържането на по-голяма сума е незаконно. Не съм задълбавал, но може да се окаже дори престъпление.

Иначе в нашата СЕС тая практика я няма, но пък съм сигурен, че действа доста дисциплиниращо. Особено при събиране на по-големи суми, напр. за неотложен ремонт.
А ако се стигне до съд, съдът с готовност присъжда законната лихва върху дължимата главница така или иначе.

Общи условия

Активация на акаунт