Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 113 901
  • 938
  •   1
Отговори
# 855
ще подменяме водосточните тръби, всичките.
Събираме по равно, а не според идеалните части - това за фонд Ремонт!
Има логика в този случай.
Няма значение колко е голям апартамента.
Необходимата тръба за да се захранва същият от вертикалния щтранг е 2.60м.

# 856
Външните тръби ще променяме-по които се стича дъждовната вода от покрива, и улуците Peace
Не ВИК тръби.

Има логика и тя е в ЗУЕС - логиката е следната - всеки собственик на самостоятелен обект притежава определен процент идеални части, в зависимост от големината на апартамента. Следва да плаща толкова разход, съразмерно на процента ид.части. Тези ид.части са неговата собственост върху всички общи части. Той не притегава само частта от тръбата, която минава през неговата стена - не. Той притежава идеална част от цялата обща част, без да е възможно да се индивидуализира къде точно попада тази негова част...
Незнам дали стана ясно...

# 857
  • София
Да фонд "Ремонт и обновяване" първите две години беше по 5 лв , но след протест от няколко съседи го намалихме на 2 лв
Според ЗУЕС трябва да е 1% от минималната заплата, така, че 2 лева е противозаконно и не можете осъди никой ако се наложи.

# 858
Те всъщност ще съдят неплатилия съсед/и  след извършване на ремонта и за цената на ремонта, а не за вноската Peace.

Редактирам се....замислих се, имаш предвид да го съдят за неплащане на вноски, по принцип вероятно Thinking, без оглед на реален ремонт.

# 859
По какъвто и да е въпрос, ако се стигне до съд, се изискват документите на управителя и касиера и ако те не са наред, не се знае делото каква посока ще вземе...

# 860
Внимавайте с тия приказки за съд - това е крайна мярка, защото е скъпа. И отнема време.
Освен това, трябва всичко в СЕС да е организирано според Закона. А като чета тук кой какви решения бил приел в и как ги прилагал понагласено оттук-оттам, в противоречие със ЗУЕС, направо ви казвам - не ходете на съд Simple Smile

# 861
Здравейте,от търсачката попаднах на тази тема.Имам питане,нанася ме се в ново жилище.На събранието,касиера ми заяви,че нашия апартамент трябва да плаща близо 40лв за входа.В тази сума влизало:ток стълбище,ток асансьор,такса асансьор,такса касиер,такса домоуправител.Аз изрично отказвам асансьора,понеже съм на 1 ет.Някой запознат би ли могъл да изчисли каква сума трябва да се плаща горе-долу за ап.57 кв.,идеални части 5 процента 1ви етаж 4 членно семейство(децата са на 11 и 13)?Оправданието на касиера и домоуправителя е,че все още не са заети всички жилища,което не мисля,че е от значение за тока на входа,освен асансьора.Мерси

# 862
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
никой не може да изчисли какво ще плащате вие.  Peace

попитайте за протокола от общото събрание и решенията за месечни такси и фонд ремонт Peace
каквото е решено - това дължите Peace

лично на мен такса домоуправител + такса касиер ми е по-интрересна от такса асансьор  Peace

# 863
  • оттам, откъдето започва България
 newsm12 Хм, 40 лв. месечно са си много пари. Аз съм в панелка и не че нямаме необитаеми към момента апартаменти, ама явно при вас са малко обитаемите.

# 864
Ами за ремонт не събират,само когато се реши на събрание,че трябва за нещо.В яда си не погледнах сумите,мисля,че за дом и касиер беше към 30лв,а асансьора 100лв(такса и ток).В зависимост от изразходвани ток,идвало на човек от домакинството 9,75лв.Та в момента сме 5 лица в 65кв.,и заплащаме 5лв.Без асансьор,но за чистачка.

# 865
Ами за ремонт не събират,само когато се реши на събрание,че трябва за нещо.В яда си не погледнах сумите,мисля,че за дом и касиер беше към 30лв,а асансьора 100лв(такса и ток).В зависимост от изразходвани ток,идвало на човек от домакинството 9,75лв.Та в момента сме 5 лица в 65кв.,и заплащаме 5лв.Без асансьор,но за чистачка.

не сте написали колко души са във входа за да има някакво начало при сметките.
Не виждам да е посочена сума за почистване на входа.
Разходите за 6-7 етажен вход са от следния порядък
-Ток стълби около 5 лв. / ако някой не ползва нерегламентирано в мазето
-Ток асансьор - 30- 40 лв при нормална употреба.Т.е. средно по едно слизане и качване на човек на ден.
-Абонамент асансьор 40 -60 лв
- Почистване / ако има - около 60 лв
- Касиер 30
- Управител - 30

Тотал - около 210 лв
делено на 9.75 дава че сте около 22 човека заедно с Вас.
Но пък 20 човека не може да изхарчат 40 лв ток за асансьор.

Поправете ме ако греша

# 866
При нас сумата за касиер и домоуправител не е обща, а се взема на апартамент по 3 лв, независимо дали се живее или не в жилището, като забележете, същите хора са освободени от такса за асансьор, чистачка и т.н, но задължително трябва да си платят на фирмата, която  полагала ОГРОМНИ УСИЛИЯ да изчисли сметките  ooooh! Mr. Green

# 867

не сте написали колко души са във входа за да има някакво начало при сметките.
Не виждам да е посочена сума за почистване на входа.
Разходите за 6-7 етажен вход са от следния порядък
-Ток стълби около 5 лв. / ако някой не ползва нерегламентирано в мазето
-Ток асансьор - 30- 40 лв при нормална употреба.Т.е. средно по едно слизане и качване на човек на ден.
-Абонамент асансьор 40 -60 лв
- Почистване / ако има - около 60 лв
- Касиер 30
- Управител - 30

Тотал - около 210 лв
делено на 9.75 дава че сте около 22 човека заедно с Вас.
Но пък 20 човека не може да изхарчат 40 лв ток за асансьор.

Поправете ме ако греша

Не грешите в сметките.Не мога да кажа от колко ап. се събират въпросната сума,понеже има постоянно живущи,идващи от време на време и такива,които не ползват имота.Та както споменах,асансьор няма да ползваме,пари за ремонт не се събират(освен когато е наложително) и няма чистачка на входа.Имам някакъв ток на стълбището до първия етаж.Кооперацията е на 6 етажа.

# 868
Съгласна съм с dikobraz , при нас 70 лв асансьор, 25 човека- 18 лв ток за асансьора. Наистина колкото повече апартаменти се обитават толкова падат таксите , но при четиричленно семейство със сигурност разходите ви ще са по големи отколкото на по голям по квадрати апартамент с един обитател.
bojoviki няма как да се сравняват по този начин  етажни собствености.Единственото което ми хрумва за такива големи такси за домоуправител е да се ползват услугите на фирма и вероятно от малкия брой обитаеми апартаменти идва и голямата сума.При нас за домоуправител символично по левче от апартамент.

# 869
Значи аз си мисля,че само асансьора натоварва сметките,при нас е близо 100лв.Разхода ми би трябвало да е тока на входа ползван от 4 лица и то до първия етаж.Компромисно за 1вия месец платихме 10лв.Реших и тук да питам,че домоуправителя е начетен човек и може да се стигне и до решение в общината

Общи условия

Активация на акаунт