Подготовка за ПЪРВА ГРУПА в детската градина

• 21 023
  • 180
  •   1
Отговори
# 30
Много зависи в каква ДГ ще попадне. Препоръчително е госпожите да проявяват разбиране, да са търпеливи и добри, а не крещящи и укоряващи лелки. На 3 години са малко децата, които успяват да се събличат и обличат сами. Това е факт. Повечето не могат разбираемо да говорят, да не говорим за самостоятелно ходене до тоалетна, имайки предвид, че трябва да седнат сами на дъската върху тоалетната чиния.

# 31
Децата ми не са нито глупави, нито бавноразвиващи се, ако обичаш въздържай се от такива оценки.
Не ти ли е странно, че никой не сподели методите ти на насилствено приучване чрез заплахи, наказания и лишения?

# 32
  • shumen
Аз също не одобрявам методите за наказание,ако не иска да яде.

# 33
  • Варна
Вие ми кажете как да го убедя да не плаче Whistling Направоооо като си спомня аз как ревях навремето - сега тъпкано ми се връща.

# 34
Аз смятам, че едно дете на три години, вече трябва да голяма степен да е самостоятелно. Извинете ме, но някак си не мога да възприема на тази възраст биберон, още повече памперси или да не може да се храни само. Да понякога имат нужда от малко помощ, но все пак... Grinning

# 35
Да разчиташ на персонала да научи детето ти на самостоятелност, е все едно да разчиташ на поточната линия да свари компот- ще се получи, но не е като домашният.
Децата са много- това е, не друго. С 30 деца всички на гърне, всички с ръце под масата по време на хранене, нещата са ужасни. Няма време за нищо освен за миене на ръце, ядене, миене на лице, сядане на гърне и пак дошло време за миене на ръце, хранене ....
И да искам да обърна внимание на всяко дете, простоне ми достига физическата възможност да го сторя.
Миналата учебна година започнах с 27 3-годишни и след два месеца си тръгнах. Аз искам да съм учител. Работих след това с 6-7-годишни от предучилищна група, повече от половината идващи от домашна среда. И поне половината от тях не успяваха да се загащят, да си избършат носа, да си разкопчаят копчето на дънките, да си закопчаят ципа, да държат нормално лъжицата. Това е подигравка към децата, не грижа за тях.
"Какво учитхе днес, г-жо Касита?"- пита майката на Х.
"Учихме как се затваря вратата" /защото имах дечица, които не знаеха, не само че трябва да затворят вратата зад гърба си, но как се случва това/

И аз обичам децата, харесвам си работата, работя отскоро, не съм отвратена от деца и система, далече съм от пенсия, не си следя по-изкъсо заплатата от учениците, имам огромно желание за работа. А сега си представете, че срещу вас не седя аз, млада, усмихната и с деца на годините на вашите, а жена две години пред пенсия, с 40 години стаж, усмивката на любезния лос.

# 36
Добре де... моето дете като е по-дребничко, дали ще се справя с тоалетните. Надявам се поне да са малки, защото някой тук беше написал, че са били като за големи при тях. Ад мога да купя адаптер със стълбичка да свиква, но там дали има?

# 37
Вие ми кажете как да го убедя да не плаче Whistling Направоооо като си спомня аз как ревях навремето - сега тъпкано ми се връща.
Колкото повече вижда, че му съчувстваш, толкова повече ще се убеди, че наистина има причина да плаче.
Ако се държиш все едно това, че плаче, е странно, и не се впечатляваш, а продължаваш да действаш все едно не плаче, ще спре да плаче скоро.
Като го оставяш в градината, не стой там 15 минути. Отивате, помагаш му да се преобуе, целуваш го, казваш "чао" и излизаш. Без значение дали плаче или се усмихва. Така ще разбере, че няма смисъл да плаче в тази ситуация.

# 38
  • Варна
Като го оставяш в градината, не стой там 15 минути. Отивате, помагаш му да се преобуе, целуваш го, казваш "чао" и излизаш. Без значение дали плаче или се усмихва. Така ще разбере, че няма смисъл да плаче в тази ситуация.
Ох, така правя уж... Дано наистина да сработи.
Celika,
не са като за големи, по-нисички са. Но все пак на някои дечица може да им дойдат малко високи в началото.

# 39
Много трудно, Месечинка. Има характери, които не могат да се впишат в градинската среда. Просто не е за тях. А още по-трудно ще стане, ако вземе, че се затвори в себе си и плаче наум. Ще трябва да говорите, да си обяснявате, да говорите, да споделяте ... Ще трябва да придобие увереност, че винаги ще си бъде прибиран у дома и че после следват игри и гушкане. Може би, ако има приятелче, срещата с което да очаква в градината, ще стане по-интересно.

Напълно съгласна съм с написаното от Касита.
П.П. Прашинка, имаш възможност да редактираш мненията си. Пускането едно след друго е в нарушение на правилата и има вероятност да бъдеш забърсана от минаващ наоколо модератор.  Peace

# 40
Радвам се на включването на Касита в качеството и на учител! Точно поради желанието ми да подготвим децата си, създадох и темата. За да бъде малко по-гладко началото на 4 годишната ни съвместна работа!
За плача при водене на градина при мен подейства само времето. Стана на 5 години и спря да реве (първа и втора група ежедневен рев). С баща си по-малко ревеше и той го водеше. Ако през деня детето е спокойно, игнорирам драмите!

Въпрос относно практиката в градината преди и след сън. Предлагат ли на децата да пишкат преди лягане, за да не се изпуснат по случайност? Защото, моето го изпишквам преди сън, за да съм сигурна, че няма да се изпусне. След сън веднага го водя да пишка, понеже засега понякога се изпуска, докато стигнем. До септември мисля да изчистя тези изпускания, но все пак мисля, че е добре да се подканват децата от първа група. Как е в действителност?

Относно тоалетните: Голямото ми дете (6 г. - завършва трета група) все още отказва да ака в градината, стиска се докато се прибере. Затова всяка сутрин пробваме да свърши работата вкъщи. Веднъж се беше запекъл от стискане и ми се обадиха да го прибера. Детето се гърчеше от болки в дебелото черво. Толкова силни болки имаше, че какво ли не ми мина през ума. Оправихме го със свещичка! С малкото ще процедирам по същия начин - той и в яслата рядко ака, стиска се! И това не е само при моето дете! Много деца от нашата група не акат в градината!

Последна редакция: вт, 23 юни 2015, 11:56 от praschinka

# 41
А още по-трудно ще стане, ако вземе, че се затвори в себе си и плаче наум.
Хайде сега превъзнасяне. На никой нищо не му е станало, че е трябвало да ходи на градина, там не ги колят. Ако майката не реагира все едно има проблем, детето ще разбере, че няма проблем, и ще спре да плаче.

С баща си по-малко ревеше и той го водеше.
Доказателство за горното ми твърдение. Ревем пред когото минава номерът.

Предлагат ли на децата да пишкат преди лягане, за да не се изпуснат по случайност?
Да. Даже на някои места поощряват с "който си облече пижамата, изпишка се и си легне, получава... (бонбонче, нещо дребно, някаква глупост, на която се радват)". Лелките в градините също имат интерес децата да спят - почиват си, никой не буди другите деца, а няма и напикани чаршафи.

# 42
  • Сливен
Интересно заглавие - подготовка, поне за мен нямаше такова нещо като подготовка - дъщеря ми ходи  в ОДЗ, уж щяха да я прехвърлят от ясленската в І-ва група през септември, защото е родена август , но на 01.06. ми казаха, че от 02.06. тя вече ще е там  Shocked Оказа се обаче, че това ранно преместване всъщност е комплимент за нея, защото по-големи деца остават в яслата до септември, тъй като още нямат нужните умения. А тя - от малко след годинката се храни сама, от цяла година е без памперс, облича се сама (без блузата), обува се сама, не ползва биберон, не си смуче пръсти и т.н. Единия ден обаче от инат не искала да се облече и веднага ми казаха, явно наистина очакват от всяко дете да е самостоятелно и не отчитат, че тя всъщност още няма 3г.

# 43
  • Варна
Ако майката не реагира все едно има проблем, детето ще разбере, че няма проблем, и ще спре да плаче.

Дано си права, защото аз вече се чувствам отвратително. Не показвам пред него де, гледам да се държа спокойно и весело. Но се чудя кво става, не беше така преди... Дори му харесваше като посвикне. Но след поредното дълго отсъствие е чудо на чудесата. Днес пак си вземал стола и се усамотявал - децата в единия край на стаята, той си взема столчето и в другия. Сам се изолирал. И ми вика "не искам там". Викам и аз не искам да ходя на работа, обаче трябва Whistling Уж разбира, съгласява се и така до следващата сутрин...
По въпроса с храненето, обличането и т.н. - до голяма степен се старае и се справя сам. Проблем са дрехите, които се обличат през главата - блузи, потници и т.н. За пишкане/акане също сам сяда и става от гърнето, запасва се (само отпред Crazy ), дори прави опити да се бърше (неуспешни).

# 44
Ех, де да беше така лесно.  Tired
Преди всичко зависи от това в чии ръце оставяте детето си сутрин.

Общи условия

Активация на акаунт