Детската градина- всичко, което ни вълнува- 13

• 45 150
  • 763
  •   1
Отговори
# 720
Аз не намирам за много уместно да се подарява подарък на госпожите. Подарява се нещо, което едва ли ще влезе в употреба, но пък ги кара да се чувстват неудобно, че приемат подарък.

# 721
  • shumen
Цеца,нямаме касиер на групата,нито фейс група.На родителската среща споменахме за такава група,ама никои не се съгласи да се занимава.
Сега за подаръците,за календари и т,н,госпожите ни казаха.

# 722
  • София
Дани, за фейсбук група аз лесно ще направя - но не всички родители ползват и затова ФБ групата няма да е ефективно средство за комуникация.  Thinking

Касита, така написано е все едно детската градина е данъчната служба или одиторска компания Simple Smile Хубаво де, обърнали сте внимание в градината и върху управление на риска от даване/вземане на подкупи. Няма лошо.

# 723
Детска градина е институция като всяка друга. Колко и алтруизъм да струи от учителите, все пак работят за пари, не за почерпки и подаръци. И понеже явно не сте наясно за какви размери на учителските претенции към подаръците става въпрос, затова и така реагирате.

# 724
  • Куциндрел
Дани, за фейсбук група аз лесно ще направя - но не всички родители ползват и затова ФБ групата няма да е ефективно средство за комуникация.  Thinking
Явно ти се занимаваш с организацията, чакай да ти кажа при нас как действа тоталитаризЪма. Mr. Green
Има фейс-група, там който членува - членува. Пишат се разни неща за обсъждане и съответно се включват 3-4-ма. Отделно се пускат периодично предложения за срещи и на срещите пак писъстват няколко родителя, избираме място където могат и децата да играят.
Т.е. общите решения се вземат от шепа хора. Намери си няколко майки ентусиаски като теб, за да може заедно да обявявате на повече хора предложенията.
При нас никога не се приема дадено решение на 100%. Мисля, че имаше родители, които измрънкаха къде са събраните пари, но бързо им обЯснихме, че ние мисли не четем, да си присъстват на обявените срещи.  Laughing

# 725
  • София
Явно ти се занимаваш с организацията, чакай да ти кажа при нас как действа тоталитаризЪма. Mr. Green
Има фейс-група, там който членува - членува. Пишат се разни неща за обсъждане и съответно се включват 3-4-ма. Отделно се пускат периодично предложения за срещи и на срещите пак писъстват няколко родителя, избираме място където могат и децата да играят.
Т.е. общите решения се вземат от шепа хора. Намери си няколко майки ентусиаски като теб, за да може заедно да обявявате на повече хора предложенията.
При нас никога не се приема дадено решение на 100%. Мисля, че имаше родители, които измрънкаха къде са събраните пари, но бързо им обЯснихме, че ние мисли не четем, да си присъстват на обявените срещи.  Laughing

Цеца, тъй е. Съгласна съм. По-лесно се вземат решенията, когато последните се вземат от шепа хора, а не от всички.

На мен проблемът ми е една стъпка преди това - не мога да измъкна левчетата от всички просто ей така. Хората внасят в общата каса, но тя е на градината, и аз нямам достъп до нея. (Пък те и там не са задължени да внасят - уж е "доброволно".)

# 726
  • Куциндрел
Хм, при нас касата е в родителите, т.е. определя се една касиерка, още на род. среща в началото се определят едни пари, които са за матирали, играчки и т.н. Винаги се събира малко повечко пара. После касиерката има задължение да плаща куклен театър, вода, застраховка. Някои майки и помагаме за закупуване на учебните матирали и играчки.

# 727
  • София
Детска градина е институция като всяка друга. Колко и алтруизъм да струи от учителите, все пак работят за пари, не за почерпки и подаръци. И понеже явно не сте наясно за какви размери на учителските претенции към подаръците става въпрос, затова и така реагирате.

Аз не съм против управлението на този риск. Мога да предположа също, че претенциите за подкупи може да бъдат големи. Нали всеки ден се говори за корупция повсеместно.

Скрит текст:
В интерес на истината, в някои институции се прави класификация на подаръците с оглед позволяване на някои по-дребни такива. В одиторските фирми хората преминават през обучение за видовете подаръци и някои дребни подаръци от клиента са позволени със заповед - бутилка вино, фирмени тефтери, поздравителни картички, букет с цветя. Мой близък роднина работи в болница - абсолютно е забранено да взима пари на ръка, но ако някой му донесе кутия с бонбони или торта - ще я вземе и ще се почерпят.

За мен са безмислени безбройните малки подаръци - тип джудженце, чашка, коледно клонче, еленче, не за друго, а защото човек се чуди какво да ги прави, когато събере повече от една такава вещ. Почерпка не бих отказала, но така и така в градината се събира пари за нея, така че този подарък за градината се обезмисля. Остават като вариант ваучери, билети за театър - т.е. малко по-големите подаръци. НО щом е забранено, значи е забранено - никой не оспорва.

Цеца, при вас организацията е добра. При нас парите също са при родителите, но общо за градината, а не за всяка група поотделно. Сега ме накара да се замисля, дали родителският актив на цялата градина няма да закупи нещо с тези пари за персонала. Може и бонус да гласуват. Ще пробвам да разбера. Мерси за идеята.

# 728
Ashia, учителките предявяват често някакви невероятни претенции- златна гривна, сребърно колие, пръстен, ала-бала.  Wink

# 729
  • Mediterraneo

Обаче ние внасяме пари всеки месец в общата каса на градината, а тези пари не могат да се използват за подарък на госпожите, които обслужват само нашата група. В същото време хората, които веднъж са внесли в общата каса, започват да се чудят, защо им събирам пари отделно за групата. Пък то жестът е важен. Добре, че протестиращите са малко.

Това с общата каса на ДГ ми е интересно как е регламентирано... Не, че касата на съответната група е много "легална"...

# 730
  • София
Касита, беше ми неудобно да те питам за пример, за да не се сметне за нездраво любопитство, но много мерси за отговора. Какво да кажа - във всички сфери ги има такива.

# 731
  • София
Тарталета, ще проверя и ще ти отговоря. Мисля, че градинското настоятелство дори е регистрирано под някаква форма по търговския закон. Ще проверя и ще споделя.

# 732
Най-вероятно е уредено като дарение, според мен-с писмен договор..

# 733
Членството в настоятелството ви е задължително, правилно ли да разбирам, Ashia? Малко директори имат мускули за подобно почти силово абониране, но и ползването на средствата на настоятелството си имат много добър регламент и се потребяват единствено за нуждите и в полза на градината. От тях отчисления за подаръци за госпожи не е в реда на нещата.

# 734
  • София
Здравейте, 
Не знам дали въпросът ми е за тук, но да не пускам нова тема, ще питам.
Плащам 50% от определената такса за детската градина, понеже съм редовна студентка, тоест 30лв.
Налага се 2 или 3 месеца детето ми да не посещава градината по медицински причини.
Каква трябва да е таксата, 30лв. колкото си плащам когато ходи или 15лв. ?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт