Детската градина- всичко, което ни вълнува- 13

• 45 143
  • 763
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Ами сега, членството не е задължително, но досега не съм попадала на родител, който да не прави месечната вноска, която е фиксирана сума. Истина е, че изразходването на средствата има регламент и се води отчет. Моите наблюдения са, че градината е с добра материална и всякаква база, от което съдя, че фондът върши работа.

За бонусите, права си - не са включени в дейностите на настоятелството, макар че аз чета от уебсайт, т.е. може информацията да не е изчерпателна.

Скрит текст:
Честно да си призная, щеше да ми е по-лесно да се раздаваха от общата каса подаръци на служителите в размер на 20-30 лв., защото просто нямам очи да искам още пари на родителите. Отделно нашата каса не покрива разходите за учебни помагала, както и закупуването на лаптоп, които се финансират допълнително от родителите.

Също, ако подаръците са от общата каса, ще е ясно, че всеки е получил по нещичко, и вече съвсем, без никакви морални задръжки, може да се забрани подаряването на подаръци - с цел избягване на ситуации, свързани с подкупи.

Това са мои разсъждения, които няма да се реализират, така че я по-добре да продължавам да си събирам пари, както мога.

Тарталета, от информацията на сайта на градината, съдя че нашето настоятелство е сдружение (юридическо лице) с нестопанска цел, регистрирано по Закона за ЮЛНЦ.

Тета, има ли начин законно парите да стигнат до градината, без плащането да се облага с данък? Редактирам се - проверих - по Закона за местните данъци и такси, образователните институции на държавна издръжка са освободени от облагане с данък върху дарението.

Последна редакция: пн, 07 дек 2015, 14:29 от Ashia

# 736
  • София
Здравейте, 
Не знам дали въпросът ми е за тук, но да не пускам нова тема, ще питам.
Плащам 50% от определената такса за детската градина, понеже съм редовна студентка, тоест 30лв.
Налага се 2 или 3 месеца детето ми да не посещава градината по медицински причини.
Каква трябва да е таксата, 30лв. колкото си плащам когато ходи или 15лв. ?  newsm78

Мисля, че ще дължиш 15 лв.

# 737
Не съм Тета. Парите стигат законно до градината (вече съвсем законно, доколкото общината е решила, че отчисленията от допълнителните дейности могат да постъпват по сметките на градините и нямат нужда от настоятелства за целта), но зависи настоятелството в каква полза е учредено. То има значение.

# 738
  • София
Не съм Тета. Парите стигат законно до градината (вече съвсем законно, доколкото общината е решила, че отчисленията от допълнителните дейности могат да постъпват по сметките на градините и нямат нужда от настоятелства за целта), но зависи настоятелството в каква полза е учредено. То има значение.

Тука ме заби в материя, която не разбирам. За мен е важно паричното дарение на родителите да не се облага с данък.

Отчисления от допълнителните дейности - какво е това?

Вероятно сдружението е учредено в полза на детската градина.

# 739
Който е създавал сдружението би следвало да е знаел какво прави.
Допълнителните дейности са език, танци, шах, футбол и още нещата, на които си записваме децата, за да станат и по-по-най-вундеркинчета, защото те са такива. Wink

# 740
  • София
Ние отделно плащаме за такива допълнителни дейности (напр. 35 лв. за пиано, 25 лв. за народни танци и т.н.) Това е плюс таксата, която плащаме за настоятелството, плюс таксата от 60 лв., която се заплаща за детската градина.

В други градини заплащат същите такси, без такса за настоятелство. Затова се зачудих какви са тези отчисления от допълнителните дейности, които са в общия фонд.

# 741
  • Куциндрел
Ashia, това частна или държавна градина е?

Ауу, пиано, завидях ви. Crossing Arms

# 742
  • София
Цеца, държавна бе, човек, как иначе ще има настоятелство и тинтири-минтири. В частните таксата просто е висока и предвижда финансирането на материално-техническата база изначално. Simple Smile))))) Там няма нужда от фонд за финансиране на строителство на футболно игрище, закупуване на играчки, мебели и т.н.

# 743
  • Куциндрел
Хубаво е, че са се сетили за това настоятелство.
В нашата градина няма такова. Сигурно за това в довра й има повече рози от колкото катерушки. hahaha hahaha hahaha

# 744
  • shumen
При нас таксата е 45 лева,а за танци,английски и т,н,заплащаме допълнително.
За Коледа ще имат театър 4 лева и дядо Коледа ще им подари подаръците.

# 745
  • Варна
Вчера са ги снимали за календар, аз случайно видях бележката, защото съм отпуска 3 дни и отидох да го взема. ММ изобщо не забелязал, а пишеше "децата да са в официално облекло". Моят си беше с анцуга Whistling То пък за какво им е това облекло, не ги ли снимат в портретен формат? И писмо до дядо Коледа нямало според ММ, а беше изтипосано в стаята с шкафчетата на видно място Crossing Arms Моят беше първи в списъка, поръчал си пожарна кола. Точно това му взех вчера от Джъмбо, уцелила съм Laughing Другото му желание беше Голям боклукчийски камион с голяма кофа, но подозирам, че госпожите не са успели да си преведат "буюжийски каньон с кофа" и затова го няма в писмото Mr. Green
Още не съм чула нищо за ваканцията, днес ще питам. Навсякъде ли се почива от 21-ви до 4 януари?

# 746
Месечинке, снимката за нашия календар е почти в цял ръст вижда се до под кръста, не е само лице  Peace Чак официално не, ама днес я облякох с роклята, каоято искаше. От 1 месец все ме пита кога ще са снимките. Все пак цяла година гледам тази снимка, постарах се да изглежда добре и в главата  Laughing

За ваканцията - не знам до кога е, но при нас сборните групи почват от 21-ви  Peace

# 747
Месечинка виторога Да, ваканцията/почивката е от 21.12 до 04.01. в този период ще има сборни групи в работните дни. Не се предвижда първата седмица на януари да е ваканция, както беше миналата година. На 04.01. би следвало да са редовни групите вече. Аз разговарях с нашите учителки за това.

# 748
  • Варна
Месечинке, снимката за нашия календар е почти в цял ръст вижда се до под кръста, не е само лице  Peace
Ами с най-шарената си блуза беше вчера! Ако знаех щях да му сложа нещо по-семпло, да не се бие с шарения календар... Ама карай. Значи аз снощи с един поглед видях всичко, което ме интересува, а баща му ходи всеки ден по два пъти и не вижда Crazy

# 749
Вчера дъщеря ми след ДГ каза ,че не е пила цял ден вода ,защото чашата й била изгубена ?!?
имат еднократни чашки ,толкова ли не са могли да й сипят ?
Даваме и по 20 лв за вода ?!

Общи условия

Активация на акаунт