Детската градина- всичко, което ни вълнува- 13

• 45 139
  • 763
  •   1
Отговори
# 750
Здравейте момичета,
От кога дължа такса за детска градина...?
В списъкът с приети деца в 1-ва група сме , но все още не сме започнали да ходим, защото нямаме 2,6 месеца.
За 11-ти месец са накарали мъжът ми да плати такса , без да е ходил никога на детска градина.

# 751
Таксата в повечето случаи има твърда и плаваща част.
При нас се плаща 10лв. всеки месец + 2,20лв/ден за всеки присъствен ден.
От градината трябва да разберете при вас как се образува таксата.
Детето е прието, но запълва място дори и да не ходи се дължи част от таксата. В противен случай го изключват и бройката се попълва от друг чакащ.
За отсъствието трябва да има медицинска бележка, ако е по здравословни причини или бележка от родителя за отсъствие по семейни причини и за какъв период.
В нашата група имаше случай на дете, което не се появи 2 месеца с предложение за изключване. Никой не си беше направил труда да предупреди персонала в градината или да се появи въобще. Проведоха среща с родителите и в разумен срок те трябваше да решат ще ходи ли детето или се пристъпва към изключване. Доведоха го в крайна сметка.

# 752
  • Куциндрел
Щом е записано в градината, то ходи-не ходи, се плаща минимум половината такса.

# 753
  • София
Ceca, ако детето тръгва в първа група на територията на Столична община, постъпването може да се отложи с 60 дни. За тези два месеца не се дължи такса.

След като изминат 60-те дни, такса се дължи в столичните ДГ/ДЯ, както е написала Цеца, независимо дали детето отсъства поради болест или по домашни причини. В държавната градина, която ние посещаваме, както и в СДЯ преди това, се дължи такса от минимум 50% в рамките на един месец.

Зависи по какъв критерий е отложено детето на Кро. Ако е в някоя община, която, подобно на Столична, дава опция за отлагане на първото посещение, е възможно да не се дължи такса - тъй както в София такава такса не се дължи за периода на отлагане от 60 дни. Кро - в коя община сте и има ли при вас правило за такова отлагане, каквото има на територията на Столична община?

# 754
  • Куциндрел
Най-добре е Кро да си попита директно в градината.
Понякога счетоводителките хич ги няма в правила и т.н.

# 755
Дете, което още няма 2 и половина в първа група? Да не би да са променили системата за прием?

# 756
  • София
И аз това се зачудих, но тези правила за набор 2013 да са втора яслена не са ли само за София? Може детето да не е от София.

# 757
  • София
И аз се изумих, защото синът ми тръгна на 2.6 във втора яслена, а не в градинска както исках аз.

# 758
Аз разбрах, че детето не е навършило 3г., но това предстои в рамките на 2015г. Иначе не биха го включили в класиране за детска градина.
В групата на сина ми едно от децата е родено сега в края на годината. Съответно последен навърши 3г., в първа група и е най-малкия.

# 759
  • София
Аз разбрах, че детето не е навършило 3г., но това предстои в рамките на 2015г.

В лентичката на Кро пише, че детето е на 2 г. 4-5 м. Сега сме декември - няма как да не е набор 2013. Ще навърши 3 години през 2016 г.

Последна редакция: вт, 08 дек 2015, 15:50 от Ashia

# 760
Не съм разглеждала профила й, но щом е така казуса е друг.

# 761
  • София
При нас в одз-то, понеже не се напълниха местата за 2012 т.е. за първа градинска група, разрешиха да кандидатстват за тях и родените през 2013 набор. Имаше в началото условие за първо полугодие на 2013 набор, ама понеже все още висят празни места, може и да е отпаднало.
Та мисълта ми е, че може нещо такова да се е случило.

Друг е въпросът кога най-после ще открият тая нова сграда - последно чух, че няма да е преди 10.12. Снощи се чу друго - че до една-две седмици ще се открие. Което на мен ми намирисва на минимум новогодишно откриване.

# 762
Защо да няма как да е първа група, а да е родено през 2013-та? Ако е т.нар. вариант, там всички са родени първото полугодие на следващия набор.

# 763

Общи условия

Активация на акаунт